Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 49
Vin
  2012 - Günther Steinmetz - Kestener Paulinsberg - Spätburgunder
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Nog den första PN från Mosel som vi uppskattar. Ska vi vara kritiska är det aningen konstlat (chaptaliserat), men för övrigt fungerar det över förväntan. Inget man behöver fylla källaren med, men en bra referensbreddare. Tyska attribut, fast ganska nedtonade. Funkar som sagt över förväntat... (vs2400 2015-12-05 Hemma)
  2013 - Willi Schaefer - Graacher Domprobst - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Fin Kabinett som passar lysande till små vårrullar som serveras med redig chilisås. Den fint utanpåliggande sötman i Kabinetten integreras tillsammans med chilisåsen. Vill absolut inte ha mer sötma än så här i en Kabinett. Trevligt vin för nästan inga pengar alls. (vs2400 2015-06-17 Hemma med FV)
  2013 - Peter Lauer - Ayler Kupp - Riesling - Fass 6 - Senior
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Knivskarp. Lätt. Nästan torr. För att gränsa till en Feinherb är detta lysande bra. Perfekt som aptitretare. Just lättheten är det som driver vinet. Prislappen är löjlig. Ett namn att lägga på minnet. Vi går vidare med det här. (vs2400 2015-06-17 Hemma med FV)
  2013 - Egon Müller - Scharzhofberg - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Då har man sett en ny sida av Riesling. Dansant och fullständigt fjäderlätt. Löjligt fint balans mellan syror och äkta kabinett-sötma. Enda felet...priset...drygt 40 euro gör det omöjligt att köpa på sig de antal man vill ha. (vs2400 2015-06-06 Hemma)
  2007 - JJ Christoffel Erben - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Liten begynnande mognad. Sötman ligger fortfarande aningen utanpå. Behövs mer sötma i maten för att syrorna ska spritta. Väntar ett par år med kvarvarande flaskor. Försluten med skruvkork. Inga som helst problem med reduktiva drag. Klockar in på behagliga 7,5%. Problemet är den väl tilltagna Spätlese-sötman. (vs2400 2015-05-27 Hemma)
  2005 - Joh. Jos. Prüm - Wehlener Sonnenuhr - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Spätlese från relativt varm årgång, antagligen en 2005:a. Så lyder min första reflektion. Skönt att man har lite provningskunskaper kvar. Det här är gott...fortfarande aningen outvecklat, kanske lite väl svulstig, sötman ligger fortfarande utanpå...men stort sett är det en redigt bra Mosel-Riesling. Att ha Prüm i källaren är inte fel. (vs2400 2014-07-18 F-bo med FV)
  2007 - JJ Christoffel Erben - Erdener Treppchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Förvånansvärt ungdomlig. Fin sötma, modest %, ren, balanserad syra...utsökt Riesling att njuta i solen. Den här håller bra många år. Ingen brådska. (vs2400 2014-05-17 Hemma med vpk)
  2012 - Heymann-Löwenstein - Riesling - von blauem Schiefer
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Doftar och smakar ung tysk Riesling. Liten restsötma, men mer åt det torra hållet. Skön liten bagatell. Funkar ypperligt som vår- och sommardricka. Bra för att vara torr Mosel. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2012 - Van Volxem - Scharzhofberg - Riesling - Grosses Gewächs - P
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ingen stor älskare...av torr Mosel-Riesling...men det här slår alla förväntningar!
Det här är stort. Klunkbart som skam. Härliga 12%. Torrt. Klockrena Rieslingsyror. Djupt. Rent. Sagolikt bra. Redan nu...vart ska det då ta vägen om de stipulerade 5-8 Rieslingåren?
Köprekommendation härmed utfärdad.
(vs2400 2014-04-25 Hemma)
  2002 - Weingut Kurt Hain - Piesporter Goldtröpfchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Alltid intressant med mogen Mosel-Rieslng...hur mycket av sötman finns kvar? Hur står det till med syrorna? Hur har frukten förvandlats?
Sötman finns där men är mer av det stöttande slaget. Syrorna finns definitivt kvar. Det är framförallt frukten som har utvecklats. Från citrus/päron/mineral till en komplex matta beståenda av lite dill, penicillin, nötter, honung, örter...mycket roliga grejer att jobba med.
Finns fortfarande mycket spring i trapporna. Den naturliga frågan som ställs är ju om det är lika gott som när vinet var redigt ungt. Det är helt enkelt olika saker. Fyller olika funktioner. Grejen är att det trots allt funkar klockrent till vår redigt heta thai-tjosan. Syrorna jobbar förträffligt och likaså den fortsatt fylliga 'frukten'. Skoj att bryta av med lite mogen Riesling ibland, men jag vill trots allt ha den lite yngre. Tolv år på nacken och inga tecken på att bryta ihop.
(vs2400 2014-04-02 Hemma)
  2011 - Julian Haart - Piesporter Schubertslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Det serverar lite tropiskt inspirerat till förrätt. Mango, avacado, rökt lax allt spetsat med bett i form av röd chili. Hur gott som helst. Till detta måste det bara till något med sötma, fyllighet och rediga syror...fram med klassisk ung Riesling från Mosel!
Och som den presterar. Fullständigt rensar munnen. Precis vad vi vill uppnå. Den här killen vill vi återkomma till om 5 år. Mosel-Riesling är förbannat gott.
(vs2400 2013-09-21 Hemma)
  2007 - Joh. Jos. Prüm - Bernkasteler Badstube - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Så här vill man ha sina Kabinetter...lätta, halvtorra (mer mot det torra), spänstiga, mineraliga, rena...försvinnande goda helt enkelt. Inget man behöver analysera sönder, utan bara njuta i eftermiddagssolen. Blir mer och mer en Kabinett-drickare. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2002 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ack...här ryker den sista flaskan av detta sköna elixir. Satan sicken Spätlese...med åren har den blivit allt torrare och därmed än trevligare. Kvällens flaska piskar skiten ur de flesta Mosel-flickor vi tutat de senaste åren. Hur spänstig som helst. Hur ren som helst. Färgen skriker ungdom trots sina 10+. Imponerande. Vi kör Laurentiuslay till en tropikinspirerad förrätt (mango, rökt lax...). Rökt lax...hmmm, men på Seychellerna var det rökt ton-fisk man fick istället.
Det gäller att hitta sina Mosel-hantverkare...när man hittar dom...då jävlar gäller det att plocka på sig! Laurentiuslay håller bra många år...om man hade haft några. Satan!
(vs2400 2013-07-11 Hemma)
  2011 - A.J Adam - Dhron Hofberg - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  God sommar-Riesling. Trevlig välkomstdricka. Enda negativa jag reagerar på är den lilla svavelslöjan som stiger ur glaset. Dock inga problem att snurra bort. Annars är det pigg ung Riesling, sten, lättsam frukt och aningen sötma. Hänger ihop bra. Testade en Kabinett för ett gäng veckor sedan med ungefär samma resultat. Aningen mindre socker naturligtvis och det är väl det som gör att jag rasslar igång än mer på Kabinett-varianten. Ingen brådska att dricka dessa godingar från Adam. (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  2011 - Julian Haart - Piesporter Schubertslay - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Ju fler sötade Rieslingar som slinker ned, desto fler borde vara Kabinett-klassade. Sådan är min resa känner jag. Vill ha det lättfotade, det spänstiga, det lite mindre söta, det lite mindre tunga...
Tidigare köpte jag allt som oftast Spätlese...ungefär samma prislapp som Kabinetten och med lite mer stoppning. Har inget emot Spätlese-grejerna, men Kabinetterna i rätt händer ger mer vinkickar just nu. Den här svavelosande Haart'en ger inte mycket hopp om nosen får föra talan, men doften är ju bara en parameter...tack och lov ska munnen också få sitt...
Och som det smackar till i käften...syror...aning sötma...friskhet...bra längd...mineralitet...det här är inget annat än fascinerande gott. Mer Kabinett i vinfolket!
(vs2400 2013-05-03 Hemma)
  2004 - Reinhold Haart - Piesporter Goldtröpfchen - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Testat över två kvällar. Och det är under andra kvällen sakerna kommer riktigt till sin rätt. Första kvällen känns det lite klumpigt och lite väl sött. Får intrycket att man plockat väl mogna druvor, nästan lite Auslese-känsla. Syrorna finns där men de kommer bryter inte igenom. Kväll två har sötman lagt sig en aning och syrorna får lite mer utrymme. Känns mer harmoniskt. Men fortfarande aningen för svulstigt för min syra- och mineralinriktade smak. Tål utan tvivel ett gäng år till i källaren. (vs2400 2013-03-09 Hemma)
  2003 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Trevlig Mosel-Riesling från en svår årgång. 2003 märks i form av lite slappa syror. Inte dramatiskt, men det märks. Men Loewen hanterar sitt druvmaterial på bästa sätt. Trollar fram stor drickbarhet och typiskhet. Det är bara Mosel som kan locka fram sådan konstnärlighet från Rieslingdruvorna. Det här ska drickas inom max 2-3 år. Finns egentligen ingen stor förbättringspotential. Så att det var sista flaskan som rök gör inte så mycket. (vs2400 2013-03-02 Hemma)
  2011 - A.J Adam - Dhron Hofberg - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här blir det påfyllning. En av de trevligare kabinetterna vi njutit de senaste åren. Ren och mineralisk. Inte påfallande söt. Endast 8%. Smygare i doften, men ingen blyghet i munnen. Trots minusgrader ute, spritter det till lite i kroppen när den här Rieslingen gör entré i munnen. Herr Adam gör sannerligen skäl för all uppståndelse hans viner ställt till med de senaste åren. Som sagt...påfyllning! (vs2400 2013-02-08 Hemma)
  2009 - Fritz Haag - Dusemonder Hof - Brauneberger Juffer Sonnenuhr - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här gäller två läger...näsan: nej tack...munnen: ja tack.
Doften har inget att locka med, här är det bara reduktivt och enormt med svavel. Rent ut sagt äckligt. Vedervärdigt. Och att lufta bort funkar inte. Resultatet är i princip detsamma efter 5 dagar i öppnad flaska. Här finns inte ett spår av Mosels förföriska frukt...
I munnen däremot är resultatet det förväntade. Rediga syror, spänstig frukt, bra längd, fin sötma och bra balans...helt enkelt redigt gott. Väl i munnen så finns absolut inga invändningar. De soldränkta terasserna i Brauneberg återspeglar sig med ackuratess i Haags fina Spätlese-tolkning. Men resterande flaskor får ta igen sig bra många år i källaren...vill inte ha svaveloset rakt upp i nosen igen...
(vs2400 2012-08-23 Hemma)
  2009 - Forstmeister Geltz Zilliken - Saarburger Rausch - Riesling - Kabinett
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Som oftast sitter en Kabinett oslagbart i eftermiddagssolen. Och till lite gravad lax hackar vi upp ännu ett snäpp. Hur trevlig som helst. Fint balanserad. Viss utveckling. Det är bara så gott med de här lätta och vibrerande törstsläckande Mosel-Rieslingarna. Inget att analysera sönder, utan bara att njuta av. Zilliken gör de dessutom precis så lätta och vassa som man kan önska sig. Redigt fin. (vs2400 2012-07-08 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning