Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 25
Vin
  2013 - Cantina Giardino - Campania IGT - Sophia
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Skalmacererad Fiano av det mer extrema slaget...nog inte riktigt friskt...färgen går lite väl mot oxiderad äppelmust...
Men trots färgdebaclet har Sophia en ruggigt pigg frukt av det mer komplexa slaget...sanslöst fina syror...uppfriskande längd...utmanande vin minst sagt...ingenting för svagsinta...trots den lilla skadan försvinner innehållet rasande fort...drick upp...drick upp...
(vs2400 2015-10-17 Hemma)
  2012 - Ciro Picariello - Fiano di Avellino DOCG - Ciro 906
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  En lite mer prestige-variant av Fiano från favorithantverkaren Picariello. Lite mer %, lite mer fyllighet, lite mjukare, lite varmare...och tyvärr lite mindre spännande. Brukar oftast bli så när man tar ut svängarna...lite synd med tanke på hur grymt karaktärsfullt normalen ter sig. Här blir det inte återköp. (vs2400 2015-09-12 Hemma)
  2013 - Cantina Giardino - Campania IGT - Paski
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Aningen skalmacererad (par dagar) vinkick av rang. Alla attribut man förväntar, bara mer nyanserat och balanserat. Läskande, endast 12%, löjligt lättdrucket, redigt utmanande, fantastiskt gott...Definitivt en av årets roligaste överraskningar. Följs naturligtvis upp! (vs2400 2015-07-17 Hemma)
  2013 - Ciro Picariello - Fiano di Avellino DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Presterar precis som tidigare flaskor. Stenigt knäckande bra. Ett av det senaste årets allra bästa köp. Spelar mer på mineraler än frukt. Ska bli spännande att följa utvecklingen på det här. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  2013 - Ciro Picariello - Fiano di Avellino DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Inte ofta man dricker Fiano. Men det här...oj vad trevligt. Tycker oftast att Greco di Tufo är den mer mineraliga, men den här varianten är sten i kubik. Stenhård dag ett, men mer öppen och givande dag 2. Skitgott och ett klockrent tillskott på vilken seriös vinbar som helst. (vs2400 2015-02-26 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Om Dogma försvann i rasande fart är Radici-Riservan mer kontemplativ. För det här är ett stort vin på alla fronter. Härlig begynnande mognadstoner i doften. Mörka vibbar...blåbär/slånbär/mörkblå plommon...här finns tjära, bra tryck i syror och tanniner, fortsatt maffig frukt...påminner inte så lite om en klass-Barolo...dock lite dovare/mörkare som på något sätt får oss till Taurasi. Aglianico på den här nivån platsar lätt bland Italiens storheter...lätt! Sanslöst fin nu, men med många års framtid inom sig. (vs2400 2014-08-27 Hemma)
  2007 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt tillgängligt. Och var finns de ruffiga Aglianico-tanninerna? De finns där...under den förvånansvärt snygga frukten. Det här är inget annat än redigt bra Taurasi. Snyggt, personligt, förfinat ruffigt...tror man moderniserat en aning sedan sist...har man smugit in några välslipade fat? Om man nu gjort det har man lyckats förfina och förbättra på ett raffinerat sätt.
Ovanligt lättdrucket för en Taurasi...
Och till maten...en enkel pasta med gorgonzola (knôkad med pinjenötter) sticker Radici upp några snäpp till.
Invändningar...% sticker igenom på sina ställen.
Fyllt på lagret eftersom det här är bra och personligt.
Potential...tio år lätt!
(vs2400 2013-05-08 Hemma)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Cento Trenti - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  En lite murrigare italienare dyker upp i glaset. Skönt att inte behöva gissa eftersom jag plockat med mig denna jubileumsflaska. Kvällens fulaste etikett. Mycket mustascher på de äldre herrarna som hyllas på etiketten.
Vi lämnar det därhän och snackar om innehållet...här var det desto mörkare frukt...slånbär...murrigt...läder...söt piptobak. Doftar skitgott. Även här är det gott om tanniner, men mer mogna och mjukare sådana. Syror så det räcker, men de sticker inte ut på samma sätt som de tidigare italienarna. Döljs av den mer kompakt mörka och mogna frukten. Gott vin som tål att lagras ännu ett gäng år. Men samma sak här...kräver föda.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2010 - Galardi - Roccamonfina IGT - Terra di Lavoro
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Återigen dags för italienska tanniner...och mörk koncentrerad frukt. I dagsläget väl tuff att sänka, men här finns underliggande syror som kommer att blomma upp i framtiden. Behöver väl en tio år innan man åter vill skaka hand med den här moderne Aglianoico/Piedirosso-killen. Det här kommer bli bra. (vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här är nog något som inte stämmer. Absolut inte kork, men grejerna svajar fram och tillbaka. Ingen riktig styrsel om man bortser från syror och tanniner. Vi tar ett glas då och då under fyra kvällar, men Radicis magi vill aldrig infinna sig. Tunnel...kan så vara, låt oss hoppas det. Resterande flaskor får vila ut bra många år innan vi vågar närma oss... (vs2400 2012-08-24 Hemma)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Aglianico i form av Radici Riserva från Mastroberardino är en upplevelse. Och med drygt tio år på nacken erbjuder vinet en fascinerande resa. Vi snackar balans och harmoni...trots dess ruffighet...trots dess tanniner. När Aglianico kommer i en kostym som denna är det absolut ett av Italiens stora viner. Inget snack. Det är gott rakt upp och ned och till rätt föda är det förödande bra. Det här vinet uppvisar inga som helst luckor...en kassaskåpssäker investering! (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2006 - Salvatore Molettieri - Irpinia DOC - Cinque Querce
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Så här ska en Aglianico te sig...italienska syror, djup mörk frukt och med en tanninstruktur som rycker och sliter med finess. Det här inget annat än en finurlig slugger som lätt framkallar applåder. Och de blir fler vid matbordet. Det är här Aglianico regerar och druvsorten gör det med bestämdhet.
Cinque Querce är ett vingårdsvin utanför appellationen Taurasi och vinet får 12 månader på en blandning av botti och småfat. Småfaten känns av dagen efter i form av skållebånk. Däremot är grejerna fint integrerade under drickfasen. Inget som stör.
Mer balanserat och förfinat än d'Angelos grejer från Basilicata. Aningen mer modernt än Mastroberardino motsvarigheter från Campania.
Oavsett liknelser är det här redigt bra grejer. Köpt på plats i Napoli. Tyvärr inga fler. Lever lätt vidare i 3-5 år.
(vs2400 2012-05-30 Hemma)
  2007 - Le Vigne di Raito - Colli di Salerno IGT - Ragis
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Nja...ännu ett vin som trillar ner i barrique-fällan (om än större - 500 liter) och där typicitet i druvsort går förlorad. Här blir det mestadels cola/vanilj/malo som döljer den garanterat fina Aglianico/Piedirosso-frukten. Tänk om grejerna hade fått gotta sig i lite slitna botti i stället. Kan lova att prylarna hade stått starkare när Vinosapien-munnen fått sitt.
Funkar dock mer än väl till kvällens ragu. Här döljs fat-kladdet förtjänstfullt. Efter maten blir det återigen väl sliskigt att avsluta kvällen med. Resterande del av flaskan går i sås-burkarna. Inga fler köp planeras av förståliga skäl.
(vs2400 2012-01-30 Hemma)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Mörk...mullrande...utvecklad...komplex...tilltalande...magnifik...tryck...som synes förbannat gott.
Det börjar redan vid öppnande...korken uppvisar en mörk mörk sida mot vinet och doften skvallrar om stordåd. Det fortsätter på samma sätt vid dekanteringen...omöjlig att värja sig mot...sicken sanslös doft...som sagt...magnifik.
Färgen är makalöst koncentrerad och utlovar vinkick modell stor. Och så fortsätter det hela kvällen...balansen i munnen är utmärkt, komplexiteten likaså och denna 2001:a fungerar självfallet som en utmärkt ledsagare till kvällens viltbiffar. Ska man hitta ett litet (betoning på litet) moment av irritation är det doften från bruk av nya fat. Den finns där av och till, men bara i nosen. Frukt och ryggrad gör att faten inte stör det minsta i munnen, utan stadgar bara upp detta briljanta Aglianicobygge. Fantastiskt gott vin!
(vs2400 2011-11-24 Hemma)
  2008 - Galadri - Roccamonfina IGT - Terra di Lavoro
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...en redigt mörk och tanninrik sådan. Men inte utan finess. Fathanteringen är ruggigt proffsig. Frukten finns där och breder ut sig allt mer under tiden i glaset. En liten bränd karaktär initialt, som sedan är puts väck. Men det är ändå tanniner och mörk frukt som driver. Bra syror under allt kraftfullt. Lite väl ungt och med stor framtid. Vad kan det vara då...Tannat...Sagrantino...och alldeles för sent...Aglianico. Drar till med Sagrantino och då är det naturligtvis Aglianico. Någon sådan här god rackare skulle man gärna ha undanstoppad till 2015. Gott vin som verkligen kräver lite feta goa konsistenser på fatet. (vs2400 2011-08-02 Hemma med Ulrik)
  2001 - Terredora - Taurasi DOCG - CampoRe - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Här går det inte att slarva med luftning. Gör man det uppfattas nog vinet som väl ruffigt och 'brettigt'. Men med luft erbjuds vi inget annat än ett klockrent exemplar av Aglianico i toppklass. Doften öppnar upp med blommor, sötlakrits, tobak och en murrig mörk frukt. Och smakmässigt är det inget annat än en fullträff. Italienska syror, trevlig tanninstruktur, bra fyllighet och en härlig explosiv känsla i gommen. Rensar redigt oavsett maträtt. Det här är ett vin som tar för sig, ingen blyg rackare här inte.
Mognaden börjar visa sig, men här finns utrymme för positiv utveckling. Men egentligen är den i en härlig drickfas här och nu. Vi sparar en halvflaska till ikväll. Återkommer.
(vs2400 2010-12-22 Hemma)
  2004 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ja tack. Fungerar bra. Redigt bra. Härligt tryck rakt igenom. Bra frukt. Fin balans. Personligt. Mestadels botti-vibbar. Som synes ett vin som med lätthet slinker ned på Sturköbaren. Definitivt ett av de bättre Aglianico-viner vi njutit. Och med en briljant framtid.
Ibland kan Aglianico upplevas väl burdus och ruffig, men här finns inget av detta. Visst är det tufft, men under det håriga bröstet döljer sig ett väldigt stort hjärta.
Skitbra grejer. Finns plats för fler i källaren.
(vs2400 2010-11-04 Hemma)
  2003 - Terredora - Taurasi DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Ett vin med två ansikten. Som vanligt är det markant skillnad på glasets innehåll när väl maten serveras. Innan och efter är denna standard-Taurasi från Terradora för snäll och anonym, men till den grillade t-bonesteken gäller helt andra egenskaper. Där vinet tidigare kändes trött och klumpigt, har vi nu istället ett piggt och spänstigt vin i glaset. Tyngd ersätts med finess och balans. Det här är absolut inget stort vin, utan en mer ok upplevelse. Inget vi kommer att plocka på oss.
Vi gör ett konstaterande att producenterna Mastroberardino och Molettieri ligger oss klart varmast om hjärtat. Tradition och personlighet i skön symbios.
Och att Aglianico är en häftig druvsort som verkligen förtjänar sin plats bland Italiens stora!
(vs2400 2010-03-19 Napoli)
  2005 - Salvatore Molettieri - Taurasi DOCG - Cinque Querce
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Det här var riktigt fantastiska grejer. Aglianico som vi aldrig tidigare varit i närheten av. Spänst i doft (mörk frukt, tobak, ypperlig fathantering, komplexitet, spännande) och likaledes spänst i munnen. Satan vilket lyft. Gomseglet fullständigt reser sig. Fantastiska syror, klockren frukt, en grymt skön fyllighet och tanniner som biter exakt som vi önskar. Härlig vinupplevelse.
Vi äter en klockren måltid på Radici i Chaia-kvarteren och vi serveras en perfekt stekt kalvfilé. Vinet är kanske aningen för tufft, men vi bortser gärna från att kombinationen inte är 100% när denna legendariska Taurasi får fritt spelutrymme. Lirar lika skönt som Maradona en gång gjorde i denna ruffiga/charmiga pulserande storstad.
När man får Aglianico som denna är det bara att sätta in Taurasi bland övriga italienska klassiker. Står sig gott bland Barolo, Barbaresco, Brunello etc. Satans gott!
(vs2400 2010-03-18 Napoli)
  2004 - Antonio Caggiano - Taurasi DOCG
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Napoli-vistelsen första Taurasi. Och likaledes första bekantskap med Caggiano. En ok vinare, men mitten är aningen tunn. Bra syror och tanninattack, men det är frukten som inte riktigt lyfter.
Funkar dock som kompis till anti-pasti som vi gladeligen tuggar i oss. En ok Aglianico som inte riktigt bär hela vägen.
(vs2400 2010-03-17 Napoli)
1 2
Lägg upp ny provning