Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 13 av 13
Vin
  2010 - Musto Carmelitano - Aglianico del Vulture DOC - Serra del Prete
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ny trevlig bekantskap. Aglianico-karaktären går verkligen fram. Mustigt, maffigt med bra frukt (tänk slånbär), trevliga tanniner och italienska syror. Druvmaterialet känns ungt och spänstigt. Gott nu och håller ett par år till utan bekymmer. Kommer att gå vidare med det här. (vs2400 2014-06-04 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Elegant...knappast. Förfinat...knappast. Personligt...absolut. Ruffingt...absolut. Gott...absolut. Det här är redig bonna-dricka med komplexitet i vardande. Otroligt mörkt i sin karaktär...mörk frukt, mörkt kött...mörkt mörkt mörkt.
Men ändå redigt piggt i munnen. Visst finns här tyngd och tryck. Men även de klockrena italienska syrorna och numera även nedslipade tanniner. Ett vin att värmas av och glädjas över. Och prislappen är som bekant skrattretande bra!
(vs2400 2013-03-21 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Mörka toner sveper upp ur den Aglianico-fyllda kupan. Plommon, slånbär, sviskon, nypon...dovt, dovt, dovt. Vi snackar murrig höst. Vi snackar dimhöljda vulkaniska bergstoppar. Vi snackar Valle del Noce. Det är gott, personligt, speciellt och så långt ifrån ett kommersiellt anslag man kan tänka sig.
Till bords ikväll serveras vild gris och svarta bönor. Naturligtvis tillsammans med lite annat krämigt krafs. De underliggande syrorna i Valle del Noce dyker helt plötsligt upp och fungerar som ett spjut till maten. Rensar som sig bör. Förträffligt gott vin. Funktionellt och ruffigt. Perfekt nu när höstfärgerna tar form utanför fönstret.
(vs2400 2012-09-06 Hemma)
  2005 - Elena Fucci - Aglianico del Vulture DOC - Titolo
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Kompakt och svårtillgänglig doftmässigt. Italienska syror med bra tryck i både frukt- och tanninstruktur. Med luft så märker man av fathantering. Funkar bra till örtsprängd gris, men på egen hand tar malo- och fattoner över. Synd på så rar frukt. Hade nog hoppats att det skulle te sig aningen mer rustikt och ruffigt. Ruffigheten finns naturligt hos Aglianico, men här har man försökt tämja den aningen för mycket. Charm och ursprung naggas för mycket när man är där och pillar... (vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  En riktig slitstark arbetshäst. Gör sitt jobb oavsett omgivning. River och sliter. Och alltid med fötterna fast förankrade i sin vulkaniska hemmiljö. Här är det blåkläder på.
Doften erbjuder tobak, lite skitigt stall, djuriskt...redigt ruffigt. Munnen får sitt av syror, mörk oborstad frukt och kaxiga tanniner. Inget förfinat överhuvudtaget. Helhetsintryck utan föda är att rönnbärssyrorna dominerar en aning. Till måltiden fyller frukten ut.
Den här typen av viner bör alltid finnas i en vettig vinkällare.
(vs2400 2012-05-13 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Den här Aglianico-tappningen är nog min favorit i d'Angelos portfölj. Bra stuns i frukten (inte ett spår av uttorkning), redigt druvtypisk, absolut inte elegant utan en självklar ruffig bonnig kaxig personlighet. Gillar dess direkthet.
Doften är inget annat än pur njutning...piptobak, slånbär, mörka plommon, nypolerad gammal båt...skön sensation.
Bra tryck och fin fyllighet i munnen, italienska syror, kraftiga och aningen opolerade tanniner (kommer dock att bli lugna och fina med åren). Kan inte låta bli att imponeras över detta vin. Visst finns det sirligare Aglianico-viner, men där infinner sig oftast en väl häftig rönnbärsassociation. Den finns här också, men den håller sig definitivt i bakgrunden och jag tror att den kommer att förbli där de kommande tre-fyra åren. Längre än så vill jag nog inte spara dessa härliga rackare. Gott och klockrent personlig.
(vs2400 2011-08-23 Hemma)
  2004 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Rekorderliga grejer. Inget tjafs. Inget gulligull, utan redigt bonnatjut från Basilicata. Och naturligtvis är det Aglianico vi har i glaset. Lite vresig, lite kantig, men ändå fint trevlig. Ingenting man bjuder på till de som inte är vana vindrickare. Gommen behöver ett gäng flaskors träning. I vanliga fall är det Aglianicos tanniner som ställer till det, men här är det kombinationen av nämnda tanniner och de typiska italienska syrorna. Hade inte frukten stått upp, kanske det resulterat i ett vin som hade spretat betänkligt. Men denna botti-lagrade Vulture fixar matchen utan problem. Skönt vardagsvin! (vs2400 2011-03-02 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Basilicata IGT - Canneto
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Trevligt modernt anlagd Aglianico från Basilicata. Mjukare, fylligare och med mer sötmogen frukt än de mer traditionella varianterna. Antagligen inte lika långlivad, utan ska nog tryckas i sig under kommande 2-3 årsperiod. Och den funkar förträffligt till diverse godsaker som kan tänkas ställas fram på bordet.
Det roliga med Canneto är att den är rättfram och inte sådär bonnatjurig som de flesta andra Aglianico som d'Angelo ligger bakom. Trevlig flaska att plocka fram mitt i veckan när man vill ha en direkt njuting, utan för mycket att klura om. Pang-på-charm helt enkelt.
(vs2400 2010-09-30 Hemma)
  2004 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Dags för nästa Aglianico. Och dags för d'Angelos klassiska Vigna Caselle Riserva. Klassisk på så sätt att här jobbar man med botti och flasklagring innan buteljerna släpps på marknaden. Med denna hantering garanteras attribut som långlivad, robust, ruffig, personlig, matvänlig och kaxig. Som synes ett vin i vår smak. Men jag tror att man låtit en liten del ligga på små fat av modell nyare. De lite finpulvriga tanninerna i slutet avslöjar att det nog inte enbart har varit botti med i spelet. Kanske jag har fel, men...
Skit sak samma, eftersom grejerna smakar så förträffligt. Vi möts av ruffiga mörka bär, lite sköna volatila ångor, nypon, rönnbär och kanske en och annan blomma. I munnen är det italienska syror, tuff frukt och mulliga tanniner. River och sliter som en Aglianico bör göra. Till den enkla tomatsåsen som toppas med pesto funkar denna Basilicata-dryck förnämligt. Visst kan man hamna i Nebbiolo-tankar om man inte ser vinet, men här finns en ruffighet som man sällan träffar på i Piemonte.
d'Angelo levererar med besked.
(vs2400 2010-07-29 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Valle del Noce
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ljuvlig doftsensation. Vill inte annat än att sitta med näsan i glaset. Här finns nötter, ruggigt eleganta fat, tjära, blommor och en allmän känsla av klass. I glaset är det en vingårds-Aglianico från d'Angelo och återigen konstaterar vi att Aglianico förtjänar mer uppmärksamhet än vad fallet är. Orkar inte tjata om söderns Barolo, för Aglianico är något annat. Mer vild, mer ohanterlig, mer rustik och mer bonnig. Men när personligheten fullständigt forsar fram spelar den opolerade framtoningen ingen som helst roll.
Vinet måste dekanteras. Utvecklas enbart positivt med ett par timmar i karaff. Dessutom redigt med krafs.
I munnen är det den vanliga, lite tunna, Aglianico-strukturen...härliga syror, lite tunn frukt och en klockren tannin-attack. Inget insmickrande här inte.
Älskar dessa italienska bonna-tjut!
(vs2400 2010-06-02 Hemma)
  2006 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Donato D'Angelo
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Ruffigt...rustikt...råhet...tufft...ungefär som en svettig hamnschåare. Inte direkt Armanikostymen på, här inte. Personligt så det förslår. Att jag tycker om viner som dessa förstår nog de flesta. Inte det minsta tillrättalagt, utan här får man som vindrickare kämpa för att leta fram dofter och beskrivningar.
Ren Aglianico från Basilicata innebär en viss Nebbiolo-ton, men med en typisk Aglianico-ton av lingon i mellanskiktet. Framförallt hittar man lingon-svepet i munnen precis när man tror att fylligheten ska breda ut sig. Den här lilla 'störigheten' finns oavsett ålder på vinet. För att lyfta fram frukten (som ligger och lurar) gäller det att dämpa syror och tanniner med rätt prylar på fatet.
Inte ett vin för de med känsliga gommar. Letar man efter enkel drickbarhet, får man plocka fram en annan flaska. Här får man kämpa (på ett positivt sätt) för att övervinna vinets egenskaper.
Roligt och personligt.
Dag 2 har vinet utvecklats och framförallt är det frukten som tar förarsätet. Fylligare, lingonen är utbytta mot björnbär, och därmed mer harmoniskt. Nu är vinet inte bara personligt, utan till och med drickbart. Fler införskaffas!
(vs2400 2010-05-26 Hemma)
  2001 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Utvecklad och på väg mot trevlig mognad. Inte riktigt framme, men för min del befinner sig denna sköna Aglianico på exakt rätt plats. Frukten finns fortfarande kvar, mognadstonerna tittar fram, syrorna är naturligt italienska och tanninerna är klart hanterbara. Riktigt trevligt vin.
Aglianico anses av många som en väl ruffig och kantig bekantskap, men i rätt händer (som här) blir det viner med attityd och personlighet. Ingen schlagerdricka här inte.
Och som de flesta italienare växer dropparna ett par klasser när det nalkas föda. Oavsett om det är en tomatsås eller en mer mustig ragu så skiner denna Vulture i kapp med den syditalienska solen. Skitgott!
(vs2400 2010-04-07 Hemma)
  2001 - d'Angelo - Aglianico del Vulture DOC - Vigna Caselle - Riserva
(Italia - Basilicata Info)
Visa mer information
  Inte dumt alls det här.. d'Angelo är ett av de mer respekterade namnen i Basilicata. Dessutom en av de absolut bästa producenterna när det kommer till att göra vin på Aglianico (oavsett om det är i Basilicata eller i Campania).
Basilicata's stolthet är vinerna från DOC Aglianico del Vulture.
Kvällens flaska är Vigna Caselle Riserva 2001, som fått ligga till sig på 'botti' i 24 månader.
Här är det fråga om kraft, fyllighet och frukt initialt. Efter ett par timmar i karaffen mullrar fortfarande kraften, men nu smyger en viss dämpad elegans fram ur gömmorna. Riktigt gott blir det när mat och vin möts vid bordet. Syrorna letar sig fram, bitterheten sätter fart på smaklökarna och tanninerna visar sig från sina härligt mogna sidor. Personligt, redigt, karaktärsfullt och riktigt riktigt gott!
(vs2400 2008-09-17 Hemma)
1
Lägg upp ny provning