Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 35
Vin
  2014 - Partida Creus - SB - Catalunya D.O.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  Citrus och pilsner i näsan. Lätt och naturlig i munnen. Finns grejer som är intressanta, men också lite som stör. Skulle vilja testa det här till anpassad föda. Tror faktiskt att det här kan vara något som jag vill återkomma till. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  2012 - Guimaro - Mencía - Finca Meixeman - Ribeira Sacra D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  Så där ja...lite spanskt på Sturköbaren...inte direkt vanligt. Kanske det kan förekomma mer frekvent i framtiden. Tecken finns att saker håller på att rätta till sig i vinlandet Spanien. Finca Meixeman är är ett tydligt steg i rätt riktning...lätt och piggt trots sina 14%, lite grön som en bf/cf av hyfsat snitt, bra stuk på syrorna...finns något att bygga utifrån det här. Misstänker att vi har att göra med relativt unga stockar. Det finns ett par storasyskon till Finca Meixeman som skulle vara intressant att testa. Den här varianten kommer vi inte att köpa fler av, men det finns något med Mencía och Ribera Sacra som lockar... (vs2400 2015-02-10 Hemma)
  2011 - Escoda-Sanahuja - Els Bassots - Conca de Barberà D.O.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  Inte ofta det serveras spanskt i glasen här hemma...om fler spanjorer presterar på den här nivån, då kommer frekvensen definitivt att öka. Det här är gudomligt bra. Skalmacererad Chenin Blanc gör färgen orange. Och hela upplevelsen skriker orange-vin. Lite sköna tanniner, bra syror, lite öl-karaktär, fylligt men ändå lätt, trevliga flyktiga toner, karismatiskt och kontemplativt. Som sagt...hur bra som helst. Fler ska beställas! (vs2400 2014-09-12 Hemma)
  nv - Bodegas Tradición - 30 Años - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Härlig att sniffa på. Nötter, skön oxidation, intensiv, komplex...tyvärr inte lika trevlig i munnen, som domineras av alkohol, hetta och spretighet. Saknar syror. Blir bara en eldig upplevelse. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2011 - Coto de Gomariz - Albariño - X - Ribeiro D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  Tropiska inslag...parat med bra syror...skulle dock velat ha aningen mer mineralkänsla. Visar sig återigen att jag inte riktigt rasslar igång på Albariño...blir väl anonymt...visst, kasta fram lite pepparstinna oljiga räkor så kanske... (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Sällan det dunkas spanjorer på Sturköbaren...och när det nalkas en liten nätt kalvbiff, ja då uppenbaras tillfället...fram med det heligaste halvön kan erbjuda...Tondonia...och dessutom från 94...stort med andra ord.
På egen hand snackar rönnbären väl entonigt. Aningen anorektiskt på egen hand...men till kalven snackar vi Zlatan-klack. Smack i krysset. Mogna härliga doftmarkörer, smaken har en viss sötma, tanninerna är i princip obefintliga, syrorna däremot vet exakt vad de ska göra...rensa till maten. Så jävla skoj att sådant här går att hitta. Den återstående flaskan kommer vi inte att spara någon längre tid...flaskvariation förekommer så vi chansar inte med den femhundringen...
(vs2400 2013-12-21 Hemma)
  1994 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Ännu ett klassiskt vin. Ultratraditionell. Hur elegant som helst. Lättsam, seriös, djup, lång, charmant, vackert, blir bara bättre och bättre i glaset. Blir glad av sådant här. Riktigt glad. Och det bästa...fortfarande en bit kvar till dess topp. Och väl där kan det här erbjuda njutning i många år. Bra årgång...då ger Tondonia utdelning. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  1998 - R López de Heredia Viña Tondonia - Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Kanske mer intressant att testa än att dricka mycket av. Skulle nog vara svårt att dela innehållet på två. Funkar bättre att fundera, analysera, försöka lära sig, resonera och diskutera kring. Nötigt...lite småoxiderat...viss elegans...bra längd...intressant. Bra tidsdokument över svunnen tid. Måste imponeras över Tondonia som släpper mogna grejer som det här. Värda all respekt! (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Gott och redigt njutningsfullt. Bra frukt (absolut inte uttorkat), fin syrastruktur, elegant, rent, skön längd, briljerar vid matbordet. När de klassiska spanjorerna fortsatt har frukt kvar innanför kostymen fyller de här grejerna sin funktion med bravur.
Bra många år kvar innan vinet kommer att vika ned sig. Skitgott!
(vs2400 2013-08-29 Hemma)
  2007 - Torres - Mas La Plana - Penedès D.O.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  FV har kommit på en bra beskrivning på vissa vintyper...funktionellt Och här är ett sådant. Bara det att jag skulle beskriva det som hyfsat funktionellt. Funkar hyfsat till den långsamt tillagade vildsvinssteken. Tittar man på vinet som sådant är det på tok för anonymt och...ja fan om det inte är lite fjolligt. Händer liksom ingenting inom en när man klunkar lite grann. Visst hittar vi cab-markörer, visst går det ner till maten...men nej, det här går tvärbort i min vinvärld. Visst kommer de här 07:orna att klara några år...vi får se vart de tar vägen. (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  2011 - Palacio de Fefiñanes - Albariño - 1583 - Rías Baixas D.O.
(España - Galicia Info)
Visa mer information
  Spänstig, druvig, ren, torr, härlig, rolig och lättsam njutning. Äntligen en spanjor som inte försöker imponera med muskler och kraft. Låt druvsort och ursprung tala...då kan det bli så bra som detta. Inga direkta märkvärdigheter, men fan vad gott. Perfekt sommardricka. (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  nv - Bodegas Tradición - 30 Años - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Björnklister, mandlar, brända mandlar, ännu mera mandlar...och lite tång på det. Det var doftintrycken vid första sniffet. Här går det att sitta länge med nosen i glaset...förbannat härligt och mångfacetterat. Komplext och utmanande.
Väl i munnen är det knastertorrt, dämpade syror, bra alkoholhetta och ett kaxigt salt avslut. Läskande och törstsläckande. Hur gott som helst, men inget man dricker stora mängder av. Ett glas räcker gott och väl. Så utmanande är grejerna. Alkoholen tröttar ut smaklökarna. Hjälper inte att man tuggar nötter/skinka/oliver.
Den här flaskan kommer att räcka länge...redigt länge.
(vs2400 2012-12-14 Hemma)
  2001 - Valsardo - Superiore - Reserva - Ribera del Duero D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Om övriga viner under kvällen är försvinnande goda, kan jag inte säga detsamma om det här. Uppträder som förväntat (Tempranillo-sötma, Tempranillo-tyngd, Tempranillo-trög) och väl är väl det, men det här har jag vuxit ifrån. Det är tungt, sött, trögt...förbannat tråkigt helt enkelt. Jag hittar inga förmildrande omständigheter. Jag vill inte dricka sådant här. Knappt halva flaskan förtärs! Mer bevis behövs inte! (vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  nv - Toro Albalá - Viejisimo Solera 1922 - Amontillado - Montilla-Moriles D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Knastertorr och nötig som sig bör när etiketten säger Amontillado. Gott i små mängder på egen hand och förtjusande när tapas-fatet med blandad gris serveras. Gjord på endast PX-druvor. Spännande. Och en bra rensare. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1991 - R López de Heredia Viña Tondonia - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Himla gott att nosa på, men att dricka går mer eller mindre bort. Doften är oerhört utvecklad och ger oss mängder med förmultnade växtdelar. Även läder och fina välputsade trädetaljer från den välunderhållna båten. Här vill man sitta länge med doftorganet i glaset. Tyvärr finns det inga förmildrande omständigheter när väl vinet ska konsumeras. Frukten har sedan länge pulvriserats. Kvar finns bara gammelt mögg som dessutom efterlämnar en redig rest av sura rönnbär. Det här är absolut inget för oss. Trist att behöva klanka ned på en klassiker som denna, men man måste hela tiden vara uppriktig. Visst är det skoj med gamla viner, men kanske mest att dofta på... (vs2400 2011-04-08 Hemma)
  2001 - José Palacios - Villa de Corullón - Bierzo D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Oerhört reduktiv. Nästan outhärdligt intensiv och endimensionell initialt. Luftning, luftning och ännu mera luftning. Behandlingen hjälper verkligen och på andra sidan framträder en elegant och stilfull rackare som lagt frukt och fat bakom sig.
I Bierzo regerar Mencía och druvsorten får oftast en redig dos nya fat i sin uppväxt. Villa de Corullón är absolut inget undantag. Och det är därför vi sparat den här flaskan ett gäng år för att se vad som händer när frukt och fat ersätts av utvecklad komplexitet...förhoppningsvis är väl bäst att säga.
Som oftast lönar det sig att vänta och denna flaska utgör, tack och lov, inget undantag. Men det gällar att lufta och jobba innan dropparna njutes.

För det är faktiskt riktigt trevliga grejer som döljer sig i flaskan. Träffsäkra syror, fin tanninstruktur och ett elegant utryck rakt igenom. Fylligheten kan man alltid gnälla på, men här hittar vi i stället en genomtrevlig finlemmad elegans.
Hälften av flaskan sparas för att se vad som händer till en redigt mörad köttabit...

Dag 2 är den reduktiva doften helt väck...vilket är ganska självklart. Men tyvärr visar sig istället fat-demonen med väl insmickrande vanilj-toner. Likaledes snällt uppträder vinet i munnen. Det som dag 1 var intressant och personligt är nu upplöst i en kletig vaniljig massa. Blir inte klok på dessa spanjorer.
(vs2400 2010-09-16 Hemma)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Klassisk elegans. Urtypiskt. Viss mognad. Ren frukt. Pigg upplevelse. Klockrent matvin. Inga bröst-toner, utan endast självklart självförtroende. Som synes fantastiskt gott.
En klassisk Gran Reserva från ett storslaget år, ja då är Rioja inget annat än en grymt trevlig kick. Faktiskt riktigt vackert. Man blir glad ända in i själen när det fortfarande går att finna viner som det här. Inga uppumpade muskler här inte. Visst kan man reta sig på den lilla fruktsötman, men varför leta brister i ett sådant här storslaget vin.
Måste också poängtera det fina med att kunna köpa ett vin som redan är en bra bit på sin mognadsbana. Här finns fortfarande bra många år kvar i och för sig, men Muga har haft vänligheten att låta vinet ligga fram till nu.
Vill man dricka ett klassiskt vin, med stor typiskhet, en traditionell upplevelse, elegans och ett fantastiskt matvin, ja då är det bara att springa till närmaste SB och lägga in en beställning. Vi kommer att hämta hem några till.
(vs2400 2010-08-07 Hemma)
  2007 - Terra d'Uro - Selección - Toro D.O.
(España - Castilla y León Info)
Visa mer information
  Efter 5 timmar i karaffen är vinet redo att ta upp kampen till de grillade lammkotletterna. Ungt och relativt modernt, dock inte direkt störande. Ung Tempranillo kan faktiskt vara riktigt drickbar, bara rätt mat ligger på faten. Vi letar fram lite fat, mycket mörk frukt och pinjenötter med hjälp av näsan. Munnen säger trevliga syror, modernt anslag, skön mogen mörk frukt, bra tryck i tanninerna och ett mycket utvecklingsbart vin. Till maten sitter denna trevliga Toro klockrent. Inget dumt köp alls. (vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  1988 - Torres - Mas La Plana - Penedès D.O.
(España - Catalunya Info)
Visa mer information
  Positiv överraskning. Inte den minsta lilla ålderskrämpa. Naturligtvis mogen, men satan vilket tryck i frukt och syror. Här finns mer att ta av. Mognadstoner i doft, men imponerande ungdom i både färg och smak. Förträffligt vin. Stor kick. (vs2400 2010-04-17 PM i Växjö)
  nv - Lustau - Amontillado del Puerto - Amontillado - Jerez-Xerès-Sherry D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Kan man dricka något mer lämpligt än en Amontillado till goa skinkor, ostar, korvar och oliver?? Tror inte det. Satans gott, helt enkelt. Den här Amontillado's träffar mitt i prick som aperitif. Färgen är imponerande i sin gyllenbruna prakt, doften skriker nötter och rancio. Väl i munnen möts vi av en knastertorr häftig smakupplevelse. Sällan man träffar på en skönare rensare. Inte för alla, men personligen ger det mig en klockren upplevelse. Fullständigt älskar sånt här... (vs2400 2010-02-28 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning