Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 921 till 940 av 2551
Vin
  2005 - Domaine Zind-Humbrecht - Riesling - Alsace AOC - Heimbourg
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Inget snack om att vi befinner oss i Alsace. Kan inte bli mer typiskt...Riesling knökad med honung och en näve stenar och örtkryddor. Inte heller omöjligt att leta sig fram till någon höjdare från ZH. Volym och kraft. Viss liten årgångssötma. Kvalitetsstämplad. Inte någon klinisk tysk renhet, utan en liten släng Alsaceskitighet. Riktigt bra komplexitet. Ända störigheten är att man kanske skulle druckit Heimbourg för något år sedan. Tror det hade lönat sig, åtminstone sett till hur mina smaklökar funkar. Dessutom är den som sagt aningen årgångsmärkt i form av aningen dämpade syror och kraftfullhet. Ändå förbannat gott. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2011 - Huet - Vouvray AOC - Clos du Bourg - Sec
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Gillar Clos du Bourg aningen mer än Le Mont av 2011 års modell. Åtminstone i dagsläget. Mer balans och mer dynamik. Renare syror som balanseras upp av lite sötma. Sötman fungerar som strukturbärare i dagsläget och kommer antagligen att se till att komplexiteten ökar med antal år i källaren. Vi dricker den här purunga Vouvrayn till ett gäng snabbfrästa pilgrimsmusslor som serveras på en apelsinmarinerad fänkålsbädd. Klockren kombination. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Där Heimborg uppvisar en lite lagom dos skitighet, där briljerar Felseneck med en klinisk renhet utan att på något sätt kännas livlös. Fullständigt vibrerar i glaset. Knôkfullt med mineraler och citrusfrukter av alla de slag. Bara i sin linda av utvecklingskurvan, men ändå förbannat god att dricka. Ett vin som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Fattar inte hur de lyckas få till en så här knäckande kombination av renhet, energi, personlighet, kvalitet och potential.
Kvarvarande flaskor får samla damm i 3-5 år innan nästa kork ryker.
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2009 - Château de Crémant - Bellet AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ny bekantskap. Aldrig testat Bellet tidigare. Men det gör vi gärna om. Druvsorten bakom Bellet är Rolle (Vermentino). Dock är skillnaden på vinstilen markant mellan de Vermentino-viner från Ligurien vi druckit kontra denna Bellet. Det här påminner mer om något Rhône-vin, åtminstone i munnen. Doften indikerar snarare fräschör och syror, men det är precis tvärtom i munnen. Lite lagom fet känsla, låga syror, värme, bred och en redigt lång smak. Det här är inget vin att prova, utan här behövs en saffranstinn bouillabaisse för att göra vinet rättvisa. Det här kommer vi garanterat att återkomma till. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2007 - Poggio di Sotto - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga när det bjuds Sangiovese signerad Poggio di Sotto? Annat än makalöst bra alltså...för det är det! Även om det är en 'simpel' Rosso från en mellanårgång som 2007. Syrorna är så härligt fint utmejslade, frukten stöttar och tanninerna nafsar lite lagom tyket. Elegant, balanserat, typiskt...och till den lilla älgkalven sjunger vinet klockrent. Så gott, så gott. Så självklart. Så uttrycksfullt.
Här finns dessutom mer för den som har tålamod att lagra. Tyvärr slutsålt, annars hade vi fyllt på...
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2006 - Il Colli di Carli - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Inte lätt att hamna i glaset vid sidan av Poggio di Sotto. Men den här Brunellon gör, trots motståndet, redigt bra ifrån sig. Ett par snäpp ned, men ändå leverans på hög och jämn nivå. Syrorna är inte riktigt lika skinande rena, frukten är inte riktigt lika fylligt sötmogen och tanninerna är kanske aningen kantigare...allt jämfört mot Poggio di Sotto.
Tycker om den här Sangioveses. Gör inte heller bort sig kväll nummer två. Ingen reduktivitet kvar. Gott.
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2002 - Bouzereau-Gruere - Corton AOC
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Ännu en liten Pinot, där fatfiltret dominerar. Detta trots dryga tio år efter skörd. Känner mig förd bakom ljuset...frukten som en gång åkte ner i flaskan har nu blivit förvanskad. Detta på grund av svajigt källararbete och övertro på fatbehandling. Kanske hade grejerna fungerat bättre för 4-5 år sedan...
Förväntningarna gör att gnället blir tydligare än behövligt. Det är inte dåligt, utan ett ganska trevligt vin. Bara det att jag känner mig fat-lurad...än en gång.
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2008 - Château André Ziltener - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Charmes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  När etiketten avslöjas blir man förvånad. Väldigt förvånad. Vinet borde talat mycket tydligare än vad det gör. Tunt, sirligt och lite grönt. Visst står det 2008 på etiketten, men framförallt står det Les Charmes och Chambolle...då vill man nog ha mer än det här. Och prislappen...75 euro...kommentar nog.
Potential finns det nog, men den stora förbättringsmöjligheten är att anpassa maten när nästa flaska öppnas. Vet man om snipigheten går det att möta upp med lite extra syra i maten.
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2009 - Domaine de la Source - Bellet AOC - Cuvée Loan
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Först en vit Bellet och därpå en Röd sådan...den såg vi inte komma. Och druvsorten...Folle Noir...det är vad jag kallar utbildning.
Men inte så pjåkigt faktiskt. Kryddigt, varmt, pepprigt, intressant och lärorikt. Bra syror, bra frukt, bra tanniner...bara lite mindre fat...då hade vi varit hemma.
När vi kommer gå vidare med Bellet är det den vita vägen vi knallar
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2005 - Gaja - Barolo DOCG - Dagromis
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra Nebbiolo det här. Fyllig, kraftfull, fullstoppad, spelar i den moderna skolan men med måtta. Gaja kan det här med att paketera tanninerna på ett skönt sätt. Ingen risk för uttorkning. Gott vin helt enkelt. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2002 - Domaine Dominique Mugneret - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - Les Boudots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Egentligen inget att gnälla på. Lagom mognad, lagom längd och lite lagom gott. Tyvärr sitter jag och retar mig på att det är något som inte tittar fram. Saknar det rätta drivet, inget som vibrerar inte heller den lilla elegans som jag trots allt vill ha i en mogen Pinot.
Faten har sjunkit in, men tyvärr har de lämnat lite trista spår efter sig i form av lite sandiga tanniner. Ska nog drickas inom max 2 år. Vår kvarvarande butelj lär ryka inom ett år.
(vs2400 2013-02-15 Hemma)
  2007 - Raymond Usseglio - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Drickes under två kvällar.
Att vi har att göra med en CdP råder inget tvivel om, men tack och lov en helt torr sådan. Ingen sötma som far runt och irriterar. Snarare är det fyllighet och tanniner som tar för sig under första kvällen. Dagen efter har saker och ting lugnat ned sig betydligt. Mer harmoni, mer balans (om än fortsatt CdP-kraftig) och angenäm. Tycker om det här. Skönt att bryta av elegans och sirlighet mot lite mer kraftfulla grejer.
(vs2400 2013-02-11 Hemma)
  2002 - Gerard Seguin - Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC - Craipillot
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Oj vad bra. Inget annat än en briljant prestation. Och till kvällens lilla hjortstek fullständigt sjunger Seguin (någon hört talats om honom)...2002 är i och för sig en redig årgång, men det går inte att komma ifrån hur många hederliga och träffsäkra hantverkare det finns i Bourgogne.
Här finns balans, mogenhet, djup, ursprung, potential...det här är skitbra. Fortfarande spänstig. Syror, komplex frukt och precisa tanniner. Som sagt...skitbra.
Varför köpte vi inte fler?
(vs2400 2013-02-09 Hemma)
  2011 - A.J Adam - Dhron Hofberg - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här blir det påfyllning. En av de trevligare kabinetterna vi njutit de senaste åren. Ren och mineralisk. Inte påfallande söt. Endast 8%. Smygare i doften, men ingen blyghet i munnen. Trots minusgrader ute, spritter det till lite i kroppen när den här Rieslingen gör entré i munnen. Herr Adam gör sannerligen skäl för all uppståndelse hans viner ställt till med de senaste åren. Som sagt...påfyllning! (vs2400 2013-02-08 Hemma)
  2008 - Kooyong - Pinot Noir - Haven
(Australia - Victoria - Mornington Peninsula Info)
Visa mer information
  Nej du lille Haven (med redig prislapp). Det här funkar inte...inte på något plan. Här är det kaffe, vanilj, kola och annat trams som inte har i ett vin att göra. Lika ointressant i munnen. Ofarligt och jolmigt. En gåta varför vi köpte detta på plats. Måste rannsaka mitt omdöme i vissa lägen. (vs2400 2013-02-08 Hemma)
  2007 - Louis Boillot - Chambolle-Musigny AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Om aussien var trist och menlös, är Boillots Chambolle desto mer fartfylld och karaktärsfull. Bra Bourgogne är bra vin. Skitgott. Ren och mineralig. Härligt tryck. Inte det mest komplexa vin, men ack så trevlig.
Vi serverar en spänstig torskrygg som får sin beskärda del av en dijonsenapsås. Chambollen har inga problem att spinna. Gillar det här starkt. Äkta grejer.
(vs2400 2013-02-08 Hemma)
  2009 - Patrick Piuze - Chablis Premier Cru AOC - Montée de Tonnerre
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Här kan man lätt gå vilse...i Bourgogne vill säga, om man är i Chassagne/Puligny eller Chablis är inte klockrent att uttala sig om. Det är naturligtvis fatlagringen som ställer till det...den finns där, men är absolut inte burdus. Snarare finstämd och redigt välgjord. Men det går dock inte att komma ifrån att faten i dagsläget döljer de typiska kalk/krit-egenskaper jag suktar efter. Ser man bara till vinets kvalitet finns det absolut inget att gnälla över. Skitgott och med en potential på 5-6 år...minst. Men det smakar kanske mer Chassagne/Puligny än Chablis...smaksak som sagt.
Lika trevlig kväll nummer två. Kanske mer Chablisaktig nu. Dock känner jag något jag aldrig reagerat på förrut...det börjar tjockna till sig i halsen. Kände av det även igår, men reflekterade inte över att vinet var orsaken. Nu konstaterar jag kallt att så är fallet. Konfunderande...och oroväckande...
Bekräftat. Tjock i halsen av det här. Provat lite av varje innan för att få lite bäring.
(vs2400 2013-02-06 Hemma)
  2009 - Simon Bize - Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC - Les Talmettes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Inget mjäkigt inställsamt här inte...inte heller någon charmig elegans, utan här gäller en personlig lite ruffig Pinot-stil som defenitivt behöver ett gäng år till på rygg. Här och nu ringer det italienska klockor i huvudet när vinet når munnen. Visst finns det mineraler och blodapelsiner så det räcker, men tanniner och syror ger lätt italienska associationer. En redig Savigny som behöver föda och tid. Potential så det förslår...väntar 5-6 år med att knäppa nästa.
Kväll två är det bara att konstatera och bekräfta vad vi upplevde första kvällen. Potential, italiensk upplevelse och personlig ruffighet. Och vi väntar minst 5 år innan nästa kork ryker.
(vs2400 2013-02-06 Hemma)
  2007 - Ronchi di Cialla - Colli Orientali del Friuli (COF) DOC - Dal Peduncolo Rosso di Cialla - Refosco
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Bra Refosco. Inte speciellt ofta man tutar sådant, men här konstaterar vi lätt att det är något vi definitivt kommer att ändra på. Här finns en renhet, en distinkthet, en träffsäkerhet och en förtjusande personlighet. Inget konstlat...inget förvanskat.
Det här är en smygare som inte behöver presstalesmän, utan förlitar sig på sin egen kvalitet. Man får inte ha bråttom, utan här händer det prylar efter ett gäng timmar i vinets sällskap. Långsamt vin. Men ett klunkbart sådant. Dyrt, men det blir ändå påfyllning av några flaskor.
Härligt med nyheter och härligt med nya utmaningar/kunskaper.
(vs2400 2013-02-02 Hemma)
  2007 - Cullen - Cabernet Sauvignon - Diana Madeline
(Australia - Western Australia - Margaret River Info)
Visa mer information
  Botox-vin. Implantat-vin. Vad är det här för skämt...Helt livlöst. Helt jävla ofarligt. Här går man in med rediga förväntningar. Inte bara för att prislappen är hög, utan framförallt för att Cullens Diana Madeline har ett ruggigt anseende i Australien. Då borde det väl ändå vara något så när gott. Men inte. Här finns inte något som får smilgroparna att jobba. Kladdigt...jolmigt...sötsliskigt...helt utan syror...löjligt snälla inlindade ofarliga tanniner.
Blir helt enkelt tvärförbannad när man får sådant här i glaset.
Speciellt när man burit med sig skiten hela vägen från Perth.
(vs2400 2013-02-01 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning