Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 18 av 18
Vin
  2007 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra läge att klippa sina 07:or från Rinaldi. Kommer naturligtvis att ligga kvar på nivån, men tror inte det finns något stort bakom en 3-årshorisont. Känns att det är ett varmt år. Behaglig Barolo. Inget stort. Gott naturligtvis, men man förväntar sig lite mer än gott... (vs2400 2015-11-27 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Dolcetto d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu ett skolboksexempel på ett italienskt vin...syror, lätt fin och ren frukt, tanniner som rensar...och matvin av rang. Den här gången står det Dolcetto på etiketten. Jättegott. Inget tjafs. Och heller inget att analysera sönder. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  2012 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Två sidor. Till en klassisk ragu uppför sig Nebban som förväntat...klockrena syror, ljus skön frukt och lagom nafsande tanniner. Klockren. För sig...jordgubbar, nästan lite småsöt och småjolmig...inte klockren. Alltså...kvarvarande 12:or ska endast serveras till föda. (vs2400 2015-04-22 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff från en lillebror Barolo...den här gången en redig men likaledes enkel nebba från G Rinaldi. Och som sig bör...en liten hel druva i botten på flaskan...som övriga 09:or vi njutit från den här adressen.
Det här är verkligen en traditionell klassiker. Kan inte bli mer Piemonte än så här. Många Barolo vill upplevas så här men få är kallade...och då är den en enkel langhe...tänk vad mycket det finns att lära.
(vs2400 2014-12-04 Hemma)
  2011 - Giuseppe Rinaldi - Barbera d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Gott. Vansinnigt gott. Och till en simpel ragu är en klass-Barbera svårslagen. Resnar med sina patenterade syror och smeker struparna med sina likaledes patenterade snälla tanniner. Här finns inga fat som stör, inget kladd i vägen...endast ren linjär blå frukt. Endast en sak hamnar på minuskontot...14,5%...känns inte medan man dricker...men dagen efter. Här har Piemonte ett problem. Många av vinerna passerar 14%-gränsen med råge. Något att fundera över. (vs2400 2014-09-25 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  2010...känn på den kvaliteten...känns som det är svårt att gå fel...återigen lyser lätthet, elegans, renhet (sköna floskler)...men generaliseringarna gäller fullt ut.
Det här är lätt. Det här är rent. Det här är elegant. Visst finns det mer att hämta med lagring och visst finns det gott om tanniner. Men...inget annat än skitbra...klockrent...äkta...full med energi...bara går igång på sådant här....
(vs2400 2014-09-07 Hemma)
  2012 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Efter 2-3 timmar i karaff har vi en redigt trevlig Nebbiolo-uppenbarelse i glaset. Härlig lyster...klockrena klassiska nebba-dofter...likaledes klassiska smakegenskaper. Ingen tyngd, ingen värme...snarare slankhet och småelegant. Inte stor men väl värd att hålla tillgodo med tills dess storasyskonen närmar sig drickbarhet. De här rackarna dricks med lätthet de kommande 3-4 åren. (vs2400 2014-07-20 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Tre Tine
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Egentligen vansinnigt, men varför inte...och det vi får i glasen bekräftar årgångens storhet. För det här är gott redan nu, förvånansvärt balanserat, lättdrucket, kanske aningen fruktdrivet och lite mörkare än förväntat. Invändningarna finns där, men de är snarare ett tecken på att vi verkligen letar efter eventuella brister. I min värld finns här inga brister, utan enbart stor potential. Inget att ångra att nypa en ungdom så här, utan enbart positivt att inse att man behöver buffra upp slantar för de piemontesiska 2010:orna. (vs2400 2014-07-18 F-bo med FV)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Två olika djur. Till maten (klassisk köttfärssås med vita bönor) är det en snäll jamare som har mjuka sköna tanniner. Inget att spara och heller inget att klura över. Drick och gå vidare...skit i slantarna. Jobbigt men men...
På egen hand efter en timme eller två...djur två...djupare, tanninrikare, komplexare...seriösare. Årgången spelar inte in lika mycket. Bättre i alla faser. Värme och kladd är försvunna. Kan nog växa upp och bli ännu vackrare. Långsamt vin som inte behöver imponera på fjollig blekinge...
(vs2400 2014-04-17 Hemma)
  2011 - Giuseppe Rinaldi - Barbera d'Alba DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det sprits och choklad. Mjölkchoklad i doften men inga direkta malo-vibbar. Nästan lite reduktivt. Ganska enkelspårig för näsan, men desto trevligare i munnen. Sprits som sagt, bra tryck syrorna som sig bör, snälla tanniner och pigg frukt. Etiketten säger 14,5%, men det känns faktiskt inte. Inget storverk på egen hand, utan ett trevligt glas vin. Nästa flaska får sällskap av lite genomtänkt föda...barbera-föda. (vs2400 2014-04-09 Hemma)
  2011 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Betänksam. Den här Nebbiolon trillar inte ner i mitt lustcentrum. Påminner en aning om Burlottos 2009-Barolo-snedsteg som tyvärr konstaterats vid två tillfällen. Här finns de alltför söta jordgubbsvibbarna, syrakicken är inte den man vill ha, framförallt finns här väl mycket av Södra Rhône-tyngd som inte hör hemma på denna sidan Alperna. Dessutom finns där en känsla av värmestress i slutet av smaken. Faktiskt det första snedsteg som vi upplevt av Rinaldi. Hälften av innehållet återstår, testas av ikväll.
Tyvärr är intrycken samstämmiga dag 2. Extremt varma år platsar inte på Sturköbaren.
(vs2400 2013-08-21 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  För att vara en 'simpel' Langhe Nebbiolo måste man imponeras. Här finns något självklart, en renhet, ett självförtroende, en ärlighet...skitgott vin helt enkelt. Redan färgen varslar om storheten...vackert skimmer och fin lyster. En fin mix av röd frukt och mineralitet. Precis som man önskar. Fungerar självklart än bättre vid matbordet. Ärligt vin. Rent vin. Kommer att utvecklas positivt under 4-5 år...minst. (vs2400 2013-05-05 Hemma)
  2011 - Giuseppe Rinaldi - Langhe DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Inte ofta man dricker Freisa och inte speciellt ofta man dricker Rinaldi...kombinationen är således premiär på Sturköbaren. Kanske inget man tutar på egen hand...här finns grönska, syror, ung frukt, tanniner och ett kort avslut. Obalanserat och spretigt således. Men till födan...helt annan uppenbarelse. Grejerna lugnar ner sig och spinner på ett mer harmoniskt sätt. Absolut inget stort vin, men ett charmigt matvin av rang. Efter middagen är avslutad konstaterar vi att vinet åter träder in i den mer okontrollerbara kostymen. In i kylen så ses vi om 24 timmar.

24 timmar senare är grejerna klockrent kaxigare...men fortfarande väl gröna syror. Grinar till aningen för mycket för att man ska uppskatta Freisa på egen hand.
(vs2400 2013-04-24 Hemma)
  2007 - Giuseppe Rinaldi - Barolo DOCG - Brunate
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Brunate...Barolo...Rinaldi...2007...Nebbiolo...Piemonte...Risotto...Milanese...Himmel...Gudomligt...Svingott...Och där är vi...Vad ska man säga när man knäcker en sådan här klassiker en sketen fredagskväll i kylan i Blekinge.
Men här är vi... sanslöst bra...löjligt komplext...oavsett ungdom. Här finns allt traddo som man förväntar sig. Djup. Finess. Djup ännu en gång. Och en gång till. Det här går inte att beskriva...mäste upplevas. Och...inte bara 6 cl i glaset...utan dela en flaska på två. Då ger det något utom det vanliga. Samtalsämne...gissa! Funderingar...gissa! Vill man ha mer...gissa. Det finns i källaren;)
Varför ska man ens titta på noshörningar...eller tomtar...precis vad ni är som tutar sådant...
(vs2400 2013-01-25 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Badang...här står det redigt traditionella Nebbiolo-skåpet! Och vem ska flytta på det det...en och annan Mascarello, men annars låter vi grejerna stå kvar. Det här är stabilt. Det här är löjligt bra. Det här är Piemonte!
Vi njuter mycket bra viner hemma, men när det är något som sticker iväg känns det direkt...badang. Den här mini-Barolon från Rinaldi (den Rinaldi) visar verkligen varför deras viner försvinner blixtsnabbt. Här finns det genuina. Här finns hantverket. Här finns glädjen och det självklara. Och naturligtvis finns här syror, frukt och tanniner. Och harmoni. Och elegans. Och tradition. Och den lilla druvan i flaskan. Så bra. Så bra...
(vs2400 2012-07-25 Hemma)
  2010 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en legendar vid bordet på Sturköbaren. I och för sig inte någon av deras prestigeprylar, utan en nerklassad Barolo i form av Langhe Nebbiolo. Och nu är det en 2010 som ska få sätta livet till vilket medför ett par timmar i karaff innan mat och vin ska njutas i samklang. Den här fina ungdomen behöver denna doping för att släppa till en aning. Vi konstaterar när vinet väl hamnar i glaset en skön mörk ungdomlig variant av Nebbiolo i doften. Dessutom en liten ton av fatrost. En ny botti som tagits i bruk kanske...
Naturligtvis barnarov att nypa en 2010, men när nyfikenheten inte går att stilla är det bara att kapitulera och rycka korken. Även i munnen märker man av nyansen av mörker. I mitt tycke är det mer blå frukt än röd. Kanske är det ett gäng unga stockar som bygger denna LN...oavsett är det gott...skitgott...kanske inte fullt ut på egen hand, men till bönor och ragu...snälla nån vad fint det blir. Syrorna lyfter, frukten fyller ut och nebba-tanninerna river så där lagom som man vill. Som sagt vad...väl ungt, men det här kommer att bli fina grejer. Som alltid gäller dock att tänka till när det gäller föda...och ge grabben luft...karaffera ett par timmar!
(vs2400 2012-06-14 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Dra korken...häll upp...släng ner näsan i glaset...ta en redig mun...svälj...och konstatera att det här med vin behöver inte vara så jävla komplicerat. Åtminstone stämmer resonemanget klockrent när man har en 'simpel' Nebba från legenden G Rinaldi i glaset. Rent...klunkbart...rensande...driv...energi och löjligt gott. Bara sådär självklart balanserat...härliga syror, bra frukt och mjukt nafsande tanniner. Gott på egen hand och ännu finare när maten serveras.
Hur fin som helst här och nu...och den kommer att ligga på den här nivån, och snäppa upp en aning, de kommande 2-3 åren. Men de kommer inte att bli liggande så länge...ingen chans!
(vs2400 2012-02-08 Hemma)
  2009 - Giuseppe Rinaldi - Langhe Nebbiolo DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Inget fjäsk...inte ett spår av inställsamhet...inget publikt...utan endast pur ren Nebbiolo från en hantverkare som låter vingårdsmaterialet göra hela jobbet. Och materialet är bra...Barolo-bra...alltså överblivet (ung och bortselekterad frukt) från Rinaldi's ordinarie Barolo-tappningar. Så himla skönt att bara få njuta ren och oförstörd Nebbiolo-dricka.
Röd frukt i näsan (visst följer det med en lite mörkare anstrykning också)...nästan lite rönnbärsaktig i vissa lägen, mineraler och frodig växtlighet. I munnen är det syror, ren frukt och härligt kaxiga tanniner som kämpar om uppmärksamheten. Förvånansvärt balanserat och drickbart trots sin ungdom. Matvin naturligtvis. En uppvisning av lätthet och renhet. Klass och elegans trots sin simpelhet. Det här är riktigt bra grejer. Tokungt och med en självklar framtida potential (3-4 år) men jag kommer att ha väldigt svårt att låta bli resterande flaskor. Köpa fler!
(vs2400 2011-08-16 Hemma)
1
Lägg upp ny provning