Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 881 till 900 av 2551
Vin
  2010 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En av de piggaste och spänstigaste Alsace-Rieslingen på många år. Härlig struktur med samspelande syror, citrusfrukt och mineraler.
Knastertorr, ren, energisk...nästan tysk till stilen. Snygg Riesling av toppkvalitet helt enkelt. Potential så det osar. Klockren till de aningen heta räkorna.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2007 - Delas - Hermitage AOC - Les Bessard
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Finns något elegant och raffinerat under all ekhantering. Frågan är bara om man har ork att vänta på att grejerna ska formas till en skön helhet...om det ens någon gång blir så...inte lätt att besvara.
Hittar trots allt några Syrah-markörer (bleckighet och lite snälla köttsafter). Men jag vill nog ha mer tryck sett till prislappen. Den kan nog aldrig rättfärdigas. Känns förvånansvärt anonym och tillbakadragen. En liten smygare. Svårt att sia om vart detta tar vägen.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2002 - Domaine de Montille - Pommard Premier Cru AOC - Les Pézerolles
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Stolthet. Ryggrad. Ärlighet. Öppenhet. Fy fan vad bra det här är. Så rent...så ärligt sitt ursprung....sicka goa jordgubbar...vi snackar mineralitet...ett litet grönt anslag...så sirligt...vi snackar djup och längd...bara att kapitulera för Bourgognes storhet när parametrarna är på hantverkarens sida. Och det här kommer inte att dyka de närmaste 10 åren. Tack för uppvisningen! (vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2004 - Aurelio Settimo - Barolo DOCG - Rocche dell' Annunziata
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oväntat bra, men...är det verkligen oväntat.? Bra läge...bra årgång och traditionellt vinmakeri...summan av de egenskaperna klockar faktiskt in precis vad vi tycker om detta. Skitbra! Utvecklat...absolut, men inte så det gör ont. Lysande matvin...knappast överraskande. Bra tryck genom hela färden. Fint tanninarbete. Rocche imponerar ner i varje druva. Det här är skitbra...och det kostar i princip inga pengar. En given adress vid nästa stopp i Piemonte. Som sagt...bra utveckling och med minst 5 år till i stoppningen. (vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2009 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Om Hermitagen var en smygare, kan man lugnt säga att här finns alla Syrah-markörer man kan önska sig...blå frukt, köttigt, violer, sköna tanniner, lite pepprigt och full fart i munnen. Inget snack att vi befinner oss i Norra Rhône.
Härligt när vinet snackar dialekt (ursprung). Gonons viner brukar vara trögstartade och man ska helst låta de ligger 5-6 åren innan man rycker korken, men 2009 är en årgång som nog ska konsumeras innan 2014. Drick på den charmiga frukten.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2006 - Bartolo Mascarello - Barolo DOCG
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en klassiker på långfredagen. Planen med de tre Barolo-prylarna var att låta samtliga komma till tals till middagen. Ett vin i taget och små portioner av födan. Mascarellon har fått bida sina 4 timmar i karaffen och när Nebbiolo-saften hamnar i glasen är det fullt tryck på direkten. Här finns sten, rosor, botti-vibbar, ren frukt...här finns mycket att diskutera och vinet visar hela tiden upp nya sidor. Bara att sitta ned och njuta. Klockrent till Risotto Milanese och redigt långkok. Skönt att det teoretiska tänket funkar i praktiken.
När Barolo kommer i denna konstruktion är det bara att kapitulera. Det här är stora viner...inget snack!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2001 - Massolino - Barolo DOCG - Vigna Rionda - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här fick man slita med korken. Satt som gjuten i sten. Av på mitten och därefter var det bara att få till ett hål i den sista irriterande korkbiten. Därefter bara att hälla försiktigt genom en liten linnebit ner i karaffen.
Lite orolig att vinet inte ska må bra av det här momentet, men tack och lov ingen fara.
Den här Serralunga-killen har en växel till kontra Settimo och Mascarello. Helt andra tanniner, helt annan parfym. Doftar något alldeles enastående...rosor, gudomligt fina intjärade trädetaljer, sagolikt saftig frukt och bra Rionda-mineralitet. Överjävligt bra och värt varenda euro. Bortsett från kork-haveriet (tydligen ganska vanligt med 01:orna) får vi en vinkick utöver det vanliga. Och till maten...magiskt bra!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - Cuvée Prestige
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Efter de smeksamma Barolo-tanninerna är det dags att avsluta den röda paraden med tanniner av en helt annan karaktär. Trots att de är inlindade i en Nya Världen-fruktsötma står de ändå ut som oborstade och råbarkade. Inget att plocka fram på första daten...
Som FV-T sa...de här grejerna går inte att närma sig förrän de passerat 20-årsdagen. Och det ligger något i det...rör inte denna 01:a förrän 2025!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2003 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  När det är dags för ost är det dags för Vin Jaune. Dagen till ära har FV plockat med sig Ganevats tolkning av detta klassiska ostvin.
Och att det är ett bra vin går inte att blunda för, men kanske inte den storhet vi hade sett fram emot. Vill nog ha mina Vin Jaune mer nötiga, fylligare och längre. Den här bygger mer på lätthet och fräschör. Fungerar självfallet ypperligt till Comté.
Kommer att satsa min Ganevat-budget på hans Chardonnay-tolkningar.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2004 - Burlotto - Barolo DOCG - Cannubi
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Kraft, tryck, mörker...men ändå med en redig dos elegans. Så kan Cannubi från Burlotto sammanfattas. Klockren klass-Barolo från högpresterande årgång. Knappt påbörjat resan mot mognad. De här rackarna kan ligga 5-10 år till utan minsta besvär. 99:orna vi druckit tidigare tycker jag kanske är aningen anorektiska. De senare årgångarna har mer kraft, mer frukt, mer mer mer, utan att tappa sin sirliga fina elegans. Svår balansgång som Burlotto fixar redigt bra.
Burlotto har en kassaskåpssäker plats i vår källare.
(vs2400 2013-03-28 Hemma)
  2009 - Ferruccio Carlotto - Alto Adige/Südtirol DOC - Lagrein - Di Ora in Ora
(Italia - Alto Adige Info)
Visa mer information
  Simpel rödtjut med trevlig personlighet och tillräckligt med karaktär. Blå ungdomlig frukt dominerar...både näsa och mun får sitt av blåbärstryck. Känns som om det är frukt från unga stockar som dominerar och ett ganska frikostligt uttag. Inget fel på det. Charmigt och lättsamt. Naturligtvis finns här varken stoppning eller djup för att klassa grejerna som stora.
Det bör alltid finnas plats för den här typen av bruksviner i källaren. Fyller sitt syfte på alla plan.
Dock inte lätt att peka ut ursprung och druvsort...
(vs2400 2013-03-24 Hemma)
  2006 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Till kvällen slanka lammfilé gör vi ett försök med en toscansk tappning av Bdx (inga fat, men på plats finns det gott om blyerts, ceder, järn).
På egen hand ger vinet definitivt förhoppningar...här finns bra stoppning, bra djup i frukt, sköna italienska syror, kanske aningen bristfälliga tanniner...kanske är det det sista som gör att matchningen inte funkar fullt ut. Beror delvis på tanninerna, men kraft/djup som man hittar i bättre Bdx och rediga Syrah-prylar saknas.
Intressant att ha fel...man lär sig!
När middagen passerats och ännu inte tomma glas...då återtar Sangiovesen initiativet. Intresseväckande, elegant, rent, aningen mer svulstigt än senast...det här kommer leva bra många år. Och det kommer garanterat att utvecklas positivt...6-pack på väg!
Skitgott, men ett litet felskär till middagen.
(vs2400 2013-03-23 Hemma)
  2009 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - Grusse en Billat
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga...lysande gott...briljant prestation...uttrycksfullt...energiskt kickande...och detta är en Chardonnay från Jura...men hantverkaren är ju Ganevat.
Det här är så bra att det är svårt att finna ord...plattityder som balans, harmoni, mineralisk...visst är det plattisar, men de stämmer ner i minsta lilla stavelse. Fullknôkad med gul frukt (inte en strimma ox), likaledes fullstoppad med mineraler och en liten Chardonnay-oljighet. Och visst hittar vi en och annan läcker nöt.
Det är direkt och därmed inte stort...det sanslösa djupet saknas. Kommer att växa, men det här är inget jag skulle spara mer än något extra år. Perfekt här och nu. Så jävla bra!
(vs2400 2013-03-22 Hemma)
  2010 - Bertrand Marchard de Gramont - Nuits-Saint-Georges AOC - Aux Allots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Går inte komma ifrån att 2010:orna har något inneboende...frukt, syror, djup, renhet...samtliga egenskaper som borgar för framtida komplexitet. Men...kommer inte att få uppleva det...den här hantverkarens viner kommer att stryka med innan de uppnår 5-årsdagen. Tyvärr...på sitt sätt, men...jag vill åt den rena halvmörka frukten som de här vinerna har. Absolut inga stora grejer, men ändå så intressanta och välsmakande. Skulle vilja ha fler... (vs2400 2013-03-22 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Elegant...knappast. Förfinat...knappast. Personligt...absolut. Ruffingt...absolut. Gott...absolut. Det här är redig bonna-dricka med komplexitet i vardande. Otroligt mörkt i sin karaktär...mörk frukt, mörkt kött...mörkt mörkt mörkt.
Men ändå redigt piggt i munnen. Visst finns här tyngd och tryck. Men även de klockrena italienska syrorna och numera även nedslipade tanniner. Ett vin att värmas av och glädjas över. Och prislappen är som bekant skrattretande bra!
(vs2400 2013-03-21 Hemma)
  2004 - Cascina Cucco - Barolo DOCG - Ceratti
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Dags att börja nypa återstoden av dessa...börjar glida lite åt Chinato-stuk...inte riktigt min grej.
Fortfarande finns dock tillräckligt med intresseväckande och tankeväckande kraft i flaskorna. Frukten börjar docka att transformeras mot sekundära prylar...tänk träolja. Likaså känns det att grejerna börjar tappa frukt och fyllighet i munnen. Mer stramhet, mer %, mer eldighet...tappat sin elegans och sitt raffinerade uppträdande. Här behöver man jobba med maten för att möta upp vinets nuvarande skavanker. 3 flaskor kvar i gömmorna och de kommer definitivt att ryka inom 2-3 år. Och då ska vi klura ut menyn bättre än söndagskvällens jävligt goda hemkörda pizza.
(vs2400 2013-03-17 Hemma)
  2010 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En av de piggaste och spänstigaste Alsace-Rieslingen på många år. Härlig struktur med samspelande syror, citrusfrukt och mineraler.
Knastertorr, ren, energisk...nästan tysk till stilen. Snygg Riesling av toppkvalitet helt enkelt. Potential så det osar. Påfyllning!
(vs2400 2013-03-16 Hemma)
  2010 - Olivier Guyot - Marsannay AOC - La Montagne
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Alltid gott med ung Bourgogne. Det här är inga konstigheter, utan ett enkelt ärligt vin föllknôkad med frukt från unga stockar. Mer blått än rött till stilen. Ett vin som förför på ytan, men har inte det djup för att beröra på lite längre horisont. Men det behöver inte alla viner göra. Inget att spara...klunka i er inom 1-2 år. (vs2400 2013-03-16 Hemma)
  2006 - Ruggeri Corsini - Barolo DOCG - Corsini
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Är det månne en Aldo Conterno i glaset...doften tyder starkt på att det är dyra droppar som ligger och lurar, men...så är alltså inte fallet. Betydligt billigare men jävligt gott. Tanninerna är mer oborstade än Conternos varianter, men satan vilket drag i vinet.
Vi besökte hantverkarna efter initierat tips. Var väl kanske inte fullt begeistrad på plats (lite väl varmt den dagen), men insåg ändå att det var bra grejer som erbjöds. Men inte var det väl så här bra?
Som FV konstaterat den senaste tiden...kontraproduktivt att tipsa om godsakerna...borde kanske hålla tyst om det här...
Potential...definitivt. Borde köpt betydligt fler.
För det här är redig Barolo.
(vs2400 2013-03-15 Hemma)
  2010 - Catherine et Pierre Breton - Bourgueil AOC - Franc de Pied
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Ren Cab Franc på oympade stockar. Typiskt i form av örtighet och bra tryck i tanninerna. Rent, läskande, pur glädje...hur gott som helst. Inget att analysera, utan bara bekräftelse...på att enkelhet inte är så dumt. Måste dock komma med en liten invändning...prislappen är väl tilltagen...250 slantar är minst 50 för många. Gott vin men inte stort. Tycker det ska drickas inom 2 år. Det är pigghet och charm som bär innehållet. (vs2400 2013-03-13 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning