Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 661 till 680 av 2551
Vin
  2011 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Öppna Syrah-spjäll i form av doft (chark, blommor, mörka bär) och smak (balans av syror, frukt och tanniner). Allt dessutom parat med löjlig drickbarhet. Charmig, pigg, traditionell...inget annat än skitgod.
Den lilla invändningen är potential...ska nog drickas innan den når den eländiga Syrah-tunneln...om sisådär 2-3 år.
(vs2400 2013-09-27 Hemma)
  2007 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Mörker i Syrah-tunneln. Tvärnit både för nos och mun. Karaffering anbefalles. Och redig Syrah-anpassad föda lagas till. Älgfärsbiffar med genomtänkt gräddsås (enbär, rönnbärsgelé och en liten slatt cognac på slutet). Om inte det här lockar fram Gonon ur tunneln...då vete fan!
Och det lyckas...Gonon visar upp ett mörker som sänker sig som höstmörkret utanför fönstret. Samtidigt som måne och stjärnor börjar lysa upp himmelen visar även Gonon upp blixtar av ljus i form av briljanta syror, mörk frukt och tuggiga tanniner. Ruggigt typiskt. Ruggigt gott. Men se när maten sinat på faten då smyger Gonon snabbt in i tunnelns trygga mörker. Utan redig mat tror jag Gonon håller sig kvar i mörkret till 2017. Då är det ett annat djur som kommer att briljera i glasen.
(vs2400 2013-09-27 Hemma)
  1999 - Barale - Barbaresco DOCG - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vad plockar man fram till kladdig (redigt med grädde) älgragu en simpel hösttorsdagskväll...varför inte en lika simpel Barbaresco Riserva från Barale av den hyfsade årgången 1999. Hyfsade är gbg-ironi...
Ner i karaffen ett gäng timmar innan födan hamnar på bordet. Sicken Nebbiolodoft...sicken mogen Nebbiolodoft. Härligt kompis till maten...fantastiska polare...vinets frukt lägger armen om nebba-syrorna och fullständigt charmar sönder ragun. Så här ska mat och vin te sig tillsammans. Råsimpelt. Samspel på skön nivå.
På egen hand dyker dock mina rönnbärs/lingon-fiender upp. Barales grejer kräver föda. På egen hand är det aningen tunt...men med rätt kompisar på bordet lyfter grejerna. Tycker ändå att det är dags att avsluta 99:orna från Barale. Doften ger mer än smaken...om man säger som så...på egen hand alltså...
(vs2400 2013-09-26 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det här är förbannat bra Riesling. Har den senaste tiden börjat tycka att Wachau-Smaragderna är aningen tunga och klumpiga, men just Alzinger (Prager, Nikolaihof och Veyder-Malberg är andra hantverkare som håller måttet) levererar Riesling som jag uppskattar. Här gäller lätthet, rena drag, sköna syror, elegans och balans. Allt med en litet trevlig grön österrikisk ton i bakgrunden. Växer till för varje glas som dricks. Testas över tre kvällar. Potential finns utan tvivel. Som sagt Alzinger står väldigt högt på listan över Rieslinghantverkare oavsett ursprung. Förbannat gott. (vs2400 2013-09-26 Hemma)
  2011 - Arnot-Roberts - Syrah - North Coast AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Vi fortsätter med höstens lättsamma amerikanska fortbildning. Lättsam är ett bra begrepp för kvällens offer. En Syrah från ett gäng olika vingårdar från North Coast. Lågalkig, frisk, tanninrik, lite grön (hela klasar) och redigt lättdrucket. Trevligt och svalt. Tänker dock mer på Loire än Norra Rhône, alltså mer CabFranc än Syrah. Mogen Cassis, några varma oliver, ett par nävar grus och aningen kärva tanniner. Så upplever vi prylarna. Tror det här kommer att må bra av att vila något år innan vi nyper nästa flaska. (vs2400 2013-09-25 Hemma)
  nv - Roger Coulon - Les Coteaux de Vallier
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Dags att inviga nya möbler på uteplatsen. Görs med imponerande och utvecklad bubbel. Brödig...mineralig...frisk...komplex...redigt god.
Känns som man plockar den på bra nivå, antagligen på väg upp, men svårt att sia om hur mycket potential det fortfarande finns i flaskan. Ganska ointressant eftersom det är den sista. Glad att den presterar redigt bra.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2011 - Julian Haart - Piesporter Schubertslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Det serverar lite tropiskt inspirerat till förrätt. Mango, avacado, rökt lax allt spetsat med bett i form av röd chili. Hur gott som helst. Till detta måste det bara till något med sötma, fyllighet och rediga syror...fram med klassisk ung Riesling från Mosel!
Och som den presterar. Fullständigt rensar munnen. Precis vad vi vill uppnå. Den här killen vill vi återkomma till om 5 år. Mosel-Riesling är förbannat gott.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2005 - Marcel Lapierre - Morgon AOC - Cuvée MMV
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till Sturkö-kyckling? Vad skall man offra till fritt springande fåglar, uppväxt 15 meter från matbordet, feta och rediga (den största hade en slaktvikt på 2,6 kg), ägnade stor kärlek och omsorg. Tillagade på ett väldigt neutralt sätt (långsamt kokade under 2-3 timmar) och serveras lika neutralt med reducerad fond som pumpats med krossade valnötter. Visst kan vi dricka Sangiovese...eller Pinot Noir...eller en bra Chardonnay, men valet faller på Lapierre's specialare från 2005 på Magnum.
Vinet är helt osvavlat och har legat i vår källare i drygt 2 år.
Vi snackar vackert vin...en syn för gudar...doften är läckert nedtonad...lite rosenträ (väldigt Nebbiolo-lik), lite blommig, lite vackert rödfruktig. I munnen spelar elegans och harmoni i samklang. Lika vackert här. Otroligt Bourgognelik (Chambolle) med en aning sötma. Funkar förträffligt till de feta och läckra kycklingarna. Kanske ännu godare på egen hand, där sötman ger den lilla extra kicken. Hur gott som helst. Finns inga tecken på svackor. Inga krämpor här. Kan lätt fixa 4-5 år till i bra källare.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2002 - Domaine Dominique Gallois - Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC - La Combe aux Moines
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  2002:orna börjar tryta på Sturköbaren. Förbannat synd med tanke på deras enorma kvalitet. Men ändå är det en ganska bra tidpunkt (10-12 år på rygg) att plocka 1er cru-grejerna. Härligt utvecklade, fortfarande kraftfulla, bra sting i syror och tanniner, mineraliga, kryddiga och löjligt fina kompisar vid matbordet. Renhet och komplexitet i samverkan. Inga som helst tecken på att resan nedåt är påbörjad, tvärtom finns det fortfarande en viss potential uppåt. Buteljerad lycka. (vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2005 - Bruno Giacosa - Barolo DOCG - Falletto
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Lika gott som tidigare i sommar. Lika imponerad blir vi denna kväll. Så vansinnigt typiskt i form av Nebbiolo-nos...stenkross, lakrits, blommor, tjära...det formligen skriker Serralunga ur glaset.
Även omm tanninerna är ruggiga är de välpolerade och eleganta. Och denna imponerande finessrika frukt. Så vansinnigt skoj att njuta under en timmes tid. Tänk vad som hända ska med detta vin. Vänta 10 år...vad sitter vi med då? Vilka lustkänslor infinner sig då? Vi får väl spara ett par flaskor och se...
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2006 - Daniel-Etienne Defaix - Bourgogne AOC
(France - Bourgogne Info)
Visa mer information
  Imponerande bygge från drygt 100-åriga stockar på Chablis-mark. Lätt, frisk, mineralig, rensande. Det här är trevlig dricka från seriös Chablis-hantverkare. På topp här och nu. (vs2400 2013-09-21 Hemma)
  1998 - R López de Heredia Viña Tondonia - Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Kanske mer intressant att testa än att dricka mycket av. Skulle nog vara svårt att dela innehållet på två. Funkar bättre att fundera, analysera, försöka lära sig, resonera och diskutera kring. Nötigt...lite småoxiderat...viss elegans...bra längd...intressant. Bra tidsdokument över svunnen tid. Måste imponeras över Tondonia som släpper mogna grejer som det här. Värda all respekt! (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  2007 - Keller - Riesling - Trocken - Von der Fels
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Ska nog drickas nu. Ser inte att fortsatt utvecklingspotential finns. Genom att ha den bredvid en 2012:a inser man att syrorna integrerats och börjar vika ned sig. Ändå trevlig och fint utvecklad. Gott. Men som sagt...ska nog drickas inom ett år. (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  2010 - Bartolo Mascarello - Dolcetto d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Pur glädje. Satan vad lättsamt gott. Helt oproblematiskt...både att analysera och att dricka. Som ett litet bittrare alternativ till hantverks-Gamay. Det här borde finnas i varje källare! Att spara? Fullständigt omöjligt. (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  2010 - Mas de Daumas Gassac - Vin de Pays de l’Hérault VdP
(France - France Info)
Visa mer information
  Friskt med stor potential. Det här skulla man vilja ha liggandes i källaren. Och försöka att inte röra på c:a 7-8 år. Utvecklingskurvan känns redigt bra. Syrorna finns där...tanninerna likaså...bra med stoppning i frukten...inget annat än stordåd i vardande. Det som förvånar en aning (inget problem dock) är att Cab-tonerna är såpass nedslipade. Känns oerhört ren och mineralig. Satan att det är 11:orna som ligger och lurar på SB. (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  2011 - Domaine Goisot - Bourgogne Aligoté AOC
(France - Bourgogne Info)
Visa mer information
  Aligoté...det var inte igår man tutade Aligoté. Ganska trevligt faktiskt. Bra kritattack, hyfsade syror, hyfsad rensningsförmåga, aningen malo i slutet...som helhet är det ändå en trevlig bekantskap. Absolut inte närheten av storhet, men ack så fina ögonblick. Skulle vilja testa det här till rediga räkor med kladdig majonäs. Skulle kunna funka...
Hänger med under två kvällar till, utan att vika ned sig. Fyller ut aningen mer, växer något litet halvsnäpp. Som sagt...små fina ögonblick av kritattack.
(vs2400 2013-09-19 Hemma)
  2010 - Lisini - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Veckoslutet (tors-sön) ägnas åt vinösa utsvävningar i Sangioveseland...närmare bestämt Montalcino och ännu mer detaljerat årgång 2010. Enligt alla förhandsrapporter är 2010 något att jaga skiten ur sig. Här gäller det med andra ord att vara på tårna och vara beredd att öppna plånboken. Tidigare i år har vi petat i oss några Sangiovese-tior och de har verkligen levt upp till de enorma förväntningarna. Därför har vi försett oss med en låda blandad Rosso di Montalcino. De hantverkare som rasslas av är Lisini, Mastrojanni, Fonterenza och Il Poderuccio. Det finns några gemensamma nämnare rakt igenom...charmiga, direkta, fruktdrivna, relativt hög %, traditionella, prismässigt likvärdiga (15-20 euro)...tyvärr finns det också lite skavanker här och där...lite alkiga som sagt, avsaknad av syror (antagligen är de inpackade i frukten för tillfället), måste serveras svala...men de är ju för fan inget annat än andra-viner. Man känner en viss efterbeska (man tar tillvara på det mesta) och befintlig ung frukt lyser igenom. Jag kommer nog inte jaga alltför mycket andra-viner, utan satsa på bra Brunello från motsvarande hantverkare och CC från traditionalister. Grejerna finns på plats för rediga stordåd. Helgens testade flaskor indikerar på att kvarvarande buteljer ska ryka inom 2-4 år. (vs2400 2013-09-15 Hemma)
  2011 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Det har varit lite panik på Sturköbaren den senaste månaden...lite drygt till och med. Fan...våra flaskor av Occhipinti referens-Frappato har legat hos IV (och därmed i extrem högsommarvärme - det är alltid varmast hos IV). Vi har längtat och suktat och när min älskade fru har vägarna förbi finns ingen ursäkt...ta hem grejerna!
Och korken ryker mer eller mindre på studs...lite mörkare en vanligt...men sedan är allt som vanligt...bara att luta sig tillbaka och åka med. Sicken rödfruktig lätt skön doft man möts av. Och i munnen...harrejävvlar! Precis som man vill ha Siciliendrickat. Balans och harmoni. Fullknôkad med energi. Regerar till maten - redigt kryddad ragu som vi skickar på lite tzatziki. Syrorna gör att Frappaton sticker rakt upp i rymden. Lika bra som tidigare årgångar - minst!
Vi köper numera alltid ett 6-pack och vi börjar känna paniken krypa på när det är c:a 6 månader kvar till ny årgång släpps. Det här är inget annat än vansinnigt gott! Den har damen vet hur man knäcker oss stackars pojkar...
Dock ska vi skicka in en liten passus när temperaturen stigit och tiden gått...mörkare toner doftmässigt än vi är vana vid...tänk ung Grenache...finns ett varmare stråk än vad vi tidigare upplevt i hennes Frappato.
I munnen finns inga tveksamheter...kalkklippan träder in och trycker till framför brasan.
(vs2400 2013-09-12 Hemma)
  2010 - Donkey and Goat - Syrah - The Recluse - Anderson Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Mendocino Info)
Visa mer information
  Etiketten säger något och jag säger något helt annat. Så långt ifrån en tung amerikansk Syrah man kan tänka sig. Skoj med överaskningar...för det här är inget annat än en redig överraskning. Doftmässigt möts vi av blommor, naturliga äpplen, sten, lite Shiraz-vibbar, cassis, Syrah-vibbar...en salig blandning som synes. I käften möts vi av sanslöst pigga och friska syror (tänk blodapelsin), bra tanninstruktur, frisk frukt, lite lagom längd och en drickvänlighet av rediga mått. Inga problem att dunka ner den här flaskan inte. Skulle vilja att vi hade haft lite mer tålamod...vinet blev bättre och bättre för varje klunk. Lite av naturlig klass-Beaujolais. Ej filtrerad eller klarad. Syns tydligt. Gott som bara den. Invändningen är prislappen...precis som många andra naturliga prylar ligger priset väl högt. Recluse ligger på nästan 300:- vilket är en 75-90 spänn för högt. Men men...vill man testa den den nya amerikanska vågen är det bara att ställa sig i kö och vara beredd på att öppna plånboken. Det här kommer att bli än bättre med lite lagring. (vs2400 2013-09-11)
  1996 - Billecart-Salmon - Cuvée Nicolas-François Billecart
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Dyrt är gott...eller...till slut blev det faktiskt så. Men det börjar trögt under första kvällen...redigt tungt, där de brödiga tonerna är väl dominanta. Sprätter liksom inte till. Inget liv eller energi. Ok, in i kylen efter ett drygt glas. Kväll nummer två är det bra mycket trevligare...mer mineraler, friskare och spänstigare. Inga tecken på att vara på väg utför, men fortfarande är det aningen tungt att klunka. Tar liksom emot efter ett drygt glas...så...åter in i kylen. Och nu på den tredje kvällen levererar grejerna. Lättsam och seriös. Bra tryck i syror och längd. Äntligen lite elegans. Och äntligen lätt att dricka. Det tog sin tid...borde nog dekanterat den här killen. (vs2400 2013-09-08 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning