Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 941 till 960 av 2551
Vin
  2006 - Querce Bettina - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ännu en ren och härlig Sangiovese. När de kommer i den här okonstlade versionen är Sangiovese något av det finaste matvin som finns. Inget som stör, inget som döljs, utan grejerna rensar och stöttar förträffligt. Inget storslaget vin att kontemplera kring, men satan vad den här småmogna Rosson levererar till kvällens Risotto Milanese som serveras med en gladlynt kycklingfilé. Ska drickas här och nu.
Ett litet (väldigt litet) frågetecken är att det finns aningen gåsleverattack vid vissa tillfällen.
(vs2400 2013-01-31 Hemma)
  2009 - Domaine Denis Bachelet - Côtes de Nuits Villages AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  God Bourgogne det här. Inget snack om att vi är i Bourgogne. Pigg röd frukt som pockar på uppmärksamheten. Skönt sniff.
Men det är i munnen som grejerna verkligen tar för sig. Förvånansvärt balanserat i den mer eleganta skolan. Ett litet grönt stråk drar förbi, som även kan liknas vid lite krita. Inget som vi störs av. Sparar en dryg halvflaska, vi får se vart Bachelet tar vägen efter ett dygn i kylen. Återkommer.
Fick ett mail från Caviste-Martin (som har bra koll på Bachelet) i vilket han berättade att vinet kommer vara än bättre ikväll...naturligtvis for han inte med osanning.
Måste säga redigt mycket bättre. De gröna stråken är mer eller mindre helt väck. Mer energi i smaken. Mer tryck rakt igenom. Ännu renare syror än dagen innan.
Mer personligt, mer intressant och där man verkligen konstaterar att potentialen finns här. Bra grejer...och då snackar vi ändå vin på relativt enkel appellationsnivå.
(vs2400 2013-01-31 Hemma)
  2006 - Rudi Pichler - Riesling - Achleithen - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det är med stor nervositet man numera närmar sig sina Rieslingar. Orsaken är naturligtvis den knäckande uppvisningen Felseneck spelade upp för oss senaste helgen. Faktiskt riktigt orolig att källarens samtliga Rieslingar (och de är många) ska kännas platta och energilösa. Farlig hobby det här.
Men det är bara att kasta sig utför stupet...och dra korken ur en Achleiten...och inte vilken som helst, utan vi plockar fram Rud Pichlers version från 2006. Och vi kan tack och lov konstatera att det är redigt bra och redigt annorlunda. Skriker Österrike lång väg...på ett väldigt positivt sätt. Rent, fylligt, långt...allt paketerat med snygga syror...som med åren blivit elegant nedslipade. Skriker klass. Ursprung, ursprung och åter ursprung. Både i form av druvsort och bergsläge. Tyvärr sista flaskan...får suga på godbiten bra många kvällar. Även om hobbyn är farlig, är den ändå ruggigt fascinerande...just att denna Riesling är så fullständigt annorlunda än Felseneck, gör att man aldrig tröttnar på djupet och bredden på denna fantastiska syssla.
Achleiten har varit med fyra kvällar nu. Och inte ett tecken på att vika ned sig. Fortsatt briljant. Bara lite mer nedslipad och kanske ännu mer komplex. Inget annat än riktigt bra.
(vs2400 2013-01-30 Hemma)
  1982 - Montevertine - Toscana IGT - Le Pergole Torte
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Lite grumlig i sin framtoning, men också enda invändningen. Bortsett från det är vinet en uppvisning av elegans och fascination. Det här är stor vinmagi...djup och imponerande i doften...komplex och tankeväckande...bra diskussionsunderlag som synes. Likadant i munnen...balans är den självklara sammanfattningen...intressant och rogivande. Inte bara ett gott sniff, utan ett minst lika gott klunk.
Det ligger en flaska i källaren och väntar. Den kommer nog att ryka inom några månader. Det här vill jag inte bara ha 5 cl utav, eftersom jag tror att Pergole Torte klara av att leverara än större framgångar vid matbordet. Det finns ännu mer att hämta här.
(vs2400 2013-01-28 Hos Magnus)
  2004 - Gaston Chiquet - Special Club 1er Cru
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Perfekt intro-vin till en oförglömlig kväll. Ren, balanserad, attraktiv, charmig, inbjudande och finessrik. Det här hur trevligt som helst. Inga konstigheter, utan bara hur perfekt som helst innan rödingarna ska ställas på parad. Potential...absolut. Kommer att beställa några till. (vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  1990 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Kvällens självklara huvudrollsinnehavare. Det är till utseendet en underbar uppenbarelse...snacka om monsterflaska...snacka om bautakick...och hur jävla besvärlig att servera ur. Men innehållet...för det första är man redigt nervös när korken dras...skulle den vara korkad är det ju bara att ställa in...tack och lov hur frisk som helst...här finns allt du vill ha från en mogen Barolo...komplex doft...lager på lager...sniffarglädje...och sicken härlig kraft i munnen...pulsen dunkar på i stadig rytm...energi...vitalitet...balans och harmoni...stora grejer..allt finns på plats i form av syror, frukt och tanniner.
Eftersom vi är tio personer runt bordet finns det gott om vin för oss alla. Dubbelmagnum - eller som jag numera kallar flaskstorleken...Sturkö-Bib - ger en upplevelse utöver det vanliga. Känns lyxigt att klunka i sig vin som det här till en rysligt god Risotto Milanese. Funkar förträffligt.
Man köper på tok för lite Magnum-flaskor och naturligtvis ännu färre Sturkö-Bibar. Måste bli ändring på det...
(vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  1962 - Ruffino - Chianti Classico DOCG - Ducale
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Härligt gnistrande färg. Otroligt svårt att tänka sig att vi har ett 50-årigt vin i glaset. Hur friskt som helst. Doften är naturligtvis mogen, men inte tungt mogen som vissa gamlingar kan te sig. Förvånansvärt vital. Likaså i munnen. Grejerna lever och levererar. Enastående. Absolut inte kvällens bästa vin, men kanske det som förvånar och imponerar mest...med tanke på åldern. Gott att dricka. Absolut inte i närheten av att trilla över kanten. Kvällens överraskning. (vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Dyker upp som ett mellanspel, men knycker mer eller mindre tillställningen. Kan Riesling bli mer tilltalande en så här...fullständigt knäcker oss av glädje...trots sin ungdom kickar den skiten ur oss...visst kommer den att bli bättre, men frågan är om utvecklad komplexitet kan ersätta sprallighet, energi, pur glädje...ingen aning, men så god som Felseneck är här och nu...helt fantastisk. Knäckande gott som sagt... (vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  2007 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Brunate...Barolo...Rinaldi...2007...Nebbiolo...Piemonte...Risotto...Milanese...Himmel...Gudomligt...Svingott...Och där är vi...Vad ska man säga när man knäcker en sådan här klassiker en sketen fredagskväll i kylan i Blekinge.
Men här är vi... sanslöst bra...löjligt komplext...oavsett ungdom. Här finns allt traddo som man förväntar sig. Djup. Finess. Djup ännu en gång. Och en gång till. Det här går inte att beskriva...mäste upplevas. Och...inte bara 6 cl i glaset...utan dela en flaska på två. Då ger det något utom det vanliga. Samtalsämne...gissa! Funderingar...gissa! Vill man ha mer...gissa. Det finns i källaren;)
Varför ska man ens titta på noshörningar...eller tomtar...precis vad ni är som tutar sådant...
(vs2400 2013-01-25 Hemma)
  2007 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Vigo
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Härlig vinkick. Haft med 07:an på diverse provningar, men inte konsumerat någon i lugn och ro. Satan vad goda viner Chiara Vigo lyckas trolla fram. Det här är inget annat än lustfylld elegans som fullständigt blåser omkull oss mitt i vintermörkret. Rödfruktig mineralig i näsan. Sicka sköna syror...sicken mjuk röd frukt och dessa härliga nafsande italienska tanniner. Men det man imponeras mest över är balans och finstämd elegans. Här finns inget gapigt. Här finns inget poängjagande. Här finns inga svällande konstgjorda muskler. Inget av det behövs när man har bollsinne och speluppfattning. Drickbart...skoja inte med mig. Klunkabilitet...klunkabilitet...gissa!
Vi sparar en dryg halvflaska för att se på utveckling...återkommer.
Kväll två har Vigo flyttat sig redigt norrut nosmässigt...mer komplext Pinot-Bourgogne...mer komplett. Hur gott som helst. Och lika klunkbart.
Inte tappat något av elegans och inte heller av balans. Det här är absolut vår definitiva Etna-hantverkare. Chiara...kom igen med en redig 2011!
(vs2400 2013-01-24 Hemma)
  2009 - Jean-Jacques Confuron - Nuits-Saint-Georges AOC - Les Fleurières
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Det serveras saftig kalv på Sturköbaren ikväll. Till det en dijonsenapssås...och i glasen blir det då självfallet en lättare Bourgogne. Letar fram en JJ Confuron för att matcha födan. Och det gör den. Serveras på låg temperatur vilket gör att den lilla fatsötman kryper fram aningen för mycket. Petitesser eftersom vinet fullgör sin plikt med råge. Det här är skitgott till maten och alldeles förtjusande på egen hand. Inget stort, men ack så god. Bra tryck i syror och frukt. En liten fatsötma som definitivt kommer att glida in med lite lagring. Bra arbete, proffsigt utfört...sammantaget en härlig leverans. Borde köpt några flaskor till av detta... (vs2400 2013-01-24 Hemma)
  2008 - Nikolaihof - Riesling - Steiner Hund - Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Skoj att testa en ny årgång från en redig favorit. Och Steiner Hund kommer fortsätta att vara en favorit på Sturköbaren...inget snack. För det här är bra Riesling. Ung sådan. Frisk och lätt...bra djup...rena syror...trevlig frukt och lite lagom längd. Och som vanligt är det balans och harmoni när grejerna kommer från Steiner Hund. Riktigt gott och som dessutom kommer att växa några snäpp de kommande två åren.
För varje kväll blir det mer krita. Innebärande att jag rasslar igång på ett mer personligt plan. Gott. Jävla gott. Lika rent som innan, men Riesling-prylarna smälter ned til Riesling/Chenin Blanc/ärlig Sauvignon Blanc. Man riktigt kan ta på griffel-tavlan-verktyget...Gott. En annan komposition från Steiner Hund.
(vs2400 2013-01-23 Hemma)
  2009 - Domaine Saint Préfert - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Tunga grejer. Och det känns dagen efter. Procenten och koncentration ger avtryck i pannan dagen efter. Men gott är det. Inget snack. Kraftfull...bra tryck i frukten...tyngd i hela presentationen...hyfsat välbalanserad uppenbarelse...syrorna finns där, men de spelar i bakgrunden eftersom frukt och tyngd dominerar...men lite sötma i maten lyfter vinet ett par härliga snäpp...välbehövligt.
Tidigare flaskor av 09:an har haft en lite spralligare frukt, börjar krypa in i grejerna vilket påverkar i form av mer tyngd och murrighet. Gott, men saknar lyft som syrorna ofta bidrar med.
(vs2400 2013-01-23 Hemma)
  2005 - Loimer - Grüner Veltliner - Käferberg
(Österreich - Niederösterreich - Kamptal Info)
Visa mer information
  Om Morics GV är extrem är Loimers version av GV mer vad man kan förvänta sig. Men det här är minst lika intressant och gott, bara väldigt olika. Här finns fetman, här finns fylligheten och här finns matvänligheten. Man riktigt känner att den här GV funkar till oerhört mycket vid matbordet. Det här är gott...det här är bra...kommer att hålla många år till. (vs2400 2013-01-21 Hos IV)
  2011 - Zanotto - Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene DOC
(Italia - Veneto Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga...en redig ögonöppnare. Att en Prosecco kan te sig så här...sanslöst.
Doftmässigt är det så primärt att en nybuteljerad Mosel-Riesling är det närmaste man kan komma på. Man riktigt känner att det här kommer bli hur kul som helst...och det blir det...det är det här vinet vi återkommer till under hela kvällen. Om än inte i glasen, så i diskussionen. Inget att analysera sönder, utan bara njuta och skratta till. Avväpnande!
(vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2009 - Moric - Sankt Georgen - Grüner Veltliner
(Österreich - Burgenland Info)
Visa mer information
  Struktur, stumt och sten. Vinner på att stå till sig några dagar. Stenhårt initialt, men därefter (andra och tredje kvällen) finns det mer rymd att hämta. Svårbeskrivet, det här ska upplevas. Den vanliga GV-fetman finns inte att uppbringa. Kommer nog att köpa ett par flaskor till, men de kommer garanterat att få uppleva 5-årsdagen. Inget för nybörjare. (vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2008 - Domaine Macle - Côtes du Jura AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Att vi har oxad Savagnin i glaset går inte att missa. Det här är inget för tunnisar, utan här snackar vi kaxighet, personlighet, typicitet...allt paketerat i fullt tryck och enormt djup. Dunkar till i käften på ett obeskrivligt sätt. Går inte att närma sig vitingar efter det här. Trots vinets våldsamma karaktär finns här ett djup och en elegans som förför. Syror att dö för. Nötighet att imponeras över. Släng fram en kyckling kokt i Vin Jaune till detta...
Åter igen...Savagnin från mästarna Macle...inget för tunnisar;)
(vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2008 - Cascina Tavijn - Ruchè di Castagnole Monferrato DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott och karaktärsfullt. Första gången jag testar Ruché...absolut inte sista. Det här vill jag testa under lite mer lugna förhållanden.
Hur många härliga druvsorter finns det i Piemonte...
(vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2004 - Emidio Pepe - Montepulciano d'Abruzzo DOC
(Italia - Abruzzo Info)
Visa mer information
  Karafferad i 3-4 timmar...och den borde kanske stått i karaffen 3-4 dygn...Montepulciano är ju en redigt reduktiv druvsort. Doftar med andra ord inte gott...men smakar desto härligare. Ren fin frukt, bra längd, italienska syror och likaledes italienska nafsande tanniner. Det här är gott. Det här är bra. Det här har inget med de vanligtvis kraftfulla Montepulcianomonster man oftast får i glasen. Det här vill man ha mer av...speciellt när man fixat till de reduktiva dragen. (vs2400 2013-01-19 Hos IV)
  2010 - Bertrand Marchard de Gramont - Nuits-Saint-Georges AOC - Aux Allots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Initialt lite malo-toner...inte så konstigt med tanke på hur många syrastinna naturligheter som behandlats innan denna mörkfruktiga Bourgogne. Men gott är det, mjuk och behagfull, finstämd frukt, både syror och tanniner är redigt nedslipade jämfört med alla taggade italienare vi precis testat. Inte lätt att komma här med sin sammetslena frukt. Men det här är en trevlig Nuits-Saint-Georges som inte skäms för sig i sällskapet. (vs2400 2013-01-19 Hos IV)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning