Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 721 till 740 av 2551
Vin
  2007 - Michel Gonet - Blanc de Blancs
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Alltid gott med en mineralstinn rensare efter ett gäng tanninrika viner. In på scen glider Gonet och gör sitt jobb snabbt och effektiv. Och det till stormande applåder. Aldrig fel med Champagne. (vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2007 - Jagini - Zagersdorf - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Blaufränkisch och Sturköbaren har en kärlekshistoria som blir allt djupare. BF är allt som oftast pigg, rasslande fina syror, tål fathantering, utvecklas på rygg (kan misstolkas), lättsam, charmerande, djup när så krävs...som synes något att lägga krut på.
När det dessutom fixar diskussionen till den grillade älgen blir vi som innehavare till Sturköbaren inte ledsna. Den här 'enkla' prylen är redo att tutas här och nu men tål kanske 3-4 år till. Men varför vänta...
(vs2400 2013-08-02 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här skulle nog dunkats ned för något år sedan. Frukten har börjat vika ned sig och tyvärr framträder istället lite väl rostad fathantering. Tidigare har frukten tagit kampen, men håller nu på att kapitulera.
Vad gör man för att rädda grejerna...jo, fram med grillen...släng på några välmarinerade kycklingfiléer och vips...så är Quintessence åter med i matchen. Lättare...friskare...rödare...
När maten är slut är Quintessence åter en trögdrucken rackare. Tack och lov sista flaskan.
(vs2400 2013-08-01 Hemma)
  2006 - Occhipinti - Cerasuolo di Vittoria DOCG - Grotte Alte
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Se där ja...Occhipinti's viner har inga problem med några år på nacken. Visst är prylarna utvecklade, men på ett skönt Bourgogne-likt vis. Har varit lite orolig för hur hennes blandning på Frappato och Nero d'Avola skulle te sig efter några år på rygg. Helt onödigt som synes. För det här är djävulskt bra...vackert att titta på...läckert att sniffa på och lysande att smaka på. Trots de små mognadsvibbarna besitter vinet ett renhet och spänst man sällan upplever. Fullständigt skiner. Och det som imponerar allra mest är hur det attackerar kvällens småbesvärliga paj...besvärlig på så vis att det ligger gott om chévre i pajskalet. Men Grotte Alte lyfter och rensar så vi tappar hakorna. Den här damen vet hur man framställer godsaker. Det är inget pr-trick, utan det här är äkta vara.
Hade jag haft några fler Grotte Alte, då hade jag nog nypit de inom 2-3 år. Grattis till er som sparat.
(vs2400 2013-07-31 Hemma)
  2007 - Ronchi di Cialla - Colli Orientali del Friuli (COF) DOC - Dal Peduncolo Rosso di Cialla - Refosco
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Skriver som förra gången. Skillnaden är kanske att vinet är aningen reduktivt initialt. Men med några timmar i flaskan sprider det sin glans med stor övertygelse. Bra grejer helt enkelt.

Bra Refosco. Inte speciellt ofta man tutar sådant, men här konstaterar vi lätt att det är något vi definitivt kommer att ändra på. Här finns en renhet, en distinkthet, en träffsäkerhet och en förtjusande personlighet. Inget konstlat...inget förvanskat.
Det här är en smygare som inte behöver presstalesmän, utan förlitar sig på sin egen kvalitet. Man får inte ha bråttom, utan här händer det prylar efter ett gäng timmar i vinets sällskap. Långsamt vin. Men ett klunkbart sådant. Dyrt, men det blir ändå påfyllning av några flaskor.
Härligt med nyheter och härligt med nya utmaningar/kunskaper.
(vs2400 2013-07-29 Hemma)
  2010 - Domaine Coursodon - Saint-Joseph AOC - L'Olivaie
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Så där ja...om det finns en liten oliv i namnet på ett vin bör det ju finnas egenskaper som pekar åt det hållet...naturligtvis gör det det.
Coursodon lyckas dunka in ett helt gäng svarta mogna oliver som får samsas med klockrena Syrah-markörer som blommor, björnbär och en liten köttabit. Inget annat än sketagott. Men det som imponerar mest är att det står upp mot min frus matexperiment. Min älskade har ett krav inför kvällens måltid...redig bit tonfisk som ska få en snabb körare på grillen. Går ju inte att slingra sig ur ett sådant krav. Fisk levereras. Men sen ska damen vifta till med sesamolja, lime, ingefära och annat icke vinvänligt. Min utmaning blir att leta fram något fruktigt och ungt som fixar denna minst sagt krävande anrättning. Och rött ska det naturligtvis vara!
Det roliga och imponerande är att den här St Joseph fixar födan...och det med bravur. Fullständigt chockerande bra.
Syror så det räcker...frukt likaså...och lagom friserade tanniner. Gott på alla plan. Funkar nu och kommer att vara lika klockren när vi plockar fram nästa flaska om 3 år.
(vs2400 2013-07-26 Hemma)
  2007 - Scarzello - Barbera d'Alba DOC - Superiore
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Spänstigt och gott. Var lite orolig att 2007 skulle spöka till det för oss, men är man bara observant på temperaturen (aningen kyld) sprätter Scarzello till med klockrent resultat. Visst finns här lite fat-karaktär (han nyttjar några nya stora fat till sin Barbera), men här funkar det. Serveras en enkel, men jävligt god, tomatsås med lagom sötma spinner Scarzellos Superiore som en bortskämd katt. Men så fort temperaturen stiger känner man % och 2007. Ligger man runt 15-16 springer Barbera åttor runt många andra sk husviner. Lika läskande som flera av våra favorit-Gamayer. Inget att spara. Kvarvarande flaskor dunkas ned under kommande 1-3 år. (vs2400 2013-07-25 Hemma)
  2010 - Château Poujeaux - Moulis AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vi slänger lite älg på grillen och innan dess har vi beslutat att plocka en ung Bdx från källaren. Funkar helt ok till maten, men ack vad vi lider dagen efter...känns som man partat hela natten. Kroppen är dunderseg, huvudet befinner sig i samma läge och hela min uppenbarelse är trött och grinig. Min fru upplver i princip samma känsla...hon frågar rakt ut om det var hon som sänkte hela flaskan...Visst är Poujeaux fatad, men det kan inte enbart vara fatens fel att man känner sig fullständigt överkörd.
Kan det ha med svavlet att göra...
Kvarvarande flaskor går på retur...det här vill jag inte vara med om fler gånger...
(vs2400 2013-07-24 Hemma)
  2011 - von Winning - Deidesheimer Kieselberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Här var det svavlat. Svårt att tränga bort buteljeringsdosen från näsan. Är det något som tränger igenom är det lite citrus...men inte är det mycket. Knutet minst sagt.
Ändå har Kieselberg varit öppnad ett dygn.
I munnen blir det ett par snäpp upp, men Kieselberg lyckas ändå inte klättra över gränsen till det riktigt intressanta. Gott, men lite förvirrad...vinet alltså. Knutet även i munnen och tyvärr med en liten bitterhet som inte går att lura undan. Knastertorrt med fina syror.
Svårt vin...det finns kvalitet, men det har svårt att leta sig fram i dagsläget. En flaska vilar i källaren...den får ligga i minst 5 år. Så...det var premiär för von Winning på Sturköbaren...ingen dundersuccé direkt...
(vs2400 2013-07-19 Hemma)
  2010 - Mas Foulaquier - Coteaux du Languedoc AOC - Pic Saint Loup - Tonillières
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till små välstekta hjortbiffar som serveras med en geléstinn gräddsås...fram med en Grenache-baserad cuvée från Languedoc. Alltid gillat Foulaquier grejer, och det här presterat precis som man vill. Lite lagom sötma, bra syror från 2010, bra struktur...klockrent till födan.
Foulaquier står redigt i myllan i skuggan av Pic Saint Loup.
(vs2400 2013-07-19 Hemma)
  2009 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nja...det här hänger inte riktigt ihop...åtminstone inte om man vill ha sin Barolo traditionell, stram, mystisk, djup, tanninrik och mångfacetterad. Det här pekar åt hel fel håll för mig. Nästan lite CdP-vibbar...va fan...är det bara 2009 som spökar...ju mer jag tänker på det kan man dessutom hamna någonstans i California...i PN-land. Det här förvirrar och förtvivlar. 2 kvar...någon som vill ha? (vs2400 2013-07-19 Hemma)
  2006 - Aurora - Marche IGT - Barricadiero
(Italia - Le Marche Info)
Visa mer information
  Det grillas små saftiga hjort-spett på Sturköbaren. När man känner till upplägget är det inte svårt att sprinta ner i källaren för att leta upp en Barricadiero. Den första som hittades var en 06:a och varför inte...
Fungerar alldeles ypperligt. Bra utveckling. Redig fart i syrorna. Frukt och fat har lugnat ned sig. Tanninerna är fortsatt överkaxiga. Sammantaget bildar samtliga lagdelar en bra harmonisk enhet till den lättgrillade hjorten. Barricadiero lämnar oss aldrig besviken. Håller lätt några år till. En sak att tänka på...redigt med krafs i slutet.
(vs2400 2013-07-17 Hemma)
  2009 - Passopisciaro - Sicilia IGT
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Gott. Lätt. Elegant. Rent. Träffsäkra syror och tanniner.
Invändning...lite malo som sticker ut vid vissa lägen. Potential...3-5 år. Nerello är redigt bra.
(vs2400 2013-07-17 H)
  2009 - Tschida - Felsenstein - Blaufränkisch
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Det är sällan man trillar av stolen numera av vinförtjusning, men den här Blaufränkisch'en vet hur man knuffar omkull en på studs. Inget annat än redigt vin med ruggigt härlig personlighet och karaktär. Bara doften gör att man vinglar till...nyklippt gräs, vinbärsblad...positiv grönska rakt igenom. Men som vanligt är det i munnen jag rasslar igång på grejerna...här kombineras harmoni och balans med renhet och stor drickbarhet. Enda invändningen jag har är prislappen. Hade den kostat runt 250 dkk hade jag inte protesterat, utan köpt på mig ett gäng flaskor. Men här rasslar vinet till på knappa 400 dkk...lite väl häftigt. 2009 känns som om det inte är något att ligga på, utan bara tuta. Däremot 2010 när den dyker upp...är nog ett annat djur. Vi får väl se... (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  1996 - Domenico Clerico - Barolo DOCG - Percristina
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Tung besvikelse. Det här hade jag verkligen sett fram emot, men ack sicket tungt fall. Stor fara med förväntningar, men det här borde vara hyfsat problemfritt...trodde jag. Framför allt är det på tok för tungt...vansinnigt koncentrerat helt utan anledning. Jag vill att vinet ska kännas lätt och spänstigt...och en Barolo med såpass många år på nacken borde uppvisa andra egenskaper. Retar mig inte så mycket på fathanteringen (i och för sig väl häftig), utan det är tyngd och avsaknad av spänst. Känns nästan livlöst. Är mer ett provningsvin än ett livsbejakande kvällsnöje. Vart det här tar vägen...ingen aning. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2007 - Joh. Jos. Prüm - Bernkasteler Badstube - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Så här vill man ha sina Kabinetter...lätta, halvtorra (mer mot det torra), spänstiga, mineraliga, rena...försvinnande goda helt enkelt. Inget man behöver analysera sönder, utan bara njuta i eftermiddagssolen. Blir mer och mer en Kabinett-drickare. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  nv - Jacquesson & Fils - Cuvée nº 736
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Lagom komplext bubbel från en gammal favorit. Första Champagnebesöket gjordes hos just Jacquesson för ett gäng år sedan. 736 baseras på den klockrena 2008-årgången vilket skiner igenom. Renheten, klarheten och mineralerna samsas med nougat och autolys. Lagom komplext vilket kommer att innebära omgående inköp. Tål att lagras 5-8 år. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2002 - Daniel-Etienne Defaix - Chablis Premier Cru AOC - Côte de Lechet
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Inte alltför ofta man dricker mogen Chablis. Egentligen på tok för sällan. Den här varianten säljs just för tillfället hos hantverkaren. Färdiglagrat och klart. Man blir salig.
Vinet är stenhårt i sin mineralkaraktär. Det här behöver mat för at komma till sin rätt. Något som får vinet att mjukas upp en aning. Tänk en redig fisksås, gärna med lite räkor i fonden som möter upp räkskalskaraktären som finns i bakgrunden. Syrorna är bra, aningen fetma/smörighet, gul frukt...men det är mineralerna som verkligen styr den här Chablis. Tycker om det här, men som sagt...matchande föda.
Ingen fara att avsluta eventuella flaskor. Kan ligga 4-5 år till utan problem.
(vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2000 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Finns något typiskt gammeldags Alsace-möggigt över doft- och smakkaraktär. Inte dåligt...absolut inte, men inte heller intressant och karaktärsfullt. Ganska trött och trevande. Går inte igång på det här...drick upp eller häll ut. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2007 - Eric Lichtlé - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Goldert
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Charmigt, druvigt, blommigt och småstudsande. Helt enkelt en redigt trevlig liten bagatell. Absolut inget stort, men allt kan omöjligt (ska inte heller vara) stort.
Liten restsötma som är hyfsat integrerad och spelar upp bra mot vinets syra. Charmigt är nog den karaktär som bäst sammanfattar den här Goldert-Rieslingen. Inget att spara.
(vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning