Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 33
Vin
  2002 - Weingut Eugen Müller - Forster Kirchenstück - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Tropisk i doften. Bra fyllighet. Lite oljig. Saknar lite syror. Trevlig, men inte direkt stor. Ska drickas nu. (vs2400 2015-02-21 Hemma)
  2009 - F. Becker - Steinwingert - Spätburgunder
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Om den unga Bourgognen var härlig att titta på ser det här vinet bra mycket tröttare ut. Inte alls samma lyster och höjd i färgen. Doften ger oss kaffe, varmare frukt, lite smörkola...känns lite mer konstruerat. Även i munnen är det tyngre, rundare, tröttare...mer frukt och fat och inte många mineraler. Inte mycket påfyllning av det här...det märks på den mer eller mindre orörda flaskan. Lyxproblem!
Tror inte det vinner på lagring. Kommer vara restriktiv/tveksam till fler Becker-köp.
(vs2400 2013-12-31 Hos FB)
  2001 - Dr. Bürklin-Wolf - Deidesheimer Kalkofen - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Alla markörer pekar tvärsäkert mot Alsace...lite skitighet för nosen, mogen Riesling-karaktär, honung...likadant för munnen...bra tryck i syrorna, blodgrape, bra tyngd, fyllig, fin längd...inget annat än skitbra. Dock befinner vi oss i Pfalz och den här flaskan är betydligt mer utvecklad än vid tidigare påhälsning. Det här ska drickas nu. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2011 - von Winning - Deidesheimer Kieselberg - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Här var det svavlat. Svårt att tränga bort buteljeringsdosen från näsan. Är det något som tränger igenom är det lite citrus...men inte är det mycket. Knutet minst sagt.
Ändå har Kieselberg varit öppnad ett dygn.
I munnen blir det ett par snäpp upp, men Kieselberg lyckas ändå inte klättra över gränsen till det riktigt intressanta. Gott, men lite förvirrad...vinet alltså. Knutet även i munnen och tyvärr med en liten bitterhet som inte går att lura undan. Knastertorrt med fina syror.
Svårt vin...det finns kvalitet, men det har svårt att leta sig fram i dagsläget. En flaska vilar i källaren...den får ligga i minst 5 år. Så...det var premiär för von Winning på Sturköbaren...ingen dundersuccé direkt...
(vs2400 2013-07-19 Hemma)
  2009 - Weingut Odinstal - Stufe 1 - Riesling
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Sett till prislappen hänger inte den här germanen med. Saknar det där sista som behövs för att vara först över mållinjen. Det här är lätt, rent, sirligt, träffsäkert, typiskt men det som gör ett bra vin till ett redigt bra vin saknas. Djupet är där inte, förmågan att hålla intresset vid liv finns där nästan, men bara nästan. Nära, nära, nära...nästan, nästan, nästan...bra men inte stort.
I vanliga fall har jag inget emot lågalkiga viner, snarare tvärt om, men den här Rieslingen klockar in på 11 % enligt etiketten och det är kanske saknaden av någon procent till som gör att grejerna inte riktigt når fram.
(vs2400 2013-02-21 Hemma)
  2009 - A. Christmann - Königsbacher Idig - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Nej...det blir inte bättre. Vi har testat Idig av 2009 års modell tidigare med ganska lika resultat. GV-tung och oinspirerad. Inget lyft. Ingen stuns. Inget tryck och ingen glädjande energi. Visst är det bra men inte Riesling-bra. En flaska kvar...vem vet var den kan dyka upp någonstans... (vs2400 2012-12-30 Hemma)
  2001 - Dr. Bürklin-Wolf - Deidesheimer Kalkofen - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Så här ska en Riesling te sig...rena syror, sirlig frukt, våldsamt elegant, klockrent balanserad och totalt rensande. Och detta är ändå ett 11 år gammalt vin...helt utan krämpor. Gudomligt fint arbete helt enkelt. Det här kommer leva bra många år till. Och vi snackar lång smak...Vill helt enkelt ha fler...och det går att åtgärda. (vs2400 2012-07-27 Hos FV i F-bo)
  2009 - A. Christmann - Königsbacher Idig - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Blir inte riktigt klok på vissa av de 'främsta' tyska GG-Rieslingarna. Idig borde formligen osa kvalitet och klass, men ur glasen är det mest en kombination av Grüner Veltliner och Viognier. Bra sådan, men jag vill att min Riesling ska skrika Riesling och inget annat. Och det fortsätter på samma sätt i munnen...enorm fyllighet och kraft, men inget av Rieslingfräschör och skir elegans. Absolut bra, men inte Riesling-bra. Som sagt...blir inte riktigt klok på vissa GG-prylar... (vs2400 2012-05-16 Hemma)
  2009 - Weingut Odinstal - Basalt - Riesling
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Avnjutes under tre kvällar. Och som vanligt transformeras grejerna på ett positivt sätt när man rasslar igång med ett ungt vin som Odinstal Basalt. Initialt är det väldigt mycket Pfalz...tropisk...kraftfull...mer tyngd än finess och inte så lite Grüner Veltliner-vibbar. På med korken...låt busen vila ett dygn. Fortarande kraftfullt, men nu börjar mineralerna krypa fram under tropikerna. Likaså börjar den livsbejakande syran kika fram. Bättre men fortfarande inte riktigt där jag tror att Basalt skulle kunna vara med lite ålder...på med korken igen. Och nu på lördagskvällen sitter det mesta redigt bra. Syror, frukt, längd och komplexitet bygger upp ett vin som nu sitter som en smäck i min gom. Riktigt bra Riesling, men på tok för ung. Låt den vila en 6-7 år...då vill jag vara med igen. (vs2400 2012-01-05 Hemma)
  2009 - F. Becker - Sankt Paul - Spätburgunder - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Då ska vi se om dyrt är gott...jodå, visst smakar denna Spätburgunder bra. Men inte blir det samma stående ovationer hos oss som hos många andra. På tok för inställsamt och faktiskt ganska ointressant och endimensionellt. Bevis...knappt halva flaskan kvar efter måltid och kvällssnack. Den tar helt enkelt inte slut...och då är vi ändå sugna på ett glas till...
Vad är det då som inte faller oss i smaken...tar vi först lilla doften som totalt domineras av snällt rostade fatkaraktärer...visst lyser ett och annat rött bär igenom, men frukostbrickan av kaffe, rostat bröd och smörkola dominerar fullständigt. Munnen får inte sitt av pigga syror (den kanske största bristen), inte heller får vi någon fruktfyllighet (återigen är det avsaknaden av pigghet som stör oss), utan snarare består fyllighet av en jolmig kaffedrink smaksatt med vanilj. Tanninerna däremot är sköna. Här finns något att bygga vidare på. Framtiden då? Kan till viss del rätta till sig, men med tanke på vår erfarenhet av Becker's B, så ska hans viner drickas relativt unga. Vilket då leder till att komponenterna här inte kommer väl ut på en tidshorisont på 2-3 år. Saknar helt enkelt liv och energi. Stygg 'sågning', men alla kan omöjligt tycka samma. Måste vara uppriktig!
Tyvärr består vår uppfattning även under kväll två...visst går vinet åt, men Sankt Paul är chanslös mot 2001 Castell'in Villas CC Riserva...chanslös!
(vs2400 2011-12-30 Hemma)
  2010 - A. Christmann - Königsbacher Idig - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Satan sicket tryck. Läcker...briljant...ren...klockrena syror...spänstig i frukten...sicket driv...sicken Riesling.
Det här är inget annat än skitbra grejer och den har vunnit att gotta till sig i kylen under dagarna 2. Öppnade den i torsdags och den var ganska knuten och trilsk. Dominerades av kaxiga syror och lite småvresig citrus.
Nu är det de finaste mineraler som skiner i glaset. Det är löjligt fint redan nu, men kommer att växa åtskilligt de närmaste 5-10 åren. Storslagen tysk Riesling!
(vs2400 2011-12-10 Hemma)
  2007 - Weingut Odinstal - 350 N.N. - Riesling
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En Riesling som drivs av mineraler och citrus. Superb på alla vis...visst finns där en liten grön ton som pekar ut Tyskland som ursprung. Men inget jolmeri...utan bara ståliga och ståtliga mineraler. Det här passar mig som handsken när man varvar ned framför brasan i väntan på middag. Perfekt kille att få fart på smaklökar och reta upp aptiten till skön nivå. Bra Riesling. (vs2400 2011-11-24 Hemma)
  2002 - Weingut Schumacher - Garten - Herxheim am Berger Himmelreich - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Sällan man får ett vin som ter sig som danskt citronvann i glaset. Gulare får man leta efter. Men det varken doftar eller smakar citronvann...utan tack och lov är associationen mogen riesling...med fortsatt potential, men egentligen är det ingen anledning att ligga längre på eventuellt kvarvarande flaskor. På topp här och nu. Mogen tropisk frukt i näsan, drag av dill, bra mineralitet och kanske en aning gurka/melon som får en att hamna på den tyska sidan gränsen. FV-T nitar druvsort/region/årgång. Imponerande. I munnen avslutas vinet torrt med en fin fyllighet och en bra längd. Trevliga syror. Bra utveckling. Sett till de investerade 12 euro är belöningen klockren. God tysk Riesling kan man inte få för mycket av. Tyvärr sista flaskan. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  2009 - A. Christmann - Königsbacher Ölberg - Riesling - Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Så här vill man ha sina unga torra tyska Rieslingar. Lättfotade...pigga...stilrena...torra...eleganta och ljuvligt syrliga. Sanslöst fin spänst från första sipp till den sista. Bra nu och med all säkerhet ännu bättre om 3-4 år. Inget snack...beställ fler! (vs2400 2011-03-17 Hemma)
  2002 - Weingut Knipser - Cuvée X - Cabernet Sauvignon
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Luring. En tysk Bdx-kopia. Visst kan man ledas dit (ceder, cassis etc) men vi konstaterar att det är en trött sådan. Förutom de klassiska Bdx-dofterna letar vi även fram mognadstoner (sjöbotten, tång) och smaken belyser tröttheten. Bettet saknas, syrorna är inte exakt vad man vill ha och tanninerna är väl snälla. Tyskarna ska nog hålla sig till vitingar samt Spätburgunder. Lämna Bdx-tankarna till de med aningen soligare klimat. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2008 - A. Christmann - Gimmeldingener Mandelgarten - Riesling - Grosses Gewächs Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En GG-08 från Pfalz. Och med en liten bitter grape-känsla på slutet. Bra grejer med andra ord.
Koncentrerad och förvånansvärd fyllig i färgen. Bra drag i näsan med gula mogna frukter och en aning blodgrape som kittlar. Självklart lite goa mineraler. Väl i munnen paraderar mineralerna på rad. Den lilla beskan härrör garanterat från dessa. Fylligheten imponerar, likaledes syrorna men längden kanske kunde vara ett par snäpp upp. En liten, men betydelsefull invändning. Visst kommer vinet att utvecklas, men jag skulle inte lagra längre än max 2-3 år. Ett gott och lockande vårligt vin.
(vs2400 2010-04-15 Hemma)
  2002 - Weingut Eugen Müller - Forster Kirchenstück - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra utvecklad karaktär där stramhet och renhet står i centrum. Allt eventuellt babyfett har för längesedan krupit in i vinet och har ersatts av komplexitet och personlighet.
Doften skriker klass-Riesling...mineraler, citrus, lite botrytis, arrak, honung...och väl i munnen faller bitarna på plats...bra syror (kunde varit aningen kaxigare), ljuvlig munfyllnad, läcker längd och bra balans. Tror det med syran bara är en missuppfattning eftersom fylligheten fortfarande dominerar. Syrorna ligger på lur.
Weingut Eugen Müller är ingen av de mer kända lirarna i Forst, men levererar ändå viner strax under världsklass. Och ett bra år och ett fantastisk läge borgar för ett klassvin. Klassvin är det verkligen vi njuter av idag!
(vs2400 2010-04-02 Hemma)
  2007 - F. Becker - B - Spätburgunder
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Klockren njutning. Vår första Spätburgunder från den hyllade F. Becker, och det är bara att stämma in i hyllningskören. Detta är en hyfsat enkel variant på pappret, men väl i glaset uppträder vinet som en betydligt mer rutinerad skapelse. Skitbra grejer! Doften erbjuder klockrena unga pinot-vibbar, vi letar med enkelhet fram nyplockade röda bär, lite trevliga fat och rena fina mineraler. Helt ok i doften. Men det är i munnen som det säger kaboom...balanserad i all sin enkelhet, fräsch som en polarvind, sammetslena tanniner och den lilla explosiviteten som lyfter ett bra vin till ett redigt vin! Hur ska då hans större viner upplevas?? Måste testas! Fler beställs omgående! (vs2400 2010-03-04 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Spätlese Trocken
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  En Pfalz-Riesling som börjar dra mot mognad. En liten fetma börja skönjas i både doft och smak. Doftmässigt lutar det som vanligt åt det mer tropiska hållet, men utan att trilla över kanten till det patetiska. Stramhet finns för att styra upp skutan. Bra syror och en utvecklad komplexitet. Schysst längd. Knastertorr.
Som brukligt bryr jag mig inte speciellt mycket om begreppet prisvärt, men när en briljant (med lagring) Riesling endast betingar 10 euro är det svårt att inte nyttja prisvärdhet...
Tål att jämföras med Rieslingar med dubbla priset.
Minges är en klockren adress i Pfalz!!
(vs2400 2009-12-18 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra balanserad Auslese. Sötman börjar vika ned sig till förmån för mer komplexitet. Vi hittar redigt med botrytis, knäckighet, tropisk frukt och citrus. Med tanke på Auslese-nivå samt Pfalz lyser mineralerna med sin frånvaro. Minges är en underskattad lirare som har svårt att nå ut med sina alster. Synd, med tanke på kvalitetsnivån. Detta är den sista av våra exemplar och de har hela tiden utvecklats till det bättre. Håller många år till. (vs2400 2009-08-14 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning