Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 981 till 1000 av 2551
Vin
  2005 - Franco Conterno - Barolo DOCG - Bussia Munie - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det här är bra. Redigt bra. Förvånansvärt bra. Förvånansvärt eftersom vi snackar 2005 och en relativt okänd hantverkare. Men det här imponerar...storligen. Doften får oss att sticka iväg rakt upp i skyn. Doftar bra mycket dyrare än vad vi prislappen antyder (25 euro på plats). En fullödig Riserva helt enkelt. Skitbra. Likadant får munnen sig en körare av yttersta klass. Finfin frukt, klockrena syror och naturligtvis härliga tanniner. Balanserat och färdig att dricka. Visst finns det utrymme för förbättring på ett gäng års sikt, men även här och nu är det stående ovationer.
Här blir det återbesök och då blir det redig anskaffning!
(vs2400 2012-12-27 Hemma)
  2010 - Santa Maria - Rosso di Montalcino DOC
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Efter en %vit jul ska det bli gott med en välbekant presterare av rang. När man vet vad man kan hoppas på av ett vin och man verkligen får det man förväntar sig blir man saligt glad. Det här är lättsinnig och sexig Sangiovese som visar var Toscana-skåpet borde stå. Lätt och ren frukt. Klockrena syror, bra bett, fin solmogen frukt...det här är bra på en nivå som få kan uppringa. Ingen julmust här inte. Kvarvarande flaskor (för få) kommer inte överleva 2014. Briljerar vid matbordet. (vs2400 2012-12-26 Hemma)
  2009 - Copain - Pinot Noir - Wentzel - Anderson Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Mendocino Info)
Visa mer information
  Den här berättelsen kommer i två delar.
Kväll 1. Bra djup för både näsa och mun. Röd spänstig frukt. Bra mineralkänsla. Bra syror och tanniner. Fin fyllighet. Helt enkelt skitbra. Inga invändningar att uppbringa, utan här är det spel mot ett mål. Levererar på alla plan.
Kväll 2. I kväll får Copain det lite besvärligare och det beror en liten Frappato från Occhipinti. Occhipinti får nämligen förtroendet att vara första vin kvällen till ära och det förstör Copains möjligheter att briljera. Efter Frappaton blir Copains PN en malolaktisk mardröm. Kola-tonerna är det enda som tränger igenom. Av dessa fanns inga spår kvällen innan. Det här är tyvärr inte ovanligt när man tutat något 'naturligt' som första vin. Väldigt många 'konventionella' grejer får svårt att komma ikapp. Det blir bara malolaktisk kola som dominerar.
Vad lär vi oss av detta...kanske att man ska vänta med de mer lätta och syrastinna grejerna och låta dessa spela munrensare som avslutning. Att låta Copain drabbas av denna behandling är synd och skam på så fina droppar. För det här är en fin PN!
(vs2400 2012-12-22 Hemma)
  2009 - Cedric Bouchard - InFlorescence
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Här snackar vi renhet. Klingande rent av en sort man sällan kommer i kontakt med. Doftmässigt är det kanske ingen sensation, utan här är ett vin som spelar hela sin repertoar i munnen. Det trycker på utan att bli för mycket. Det rensar gudomligt fint. Det är balanserat och harmoniskt. Det är bara så förbannat bra. Förfinad elegans. Silkeslent utan att vara fjolligt. Ger mig kalla kårar utmed ryggen för det här är en bubbelupplevelse utöver det vanliga. När man snackar drickbarhet och klunkabilitet är det oftast stilla viner som dyker upp ur minnet. Men InFlorescence kvalar med lätthet in i toppskiktet när det gäller beskrivna egenskaper. Man blir saligt lycklig av Bouchard och hans Champagne-hantverk. Här gäller det att snabbt fylla på. (vs2400 2012-12-21 Hemma)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - La Richemone - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Vi kör en rostbiff från en liten hjort länge länge på låg värme i ugnen. Till det rösti och rödvinssky. Under de timmar som djuret går i ugnen får man god tid att bestämma dryck...egentligen inte svårt, men vi blir sugna på en mogen Pinot från Perrot-Minot. Richemone fick en redig sågning i somras, så vi hoppas på lite revansch nu ikväll. Och se...det blir det. De toscanska vibbarna från i somras är i princip väck (lite sötma spökar fortfarande). Snarare är det rena PN-toner för både näsa och gom. Gott på egen hand och ett bra lyft till den grymma rostbiffen. Richemone ger oss bra njutning så här i slutet av helgen. Finns nog lite utrymme för en liten stegring de närmaste två åren. Men inga dramatiska förändringar att hoppas på om man ligger på ett lager. (vs2400 2012-12-16 Hemma)
  2009 - Calera - Pinot Noir - de Villiers - Mount Harlan AVA
(Usa - Central California Coast - San Benito Info)
Visa mer information
  Gott...visst, men vill nog ha mer tryck. Ska vi gnälla...kan vi väl göra en aning...lite väl snällt och inställsamt. Saknar redig struktur...mineralitet.
Det här bygger på primär frukt och kanske inte så mycket inneboende kraft. Ska jag köpa Amerika-PN i den här prislappen kommer jag leta annorstädes...
Den här PN har dessutom fått sig en körare i karaff och fått sig en vända i kylen...vilket gör att jag vill ha mer eftersom vi gullat runt med kyl och trevlig munblåst glas. Calera kan...det vet jag, men här kommer det inte riktigt fram...de Villiers blir det inte mer köp av.
(vs2400 2012-12-15 Hemma)
  2004 - Cappellano - Barolo DOCG - Otin Fiorin (Gabutti) - Piè Rupestris
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det ostbutik och buljong. Mer får inte näsan. Lovar ju inte gott...men tack och lov går det att överraska...här finns struktur, ryggrad och tryck. Tror att det är ännu en 2004:a som är inne i den eländiga icke-drickvänliga-tunneln. Nu är vi inte snälla...vi tar ett glas här och där...inte schysst mot denna legendariska Barolo...den ska ju njutas med mat. Vi testar imorgon...
Så ja...utluftad och bra mycket bättre. Visst ligger gummislangen och lurar i bakgrunden. Men oerhört mycket bättre på tredje kvällen.
Det här kommer att klocka in på fina slutbetyg om en 10 år...
(vs2400 2012-12-15 Hemma)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Läste om förra flaskan vi drack av 2009 Halenberg...stängd, men med ruggig potential. Det var för snart två år sedan. Och jag vill nog fortsatt trycka på slutenheten, nu med ganska mycket svavel i nosen. I munnen är det däremot full fart framåt i form av ruggigt välbyggda syror och ren elegans. Kanske inte riktigt den potential jag tyckte mig se för två år sedan, utan en bra Riesling av hög kvalitet. Inget superbygge, utan ett redigt vin som inte gör en besviken. Med facit i glaset konstaterar vi att flera av de här 'moderna' GG-grejerna nog ska konsumeras inom 5-6 år. Vet inte riktigt vart de tar vägen efter 10 år i källaren. Oavsett...gott. (vs2400 2012-12-14 Hemma)
  nv - Bodegas Tradición - 30 Años - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Björnklister, mandlar, brända mandlar, ännu mera mandlar...och lite tång på det. Det var doftintrycken vid första sniffet. Här går det att sitta länge med nosen i glaset...förbannat härligt och mångfacetterat. Komplext och utmanande.
Väl i munnen är det knastertorrt, dämpade syror, bra alkoholhetta och ett kaxigt salt avslut. Läskande och törstsläckande. Hur gott som helst, men inget man dricker stora mängder av. Ett glas räcker gott och väl. Så utmanande är grejerna. Alkoholen tröttar ut smaklökarna. Hjälper inte att man tuggar nötter/skinka/oliver.
Den här flaskan kommer att räcka länge...redigt länge.
(vs2400 2012-12-14 Hemma)
  2011 - Catherine et Pierre Breton - Bourgueil AOC - Trinch
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Redigt punkvin. Attityd, charm, kaxighet...allt blandat med ett personligt uttryck. Inga märkvärdigheter i sig, men löjligt gott. Och med ruggig drickbarhet. Bara slinker ned. Ren Cab-frukt, så ren den bara kan bli. Spralligt.
Som sagt...inget storslaget, men ack så trevlig. Bistrovin. Potential...finns antagligen, men ingen risk att dessa flaskorna blir liggande...
(vs2400 2012-12-13 Hemma)
  2010 - Laurent Tribut - Chablis Premier Cru AOC - Beauroy
(France - Bourgogne - Chablis Info)
Visa mer information
  Sicken rökare. Oväntat, men egentligen inte med tanke på inköpsstället...atom imponerar än en gång. Fast inte Chablis-lik, utan nästan mer stenig Chenin Blanc-ren som en Vouvray från Huet kan te sig. Oavsett är det rent...elegant...rensande...klassiskt och som synes löjligt gott. Vi dukar fram lite snabbfrästa pilgrimsmusslor och gissa om denna lilla sköna 1er Cru spinner. Fin kombination som ger inspiration för framtida beställningar. Potential...absolut. (vs2400 2012-12-07 Hemma)
  1998 - Chateau Smith Haut Lafitte - Pessac-Léognan AOC
(France - Bordeaux - Graves Info)
Visa mer information
  Bdx är Bdx...så är det bara och förbannat gott är det dessutom. När maten kräver kraft och finess finns det inte alltför många vettiga alternativ. Högst upp på vår lista, tillsammans med en bra Syrah, ståtar någon form av Cab-dominerad dryck.
Kvällens karafferade Bdx är Smith Haut Lafitte av 1998 års modell. Och den gör minsann inte bort sig. Det här är otroligt välgjort, proffsigt, utmejslat in i minsta detalj...visst kan man tycka att det är för välarbetat, men till bords dominerar vinet så som förväntat. Det är gott, det är rensande, det är precis så som vi vill ha det.
Diskuterade Bdx med FV-T för ett par veckor sedan och han har en poäng med att en Bdx kanske inte berör och förför som vissa andra vintyper. Och så är det här...skitgott och imponerande. Men inget bus...inget spontant...ingen direkt charm. Så är det bara...och det är faktiskt inget fel med det. En Bdx är en Bdx...och det är förbannat gott.
(vs2400 2012-12-07 Hemma)
  2011 - Frédéric Esmonin - Gevrey-Chambertin Premier Cru AOC - Lavaux Saint-Jacques
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ibland sticker pulsen upp ganska redigt. När jag läste vad som skulle släppas på SB nu december hittade jag till min förvåning några Bourgogner som stack ut. Bra namn - Frédéric Esmonin, bra läge - Lavaux Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin, en årgång som ingen riktigt har koll på en - 2011 och en prislapp som känns felaktig - 350 sek. Klart som fan man beställer ett gäng. Och klart som fan man öppnar en på direkten.
Dags att avge ett omdöme...som att dricka ett fatprov...obalanserade syror...omogna syror...gröna toner i doften...oangenäm känsla i munnen...inget som sjunger. Kommer att ge grejerna en ny chans nu i kväll, men tror inte på någon våldsam förbättring.
När det ser ut att vara för bra för att vara sant...då kanske det är det.
Nej...funkar inte heller kväll två. Lika grön som granen. Och lika syrlig som ättiksillen. Return to sender!
(vs2400 2012-12-06 Hemma)
  2010 - Fattorie Romeo del Castello - Etna DOC - Allegracore
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Chiara Vigo har stått för några av de mest förförande ögonblicken de senaste åren i form av årgångarna 2007 och 2008 av hennes gudomligt rena Vigo. Tyvärr har hon inte kunnat svinga sitt trollspö på samma sätt gällande årgångarna 2009 och 2010. Bägge dessa årgångarna har lett till en nedklassificering av Vigo till den här versionen - Allegracore. Och en nedklassning är det. Inget av det rasande fina och djupa från Vigo finns här, men det är absolut inget dåligt vin...men det når inte upp till Vigos förtrollande skönhet. Allegracore är ett lite mindre, mer nerskalat vin som visst har sina kvaliteter. Men det kommer inte att leda till att man gör plats i källaren. Funkar utmärkt som sällskap i samband med matlagning. Trevlig, småputtrig charm och helt ok...men inte Vigo... (vs2400 2012-12-06 Hemma)
  2002 - Patrick Javillier - Mersault Premier Cru AOC - Clos du Cromin
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Alltid lika oberäkneligt att dra korken ur en relativt åldrad vit Bourgogne. Den här gången finns det dock ingen anledning till oro. Fortfarande ljus i färgen vilket skrämmer bort alla tankar på ox. Javilliers enkla Mersault bjuder snarare på mogen frukt, lite nötighet och en bra kick i munnen. Funkar bra på egen hand, men det är till jordärtskockssoppan som vinet verkligen presterar. Rensar som man vill och fyller ut som man bara kan önska.
Irritationen som man tyvärr sitter kvar med är att man kanske får häva sitt köpstopp avseende vita Bourgogner...
(vs2400 2012-12-01 Hemma)
  2010 - Marcel Lapierre - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Ett kärt återbesök. Lika spralligt god som tidigare försök. Inget motstånd. Här är det öppna spjäll som gäller...fullständigt ostoppbar charm. Drickbart...skojar ni.
Det är egentligen löjligt att plocka detaljer, men är det någon teknisk pryl som ska framhållas är det renhet och briljanta syror. Energikick av sällsynt slag.
Att det finns så kallade vinälskare som väljer bort det här är fullständigt obegripligt. Och dessutom påsta att grejerna är felaktiga...säger inget mer...
(vs2400 2012-11-29 Hemma)
  2010 - J C Rateau - Beaune Premier Cru AOC - Les Coucherias
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Skönt tryck. Bra lyft. Finstämd frukt och ett gott fatarbete. Inga yviga gester, utan snarare bjuder vinet på lugn och ro. Harmonisk framtoning helt enkelt. Riktigt gott.
Återkommer med mer intryck imorgon.
Rateau nyttjar endast gamla fat, vilket resulterar i ett rent och spänstigt intryck. Inget onödigt överhuvudtaget. Rent vin helt enkelt. Minst lika bra dag två.
(vs2400 2012-11-29 Hemma)
  2006 - Castell'in Villa - Chianti Classico DOCG - Riserva
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Knastertorrt. Behagligt. Vansinnigt elegant. Rensande...och vansinnigt rent. Sangiovese-rent som Sangiovese kan vara...ibland. Men inte är det Montevertine-syrligt och inte heller Brunello-djupt. Snarare är det ett uttryck som jag sällan upplever, ett elegant och egensinnigt uttryck som uppskattas. Här finns klockren frukt, samtidigt som det definitivt finns gediget källararbete. Bra hantverk rakt igenom. Här är det inte frågan om att försöka, försöka, försöka...utan snarare är det ett självklart arbete och respekt för ursprung och druvsort. Som ni förstår är det här fint...redigt Blekingefint. Ett vin att glädjas tillsammans med. En riktig historieberättare.
Potential...absolut.
(vs2400 2012-11-25 Hemma)
  2009 - Montevertine - Toscana IGT - Le Pergole Torte
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vad är elegans...vad är tyngdlöshet...hur definierar man ett förbannat bra vin? Kanske som Le Pergole Torte...antagligen...för här finns just allt man kan önska av raffinerad förfining.
Visst är det fatbehandlad Sangiovese...men inte överbehandlat. Allt hänger ihop. Ett ruggigt bra paket. Struktur. Potential. Men det bestående är ändå elegans...längd...tryck...balans.
Satans bra grejer.
När man tutar i sig de sista dropparna undrar man varför man inte köpt mer...bättre omdöme går inte att plocka från asfalten...
(vs2400 2012-11-23 Hemma)
  2010 - Keller - Spätburgunder - S
(Deutschland - Rheinhessen Info)
Visa mer information
  Trevlig Spätburgunder från Rheinhessens mästare. Trevlig utan att på något sätt vara stor. Och här finns nog inga tankar på att göra ett stort vin, utan snarare att framställa något som på allvar kan konkurrera med många byviner från Bourgogne. För det är det S verkligen gör. Det är piggt...det är snyggt...och det är aningen chaptaliserat. Sockertillsatsen känns efter att ha konsumerat ett par glas. Käften börjar bli lite småtrött på sötman, vilket leder till att andra egenskaper försvinner i ett töcken. Faran med sötma...
Sammantaget är S en ny trevlig bekantskap, men när vi öppnar en Frappato från Occhipinti konstaterar vi snabbt att Frappaton sjunger en helt annan osockrad sång. Mer elegans...mer i min stil;)
(vs2400 2012-11-22 Hemma)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Lägg upp ny provning