Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 781 till 800 av 2551
Vin
  2004 - Schubert Estate - Shiraz - Goose-yard Block
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Här finns inget kontemplativt. Inget att klura över. Ganska enkla regler...ett läge, en växel, endimensionellt...men bara för det inte alls oävet...bara redigt ointressant. Skulle jag få det här framför mig och få vetskapen att så här ser ditt framtida vinliv ut...ättestupan nästa! Synopserna går inte igång på sådant här. Till kvällens grillade hjortspett rasslar grejerna ner utan motstånd. Men efteråt...sött...inställsamt...lite dansband...kan vara något för Ernst. En flaska kvar...se upp IV! (vs2400 2013-06-08 Hemma)
  2008 - Eugenio Rosi - Vallagarina IGT - Marzemino - Poiema
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Det här har slunkit ner i kvällarna tre. Och som Poiema tar för sig. Vansinnigt charmigt, ruggigt bra, norra Italiens svar på träffsäker Beaujolais/Jura-tryck. Lika lyriskt inställd nu som tidigare. Lekfullt. Fin fruktsötma i munnen. Blåmogen frukt. Kickande gott. Spralligt bra. Norditaliensk glädje i form av Marzemino. Mer inköpes på studs. Ingen långliggare, men den här kvalar lätt in bland alla goa Gamay/Frappato...Uppskattas lika mycket under det här veckoslutet som vid tidigare tillfällen. (vs2400 2013-06-08 Hemma)
  2008 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Heimbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Klockren Riesling av ZH. Skillnaden mot förra flaskan (citrus, slank, spetsig) är dock markant. Mer typisk ZH där kryddor, saffran, rökiga mineraler och fyllighet dominerar. Mer komplext, mer kontemplativt, mer intressant och mer varierat. Inget som man skickar i sig, utan här tar man max ett par glas. Låter resten stå till imorgon.
Samma intryck som igår. Kryddigt...fylligt...intressant. Sådant här rasslar jag igång på. Här finns något underliggande som retar och rasslar. Fångar ens intresse för varje liten småaristokratisk mun.
Ingen brådska med kvarvarande flaskor. Kommer att utvecklas till än mer intressanta prylar.
(vs2400 2013-06-07 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Mogen Côte Rôtie är inte dumt, trots sommartemperaturer utomhus. Redan när korken ryker indikerar doften att vi får en fin kväll vid glasen. Köttigt, djupt/dovt, mörka saftiga bär, ceder och järn. Klockren Syrah med små inslag av klassiskt stram Bdx. I munnen är det elegans som råder. Fortsatt stram, finfina syror, bra frukt och nedslipade tanniner. Sådär lagom fylligt. Spelar mer på förfining än ren kraft. Ett litet frågetecken dyker upp till maten. Funkar faktiskt inte till hjorten. Borde göra det, men stoppningen bär överraskande nog inte. Dessutom smyger det fram lite sockerkänsla i samband med måltiden. Chaptaliserad? Allt rättar till sig när vi senare avslutar de kvarvarande glasen. Ikväll funkar Clusel-Roch på egen hand. Någon flaska ligger fortfarande kvar och vilar...ingen panik. 3-4 år till utan problem. (vs2400 2013-06-07 Hemma)
  2011 - Pattes Loup - Chablis AOC
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Här snackar vi sten. Här snackar vi syror. Testas över två dagar och det är inget snack om att allt levererar bättre dag två. Mer balans, mer mineraler, mer energi, mer spänst. Allt vad jag vill ha i en enkel Chablis finns här. Kanske saknas lite av den där 'blöta stenen'-känslan man ofta letar efter. Men renhet och briljans kompenserar den lilla bristen. En av de absolut bästa Chablis på by-nivå som dunkats ned på Sturköbaren. Längtar efter att knäppa en 1er Cru från Pattes Loup. (vs2400 2013-06-06 Hemma)
  2008 - G.D. Vajra - Barolo DOCG - Bricco delle Viole
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Testas över två kvällar. Öppnas under lite för tempererade förhållanden. Lite väl varm, vilket gör att lakritstonerna blir väl påträngande i munnen. Avslutas lite bläckigt och småtungt. In i kylen och efter ett gäng minuter i svalkan är det ett helt annat vin som tittar fram. Blommigt, elegant, lätt, rent, finstämt...både nos och mun får sin beskärda del av njutning. Rysligt bra Barolo.
Kväll två har allt hackat upp ett par snäpp. Allt är ännu bättre. Ännu mer parfym i doften, ännu renare frukt och ännu bättre harmoni i glaset. Det ligger numera några flaskor av Viole i källaren, men man borde nog plocka ett par flaskor till. Redigt bra Barolo i den klassiska skolan - botti-skolan!
(vs2400 2013-06-06 Hemma)
  2010 - Andre Perret - Saint-Joseph AOC - Les Grisières
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Lite väl ung naturligtvis. Men det går ändå att plocka på vinets potential. Tydliga köttiga Syrah-markörer och det finns även inslag av lite blomster. Kanske väl tydliga fat i dagsläget, men de kommer att smyga in i den fina 2010-frukten.
Bra syra- och tanninstruktur. Skön frukt. Återigen kanske faten bråkar väl mycket just ikväll. Återkommer till kvarvarande buteljer om 7-8 år.
(vs2400 2013-06-02 Hemma)
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Tycker om Les Crêtes tolkning av Petite Arvine. Lätt, torr, bra syror och angenämt ren frukt. Inga konstigheter, utan bara ett lättsamt gott vitt vin. Ett vin som alla bör förstå sig på, man behöver absolut inte analysera någonting i det här glaset. Okomplicerat, men redigt bra. Inget att spara, utan drickes här och nu. (vs2400 2013-06-01 Hemma)
  2001 - Domaine Dominique Mugneret - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - Les Boudots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ibland är livet rent ut sagt för jävligt. Här ikväll upplever vi just ett sådant tillfälle...vissa kanske vill ha det till ett må-bra-problem...men vi formulerar det till...barahaenflaskakvarproblem (ingen särskrivning här inte). För det är vad det är...vi har bara en butelj av detta elixir. Såpass bra är Boudots...och det borde inte komma som en överraskning...men:
Hyfsad producent...tveksam årgång och bra läge. Med sådana parametrar är inte utfallet klockrent. Men här blev fallet ...kärnfull Pinot-doft i form av...komplexitet, djup, djurisk, köttig, mörkt mogen frukt...rent ut sagt skitbra!
Likadant i munnen...erfaren energi, mörk, djup, fokuserad, träffsäker...vansinnigt bra. Lyft i frukt och syror. Schysst tryck. Redigt bra.
Hade man haft fler, då hade några fått gosa till sig några år till. Ingen panik med kvalitet som denna.
Den här har legat och skrotat ett gäng år, men nu ikväll när jag omplacerade ett gäng flaskor dök det här djuret upp. Bra Bourgogne skulle vi ha till födan och bra Pinot fick vi!
(vs2400 2013-05-31 Hemma)
  2010 - Montevertine - Toscana IGT
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Intressant det här med ord/begrepp som det slängs med. Klunkabilitet är ju ett sådant som rör upp vågor av oanade irritationsmoment. Lite svårt att förstå...men men men.
Ett annat uttryck som är mer accepterat är...burgundiskt. Mig veterligen har det inget med vin att göra, men det nyttjas (även här) ganska vilt.
Och här snackar vi just burgundisk klunkabilitet! Se...bägge orden i följd...vad månde bliva...men nu släpper vi ord-velandet.

Alltid lika roligt att öppna första flaskan av Montevertines nya årgång. 2010 är det som packas upp och korken ryker på studs. Färgen är bland det mest bedårande man skådat på ett tag. Klarröd med lite blåa stick och en lyster att be för.
Doftmässigt är man på studs i Bourgogne...vi snackar 1er cru-nivå. Mineraler...rödlätt frukt...nyanserad fathanteriing (2010 tål detta)...blommor. Sanslöst fint.
I munnen fortsätter PN-vibbarna...syror, lättsam frukt, faten dansar i bakgrunden, skitfina tanniner och redan nu är allt i balans. Gôrgott redan nu, men vinet är byggt för lagring. Vansinnigt glad att jag har ett gäng liggande i källaren. Kommer att erbjuda glädje i många år framåt. Knäck 2007, 2008 och 2009 innan ni rasslar loss på 2006. 2010 återkommer vi till...
(vs2400 2013-05-30 Hemma)
  2005 - Domaine de la Pépière - Muscadet-Sèvre et Maine AOC - sur Lie - Clos Cormerais
(France - Loire - Pays nantais Info)
Visa mer information
  Mogen Melon de Bourgogne är inte ofta det konsumeras, men satan vad trevlig den här flaskan är. Komplex (kan vara Chenin Blanc, kan vara varsamt fatad Chardonnay) och intresseväckande. Sköna syror, bra längd, vi snackar mineraler, fin fathantering, balans och harmoni...redigt bra vin helt enkelt.
Inga som helst tecken på att grejerna har 8 år på nacken. Otroligt skoj att en 'simpel' druvsort som Melon kan te sig på det här imponerande viset. Det här är skitgott här och nu, men kommer fortsätta att utvecklas 5-10 år till.
(vs2400 2013-05-29 Hemma)
  2011 - Catherine et Pierre Breton - Bourgueil AOC - Trinch
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Läste någonstans att man inte ska använda begreppet klunkabilitet när man ska beskriva ett vin...de personerna kan omöjligt klunkat i sin Trinch. För det är precis vad man gör...innehållet sjunker oroväckande snabbt i både glas och flaska. Läskande och charmigt. Gott om attityd och sprallighet. Absolut inte stort...långt därifrån, men fan vad gott. Inte det minsta pretentiöst (vilket egentligen inte några viner behöver vara), utan endast ärlighet och ödmjukhet i glaset.
Jag skulle nog dricka upp de här grejerna inom 1-2 år...inte gjorda för lagring. Ska njutas i sin oskyldiga ungdom.
(vs2400 2013-05-29 Hemma)
  1999 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Pignolo
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Bressan vet man var man har. Urtypisk Bressan...malört i doften och fantastisk frukt i munnen. Lättdrucket och oerhört reflekterande. Kan inte göra annat än bocka och buga för hantverkare som Bressan. Det här är ett njuta-vin som inte bör hamna tillsammans med mat. Har testat ett flertal gånger och då händer något som jag aldrig greppar. Bressans viner och mat funkar inte...men nu gör ju inte det så mycket när man istället kan dricka ett gudomligt gott glas Pignolo när födan är slut.
Fantastiskt att det är en 99:a. Finns inga tecken på begynnande mognad. Bara stilsäkert uppträdande med klockren frukt. Lite sötma, bra syror och sköna mjuka tanniner.
Känns som om Bressan lyckats med konststycket att konservera vinets beskaffenhet vid buteljering för framtiden. Vet inte vad som kommer att ske med tio år till på rygg...
(vs2400 2013-05-25 Hos Magnus)
  2008 - Francesco Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra tryck i Rinaldis Brunate. Fyllig frukt, bra syror och rediga (men mogna) tanniner. Imponerande bygge. Kanske sticker % ut en aning när tempen når rumstemperatur.
Annars är det ännu en 08:a som tar för sig på ett fascinerande sätt. Strukturen lovar gott för framtiden. Ska bli skoj att testa deras Cannubi. Här blir det omgående beställning.
(vs2400 2013-05-25 Hos Magnus)
  1989 - Bruno Giacosa - Barolo DOCG - Collina Rionda - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Som alltid när man är på väg att dricka historia nås man av ett inre lugn...man blir fullständigt fokuserad...kopplar bort världen bortom glaset man har framför sig...tar ett par redigt djupa andetag och nollställer pannan.
Vet man dessutom om att prislappen är tilltagen bortom sans och balans, måste man bara ge vinet 100%. Vi vet inte vad vi har i glaset, bara att det är jävligt bra...kostar en herrans massa pengar...framställs inte längre...det är vad vi har att gå på.

Ögat får sitt av ett redigt djup och en fantastisk lyster. Absolut inte tätt, snarare tvärtom. Men det finns ett fokus i färgen som direkt får oss att greppa att vi befinner oss i en vin-division man ytterst sällan är gäst i. Absolut åldrat, men hur åldrat? Svårt att sia om.
Doftmässigt har vi en fantastisk blandning av Nebbiolo/Pinot Noir/Sangiovese. Det är blommigt, det är solvarma röda bär, det är mineraler, det är höstpromenad...det är så jävla elegant att jag tappar fotfästet. Och man vill inte sluta att doppa näsan i kupan. Under tiden som näsan intas av vällust känner man att man seglar iväg...man svävar fritt...man ser saker från ovan...man återkommer...doftar en gång till...åter dags att segla iväg.
Men ju mer man doftar, desto mer övertygad blir man att det är nebba...Barolo-nebba...lite lagom åldrad sådan...och på en nivå jag aldrig befunnit mig på. Egentligen löjligt att försöka sätta ord på grejerna.
Och det värsta är att det blir redigt mycket bättre när man väl smakar...så elegant, så raffinerat, så förfinat, så lätt men ändå fokuserat, så jävla bra att det är svårt att förstå att krossade druvor kan utvecklas till något sånt här. Balansen är fullständig, ja vinet är fullständigt. Visst kan vi snacka syror/frukt/tanniner, men det tjänar inget syfte. Det är en ynnest att få njuta sådant här. Vi snackar Barolo, vi snackar 1989, vi snackar traditionellt hantverk och vi snackar Rionda av Bruno
(vs2400 2013-05-25 Hos Magnus)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Bra mognad på den här flaskan. Gul frukt, lite småtropiskt, integrerade fat, och ett par nävar mineraler. Gott sniff med andra ord.
Härliga syror, mineralerna dansar runt mellan tänderna, mer eller mindre helt torrt, integrerade fat och fortfarande levande frukt. Jävligt gott och likaledes intressant. Inga tecken på att Kakas börjar vika ned sig. En flaska kvar...den sparas 2 år.
(vs2400 2013-05-24 Hemma)
  2006 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Lite blyg i doften, känns lite knuten och inte hjälper det att ge Boca en vändare i karaffen. Fortfarande försiktigt trevande för nosen. Men sicken skön lirare Boca är i munnen. Vespiolan lyfter faktiskt härligheten. Ger mer rymd, lite mer stadga och ett par snäpp fruktighet. Tanniner och syror finns det nämligen så att det räcker. Dessutom finns en lätthet och elegans som berör ens innersta. Vackert vin.
När jag testat Pianes Boca med ganska många år på nacken, tycker jag att den blir lite rönnbärssyrlig. Här finns inget sådant. För mig befinner sig denna butelj på rätt mognadsbana. Vill ha grejerna när frukten fortfarande har lite stuns kvar. Har några 06:or kvar och vi får väl se när de ska tutas...
(vs2400 2013-05-24 Hemma)
  2009 - Phillipe Bornard - Arbois-Pupillin AOC - Trousseau - Le Ginglet
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Här har vi en favorithantverkare som kan sitt kall. Men inte ens en mästare kan lyckas med samtliga flaskor. Här har det hänt något som gör att det sista lilla saknas. Habilt, robust, lite småruffigt och ganska redigt bonnigt. Man förflyttas omgående till en fransk bondgård direkt när korken dras...brett med andra ord. Bornards viner brukar formligen överfalla nosen med blommor och rödlätt frukt, men icke denna flaska. Absolut drickbart, men inte den stora kick vi hade förväntat oss. Aningen platt och småbesk i munnen. Vi har en flaska kvar...kommer testas inom snar framtid. (vs2400 2013-05-23 Hemma)
  2006 - Enzo Boglietti - Langhe DOC - Buio
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Boglietti är som en humla. En humla borde egentligen inte kunna flyga och Boglietti borde inte fungera på Sturköbaren (som IV observerat). Boglietti är nämligen inte direkt sparsam gällande nya fat för sina Nebbioloskapelser. Och vad vi tycker om Nebbiolo och fat...lämpar sig inte tryck.
Men som FV mycket riktigt resonerar...är det bra är det bra. Och Boglietti brukar på något sätt hamna på rätt sida...hans Barolo-prylar behöver bra många år innan korken dras, medan kvällens vin - Buio - fungerar att närma sig relativt snabbt. Buio är ett smart koncept...mycket Nebbiolo och lite Barbera. I rätt proportioner är det vinnande och lägg till lite nya fat så blir resultatet inbjudande publikt. Doften är inte direkt blyg...framfusig frukt, lite burdust busig och ett och annat vaniljstick. Italienskt är det defenitivt. Munnen möts av bra syror, varm småsöt frukt och rediga tanniner. Italienskt är det defenitivt. På egen hand lite väl spretigt och obalanserat. Fungerar desto bättre till söndagsgnocchin som fått sällskap av lite eldig älgragu. Här funkar Buio alldeles förträffligt. Vi korkar igen flaskan för att se vad som händer med några dygn i kylen.
(vs2400 2013-05-19 Hemma)
  2007 - Mas des Chimères - Coteaux du Languedoc AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Languedoc Info)
Visa mer information
  Det nalkas grillspett på hjort kvällen till ära. Kraftfulla grejer med andra ord. Till det behövs likaledes kraftiga prylar i glaset. Vi letar fram en gammal favorit...Mas des Chimères...och vi blir inte besvikna!
Ikväll är det Syrah-komponenten som dominerar...köttigt, stort, glufsande gott. Inget raffinerat, utan pang på är det som erbjuds. Och till födan sitter vinet lika bra som köttet på spetten. Här finns fortfarande mycket att hämta avseende livslängd. Inte i mål på minst 5 år.
(vs2400 2013-05-18 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning