Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 74
Vin
  2007 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO - CV
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Kluven till sådant här...absolut inte dåligt...absolut inte...faten under kontroll, bra frukt (om än väl massiv), strukturerad...grejerna finns där, men det som saknas är personlighet och glädje. Det blir liksom bara en axelryckning och drygt halva flaskan kvar...numera i frysen.
Trots all proffsighet och alla slantar som Vale D Maria lagt ned på CV förblir jag kall och blasé till sådant här. Och det värsta är att det inte klarar av en redigt fin köttabit som fått sig en körare på grillen. Blir bara spretigt och onyanserat.
(vs2400 2015-04-03 Hemma)
  1990 - Pereira D\'Oliveira - Colheita - Malvasia
(Portugal - Madeira Info)
Visa mer information
  Vad äter man till det här vinet...frågan ställs till Niklas Jörgensen och svaret kommer blixtsnabbt...redigt lagrad Parmigiano. När det gäller Madeira motsätter man sig inte oraklet, utan man införskaffar naturligtvis det föreslagna. Och sicken kombination...klockrent!
Även om % i vinet är hög är det inget som stör. Syrorna styr upp hela upplevelsen. Viss sötma finns det naturligtvis, men syrorna styr återigen upp grejerna. Madeira är gott. Jävligt gott. Det har en friskhet som berör och förför. Det här kan naturligtvis ligga hur länge som helst. Det dricks på tok för lite bra Madeira på Sturköbaren!
(vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2004 - Palace Hotel do Bussaco - Bairrada DO - Buçaco Tinto Reservado
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Då satt man där igenom...med ett glas som verkligen beskriver och berör. Går inte att hålla sig neutral när det formligen osar klass och elegans ur glaset. Baga och Touriga Nacional är det som framkallar rysningar. Mogen sådan. Fått ett gäng timmar i karaffen och det har synnerligen gjort vinet gott. Klassisk attack för näsan. Formligen skriker hög kvalitet. Likadant i munnen...balans, elegans och harmoni. Bra syror, underbart djup i frukten, sköna mogna tanniner...intrycken bara växer över tiden. Det här är bra, det här är ännu en redig vinkick. Förbannat roligt att det här verkligen presterade. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Blir inte klok på dessa portugisiska bordsviner...det borde gå att göra fantastiska saker (vilket det med all säkerhet görs), men oftast blir resultatet obalanserat och spretigt. Det här exakt ett sådant exemplar...doftmässigt finns det klara bdx-vibbar (vilket inte är så dumt), men det är endimensionellt och samma tryck rakt igenom flaskan. Blir ointressant ganska snabbt att nosa på. Samma sak i munnen...vissa egenskaper (syror och fyllighet) håller ihop, men helhetsmässigt funkar inte grejerna. I slutändan är det alkoholhetta och obalans som dominerar. Även om vinet från början varit koncentrerat och barrique-dominerat är dessa tråkigheter nedslipade här och nu. Har givit portugiserna flera tillfällen att skina, men endast ett fåtal gånger (Pato och deras Baga-viner är klockrena) har grejerna lyckats få fram lite personlighet och bra kvalitet. Potential...visst, men inte finns här något storslaget runt hörnet. (vs2400 2012-11-16 Hemma)
  2007 - Quinta do Feital - Vinho Verde DO - Dorado Superior - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Testat över två dagar. Stenig och hård under första kvällen. Påminner inte så lite om en mineralig och knuten Chenin Blanc från t ex Savennieres. Ju längre tid i glaset desto mjukare framtoning. Inte ger den ifrån sig mycket i doften, utan man får leta egenskaper i munnen. Intresseväckande och egensinnigt. Och gott.
Kväll två är det mer tropiskt anslag och bra mycket mjukare. Gissningarna går fortsatt mot Loire och dessutom mot Furmint. Lite fatkaraktär/malo dyker upp. Fortsatt bra grepp i munnen. Men kräver mat...varför inte lite grillade havskräftor...
(vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Absolut ett gott och seriöst vin. Men för konstruerat...byggt...ambitiöst...helt enkelt ett vin som producerats för att imponera. Det blir helt enkelt för mycket av allt i långa loppet. Men det funkar helt ok till en välhängd biff som serveras med en kladdigt härlig Gorgenzola-sås. Trots att vi har en 2004:a (ingen ålder när vi snackar bra årgång i Douro) i glaset finns det absolut inga tecken på att vika ned sig. Vi låter de kvarvarande buteljerna ligga till sig. Bra köttvin. (vs2400 2012-01-27 Hemma)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2005 - PV - Douro DO - VT
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Småtrevlig att tuta på egen hand när maten tillagas, men vinet krackelerar fullständigt till välhängda biffar och gratäng. Blir inte klok på portugiser vid matbordet.
Inititalt är det tokfatat, men med lite tid i glaset blir upplevelsen hyfsat attraktiv. Borde få större kick, men dessa småvulgära fatbomber briserar utan att mina smaklökar applåderar. Snyggt men tråkigt. Ingen personlig inlevelse. Ok, men trist...ja, ni greppar vart det barkar. Om jag köper fler...tror inte det!
(vs2400 2011-10-06 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Dricks över två kvällar. Och utvecklingen är signifikant positiv. Kväll ett är det en knuten rackare som plockas fram ur källaren. Vi skakar fram lite pinjenötter, örter, mörk frukt (mullbär) och fat. I munnen är det knappast ett charmtroll som visar upp sig. Obalanserad och småvresig. Syrorna ligger gömda bakom frukt, fat och tanniner. Känns tungt och skrämmande oinspererat. In i kylen och vi håller tummarna att något positivt ska komma ur en natt i mörkret.
Och det stämmer tack och lov. En helt annan kille. Mer harmonisk i doften. Piggare och attraktivare. Fortfarande Medelhavs-dofter. Riktigt härlig att sniffa på. Självklart är det i munnen som den stora utvecklingne skett. Även här bra mycket piggare och skojigare. Bra tryck i syrorna, frukten stöttar upp där faten nu krupit in och tanninerna uppför sig civiliserat. Härliga grejer rakt igenom. Skönt att göra en liten avstämning på denna Douro-pryl. Några flaskor ligger och väntar och det får de göra åtminstone två-tre år innan nästa flaska tas fram i ljuset. Proffsigt vin med hyfsad personlighet.
(vs2400 2011-08-10 Hemma)
  2004 - Poeira - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra grillvin med härlig fyllighet och redig tanninstruktur. Trevligt under samtliga tre dagar vinet står till förfogande. Och som vanligt med portugiser är det ruggigt svårt att plocka detaljer ur näsan. Det finns mycket, men samtidigt blir mängden oformlig. Fat, mörk frukt, även lite torkad frukt, örter, choklad etc. Likaså i munnen är det en explosion av prylar som invaderar. Framförallt i form av fyllighet och tanniner. Syrorna får verkligen kämpa och lyckas inte fullt ut. Men vinet är gott att dricka rakt upp och ned. Tar verkligen för sig. Ingen smygare direkt. Ändå står jag där vid slutet av buteljen med en undran...hur kunna peka på att detta är en portugis. Känner mig lite blåst på ursprung och typiskt portugiska detaljer. Tål dock att ligga både två och tre år. Fortfarande bra tryck i frukten. (vs2400 2011-07-08 Hemma)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2004 - Quinta Vale D. Maria - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Inte lätt att sätta fingret på, men det känns som något saknas...visst är det en fin flaska vin, visst har vi en härlig initial doft i glaset (ceder, mogon frukt, lite Napa-vibbar) och visst nafsar tanninerna som vi egentligen vill...det är bara det att hela grejen känns lite kön-lös. Jag får inga kickar...var är energin...vi sitter och tutar i oss flaskan under ett gäng timmar, hela tiden med en liten fundering i bakskallen - var finns det personliga anslaget.
Oerhört välgjort, fantastisk frukt, proffsiga fat...vad har vi egentligen att klaga på? Inte mycket naturligtvis, men det går inte att sticka huvudet i sanden och bortse från de prylar som inte stämmer...även om fathanteringen är proffsig, så är ändå vinet väl påverkat av faten...fat-tanninerna är inte direkt trevliga...redigt synd på den fina frukten...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt vid matbordet...och det är inte första gången vi gör detta konstaterande. För varje mun vi duttar i oss, ju mer tydlig blir källararbetet. Man har helt enkelt velat för mycket...och det är här jag tror att de flesta portugiser går vilse...låt i stället frukten mer eller mindre gå oförstörd ner i källaren...minimal påverkan...spara in på faten...hitta er egen stil. Ni har en enorm potential i form av unika druvsorter och en fantastisk terroir. Nyttja detta!
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2007 - Quinta da Rosa - Douro DO - La Rosa - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Bra vin är det, men går det att placera? Inte lätt. Här gäller inställsamhet och proffsigt hantverk, men någonstans går det lilla extra förlorat. Vi hittar definitivt inga fel på drycken (de icke vana vindrickarna gick igång på alla cylindrar), medan min fru och jag förtvivlat letar efter själ och tryck.
Som sagt super-snällt...mjuuuuka inlindade tanniner, mängder med vaniljiga fat, yppig frukt...vinet känns som en glättig turistbroschyr.
Skälet till att vi provar vinet är helt enkelt att kontrollera om fler inköp ska göras...blir det det...knappast. Skulle vilja digga sådant här, men tyvärr...helt jävla omöjligt.
(vs2400 2011-04-30 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Nej tack. Funkar inte. Anonymt och identitetfritt. Kan i princip vara vad som helst. Inget fel på själva vinet, men det är tyvärr väl själlöst.
Doften ger oss vaniljiga fat, livlös mörk frukt, stilrent och sterilt. Livlöst helt enkelt.
Samma sak händer i munnen...det slinker ned utan väsen, men inte heller med någon entusiasm. Inget man lägger märke till. Välgjort men också urtrist.
Finns ingen anledning att shoppa fler av dessa anonyma droppar. Bort.
(vs2400 2010-11-01 Hemma)
  2004 - Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Så där ja. Faten har integrerats på ett snyggt sätt, frukten är fortsatt redig, elegansen har börjat infinna sig och därmed har helheten vunnit ett stort slag. Proffsigt genomfört, herr Niepoort.
Men visst går det att finna en ganska stor invändning...dessa moderna portugiser har förvånansvärt svårt att finna sin rätta plats vid matbordet. Ändå gör vi det rå-simpelt...en fin ryggbiff som får sig en snabbis i pannan...tyvärr fixar inte Redoma detta, utan spretar betänkligt. Ett vin som klarar sig allra bäst på egen hand. Med andra ord ett schysst provningsvin eller ett trevligt njuta-vin. Vet man bara om det, upplever inte vi några problem att knäcka en Redoma på 2.
(vs2400 2010-08-13 Hemma)
  2007 - Luis Pato - Beiras Vinho Regional - Vinhas Velhas
(Portugal - Beiras Info)
Visa mer information
  Testad över tre dagar med stabilt resultat. Första dagen krävs dock redig luftning för att reduktiviteten ska släppa. När den väl har luftats bort belönas vi med lite skön frukt i näsan. Inga märkvärdigheter, men en trevlig dos frukt helt enkelt.
Smakmässigt är det bra syror och tanniner som styr verksamheten. Klart italiensk i sitt uppträdande. Inte heller här några märkvärdigheter, utan ett redigt vin som är klippt och skuret för matbordet.
Potentialen för framtiden är klockren, men prislappen hutlös. Det borde stått 150:- och inte 250:-.
(vs2400 2010-08-08 Hemma)
  2004 - Quinta do Noval - Douro DO
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Vi är inte i Italien, inte heller i Frankrike, absolut inte i Spanien och Nya Världen är fullständigt uteslutet. Alltså kan det inte vara något annat än en portugis i glaset. Svårare än så är det inte att konstatera ursprunget på ett vin. Grejen med portugiser är att det är ett mellanting mellan en fransos och en italienare. Fråga mig inte vad det är, men det här är inte första gången vi dricker portugisiskt och för den här diskussionen.
Oavsett är vinet en klockren fullträff när det vankas bearnaise på fatet. Vinets tanninstruktur och syror fullständigt älskar kladdet. Och vi med naturligtvis.
Om vi börjar med doften är det svårt att plocka ut enstaka egenskaper. Vinet har nått en första mognad där fat och frukt startat resan mot integration. Att det dessutom är svårt att plocka detaljer beror på antalet olika druvsorter som Noval består av. En sk fieldblend där antalet druvsorter är mer eller mindre okänt. Borgar för komplexitet, men också en aning spretighet för tillfället. Allt är inte på plats.
Det märks kanske mest på smaken. Spretar en aning. Syror, frukt, fat och tanninerna har inte fullt ut hittat melodin. Tror det kommer inom 2-3 år.
Men som sagt...till bearnaise...sitter den som en vega-keps.
(vs2400 2010-08-06 Hemma)
  2008 - Quinta do Feital - Minho Vinho Regional - Auratus - Alvarinho
(Portugal - Minho Info)
Visa mer information
  Benigt klingande mineraler. Sitter ljuvligt i kvällssolen. Skön blandning av Alvarinho och Trajadura. Visst ligger en och annan citron/lime på lur, men det är mineralerna som bygger upplevelsen. Inga problem att finna lämplig föda till det här, släng fram lite skaldjur eller en grillad fisk och kvällen är mer än räddad. Skoj att bryta av med en portugis efter alla Rieslingar man lurat i sig. Sparas max 1-2 år.
Dricker vinet under 3 dagar och det håller ihop på ett bra sätt. Viker inte ned sig. Trevliga grejer.
(vs2400 2010-07-22 Hemma)
  2005 - Quinta do Passadouro - Douro DO - Reserva
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Lite väl torra och fatbetonade tanniner. Saknar dessutom frukten som, i mitt tycke, ska bygga dessa moderna portugiser. Beror antagligen på mellanåret 2005. Växer dock betydligt när det nalkas grillade lammkotletter. Syrorna breder ut sig, frukt/fyllighet tar för sig och tanninerna är inte längre torra och trista. Inget att njuta av på egen hand, utan här behövs käk som komplement.
(vs2400 2010-06-22 Hemma)
  2004 - Quinta do Mouro - Alentejo DO - Aragonez
(Portugal - Alentejano Info)
Visa mer information
  Kommer bäst till sin rätt vid matbordet och framförallt behöver man ta höjd för frukt och den lilla sötman. Till en hjortstek och linsgryta sitter denna Tempranillo-baserade bryggd förträffligt.
Men låt oss börja med doften...Nya Världen-mynta, solmogen frukt, torkad frukt, stor intensitet...Lite väl mycket pang på, för att få mig att spinna fullt ut. Likaså är smaken aningen endimensionell på egen hand...men det ska erkännas att syrorna är förvånansvärt pigga under all fruktsötma. Men det är till maten vinet kommer till sin rätt. Och märk väl att se till att det finns en liten sötma i maten för att möta upp. Balansen blir närmast magisk. Precis vad man vill.
(vs2400 2010-03-27 Hemma)
1 2 3 4
Lägg upp ny provning