Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 901 till 920 av 2551
Vin
  2009 - Cappellano - Dolcetto d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Enkel, rustik, personlig och förvånansvärt mörk i sin karaktär.
Inget stort, men redigt rensande. Klockrent till lite antipasto.
Initial aningen reduktiv. Luftas bort relativt enkelt.
Fungerar på liknande sätt som en enklare Beaujolais. Och sådana ska alltid finnas i källaren. Dolcetto-hyllan ska absolut fyllas på.
(vs2400 2013-03-11 Hemma)
  2007 - Scarzello - Barbera d'Alba DOC - Superiore
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  När det serveras klassisk tomatbaserad italiensk föda, vad kan vara bättre än en enkel Barbera från Scarzello...svårt att komma på något trevligare...faktiskt.
Kombinationen är lika bra i praktiken som mitt teoretiska flum. Syrorna presterar, den årgångstypiska lilla sötman hittar motsvarighet i maten och de obefinltliga tanninerna är faktiskt inget man saknar. Okonstlat, enkelt men redigt effektivt. Vill absolut inte dricka Barbera allt för frekvent, men nyper man någon in emellan kan det inte bli fel. Gäller bara att hålla sig till de ekbefriade hantverkarna.
En liten tveksamhet dock...2007 går igenom i form av lite väl mycket % på egen hand. Men Barbera är inget man dricker utan föda...
Potential...absolut...kan nog kliva upp en liten bit, men kommer självfallet aldrig att bli ett stort och djupt vin. Det är inte Barberas roll i Piemonte.
(vs2400 2013-03-10 Hemma)
  2004 - Reinhold Haart - Piesporter Goldtröpfchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Testat över två kvällar. Och det är under andra kvällen sakerna kommer riktigt till sin rätt. Första kvällen känns det lite klumpigt och lite väl sött. Får intrycket att man plockat väl mogna druvor, nästan lite Auslese-känsla. Syrorna finns där men de kommer bryter inte igenom. Kväll två har sötman lagt sig en aning och syrorna får lite mer utrymme. Känns mer harmoniskt. Men fortfarande aningen för svulstigt för min syra- och mineralinriktade smak. Tål utan tvivel ett gäng år till i källaren. (vs2400 2013-03-09 Hemma)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Testas över tre kvällar. Felseneck genomgår en härlig förvandling under denna period. Börjar med en lite småstängd och kärv attityd. Släpper inte till vare sig det gäller frukt, mineraler eller charm. Först när vinet kommer upp i temperatur (14-15 grader) börjar saker och ting dyka upp. Inser att det är lika bra att korka på och att ge Felseneck en natt i kylen.
Märks med en gång att vinet vunnit på att få stå till sig ett dygn. Mineralerna har vaknat till liv, likaså börjar energin vibrera en aning och dessutom har citrus-frukten tittat fram på allvar. Men fortfarande finns det utrymme för förbättring. Vi tar ett par glas och korkar på igen för att ge vinet ännu ett dygn i kylen. Och se...det gjorde Felseneck redigt gott. Låt vinet temperera en aning för att sedan njuta fullt ut. Här finns ett djup, en mineralstinn koncentration, en studsande livsglädje, knastrigt gott...lyser upp som en fyr i vintermörkret. Felseneck av modell 2009 har enormt mycket kvar att ge. Misstänker att grejerna behöver 4-5 år för att blomma ut ordentligt. Ge Felseneck tålamod...det lönar sig.
Skiljer sig ganska mycket från Halenberg och Felsenberg. Det här bygger i princip bara på berg och mineraler.
(vs2400 2013-03-09 Hemma)
  2010 - Paul Lato - Pinot Noir - John Sebastiano Vineyard - Santa Rita Hills AVA
(Usa - Central California Coast - Santa Barbara Info)
Visa mer information
  Hmmm. Det här blir inte roligt...sicket kladd! Tungt...ytligt...löjligt...en apa kan måla bättre.
Händer absolut ingenting. Det jag saknar är äkthet, djup, ärlighet...här försöker man göra sig till...kan inte annat än skaka på skallen.
Må vara hur hyllat som helst, men återgår till Occhipinnti's råsimpla äkta sp 68!
Löjligt dyra läropengar. Ska jag köpa callisar då ska jag köpa nappisar gjorda på cs. Så får det bli...
Potential kanske någon undrar...finns med all säkerhet för de som rasslar igång på 14,5% pinot...jag gör det inte.
(vs2400 2013-03-08 Hemma)
  2009 - Salvioni - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En lite för tung Rosso. Domineras av en mörkare karaktär...lakrits...tyngd...kraft...värme...%...
Saknar de lite mer spänstiga kickarna som jag så gärna vill ha i min Sangiovese.
Faktiskt blir det en rejäl slatt över när middag och brasmys är över.
Salvioni har annars en hög status på Sturköbaren, delvis för principen att bara göra ett vin om året...antingen blir det Brunello eller som här en Rosso. 2009 blev det alltså bara Rosso i Salvionis buteljer.
Men här slår det slint i min Sangiovese-värld. Helt enkelt för bombastiskt. Kommer att prioritera Rosso från Santa Maria och Cerbaiona i fortsättningen.
(vs2400 2013-03-07 Hemma)
  2010 - Occhipinti - Sicilia IGT - Il Frappato
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Finns inte mer att säga om Occhipintis rena Frappato. Allt är sagt. Det enda att tillföra är egentligen en ganska stor flaskvariation. Alltid gott, men med nyanser. Den här flaskan ligger på den övre hälften...lätt. Precis som vinet själv...lätt dansanta syror, pinot-frukt med italiensk kärvhet och så där lagom kaxiga tanniner. Förföriskt gott. Påminner inte så lite om Foillards bättre grejer. Fyra flaskor kvar...de måste räcka till 11:orna trillar in. (vs2400 2013-03-03 Hemma)
  2011 - Pierre Gonon - Saint-Joseph AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ung redig Syrah är gott. Speciellt när hantverket är av den traditionella stilen som Gonon representerar. Det finns en liten baksida med det här...slutenheten. Inte lätt att skaka loss grejerna trots 3-4 timmar i karaff. Det som behövs är löjligt god ryggbiff...röd sådan. Till det lite kladd i form av bearnaise. Då äntligen släpper Gonon till. Påminner faktisk mer om en strukturerad Napa-cab till födan. Visst är tanninstrukturen annorlunda, men likheterna är betydande. Skit sak samma eftersom Gonon vet hur man hanterar Syrah. Låter kvarvarande flaskor ligga 3-4 år. 2011 är nog ingen stor årgång, utan passar bra i det lite kortare perspektivet. (vs2400 2013-03-02 Hemma)
  2003 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Trevlig Mosel-Riesling från en svår årgång. 2003 märks i form av lite slappa syror. Inte dramatiskt, men det märks. Men Loewen hanterar sitt druvmaterial på bästa sätt. Trollar fram stor drickbarhet och typiskhet. Det är bara Mosel som kan locka fram sådan konstnärlighet från Rieslingdruvorna. Det här ska drickas inom max 2-3 år. Finns egentligen ingen stor förbättringspotential. Så att det var sista flaskan som rök gör inte så mycket. (vs2400 2013-03-02 Hemma)
  2008 - Thibault Liger-Belair - Gevrey-Chambertin AOC - Croix des Champs
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Gott. Riktigt god PN från Gevrey. Kanske inte där jag hamnat utan snarare en bit söderut. Absolut inget muskulärt paket...snarare mer åt det lite sirligare hållet. Men...sockrat. Känner det nu efteråt. Lämnar en lite kladdig karaktär. Även en lite grön ton...doftmässigt. Räddar det med sockret. Blir lite kluven när man känner det så tydligt.
Visst...går att bortse från och vi kan då konstatera att mognaden är väl framfusig för en 08:a.
Bortser man från gnället, lirar vinet riktigt bra till kalventrecôte och dijonsenapssås. Inget att ligga på...drick upp inom 2 år.
(vs2400 2013-03-01 Hemma)
  2006 - Castello di Monsanto - Chianti Classico DOCG - Il Poggio - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Bra pryl. Inget snack. Faten är nästan borta, men de har tillfört...och retar en aning på slutet.
Klockren Sangiovese. Vi snackar briljant matvin. Gör sitt pass redigt bra. Syrorna sitter, frukten lyfter och tanniner ger stadga. Invändningen kommer efter middagen är avslutad...bär inte riktigt ännu på egen hand...ge Il Poggio ett år till...då bär det fullt ut.
(vs2400 2013-02-28 Hemma)
  2009 - Forman - Cabernet Sauvignon - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Gillar det här...skitgott...direkt...charmigt...framfusigt...men aldrig inställsamt. Tanninerna ligger någonstans i bakgrunden och lurar, vilket borgar för tryck och riv. Även syrorna finns där om än inte direkt framträdande just ikväll, men de finns där...
Lite gnäll...saknar mineralitet och järn som många andra Nappisar uppvisar. Men det är betoning på lite gnäll.
Framtiden...väldigt ljus. Ingen panik här. Nästa flaska får sätta livet till om 5 år...ungefär.
(vs2400 2013-02-23 Hemma)
  nv - Bollinger - Special Cuvée
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Vi fortsätter med helgbubbel. Brödigt, proffsigt, lagom utvecklat och pur drickglädje. Skitgott utan att på något sätt vara stort. Perfekt som välkomsttjosan! (vs2400 2013-02-22 Hemma med Brander)
  2004 - Fratelli Revello - Barolo DOCG - Conca
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt min Barolo. För fatigt, för fjolligt...helt enkelt på tok för otypiskt. Snackar varken Nebbiolo eller Barolo. Funkar hyfsat vid matbordet. Går inte heller att rädda med längre lagring. (vs2400 2013-02-22 Hemma med Brander)
  2004 - Giacomo Fenocchio - Barolo DOCG - Cannubi
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här snackar Nebbiolo och Barolo. Klart och tydligt dessutom. Helt klart min typ aav Nebbiolo. Ren, klar, tydlig! Härliga syror, bra tryck i frukten och redigt fina tanniner. Löjligt bra. Traditionell och elegant. Och fortsatt utrymme för utveckling. (vs2400 2013-02-22 Hemma med Brander)
  2004 - Marcarini - Barolo DOCG - La Serra
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Riktigt trevlig överraskning. Mörkare än Fenocchios Cannubi, men precis lika tydlig till sin ursprungskaraktär. Lika gott, men ändå väldigt annorlunda. Kraftfullare, kralligare, mörkare och med stor personlighet. Det här skulle man vilja ha mer av. Tyvärr enda flaskan för här finns redig framtida potential. Marcarini läggs på minnet! (vs2400 2013-02-22 Hemma med Brander)
  2008 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här var en malolaktisk rackare. För att hantera det här abret ger vi Monvigliero redigt med luft. Så ja...mycket lugnare och mer harmonisk. Här finns potential, ruggigt med sådan. Förvånansvärt mörk och kraftfull i sin uppenbarelse. Burlotto brukar briljera i grenen lätthet och sirlighet, men det är inte mycket av de varorna i den här buteljen. Men jag tror det kommer med åren. Det här är ett stabilt bygge som man nog inte ska ge sig på de närmaste 5 åren. Om man nu inte serverar en osso buco med saffranrisotto. För till det visar Monvigliero upp en skön sida. Inte helt olik en redig Sangiovese.
Men som sagt...kvarvarande flaskor får vila ett gäng år.
(vs2400 2013-02-21 Hemma)
  2009 - Weingut Odinstal - Stufe 1 - Riesling
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Sett till prislappen hänger inte den här germanen med. Saknar det där sista som behövs för att vara först över mållinjen. Det här är lätt, rent, sirligt, träffsäkert, typiskt men det som gör ett bra vin till ett redigt bra vin saknas. Djupet är där inte, förmågan att hålla intresset vid liv finns där nästan, men bara nästan. Nära, nära, nära...nästan, nästan, nästan...bra men inte stort.
I vanliga fall har jag inget emot lågalkiga viner, snarare tvärt om, men den här Rieslingen klockar in på 11 % enligt etiketten och det är kanske saknaden av någon procent till som gör att grejerna inte riktigt når fram.
(vs2400 2013-02-21 Hemma)
  2009 - Yvon Métras - Moulin-á-Vent AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Där Foillard och Lapierre studsar fram med lätthet och vibrerande energi, där kliver Métras, Descombes och Balagny på med mer bestämda steg. Samtliga når fram till målsnöret (njutning utan huvudvärk) ungefär samtidigt, men som synes med olika medel. Métras M-á-V är skojigt god. Skojig på så sätt att man stundtals hamnar i Vosne, stundtals i St-Joseph och självklart även i tryggt Gamay-land.
Innehållet har en förmåga att snabbt försvinna i våra strupar. Förvånade tittar vi på varandra och konstaterar att vinet är urdrucket...hur fan gick det till?
Tack ock lov ligger några flaskor kvar på lut och de ska sparas över en tio-årsperiod. Vill veta vart det här tar vägen!
(vs2400 2013-02-20 Hemma)
  nv - Krug - Grande Cuvée
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite Krug på Sturköbaren...så är det bara. Det här är löjligt gott...försvinnande gott. Otroligt elegant och raffinerat. Att leta brister här är bara urbota dumt. Kunde man rassla igång varje lördagsbjudning så här...snacka om självspelande piano.
Den här Grande Cuvée's hänger ihop grymt fint. Mjuk, sensuell, inbjudande...allt detta utan att på något sätt bli fjolligt. Man bara dånar av vinets förträfflighet. Lysande bra!
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning