Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 76
Vin
  2013 - Martin & Anna Arndorfer - Roter Veltliner - RV von den Terrassen 1979
(Österreich - Niederösterreich Info)
Visa mer information
  Drickes under tre kvällar med liknande upplevelse. Smakar definitivt mer som ett konventionellt vin. Inga konstigheter. Bygger på frukt. Bra friskhet. Viss malo. Inget fel, men kanske aningen småtråkigt i längden. Första tillfället vi tutar Roter Veltliner så här seriöst. Inget återköp. (vs2400 2015-12-24 Hemma)
  2011 - Tschida - Syrah - Felsen II S
(Österreich - Niederösterreich Info)
Visa mer information
  Många utmed Rhône som önskar prestera Syrah på den här nivån. Väldigt få som lyckas. En fantastisk tolkning av Syrah. Alla önskvärda egenskaper på plats. Väldigt mycket Côte-Rôtie över skapelsen. Och % på bara 12,5. Framhärdar att hylla de som lyckas hålla % på en drickbar nivå. Om prislappen varit mer snäll hade vi fyllt på rejält. Kostar visserligen som sina medtävlare utmed Rhône...men inte köper man på sig allt för mycket därifrån heller... (vs2400 2015-12-19 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  På topp helt enkelt. Svårt att tänka mig att den kan trippa upp ett snäpp. Härligt mogen Riesling med samtliga önskade egenskaper inom räckhåll. Balanserad harmoni med fortsatt fint syratryck. Djup frukt. Helt enkelt riktigt bra. (vs2400 2015-12-11 Hemma)
  2007 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Efter två veckors eländigt lidande av rinnande sörja (förkylning från helvetet) börjar man kunna känna dofter och smaker. Äntligen kan man åter njuta lite vin. Och det är bara att konstatera att redig bf är redig vinkick. Det här är vackert blått, det är spänstigt, lagom lätt, fin frukt, skön mineralattack och naturligtvis klockrena bf-syror. Håller ihop hur fint som helst. Elegant och harmoniskt. Inga störande fat. Inget störande överhuvudtaget. Bf fortsätter att prestera på Sturköbaren. (vs2400 2015-02-06 Hemma)
  2009 - Veyder-Malberg - Grüner Veltliner - Weitenberg
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Reduktiv och svårstartad. Men efter lite luft så kickar Veyder-Malberg till med full kraft. Bra syror för en GV, härliga krasande mineraler, gulgrön frukt, torr och fin längd. Växer hela tiden. Sparar en halvflaska. Återkommer. Behöver luft som sagt. Dag 2 och 3 finns det mer att hämta i form av frukt och innehåll. Nästan lite småkomplentativt. Gott och utmanande. (vs2400 2014-11-20 Hemma)
  2008 - Prager - Grüner Veltliner - Wachstum Bodenstein - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Så där ja, nu snackar vi mognande GV. Oljig, maffig (men hanterbar), värmande (utan att vara alkig), fyllig, gulfruktig...men all denna stooorhet är ändå balanserad på något konstigt sätt. Tycker om det här trots att syrorna kunde sticka iväg lite mer. Skulle vara intressant att se vad som händer med ännu ett gäng år på rygg...tyvärr inte möjligt eftersom detta var sista flaskan. Druckits över tre dagar med samma intryck. (vs2400 2014-10-17 Hemma)
  2010 - Gut Oggau - Blaufränkisch - Joschuari
(Österreich - Niederösterreich Info)
Visa mer information
  Förtjänar den sin prislapp? Antagligen är det så. Egentligen är det enkla svaret...ja. Eftersom vi bägge uppskattar mineraliet, ren frukt, låg %, sköna syror, rensande till mat, kontemplerande, iögonfallande vackert, tankeväckande...ganska lätt att svara ja med andra ord.
Det är något Bourgognelikt när man får en redigt bra BF i glaset. Höjden finns där, glädjen infinner sig, renhet, komplexitet, elegans och balans. Inget annat än överjävligt bra. Sen kommer priset in i bilden...runt 400 sek...ja det är numera vad ett byvin från Chambolle kostar...och då finns det fan så mycket mer här!
(vs2400 2014-10-17 Hemma)
  2011 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Följer Steinertal under tre kvällar. Knappast förvånande att den är klart trevligast kväll tre. Slankast, mest mineralig och tydligt balanserat. Ingen Wachau-tyngd att hitta här inte. Alzinger växer fram som en absolut favorit när det gäller Riesling från Österrike. Kvarvarande flaskor kommer att ligga till sig 2-4 år. (vs2400 2014-07-25 Hemma)
  2010 - Muhr - Niepoort - Blaufränkisch - Spitzerberg
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Slank...elegant...bra struktur...går att hitta liknelser med både Nerello och Pinot Noir. Med andra ord lätt att gilla. Och lätt att dricka. Doften får oss att tänka Pinot, medan tanninstrukturen får oss till Sicilien. Finns det något som pekar på Blauränkisch? Helheten kanske...däremot finns här inga gröna drag som man oftast hittar. Gott här och nu och med många fina år framför sig. Beställer fler omgående. (vs2400 2014-07-09 Hemma)
  2012 - Michael Gindl - Grüner Veltliner - Buteo
(Österreich - Niederösterreich - Weinviertel Info)
Visa mer information
  Långsamt och bildande vin. Smyger på med ny karaktär för varje mun man tar. Hela tiden nya vinklingar och argument. Oerhört fint balanserat. Elegant trots ganska maffig gul frukt. Bra stenkänsla. Finstämt intressant. Just de här filbytena och omvägarna gör att man inte tröttnar. Det här kommer vi att investera mer i...fantastiskt gott här och nu och med all säkerhet ett par snäpp till om 2-3 år. (vs2400 2014-05-29 Hemma)
  2007 - Prager - Riesling - Klaus - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Prager presterar. Fyllig och kraftfull, men ändå resonabel Riesling. Satans bra. Komplex, mångfacetterad, fullödig, fullständigt fantastisk. Det är inte många i Wachau som jag rasslar igång på, men Prager...oj oj vad den hantverkaren tutar ut fantastiska skapelser. Det här är stort på ett helt annat sätt än vad tyskarna levererar. Här är det inte fråga om charm och lätthet, utan pondus och vita hästar...Det här håller lätt 5-6 år till. (vs2400 2014-05-03 Hemma)
  2011 - Knoll - Riesling - Kellerberg - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det är något med Wachau-grejerna...känns aningen stumma i dess ungdom. Här är ett sådant exempel...framförallt gäller det doften tycker jag. Visst går det att skaka fram lite Riesling-attribut...unga sådana...men det som slår en är att det inte direkt bjuder på sig. Jämför till exempel med ung tysk Riesling i samma kvalitetsnivå...där formligen sprudlar det över av charm och direkthet. Här gäller snarare rak ryggrad och inte ett endaste litet småleende.
I munnen är det nästan samma sak...efter att ha jobbat med Kellerberg bjuder det upp en aning. Det finns en hyfsad storhet i bakgrunden. Ligger och lurar. Lite väl %, men ändå ganska balanserad med bra tryck i grejerna. Går inte att blunda för kvaliteten, men inte mycket charm...bör ligga till sig 2-3 år.
(vs2400 2014-05-01 Hemma)
  2008 - Veyder-Malberg - Riesling - Buschenberg
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Tycker man om att dricka flytande sten...ja då funkar ju detta klockrent. Sanslöst stenigt/mineraligt...Vi tutar detta under två kvällar och det är framförallt den första kvällen som stenen dominerar. Finns inget annat än knastrande mineraler att jobba med. Men varför gnälla på det? Visst, det är svårt att plocka upp doftnyanser...likaså att konstatera att viner består av annat än syror och benhård karaktär. Men fan vad gott det är...Inget insmickrande fjolleri, utan bara bara ren karaktär utifrån växtplats och druvsort.
Däremot när vi kastar oss över Buschenberg kväll två...då har det krupit fram lite Wachau-frukt (skön kombination av grön-gula varianter). Tror näppeligen man hittar bättre aprikoser än runt Wachau. Men men ...nu snackar vi Riesling. Det här är bra...ruggigt bra. Kraftfullt, personligt, karaktärsfullt, vansinnigt häftigt...absolut i klass med Prager.
Våldsamt bra Riesling med andra ord. Utmärkt nu, men med 3-4 år kvar innan frukten förminskas...
(vs2400 2014-03-02 Hemma)
  2007 - Prager - Riesling - Wachstum Bodenstein - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Inte många som fixar sina Rieslingar som Prager i Wachau. Håller Prager, Alzinger och Veyder-Malberg på ungefär samma extremt höga nivå. Och när Prager ställer upp med sin Wachstum Bodenstein då blir det än tydligare hur jävla bra grejer Prager mejslar ut. Inget annat än finstämd elegans och balans. Fyllig, mineralig och bra syror. Lång eftersmak. Ståtligt vin helt enkelt. Bra nu och minst 4-5 år till. (vs2400 2014-01-31 Hemma)
  2006 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  GV är numera en lite undanskuffad druvsort. Livsfarligt att vara trendig som GV var för ett gäng år sedan. Unisont hyllad då, mer eller mindre bortglömd nu. Lite orättvist för en bra GV är ett redigt bra vin. Speciellt med några år på rygg...mer intressant eftersom allt grönt mer eller mindre är bortblåst och alkoholen har lugnat ned sig betydligt. Fortfarande stor och mullig, men intressant. Och jävlar vad det presterar när det nalkas middag. Fyller ut och lyfter. Ge era GV några år...ni belönas för er väntan. Den här håller ett gäng år till. (vs2400 2014-01-08 Hemma)
  2009 - Muhr - Niepoort - Syrah
(Österreich - Niederösterreich - Carnuntum Info)
Visa mer information
  Nyfikenheten tog över...måste bara testa...en Syrah från Österrike är ju inget man dunkat ner tidigare...
Klokare efter det? Delvis, men inte helt övertygad. Grejerna är intressanta och hyfsat bra. Druvkaraktären pekar mot norra Rhône vilket är trevligt, men vinet saknar spets, djup och den tyngd som man oftast hittar där. Här spretar det aningen för mycket, det är lite väl ruffigt, saknar även en personlig prägel...tror inte heller att det kommer att vinna på lagring...nej, vi köper inga fler. När det gäller rött i Österrike är Blaufränkisch ohotad etta.
(vs2400 2013-12-19 Hemma)
  2008 - Leo Alzinger - Riesling - Steinertal - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Det här är förbannat bra Riesling. Har den senaste tiden börjat tycka att Wachau-Smaragderna är aningen tunga och klumpiga, men just Alzinger (Prager, Nikolaihof och Veyder-Malberg är andra hantverkare som håller måttet) levererar Riesling som jag uppskattar. Här gäller lätthet, rena drag, sköna syror, elegans och balans. Allt med en litet trevlig grön österrikisk ton i bakgrunden. Växer till för varje glas som dricks. Testas över tre kvällar. Potential finns utan tvivel. Som sagt Alzinger står väldigt högt på listan över Rieslinghantverkare oavsett ursprung. Förbannat gott. (vs2400 2013-09-26 Hemma)
  2011 - Knoll - Grüner Veltliner - Kreutles - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  På tok för tungt. Dessutom behäftad med de egenskaper jag inte vill ha i mina GV...godistoner.
Ok, på tok för ungt, men de uteblivna syrorna kommer aldrig att titta fram i vinet. Eldigt dessutom.
(vs2400 2013-08-30 Hemma hos FB)
  2008 - Nikolaihof - Riesling - Klausberg - Privat Reserve
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Redigt bra Riesling. Otroligt välbalanserad. Allt sitter som gjutet. Och med endast 12%. Nikolaihof fortsätter att imponera på mig. Topp-Riesling...inget snack! (vs2400 2013-04-30 Hos FB)
  2008 - Prager - Grüner Veltliner - Wachstum Bodenstein - Smaragd
(Österreich - Niederösterreich - Wachau Info)
Visa mer information
  Vi reagerar alla på att det nog finns lite botrytis i denna GV. Gör vinet oljigt, kompakt, stort, men också aningen klumpigt. Personligen känner jag att här behövs föda för att ge vinet en kamp. Det finns onekligen grejer här som tyder på klass och redighet. Kanske inte elegans dock. Wachstum är Pragers bästa läge (han har ju några stycke...) och här har druvorna kanske hängt aningen för länge för min simpla smak... (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
1 2 3 4
Lägg upp ny provning