Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 44
Vin
  2010 - Simon Maye - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Som en ohelig blandning av GV och en ganska stinn Silvaner. Inget man kommer köpa på sig mer av. Vuxit ifrån det här. Tyvärr. Hade nog funkat skitbra till ein schnitzzzel... (vs2400 2015-10-29 Hemma)
  2006 - Simon Maye - Syrah - Vieilles Vignes
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det diskuteras vilt på igram om vad som passar bäst till just vilt (i det här fallet älg). Vi själva har svårt att hitta ett bättre alternativ än redig Syrah till de fina bitarna och PN till grytor. Men det är vi simpla öbor...
Oavsett sitter Mayes Valais helt klockrent. Inget för mesar, utan här snackar vi ett långsamt vin. Inget man dunkar i sig i snabb takt. Njutningsbara timmar helt enkelt. Här finns djup, bredd, volym, längd...allt man vill ha i ett stort vin. Ruggigt mycket mineral i form av salt lakrits...ungefär som en Serralunga/Vosne fast uppskruvad ett par snäpp. Det här skulle man vilja ha ett gäng flaskor av. Den här hade lätt klarat 10-15 år till.
(vs2400 2015-10-23 Hemma)
  2008 - Didier Joris - Syrah - Òsami
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  De här Syrah-prylarna från Valaisimponerar gång efter annan. Besitter ett ruggigt djup, en växande koncentration, en friskhet, en matlirare och ett helt eget uttryck. Trots att 08 är ett förhållandvis svagt år, Joris blandade all sin Syrah-frukt till den här cuvéen, finns här ett oförlöst monster i flaskan. Skulle vilja återkomma till det här om 5 år...då jävlar hade det skingit i källarväggarna. Här och nu nynnas det friskt till vår grillade hjortbit. Fullständigt rensande. Tyvärr sista flaskan från den här adressen...grejerna är löjligt svåra att komma över. (vs2400 2015-07-16 Hemma)
  2012 - Simon Maye - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ung och primär. Känns som det finns gott om ung frukt i den här tappningen. Mörk och mullrig. Djup och dov. Känns nästan lite skrämmande. Med tid så lättar grejerna upp. Mer syror, känns lättare och mer lättdrucken. Riktigt gott. Yppig i svängarna. Härlig Syrah. Bra potential...intressant att återkomma till det här om 2-3 år. (vs2400 2014-11-20 Hemma)
  2006 - J-R Germanier - Syrah - Cayas Réserve
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Syrah från Valais har förmågan att nästan alltid leverera med bravur. Även denna moderna tolkning har med åren transformerats till en riktigt skön kick. Och till en grillad älgburgare gör den definitivt inte bort sig. Mörk som sig bör, mer kraft än finess, enorm frukt och mjuknande tanniner. Jättebra utan att på något sätt vara stor. Allt kan inte...och ska inte...vara stort. (vs2400 2014-09-05 Hemma)
  2008 - Didier Joris - Syrah - Òsami
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Valais Syrah = högtidsstund i glasen. Efter fyra timmar i karaffen är det spel mot ett mål. Går inte att värja sig mot Syrah-prylarna från övre Rhône. Maffigt, men ändå elegant. Lättsam, men ändå imponerande. Syror, frukt, fyllighet och tanniner hjälps åt hela vägen. Ingen blir lämnad vid sidan.
Vi äter rostbiff av hjort och till det lite piskad bea...Òsami lyfter naturligtvis ännu ett snäpp till födan. Gott här och nu, men det finns lätt fem år till att plocka ur de här flaskorna.
(vs2400 2014-06-05 Hemma)
  2006 - Vinattieri - Merlot - Ligornetto
(Suisse - Ticino/Tessin Info)
Visa mer information
  Saftigt...mulligt...på väg mot mognad...och växer påtagligt efter ett par timmar i karaff. Tar för sig vid matbordet såsom vi hoppades. Klockren till biff och béarnaise.
På minussidan noterar vi snällhet, viss mjäkighet, inte den största personlighet vi tutat...men allt kan omöjligt förpackas i en vinbutelj.
Sammantaget är vi ändå på Bdx-nivå med aningen mer frukt och fyllighet än vad originalen bör uppvisa.
Helt övertygad om att det går att hitta redigt bra grejer i södra Schweiz. Fram med gps'en!
(vs2400 2014-04-18 Hemma)
  2009 - Domaine Marie-Thérèse Chappaz - Cabernet Sauvignon - Grain Noir
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Inget snack om att vi har Bdx-blandning i glasen, men varifrån det kommer...inte lätt att avgöra. Faktiskt ett problem med Bdx-varianter...druvsammansättning går att förstå...men ursprung mer eller mindre omöjligt. Synd tycker jag.
Men vi befinner oss alltså i Schweiz...närmare bestämt i Valais och än mer detaljerat i byn Fully. Hantverkaren Chappaz med de vackra etiketterna är en av byns absoluta storheter. Vinerna är inte lätta att få tag på...och de kostar en redig slant.
Det här gott, utan att på något sätt få jordaxeln att rycka till. Habilt, men inte stort. Lite för snällt. Korrekt, men inte mer. Saknar rivighet, personlighet och framförallt tanniner.
Hade högre förväntningar på det här. Om det är någon som sitter på en 09:a är det bara att korka ur. Vinner inte på lagring.
(vs2400 2014-03-28 Hemma)
  2012 - Simon Maye - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Nyanlänt och nyöppnad. Gick inte att hålla korkskruven från det här...
Kanske man skulle låtit bli...tror det kommer att växa till sig och bli mer sammanväxt inom 3-4 år. Här och nu dominerar den mörka sidan av Syrah. Lite baktungt.
Nosen är ett skolboksexempel av europeisk Syrah...köttdisk, mörk frukt, yoghurt...munnen får sitt av tyngd och kraft, men det jag saknar är finess och fräschör. Går som sagt mer på kraft än elegans.
Liknar mer en Crozes än en St-Joseph. Lägger hellre samma slantar på Gonon än det här. Det här är en bra bit bakom Mayes VV.
Men som sagt...vi ger kvarvarande flaska 3-4 år...
(vs2400 2014-01-15 Hemma)
  2009 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Det dricks för lite Cornalin på Sturkö-baren...orsaken är att det finns för lite Cornalin på Sturköbaren. Som ni greppar är Cornalin gott...redigt gott. Älskar den lilla grönskan när vinet är drygt källarsvalt. När den passerar 18 grader dyker malo-kola och fat-choklad upp och stör. Men för övrigt...så trevligt. Doften befinner sig någonstans runt Syrah/Gamay/Blaufränkisch...som synes inga dåliga kompisar. Smakmässigt är det ungefär samma kamrater som dyker upp. Ge det här ett par år till i källaren och fat-chokladen är ett minne blott...gott! (vs2400 2014-01-10 Hemma)
  2011 - Simon Maye - Syrah - Vieilles Vignes
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Hur ofta äras man sådant här? Ytterst sällsynt, grejerna är i princip omöjliga att få tag på. Varit på plats (Chamoson) några gånger och man får då köpa loss en flaska av deras legendariska Syrah VV. Men när det dyker upp 3 st 2011 utanför Sturköbaren (bra jobbat Fredrik) är det bara att hämta öppnaren. Rakt ner i karaffen och det känns på en gång att det blir en bra Syrah-kväll. Allt vad man vill ha (kött/bacon/blommor/mineraler - granit - /tryck och tyngd) finns här. Vansinnigt gott. Löjlig potential. I Syrah-världen vet jag faktiskt inte vad detta kan liknas vid. Trots ungdomen är det balanserat, redigt klunkbart, sanslöst gott. Vad detta kommer att resulera i om 8-10 år...storhet! (vs2400 2013-11-30 Hemma)
  2007 - Benoît Dorsaz - Cornalin - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här skulle nog dunkats ned för något år sedan. Frukten har börjat vika ned sig och tyvärr framträder istället lite väl rostad fathantering. Tidigare har frukten tagit kampen, men håller nu på att kapitulera.
Vad gör man för att rädda grejerna...jo, fram med grillen...släng på några välmarinerade kycklingfiléer och vips...så är Quintessence åter med i matchen. Lättare...friskare...rödare...
När maten är slut är Quintessence åter en trögdrucken rackare. Tack och lov sista flaskan.
(vs2400 2013-08-01 Hemma)
  2006 - J-R Germanier - Syrah - Cayas Réserve
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Ter sig som en blandning mellan en bra norra Rhône-kille och en likaledes trevlig Barossa-Shiraz. Småcharmig, men med en lite småbitter attityd i slutändan. Bitterheten/beskan kommer antagligen från lite väl vårdslöst fat-arbete i källaren. Frukten är det som sagt vad inget fel på. Varmt allt som oftast i Valais. Den här killen kan med lätthet gotta till sig minst 5 år till. (vs2400 2013-07-05 Hemma)
  2007 - Simon Maye - Païen
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Mogen gul frukt, lite arrak, lite svulstiga GV-vibbar och aningen störande fatbeska på slutet. Inte riktigt vad jag hoppats på. Oljig, men inte den där sköna steniga oljigheten som tidigare flaskor uppvisat. Letar efter fänkål, utan att hitta. Inget mer att hämta här. (vs2400 2013-06-22 Hemma med LP)
  2009 - Benoît Dorsaz - Humagne Rouge - Quintessence
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Bleckigt, lite spretigt, saknar syror...blir inte riktigt klok på den killen. Dessutom lite gröna drag, antagligen ganska mycket ung frukt...sammantaget blir det inga direkta kickar som går till historien. Ger vinet möjligheten att få sin chans att rättfärdiggöra sig själv under tre kvällar, men vinet tar faktiskt inte chansen. Just den här flaskan imponerar inte på mig...trist eftersom jag oftast rasslar i gång på Humagne Rouge. (vs2400 2013-05-03 Hemma)
  2010 - Dennis Mercier - Petite Arvine
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Grüner Veltliner-markörer i både doft (feta päron och gröna marmeladkulor) och smak (viskös, fyllig, varmt, lite alkig och lång). Tycker om det här, men även det här vinet hade mått bra av högre syror.
Bra koncentration, skön att dofta på och trevlig att dricka. Absolut bra grejer.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2010 - Benoît Dorsaz - Petite Arvine - Les Perches
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Den här lille (50 cl) har nu hängt med i fyra kvällar. Och som han jobbat...segt och obalanserat första kvällen, men allt bättre ut i veckan. För att avsluta i basen i kvällens bea (men jag fick en liten statusuppdatering). Kan bara säga att Dorsaz vet hur man ska hantera Petite Arvine. Det blir bara bättre och bättre för var kväll. Syrorna är som de ska när man har PA i glaset. Längden och friskheten likaså. Absolut inte på Rieslingkomplexitetsnivå, men ändå...Det här är skitbra. Vi snackar Rhône-mineralitet...knastrig och lysande sådan. Det här är underskattad dricka från ett avlägset (men ändå så nära) vinområde i Europa. Åk dit...leta...hitta...bli överraskad över den oerhörda kvalitet som finns där.
Det här kommer utvecklas fint de kommande 4-5 åren.
(vs2400 2012-07-14 Hemma)
  2008 - Claudy Clavien - Syrah
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Syrah-tunnel när man absolut inte önskar det. Vilket man i och för sig aldrig gör, men när det är den sista flaskan från Clavien blir man lite ledsen...men men.
Syrorna har gått och gömt sig och efterlämnar inget annat än tyngd, mörker och obalans. Tyvärr. Hade vi haft fler är rekommendationen att glömma i 5-6 år...då kommer grejerna att vara fina...för frukten är imponerande kompakt och jag tror att syrorna kommer att krypa fram på ett positivt sätt.
(vs2400 2012-03-02 Hemma)
  2007 - Adrian Mathier - Syrah - Cuvée Madame Rosmarie Mathier
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Enligt Mathiers hemsida är vinet gjort på druvsorterna Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir och Humagne Rouge. De två sistnämnda skriver jag klockrent under på, men Cab och Syrah...svårfunna minst sagt. Det har ju nu ingen avgörande betydelse med tanke på hur fint det här vinet beter sig...har man som jag funnit glädje i Humagne Rouge är det spel mot ett mål. Bärigt, mineraligt och fänkåligt. Skitgott. Personligen tror jag att blandningen Pinot Noir och Humagne Rouge kan vara något...tänk på hur man kompletterar Pinot med Gamay i både Bourgogne och Schweiz.
Bra lyft i munnen, fin harmoni, absolut inte stort, men redigt gott. Inga problem att klunka i sig ett par glas. Gott betyg med andra ord.
Och det funkar förvånansvärt bra till seriös föda på faten. Kladdig gratäng och välhängd biff..kanske finns det några klasar Cab och Syrah, med tanke på hur vinet beter sig till maten. Oavsett...bra vin...från Valais.
(vs2400 2011-11-19 Hemma)
  2008 - Domaine la Colombe - Raymond Paccot - Chasselas - Mont-sur-Rolle AOC - Petit Clos
(Suisse - Vaud - La Côte Info)
Visa mer information
  Återigen dags för en briljant schweizisk uppvisning. Nu är det en Chasselas från Vaud som imponerar. Har man någon gång färdats utmed Genevesjön, går det inte att blunda för de fantastiska vingårdar som stupar brant ner mot vattenytan. Det är alltså här joddlarna har planterat sina Chasselas. Tyvärr är det endast ett fåtal odlare som låter jordmånen tala fullt ut genom sina viner. Allt som oftast är de fullständigt malolaktisk sönderbehandlade. Tack och lov finns det producenter som har vettet i behåll. Raymond Paccot i Féchy är en sådan hjälte. Han gör ett antal olika vingårdsviner, där de olika lägena verkligen kommer till tals. Hans Le Petit Clos är den som faller mig mest i smaken. Helt torr, lätt, frisk, ren, klockrena mjuka syror och en skön besk mineralavslutning. Balans är bara förnamnet. Stilfullt. Inget storslaget vin, utan bara ett under av friskhet och lätt elegans. Dock har det med åren smugit in en aning malo-toner. Den spänstiga syran har slipats ned, men det är fortfarande ett skönt vin med lagom karaktär. Trevligt i sensommarsolen. (vs2400 2011-09-25 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning