Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 22
Vin
  2011 - Hummel - Kékfrankos - Spatz
(Hungary - Villány-Siklós Info)
Visa mer information
  Svårplacerad grej vid matbordet. Fick ett tips om gris...och då borde raggmunk med tillbehör funka klockrent. Finns skön grönska i glaset. Tack och lov inget kladd. Gillar det här på egen hand...mycket. Absolut värt att gå vidare med. (vs2400 2015-05-01 Hemma)
  2012 - Gizella Pince - Szil-Völgy
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Furmint i glaset. Trevlig sådan. Vi testar över två kvällar. Första kvällen upplever vi viner knastertorrt, rent, lite oförlöst, härlig syrastruktur...potential. Till kväll två har det hänt grejer...mer visköst, mer fylligt (gul frukt)...mer vuxet på något sätt. IV-Patrik liknar vissa bra Furmint som en blandning av Riesling och Vermentino...ingen dum liknelse. Vill definitivt gå vidare med det här. (vs2400 2015-04-15 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Testas över tre kvällar. Kväll ett är den inte rikigt harmonisk, utan här spretar grejerna fortsatt ganska fritt. Lite granna som en blandning mellan en småskitig Alsace-Riesling och en trevlig by-Puligny...in i kylen igen...kväll två har skitigheten försvunnit helt. Nu snackar vi harmoni och balans. Mer Bourgogne-lik för varje klunk...och 1er cru-lik...gårdagens Rieslingvibbar finns fortfarande kvar till viss del...syrorna känns mer Riesling-lika än Chardonnay. Men så här ter sig en Furmint som fått sig en körare på gamla fat. Skitfin. Kväll tre sitter grejerna lika fint som kvällen innan. Otroligt läckert vin. Vinner antagligen på att spara återstående flaskor 2-3 år. Det får bli lite påfyllning av Kakas... (vs2400 2015-01-08 Hemma)
  2012 - Judit Bott - Teleki
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en ungrare som övertygar. De här torra Furmint-grejerna fyller ett tomrum på den vita sida. Slår sig in någonstans mellan Grüner och Riesling. Enda lilla invändningen här är att det finns lite jordighet i doft och smak. Trevliga i munnen än för nosen. Skönt lyft. Litet uns restsötma, men inget som stör. Bra rensare. Vill lära känna Bott mer ingående. Får köra lite Furmint-jakt bland tyska näthandlare.
Vi har med oss en skvätt hem...och den skvätten har verkligen utvecklats klockrent under natten. Mer komplext, mer tydlighet i struktur, mineralsälta/salmiak...helt enkelt jävligt intressant och svalkande bra. Som sagt...jakten är i gång!
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2012 - Judit Bott - Határi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Flaskan har varit öppen ett par dagar och jag hade velat träffa på Judit lite närmare öppnandet. Saknar lite syror, men det går ändå inte att blunda för de inneboende kvaliteterna. Här finns något att bygga på i framtiden. Skulle hemskt gärna prova hennes torra Furmint.
Det här är intressant och nyfikenheten är väckt!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2011 - Szepsy - Úrágya
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Jävlar...ännu en fullträff. Denna gång är det en ungersk Furmint som ställer skåpet. Och som det dunkas ned...rasande fin frukt, spänstiga och rena syror, energi och mineraler...charm, men ändå oerhört seriös. Det här är verkligen löjligt bra. Ännu en ögonöppnare! (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2009 - Bock József - Kékfrankos
(Hungary - Villány-Siklós Info)
Visa mer information
  Misshandel. Borde vara brottsligt att producera skit som det här. Malolaktiskt, sött, överfatat, beskt, tungt...går faktiskt inte att dricka. Att vi har Blaufränkisch i glaset är omöjligt att härleda. Tvärbort! (vs2400 2013-08-30 Hemma hos FB)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Bra mognad på den här flaskan. Gul frukt, lite småtropiskt, integrerade fat, och ett par nävar mineraler. Gott sniff med andra ord.
Härliga syror, mineralerna dansar runt mellan tänderna, mer eller mindre helt torrt, integrerade fat och fortfarande levande frukt. Jävligt gott och likaledes intressant. Inga tecken på att Kakas börjar vika ned sig. En flaska kvar...den sparas 2 år.
(vs2400 2013-05-24 Hemma)
  2005 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Fantastiskt vin. Otroligt mogen frukt som dessutom nått en trevlig flaskmognad. Fylligt, kraftfullt, imponerande maffigt som avslutas med klockren torrhet. Det här är stora grejer. Stort vin som bara förtjänar applåder. Skoj att alla såg vinets storhet. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2007 - Demeter Zoltán - Kakas
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff. Här infinner sig bio-vibbarna på ett positivt sätt även om vi har vitt i glaset. Visst finns lite röda äpplen, men så oerhört mycket annat...nötighet...finstämda fat...tropisk frukt...sjungande syror...härlig fyllighet...hoppande mineraler och en redig längd.
Kvällen innan hade vi Kakas till nyplockade piggvarar, nypotatis, skirat smör och riven pepparrot...klockrent på alla sätt. Frukt och mineraler fullständigt flög fram i munnen. Det här är, enligt mig, Demeters förnämsta tolkning av Furmint.
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Mer intressant i munnen än i nosen. Doften domineras av penicillin och väl mogen gul frukt. Och ganska klumpig fathantering. Men i munnen är allt förlåtet. Syrorna finns bakom den massiva gulfruktigheten och den går att locka fram med lämplig föda. Eftersmaken är på något sätt hemligheten här...lång och intresseväckande...bra djup...härlig komplexitet. Växer över de kvällar vinet konsumeras. Klassvin som definitivt passar bäst vid matbordet. (vs2400 2011-12-31 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Härligt bra grejer. Struktur, elegans, personligt, klass...vasst vin helt enkelt. Det man känner på studs är att Demeter har bra frukt till sitt förfogande, härligt terroir och en ödmjuk (men konsekvent) inställning i källaren. Frukten är så där fint mogen och med bibehållen syra. Han låter växtförhållanden lysa igenom och med en liten gnutta fatbehandling lyfter han vinet ett par fina snäpp. Gott på egen hand, men det briljerar vid matbordet. Låt den här rena Furminten få lite smörigt att jobba med. Stort blir större.
Utvecklad sedan sist, men ingen burdus framfart. Håller ett gäng år till, men sakerna börjar att leda fram till färdigt resultat. De här ungrarna är snik-viner om man inte har plånbok för redigt bra vita Bourgogner. Så är det bara!
(vs2400 2011-10-11 Hemma)
  2004 - Királyudvar - Aszú
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin till ostarna. Och här gäller det botrytis i världklass. Ingen tunghet...inget kladdighet...utan endast en fantastisk renhet, en härlig spänt, sanslösa syror och en längd som man bär med sig in på småtimmarna. Trevlig ungdomlighet i vinet. Gillar verkligen det här. Så rent coh elegant. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2008 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Njutes fredag, lördag och söndag. Och här snackar vi positiv kurva...på fredag är det egentligen inget annat än pluffsig frukt i både näsa och mun (lite grann som en övermogen Gros Manseng). Svår att ta sig an med hull och hår. Går egentligen inte att finna något under ytan på all mogen tropisk frukt som väller ur glaset. Lugna ned dig, vill man bara skrika...men nu har vi ju Hárslevelű i glaset och om detta är en typisk representant för druvsorten kan jag inte svara på. Visköst, fluffigt, fruktigt, moget och lite slappt.
På lördagen har Szerelmi ändrat karaktär...det lösa hullet har stramats upp radikalt...mer syror, inte lika slappt, fortfarande fruktdrivet men mer nyanserat...till och med redigt gott. Fin kryddighet, men ännu inget som man skickar i sig en halvflaska av. Intressant och nu är nyfikenheten verkligen väckt. Som allra bäst på söndagen...mer matorienterat...fortfarande stor frukt, syrorna har flyttat fram positionerna, mer välbalanserat...börjar bli redigt förtjust. Inte dumt alls. Helt enkelt ett fint glas vit vin med stor personlighet och likaledes personlig karaktär. Kvarvarande flaskor sparar vi några år.
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2007 - Szepsy
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Lite svullen, men med stor personlighet. Lite väl häftig %, men återigen är det personligheten som räddar denna ungrare.
Mogen frukt...nästan tropisk...hyfsade syror...bra karaktär i mellanskiktet...örter och lakrits. Inte lätt att placera blint. Egen stil. Inga fat som stör. Stor och aningen viskös.
(vs2400 2011-02-03 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Kan inte låta bli att återtesta en Demeter. Och ikväll blir det ett glas av Veres. Drick inte för kallt. Låt vinet öppna upp sig. Satan vad fint. Faten ställer inte till det, utan lyfter fram oanade dofter och fina smakegenskaper. Upprymdheten infinner sig. Fina grejer. Stora grejer. Vidhåller att Furmint på detta vis presterar i toppen på Bourgogne-ligan. (vs2400 2011-01-06 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Lapis
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  En liten besvikelse...och det är faten som ställer till det. Här smäller fatbeskan till oss utan pardon. Samtidigt känner man att här finns något under all fathantering som borde ges utrymme att blomma ut. Frukt och mineraler har ingen chans att ta för sig. I dagsläget vill säga. Grejen är att vi dricker denna Furmint över 3 kvällar och vinet utvecklas enormt positivt över tiden. Klart mest intressant kväll 3, för här av faten tryckts undan till förmån för frukt och mineraler.
Har nu testat flera av Demeters vingårds-Furminter och Lapis är ändå den som faller mig minst i smaken. De övriga har haft oerhört mycket mer mineralprägel och fathanteringen har hållit sig mer i bakgrunden.
Lapis kanske är mer i behov av en vettig maträtt.
Sammantaget har jag ändå en liten känsla av besvikelse...inte riktigt min grej.
(vs2400 2010-09-10 Hemma)
  2007 - Demeter Zoltán - Veres
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu en ungrare får sätta livet till på Sturköbaren. Och liksom de tidigare vita torra ungrarna är detta en stor vinupplevelse. Nu är det en vingårds-Furmint som avnjutes och samstämmigt hamnar vi alla runt bordet i Bourgogne. Så som vi alla skulle vilja ha de vita Bourgognerna. Mineraliga, fin hantering av faten, citrusfrukt och klassiskt elegant. Skitbra vin helt enkelt. Otroligt imponerad av herr Demeters trollkonster. Varenda flaska som druckits har innehållit en personlig resa utöver det vanliga. Och de har dessutom stor framtida potential. Stort vin i löjligt liten upplaga. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2005 - Demeter Zoltán - Szerelmi
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klockren personlig uppvisning med en Hárslevelü i glaset. Satan vilken enorm färgkoncentration. Satan vilka dofter. Satan vilken kick i munnen. Satan vad bra vin!
Doften drar i väg mot Pinot Gris, mot Viognier, mot lite botrytis, mot Roussanne...som synes lite av varje. Unikt så det förslår.
Om doften säger tyngd, överraskas de flesta av att vinet upplevs relativt fräscht. Inget kletigt någonstans. Visst är det visköst, men aldrig att det är insmickrande. Ruggigt bra vinupplevelse! Och till andbrösten blir vinet än mer mineraligt.
(vs2400 2010-06-26 Hemma med FV)
  2006 - Királyudvar - Sec
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Fullständigt bortkollrad. Upplurad på läktaren. Blint hamnar vi i Jurancon och druvsorterna Gros och Petit Manseng. Och det som får oss att bege oss till Pyrenéernas sluttningar är den fullmatade och fullmogna gula frukten i vinet. Dessutom fina syror, torrt och en inknådad fathantering. Att vi har att göra med en Furmint (inte testat alltför många torra sådana) finns som sagt vad inte på kartan. Men man lär sig hela tiden...
Tycker vi om det då?? Visst gör vi det, men prisläget (250:-) är 75 slantisar för mycket. Liten produktion och en minimal import gör att priserna rakar i höjden. Synd eftersom fler borde upptäcka och uppskatta dessa redigt intressanta droppar.
Otroligt roligt att testa!
(vs2400 2010-06-23 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning