Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 37
Vin
  2007 - Emrich-Schönleber - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Sista flaskan. På topp. Kan Riesling prestera ettrigare och piggare än så här? Visst kan man efterfråga mer komplexitet, men energin och vitaliteten är uppfriskande. Redigt j-a bra. Lagom utvecklad. Finns bra många år kvar i flaskan, men vill man ha det som inträffar om två-tre år...Tror inte man kan få ut mer av sin Riesling än så här... (vs2400 2015-04-18 Hemma)
  2002 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Imponerande på alla sätt. Precist, linjärt, mineralisk, energisk...inte på något sätt trött. Vi snackar trots allt om ett bra gäng år i butelj. Enda lilla mognadstonen är en liten liten dillkvist i vissa lägen. Slankt och elegant. Syror som bär och bär. Fortsatt bra citrusfrukt. Om det funnits fler flaskor i källaren hade jag inte tvekat att låta de ligga 2-3 år till. Dönnhoffs grejer är imponerande och långlivade. Dricks över 3 dagar med samma intryck. (vs2400 2014-10-18 Hemma)
  2007 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Knastertorr. Klass. Ren. Snygg. Bländande Riesling. Tysk sådan från 2007. Egentligen vill man ha de unga, men här finns inga tecken på nedbrytning...visst...allt hull är tvärborta...men ack vilken fin karaktär vinet visar upp. Bara man dricker grejerna blir man rak i ryggen...håller lätt 4-5 år till...men varför... (vs2400 2014-06-20 Hemma)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Sista Halenberg av 07-modellen får briljera en kylslagen valborg. Klingande ren, bra drag i syrorna, torr, läskande, sköna 13% och trevlig längd. Tysk Riesling på topp helt enkelt. Nosen får sitt av citrus och knastrande mineraler. Perfekt till lite nyskördad sparris. Fixar lätt 3-4 år till. Grattis till er som har kvar. (vs2400 2014-04-30 Hemma)
  2007 - Emrich-Schönleber - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Om Kirchspiel hade svårt att få mig på knä, lyckas Halenberg desto bättre. Här snakar vi renhet, längd, laserskarpa syror, klockren Rieslingfrukt...inget annat än löjligt fin Riesling. Levererar på hög nivå...hög nivå. Finns fortfarande bra många år i den här flaskan. Den presterar precis lika fint kvällen efter. Kanske lite mer fyllighet och kraft, men det visar bara på att man inte behöver sluka kvarvarande flaskor allt för omgående. Härlig Riesling. (vs2400 2014-04-11 Hemma med FV)
  2009 - Emrich-Schönleber - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Fel fas att plocka Halenberg. Mestadels svavel med inslag av citrus för tillfället. Går visserligen att vifta ur, men bortanför svavelångorna döljer sig inte speciellt mycket just nu.
Knastertorr med bra syror, frukten hukar i bakgrunden och det mesta känns oförlöst. Återkommer till detta om 2-3 år. Det finns något i vardande, men väldigt svårt att sätta fingret på hur stort det här kan bli...
(vs2400 2014-04-05 Hemma)
  2007 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Majestätiskt! Det här är mer eller mindre en fulländad Rieslingskapelse. Stort gällande utseende, doft och smak. Kompakt, men ändå dansant. Kraftfull, men ändå ett under av elegans. Sicka syror. Sicken längd. Rökigt, mineraliskt, citrus, honung, kryddigt...inget annat än en magnifik helhet. Lätt en av de finaste Rieslingkickarna. Håller ett gäng år till, men den enda kvarvarande flaskan kommer att ryka inom ett år. Riesling blir inte bättre än så här... (vs2400 2014-03-27 Hemma)
  2012 - Schäfer-Fröhlich - Riesling - Schiefergestein
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Varit öppnad i två dagar. Märks i form av att syrorna inte riktigt förmår att sjunga redigt. Känns lite dämpat. Skulle vilja testat det här dagen innan. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2007 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Vad vore vinlivet utan Riesling...jävligt tomt. Och vad vore Riesling-livet utan Felseneck...precis lika tomt. Här finns allt man vill ha...mineraler, citrus, klingande rena rensande syror, precis lagom längd...knastrande knäckande gott. Och lika knastrande torrt.
När vi drog korken igår blev jag redigt orolig...genomdränkt. Här finns en gnagande oro inför framtiden. Vågar helt enkelt inte att ligga på de för länge. Nu var det absolut ingen fara med den här flaskan, men det finns ett underliggande tyskt kork-problem. Tidigare satt de stenhårt i halsen och nu med de rediga GG-flaskorna känns det som att läckage faktiskt kan bli ett framtida elände. Bortsett från det är Felseneck bedårande bra. Kvalitetsmässigt finns det inget som tyder på att vinet ska vika ner sig de kommande fem åren...men korken...samtidigt kommer jag inte lagra de speciellt mycket längre...de är bara för goda att dricka. Vad vore vinlivet utan en Felseneck-Riesling med stor regelbundhet...
(vs2400 2013-11-09 Hemma)
  2011 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Spätlese - GK
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Klockar in på endast 7,5%. Det här är ett lysande bevis på att vin inte behöver rassla till på uppemot 15%. Ok, sötma så det förslå kompenserar naturligtvis upp munkänslan. Men ändå...snacka om mycket innehåll...syror som bara fortsätter...fint hanterade Riesling-egenskaper...ingen päronsoda...perfekt balanserad trots sin ungdom. Naturligtvis på tok för tidigt, men ibland går det inte att hålla sig. Den här söta varianten på Felseneck vill man stöta på om 5-6 år. Kommer att te sig mer komplex och intressant. Som sagt...inget fel nu eftersom innehållet fullständigt överöser oss med ungdomlig charm. Satans gott! (vs2400 2013-06-21 Hemma)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Testas över tre kvällar. Felseneck genomgår en härlig förvandling under denna period. Börjar med en lite småstängd och kärv attityd. Släpper inte till vare sig det gäller frukt, mineraler eller charm. Först när vinet kommer upp i temperatur (14-15 grader) börjar saker och ting dyka upp. Inser att det är lika bra att korka på och att ge Felseneck en natt i kylen.
Märks med en gång att vinet vunnit på att få stå till sig ett dygn. Mineralerna har vaknat till liv, likaså börjar energin vibrera en aning och dessutom har citrus-frukten tittat fram på allvar. Men fortfarande finns det utrymme för förbättring. Vi tar ett par glas och korkar på igen för att ge vinet ännu ett dygn i kylen. Och se...det gjorde Felseneck redigt gott. Låt vinet temperera en aning för att sedan njuta fullt ut. Här finns ett djup, en mineralstinn koncentration, en studsande livsglädje, knastrigt gott...lyser upp som en fyr i vintermörkret. Felseneck av modell 2009 har enormt mycket kvar att ge. Misstänker att grejerna behöver 4-5 år för att blomma ut ordentligt. Ge Felseneck tålamod...det lönar sig.
Skiljer sig ganska mycket från Halenberg och Felsenberg. Det här bygger i princip bara på berg och mineraler.
(vs2400 2013-03-09 Hemma)
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Där Heimborg uppvisar en lite lagom dos skitighet, där briljerar Felseneck med en klinisk renhet utan att på något sätt kännas livlös. Fullständigt vibrerar i glaset. Knôkfullt med mineraler och citrusfrukter av alla de slag. Bara i sin linda av utvecklingskurvan, men ändå förbannat god att dricka. Ett vin som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Fattar inte hur de lyckas få till en så här knäckande kombination av renhet, energi, personlighet, kvalitet och potential.
Kvarvarande flaskor får samla damm i 3-5 år innan nästa kork ryker.
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Dyker upp som ett mellanspel, men knycker mer eller mindre tillställningen. Kan Riesling bli mer tilltalande en så här...fullständigt knäcker oss av glädje...trots sin ungdom kickar den skiten ur oss...visst kommer den att bli bättre, men frågan är om utvecklad komplexitet kan ersätta sprallighet, energi, pur glädje...ingen aning, men så god som Felseneck är här och nu...helt fantastisk. Knäckande gott som sagt... (vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  2009 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Läste om förra flaskan vi drack av 2009 Halenberg...stängd, men med ruggig potential. Det var för snart två år sedan. Och jag vill nog fortsatt trycka på slutenheten, nu med ganska mycket svavel i nosen. I munnen är det däremot full fart framåt i form av ruggigt välbyggda syror och ren elegans. Kanske inte riktigt den potential jag tyckte mig se för två år sedan, utan en bra Riesling av hög kvalitet. Inget superbygge, utan ett redigt vin som inte gör en besviken. Med facit i glaset konstaterar vi att flera av de här 'moderna' GG-grejerna nog ska konsumeras inom 5-6 år. Vet inte riktigt vart de tar vägen efter 10 år i källaren. Oavsett...gott. (vs2400 2012-12-14 Hemma)
  2011 - Schäfer-Fröhlich - Riesling - Schiefergestein
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Kork ur...rakt i glaset...ner med nosen...här snackar vi svavel. Schiefergestein behöver med andra ord tid på rygg alternativt redigt med luft. Eftersom vi hällt upp är det bara att låta glaset stå och dessutom komma upp i temperatur.
Efter 10-15 minuter är det mer typiska egenskaper som lockar näsan. Det är ungt, det är primärt, det är aningen återhållsamt. Absolut inget vrålarvin.
Väl i munnen så är det trevligt. Riktigt bra. Absolut inte stort, men vi snackar 150-slantarsvin och då är belöningen mer värd än insatt kapital.
Tycker om det här och vi konstaterar att det definitivt behöver mer tid innan nästa kork ska plockas.
Har nu testat av ett antal tyska 2011 och med hyfsat enstämmigt resultat...lite obalanserade i sin ungdom men med bra potential. Inga charmtroll direkt, utan mer av smygarkaraktär.
Ska man generalisera är det nog en årgång där det gäller att gå varsamt fram med plånboken...leta efter topparna och därmed undvik att gå alltför brett.

Ett litet glas innan söndagsgrytan visar att vinet tagit ännu ett snäpp. Mer frukt, mer tydlighet, mer mineraler.
(vs2400 2012-09-13 Hemma)
  2010 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Här snackar vi storhet i vardande. Men Hermannshöhle är stor redan här och nu, men dess framtid...ojojoj. Mullrar igång med en stenig Rieslingkaraktär i näsan...med citrus och blommor i bakgrunden. Munnen formligen översvämmas av fyllighet, kraft och potential. Syrorna är där, men de döljs av allt annat gott som denna storhet framför. Men det är förbannat gott redan här och nu. Otroligt imponerande. Inga godistoner någonstans. Bara stor Riesling. Skriver ordet stor ideligen, men det finns inget annat vokabulär för att uttrycka det som utspelas i munnen. Vi sparar en halvflaska till i morgon...får se vad som händer över natten.
Fortsatt ypperlig dricka. Egentligen har det inte hänt något över natten, utan komplexiteten ligger som ett täcke över hela härligheten. Stor Riesling i vardande!
(vs2400 2012-08-01 Hemma)
  2010 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Det har viskats i mitt öra att Hermannshöhle av årgång 2010 inte är på förväntad nivå. Dags att själv bilda sig en uppfattning. Det är alltid en aning kluvet att ta sig an ett vin där vissa småsågat och där etiketten borde utlova storverk. Även om man försöker greppa tillfället så nollställd som möjligt är det svårt att inte ha med minisågen i bakhuvudet.
Ok, nu kör vi...doften avslöjar pur ung tysk Riesling där päron är en självklar egenskap. Med temperaturhöjning smyger det på en liten grön gelékula som ger en och annan Grüner Veltliner-vibb. Vi återkommer till GV-spåret. Det är väl ungefär vad lilla nosen får av Hermannshöhle i dagsläget.
Munnen får en bra käftsmäll av mogen frukt och redig längd. Hermannshöhle är stor, men det är något som saknas här och nu...syrorna...de ligger och lurar, men fan vet om de är tillräckliga för framtida storverk. Och det är kanske främst här i munnen som GV-vibbarna får fritt utrymme...kraftfull...nästan lite kryddig...% slår igenom en aning...och allt detta blir tydligare när temperaturen stiger. Kylskåpskall är det ett gott glas, men av Hermannshöhle vill man ha lite mer.
Resterande flaskor får ligga till sig några år och då har förhoppningsvis en skön transformation genomförts.
(vs2400 2012-04-19 Hemma)
  2010 - Schäfer-Fröhlich - Bockenauer Im Felseneck - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Purungt och egentligen dumdristigt att plocka en Felseneck så här ung. Men nyfikenheten tar överhanden och ett bättre sammanhang (FV på besök och Karlskronas vinelit på plats) finns inte att ge SF ett försök.
I nosen är det väl mycket päron som dominerar. Mineraler, citrus finns där, men döljs effektivt av det ungdomliga babyhullet. Däremot i munnen känner man vinets inneboende kvaliteter...syrastruktur, längd, höjd, fyllighet, finess och elegans. Låt babyhullet försvinna (1-2 år), då kan man ta ännu en butelj. Men ännu hellre kanske 4-5 år för att plocka fram vinets rediga kvaliteter. Då satan vill man vara med.
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2007 - Schäfer-Fröhlich - Monzingener Halenberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  Rysligt elegant och förträfflig tysk Riesling-karaktär. Rent...balanserat...förfinat...raffinerat...helt enkelt en tysk Rieslingtripp så som den bör. När det gäller 07-frukten har den börjat släppa ifrån sig baby-fettet, och låter mineral och syror träda fram på scenen. Gudomligt gott rakt upp och ned. När Rieslingen ter sig så här vill jag inte blanda in mat, utan här vill jag få full utdelning av vinet och låter glaset vara enda sällskapet framför brasan. Halenberg är värd det. Bara början av utvecklingsfasen. Här kommer hända mer under de närmaste 5 åren. Sista flaskan får utvecklas under den perioden i lugn och ro. Schäfer-Frölich gör överjävligt bra grejer. (vs2400 2012-02-09 Hemma)
  2002 - Hermann Dönnhoff - Niederhäuserer Hermannshöhle - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Nahe Info)
Visa mer information
  En stor grabb har vuxit ut till en mogen man. Inget annat än explosivt elegant. I näsan är det mognande Riesling som möter upp...någonstans går det att ana en liten dillkvist...mineraler...den tidigare tropiska frukten har förvandlats till en mer komplex historia...inte längre primärt...oerhört fint sammansatt. I munnen kombineras elegans och explosivitet. Briljant balanserat. Storslaget långt. Harmoniskt med syror, viskositet, fyllighet, knastertorr och en utmärkt längd. Stora grejer. Inget snack om att ursprung driver vinet. Utmärkt Riesling från ett av Tysklands bästa lägen...Hermannshöhle. Kommer att utvecklas något snäpp till de närmaste åren. En flaska kvar...kommer nog att nypas inom två år. (vs2400 2011-04-30 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning