Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 43
Vin
  2007 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Kan inte göra annat än gilla Gaussen och hans redigt klassiska Bandol. Börjar närma sig en trevlig drickfas. Ännu inte riktigt framme. Fortsatt aningen svullen frukt (betydligt mer harmonisk än senaste flaskan). 2-3 år till och är framme...och därefter kan vi njuta hans Bandol under 5-10 år. (vs2400 2015-10-09 Hemma)
  2007 - La Courtade - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Skärgårdsdricka införskaffad i Berlin. Nästan ren Mourvèdre och enligt etiketten endast 12%...där ställer vi ett litet ? i hörnet. Tror inte riktigt på den siffran..Tudelat hur vi upplever grejerna. På egen hand sticker fatlagringen ut på ett jolmigt sätt...till grytan (morotssötma) funkar naturligtvis löjligt bra. Nästan för bra utifrån kompositionen...svårhanterat pga fat-pryttlarna...tveksam, men ändå inte... (vs2400 2015-02-14 Hemma)
  2007 - Domaine du Gros' Noré - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Det börjar ta på Bandol-lagret...synd med tanke på hur ruffigt trevliga de är. Gros' Noré-tolkningen av Bandol brukar vara av det lite lättare slaget, men 2007 kommer i en lite bredare och grövre utgåva...helt enkelt Mourvèdre av det lite bonnigare slaget. Ikväll gör det ingenting eftersom det serveras småbiffar, tzatziki och hummus...här spelar Gros' Noré mot öppet mål. Letar man lite mer noggrant under de breda dragen, då hittar vi lite dammiga grusvägar, oliver och en och annan fin köttbit.
Det här är bra...om än lite ruffigt, mörkt och skrämmande. Plocka nästa flaska om 3-4 år...
(vs2400 2014-06-27 Hemma)
  2001 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Vi slantar in 15 EU-pengar runt årsskiftet 2003-04...hur har då dessa slantar förräntats...redigt bra måste sägas...väl värt en 45-65 EU-pengar...lätt.
För här finns fortsatt grymt positivt liv i flaskan...moget...absolut! Mörkt (ska det vara), lakrits (vill man ha), finess (med tyngd)...man blir så förbannat glad av de här sköna hantverksmässigt framställda grejerna. Lysande gott.
(vs2400 2014-06-06 Hemma)
  2004 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC - Cuvée Spéciale
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Här vill man ju bara vara positiv...men som ni förstår går det inte...ack så tungt...trots relativt grön årgång. Nästan bara ren Mourvèdre som fått sig ett extra år på foudre. Oavsett hur rätt tänket är blir det tyvärr bara tvärtungt och alkigt. Här vill jag verkligen vara positiv och uppiggande...men det går inte...som sagt...tungt, tungt, tung. Inte ens när vi serverar det direkt ur kylen finns något förlåtande att hitta i glaset. Inga syror...bara tung bränd frukt...likaledes brända tanniner...rödvinsky...så får det bli. (vs2400 2014-03-21 Hemma)
  2006 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Mer nyanserad och 'färdig' jämfört med 11:an. Men även här gäller maffighet och tuffhet som beskrivande ord. Allt är dock mer nedslipat. Även här kanske man vill ha aningen mer syror. Men det här är ändå häftiga vinskapelser. Inte direkt tillrättalagda prylar...Sådana här viner behövs som antites till boxar och annat kladd. Mer Bandol helt enkelt! (vs2400 2014-02-15 Hemma)
  2011 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Massiv, robust, kraftfull, tuff...spelar som synes inte på elegans, utan här är det Mourvèdre-tyngd som dominerar. Häftigt mörk frukt, enorm tanninstruktur, skulle vilja ha fräschare syror...långt och maffigt. Väl ung här och nu, man skulle vilja träffa på det här vinet om 5-6 år igen. Kommer mer till sin rätt när komponenterna trillar ner i rätt luckor. Frågetecken för syrorna... (vs2400 2014-02-15 Hemma)
  2009 - Château de Crémant - Bellet AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ny bekantskap. Aldrig testat Bellet tidigare. Men det gör vi gärna om. Druvsorten bakom Bellet är Rolle (Vermentino). Dock är skillnaden på vinstilen markant mellan de Vermentino-viner från Ligurien vi druckit kontra denna Bellet. Det här påminner mer om något Rhône-vin, åtminstone i munnen. Doften indikerar snarare fräschör och syror, men det är precis tvärtom i munnen. Lite lagom fet känsla, låga syror, värme, bred och en redigt lång smak. Det här är inget vin att prova, utan här behövs en saffranstinn bouillabaisse för att göra vinet rättvisa. Det här kommer vi garanterat att återkomma till. (vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2009 - Domaine de la Source - Bellet AOC - Cuvée Loan
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Först en vit Bellet och därpå en Röd sådan...den såg vi inte komma. Och druvsorten...Folle Noir...det är vad jag kallar utbildning.
Men inte så pjåkigt faktiskt. Kryddigt, varmt, pepprigt, intressant och lärorikt. Bra syror, bra frukt, bra tanniner...bara lite mindre fat...då hade vi varit hemma.
När vi kommer gå vidare med Bellet är det den vita vägen vi knallar
(vs2400 2013-02-16 Hemma med FB)
  2007 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Vissa vintyper har det där lilla extra...för min del är Bandol just en sådan. Här finns inget inställsamt, fjolligt eller publikt. Nästan samtliga appellationens viner växer upp i foudre...i min anteckningsbok kan det inte bli annat än ett stort plus.
Jean-Pierre Gaussens version av Bandol är ärketypen personifierad. Mourvèdre-andelen är förhållandevis hög vilket borgar för kraft, mörker, tanniner och stor personlighet. Knappast ett charmtroll dock...trots ett par timmar i karaff får inte näsan mycket att jobba med. Råstängd med andra ord. Tack och lov får munnen desto mer att ta tag i...även om grejerna är råunga och potentialen stor, går det att njuta av detta kraftpaket. Kanske inte på egen hand, men eftersom det nalkas en väldoftande höstgryta till middag väcks Bandolen till liv. Fyller ut där det ska, lyfter där det ska, rensar där det ska. Presterar precis som den matkompis vinet är. Det här är skitgott redan nu, men låt oss vänta 7-8 år...då!
(vs2400 2012-09-08 Hemma)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ser aningen oxad ut i färgen. Tappat sin skimrande roséfärg en aning. Men både nos och mun får sitt av förra årets klockrena roséupplevelse. Lika fin i år...verkligen. Bra syrastruktur, fin lätt frukt, rensande och läskande. Dessutom trevlig vid matbordet...och i solskenet. Mer än så behöver inte rosévinerna erbjuda...faktiskt inte. (vs2400 2012-06-20 Hemma)
  1982 - Domaine La Bastide Blanche - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Moget till Bandol-fulländning. Stor vinkick. Förvånansvärt vital. Härlig kompex doft. Moget naturligtvis, men fortfarande gott om frukt och örter. Imponerande. Och lika imponerad blir man när man smakar på grejerna. Italiensak syror, maffiga tanniner och som sagt...imponerande frukt. Bra djup. Intresseväckande rakt igenom. Skitroligt och skitgott. Sa jag imponerad.... (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  2001 - Domaine Bunan - Bandol AOC - Moulin des Costes
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Tunga grejer och med väl häftig alkoholhetta. Åren har gjort sitt och transformerat fruktdoft till mer tobaksliknande doftassociationer. Faten har krupit in och tillför lite kryddliknande dofter. Även tanninerna har slipats ned till mer hanterbart motstånd. Egentligen finns bara ett litet fel och det är den störande alkoholhettan. För övrigt är det gott och givande. Fungerar till de härliga lammracksen. Bra fyllighet. Men som sagt...% ligger och stör ut...Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-02-25 Hos Fredrik och Brita)
  2004 - Chateau de Roquefort - Côtes de Provence AOC - Rubrum Obscurum
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Riktigt trevligt. Förvånansvärt piggt och med en utmärkt syrastruktur. Italienskt stuk på syrorna. Och det är inte första gången som man får Italien-vibbar när man har provencalskt godis i glaset. Även vissa Bandol-prylar skulle lätt slinka ned som en italienare.
När det gäller Roquefort's prestigevin är det Grenache, Carignan och Mourvèdre som ingår. Och i det här fallet finns ingen trist tyngd, utan enbart en finstämd spänst som sitter som gjutet till den lilla kalv-entrecôten. 2004 är ju en lite lättare årgång som antagligen vinet inte har ont av. Bra mineralitet i grejerna. Faten har integrerats med tiden och ger lite styrsel och krydda till anrättningen. Det här skulle man absolut haft fler av i källaren. Riktigt bra.
(vs2400 2012-02-20 Hemma)
  2007 - Chateau Jean-Pierre Gaussen - Bandol AOC - Longue Garde
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Här snackar vi potential!
Redan nu är drickbarheten klockren med upplyftande syror, enormt fin frukt och oerhört fina tanniner. En finstämd urkraft. Fantastiskt djup rakt igenom. Nästan lite Nya världen-frukt. När Bandol kan uppvisa kaxighet som det här leker dom i samma liga som de mer strukturerade CdP-vinerna. Även denna sydfranska dricka funkar briljant till grillade lammisar.
Men när vi avslutar flaskan (och det är inte svårt) är det ändå den grymma potentialen som står i fokus. Intensivt gott redan nu, men vad väntar om 5-10 år...ingen aning, men garanterat jävligt gott.
(vs2400 2011-07-29 Hemma)
  2007 - Domaine du Gros' Noré - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ett vin i mörkrets tecken. Tungt i överkant känns det när man har DardRibos St Joseph i glaset bredvid. Aldrig jämföra, men ibland går det inte att låta bli. Men tittar man enbart på denna Bandol, då uppträder ett kraftpaket bestående av mörka frukter, svart oliver, rustika toner och dammiga grusvägar. I munnen är det den dova frukten som dominerar tillsammans med köttiga tanniner. Syrorna finns där men har i dagsläget inte en chans att tränga igenom. Ett vin med enorm potential, men inte förrän om 5 år. Godnatt lilla Mourvèdre och sov så gott. (vs2400 2011-07-16 Hemma)
  2010 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Precis som en rosé bör te sig...lätt, uppfriskande, stram och med ett bra bett på slutet. Rensar gommen förtjänstfullt. Busgott i all sin rena enkelhet! (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2009 - Chateau Peyrassol - Côtes de Provence AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Ännu ett rolig överraskning. Lugnat ned sig betydligt. Mer frukt än syror. Mer matvänligt än sipp-dricka. Vi dukar fram lite typisk sommarmat och vinet är fullständigt klockrent till välmarinerade grillade kycklingtuttar. River till som vi vill! En flaska kvar...gissa vad som väntar den stackaren... (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  2001 - Domaine Tempier - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  John Bauer-vin. Trolskt, murrigt, fuktigt drypande, doft av höstskog och bedövande gott. Full valuta för varje instoppad liten euro. Lagring skapar sköna stordåd.
Min kära fru och jag diskuterar hur viktig känslan är som ett vin förmedlar. Vissa är intensiva som en Clash-låt, medan andra är mer långsamma och mörka. Denna Bandol är ett klockrent exempel på ett långsamt vin som även påverkar vårt kvällstempo. Kvällen blir verkligen lugn och harmonisk.
I fortsättningen ska vi försöka förmedla känslan som ett vin ger oss. Inte inabsurdum, utan när vinet verkligen talar till oss. För min del ger denna beskrivningstyp enormt mycket mer än konstruerade doftintryck.
Men åter till Tempiers enkla, men ack så goda, bas-Bandol. Det ska definitivt drickas nu, frukten finns fortfarande kvar samtidigt som mognadstonerna börjar rycka fram. Och som vanligt med dessa Mourvèdre-stinna Bandol-viner är syrorna aningen tillbakadragna. Enda lilla invändningen. Och se till att dekantera (reduktiv initialt) en timme i förväg.
(vs2400 2011-01-01 Hemma)
  2001 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...enormt tryck...lite väl häftig alkohol...men annars ett riktigt bra bonnavin.
Även denna 2001:a har nog nått sin prestationstopp. Den kan med all sannolikhet ligga kvar här ett par år, men bättre lär den knappast bli. Förutom den väl utvecklade karaktären, talar den lite väl häftiga alkohol-attacken mot större höjder.
En annan liten passus är att Lafran-Veyrolles bas-Bandol inte stod upp mot hjorten. Vilket förbryllade oss en aning. Men med påföljande diskussion konstaterade vi att denna ruffiga uppenbarelse nog hellre bör ha en gryta att jobba med. Inget vin för finlir.
Personligt och uttrycksfullt är i alla fall denna Mourvèdre-stinna Bandol.
(vs2400 2010-09-25 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning