Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 32
Vin
  2012 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Terrassen
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Går inte att bli besviken på Kaisersteinfels. Tutat de här sedan 2005 och de har alltid varit typiska och levererat fullt ut. Visst har något av årgångarna inte fixat kraven, men det finns ändå en typicitet som få kan fixa. Årgång 2006 köpte vi aldrig. Den här 12:an har sin lilla restsötma, sina låga 12%, sin klockrena syra och sin Riesling-zzing. Oerhört läskande i sensommarvärmen. Håller lätt 5 år, men det är spänst och energi som lyfter Leitz grejer. (vs2400 2015-08-20 Hemma)
  2012 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Terrassen
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Slank, mineraler, citrus, lätt, lågalkad, känns torr men har antagligen viss restsötma...Kaisersteinfels med andra ord. Leitz mest eleganta Riesling. Aldrig svulstig, aldrig fel, alltid rätt. Numera är det endast Kaisersteinfels och Sclossberg som hamnar i källaren av Leitz olika alster. (vs2400 2014-07-18 F-bo med FV)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Så löjligt gott att man bara sitter där med ett likaledes löjligt leende i ansiktet. Finns inga fel...klockrena syror, gudomlig citrusfrukt, knastriga stenar...precis som en Riesling ska te sig. Inget att gnälla på...precis som fv konstaterade...Leitz och 2009...kassaskåpsäkert!
Viker inte ned sig de kommande 3-5 åren...men varför vänta. Tysk Riesling ska drickas 4-7 år efter skörd.
(vs2400 2014-03-07 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Se där ja...så ska en Riesling sjunga: syror, citrus, mineraler, torr, längd, rensare, höjd...och ärligt gott. Blir så glad och passionerad när man tutar sådant här. Direkt från jorden...inga genvägar och heller inga omvägar. Kan inte vara annat än Riesling från klockren terroir. Och tysk sådan och eftersom den skriker lite småskitig mineral blir det Rheingau i slutändan. Vansinnigt fint nu och med bra utväxling de kommande 5 åren. Men...varför vänta... (vs2400 2013-12-15 Hemma)
  2010 - Peter Jakob Kühn - Riesling - Trocken - Doosberg
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Intressant sak. 'Naturlig' Riesling från Rheingau. Och det blir lite speciellt. I det speciella ligger både positiva och negativa egenskaper. Det trevliga är att vinet känns klart att dricka, man behöver inte vänta ut grejerna x antal år. Den lilla negativa grejen jag finner är att syrorna blir väl häftiga, framförallt biter de ifrån på slutet i munnen. Ligger liksom och lurar för att precis innan allt klingar av bita till i en redig syraattack.
Men, man kan inte få allt. För här finns mycket gott...fin Rieslingkaraktär, bra tryck, trevlig frukt och mörka mineraler. Inte krita/kalk, utan redigt mörk skiffer.
Tycker om det här, dock med den lilla syrainvändningen. Blir antagligen bättre med några år på rygg, men jag vågar inte chansa.
(vs2400 2013-10-30 Hemma)
  2011 - Peter Jakob Kühn - Riesling - Trocken - 300m NN
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor Riesling...både till format och innehåll. Vansinnigt ungt, men ibland går det inte att hejda sig. Inköpt enkom för detta ändamål och då ska man inte svaja till.
Det här är seriöst, bra tyngd, trevliga syror, aningen restsötma (möter upp de småheta tigerräkorna) och bra längd. Balanserat och jävligt gott.
Det här växer till sig de kommande fem åren.
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Sluta nu...hur gott får Riesling vara...det här finns bara inte...löjligt bra.
Fortfarande finns aningen restsötma kvar, men det balanseras upp av den laserförsedda syran. Vi snackar spets...vi snackar rensare...vi snackar genomskärare...en som som Platini kunde slänga i väg med bindeln för ögonen.
Gillar Leitz grejer eftersom de leker i den lite lättare skolan...låg %, renhet och spänst. Nästan aldrig den där tyngden som många andra tyska topp-hantverkare ibland landar i när det nalkas GG. Påminner inte så lite om en gammal Alsace-favorit...Rolly-Gassmann. Har kanske inte det där djupet som krävs för att det ska bli redigt stort, men vi snackar direkthet och charm. Ett par flaskor kvar...vi får väl se hur länge de ligger och velar...
(vs2400 2013-06-15 Gbg)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Här ryker den sista 07:an. Inte utan man kommer sakna den här sagolike killen. För det här är bra...riktigt bra. Bra stuns i syrorna, en aning sötma finns kvar, rensande långt och kickande energi. Öppnades igår och var då aningen trött...här och nu kväll nummer två finns inga sådana symptom, utan bara friska grejer rakt igenom. Absolut inga trötthetstecken längre. Kanonfin. Som sagt vad...sista flaskan...fan! (vs2400 2013-04-20 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Precis så här vill man ha sin Riesling. Det här glaset rymmer sinnebilden för hur Riesling ska te sig. Det här är friskt, det här är kickande, det här är rent, det här är...ja det här har allt jag vill ha av min Riesling. Skit sak samma om den är tysk, fransk eller österrikisk bara den kan uppvisa ett spektra som detta.
Doften erbjuder citrus, mineraler, fräsighet...lager på lager av friska sensationer. Men det är självfallet i munnen som den stora belöningen trillar in. Satan sicket tryck...sicken rensare...sicken balanserad välriktad kick mot mitt lustcentra. Kaisersteinfels är en elegant varelse, där den lilla sötman ger precis den där extra dimensionen som får min Riesling-lust att rinna över. Tidigare har sötman kanske upplevts som aningen påträngande, men den är numera integrerad och uppträder nu som den spelfördelare alla fotbollslag borde ha. Allt faller på plats.
Här finns hur mycket potential som helst, men fan vet om jag vill ha min Riesling annorlunda än så här. Den kommer definitivt upplevas annorlunda, men bättre...knappast. Tack FV för påminnelsen!
(vs2400 2013-01-10 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  För några månader sedan korkades den senaste Rottland, och vi konstaterade då att kvarvarande buteljer ska avslutas relativt omgående. Och då är det ju bara att dra ännu en Rottland...det är fett, det är aningen svulstigt och en typisk kryddighet från detta Berg-läge. Gott...absolut, men inte någon kick av format. Saknar rediga syror...så är det. Vi suger i oss den under tre kvällar och intrycket är konstant. Gott...men inget storverk. Ser fram emot Kaisersteinfels och Schlossberg. (vs2400 2013-01-04 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Spännande att konstatera att fruktperioden är över för Leitz 07:or. Nu är det fritt utrymme för druvsort och ursprung att snacka. Och som Schloßberg snackar...en redig mineralstämma som mullrar nerför bergen, ner till Rhen. Sagolik fin utveckling, men samtidigt finns en liten naggande oro att grejerna har rusat väl snabbt mot mognaden. Det räcker bra så här.
Syror, fyllighet och längd är exemplariska. Vi dricker flaskan över tre dagar med konsekventa egenskaper. Här finns det jag vill ha i en Riesling. Bra kvalitet rakt igenom. Bra komplexitet. Skön mineralitet. Sa jag att frukten är väck;)
(vs2400 2012-10-26 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Efter en dryg veckas resande i franskt Pinot-land, är suget efter Riesling (tysk sådan) påfallande. Rottland tillhör inte mina favoriter vad gäller lägen i Rheingau. Brukar vara väl svulstig och syrorna brukar vara väl dämpade. Men nu låg den här flaskan väl synlig i källaren och därav korkryckandet. När det gäller min analys av syrorna i Rottland stämmer mitt kom-ihåg väl. Lite väl dämpade syror. Däremot har vi en torr rackare och med bra utveckling gällande frukt och mineraler. Trevlig dricka, utan att på något sätt slå undan benen på mig. Hade bara syrorna triggats en aning hade resultatet varit ett par snäpp upp. Ska drickas här och nu. (vs2400 2012-10-19 Hemma)
  2011 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Ehrenfels
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Här är butiken initialt råstängd. Dröjer en 30 minuter innan Riesling-karaktären börjar titta fram. Innan dess är det en anonym rackare som inte lämnar ett spår i doften. I munnen har vi framträdande och fina syror, bra frukt, mer eller mindre helt torr och en angenäm längd. Kommer att bli bra grejer, men vi väntar nog 2-3 år innan vi tittar till Leitz 2011:or. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2004 - Georg Breuer - Rauenthaler Nonnenberg - Riesling
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Nja...lever inte upp till mina förväntningar. Strulet börjar redan vid öppnandet...korken sitter stenhårt. Tyvärr ett ganska vanligt fenomen för tyska vitingar, framförallt de som är buteljerade 2002 och 2004 (2003 vet jag inget om). Korken går av på mitten och jag tvingas trycka ned resterande halva. Tyvärr hänger ett redigt gäng smulor med, vilket medför dekantering inklusive grovfiltrering. Sedan tillbaka i flaskan där den stora korkhalvan fortfarande befinner sig. Ingen bra början för Nonnenberg.
Doften är tyvärr redigt svag...inte mycket som yppar sig...knuten och blyg. Däremot smakmässigt ger Nonnenberg ifrån sig bra Rieslingkaraktär...syror...lyft...längd...tryck. Bra grejer om än inte omvälvande. Har inte riktigt den spänst som etikettens förväntningar bär med sig. Sparar en dryg halvflaska med korken guppande där i...stort misstag! Den får dessutom stå 2 dagar i kylen och det har inte hänt något positivt...tvärt om. Korkens påverkan går inte att blunda för...vinet är nu inte bara stumt i doften, utan minst lika kärv i munnen. Inget trevligt alls. Mitt misstag gör att såsförrådet fylls på med fina droppar Nonnenberg-Riesling. Inte roligt...
(vs2400 2012-04-09 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Alltid ett litet risktagande med en Riesling med bara några år på nacken...vad har hänt när babyhullet börjat försvinna...är den på väg in i den beryktade tunneln...men men...bara att dra korken och stålsätta sig.
Initialt en smygare där åtterhållsamhet och försiktighet dominerar. Efter en timme börjar Kaisersteinfels visa sitt mineraliska ansikte och man riktigt känner den nerviga potentialen. Kommer att bli härligt bra efter en natt i kylen...återkommer med andra ord.
Efter ytterligare ett dygn i kylen har Kaisersteinfels skruvat upp struktur och spänst ett par snäpp. Mer vinande syror, mer knastriga mineraler och klart mer fart i munnen. Härlig Riesling som har en ljuvlig framtid. Dröjer 3-4 år innan vi hälsar på igen.
(vs2400 2011-11-17 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Tack gode gud för Riesling. Precis vad man behöver efter en helg där slitet i trädgården stått i fokus. Som belöning drar vi korken på en av Leitz vibrerande 07:or...Kaisersteinfels. Och vibrerande är rätt ord...syrorna fullständigt sjunger...frukten är numera ersatt av steniga och rena mineraler...känns mycket torrare än tidigare...bra lyft i Riesling-anden och dessutom ett långt läskande slut. Sanslöst fin Riesling-dricka som klockar in på behagliga 12%. Återigen ett vin som direkt talar till ens innersta. Och inte heller här mycket att analysera, utan snarare bara att glädjas över. Och glädjen blir ju inte mindre att Leitz innehar en stor plats i källaren. Kaisersteinfels av 07-modell har släppt allt sitt baby-hull och har påbörjat resan mot seriöst vin. Nu står som sagt vad de unga mineralerna i fokus. Det här vinet lever många år till. Väntar 3-4 år med att knäcka nästa förtjusande flaska. (vs2400 2011-09-18 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Testas över tre dagar. Jämfört med Leitz Kaisersteinfels är Schlossberg mer direkt, mer balanserad och helt enkelt mer i drickfas här och nu. Schlossberg är mer fruktdriven (mandarin), men har naturligtvis sin släng av redig mineralitet i bakgrunden. Inte heller lika söt-orienterad som Kaisersteinfels (visst, restsötman finns även närvarande i kvällens glas) utan bara oerhört fint balanserad. Löjligt god och pigg att dricka. Samtliga tre kvällar briljerar Schlossberg. Viker inte ned sig, men inte heller någon direkt utveckling att tala om. Leitz viner är nog inget för det riktigt långa (10 år plus) perspektivet.
Det här är en Riesling av typisk tysk karaktär, där drickbarhet, briljanta syror, läcker längd, klockren näsa, finfin frukt och enorm pigghet gemensamt bygger en förträfflig ung Riesling. Missa inte Leitz 09-charm.
(vs2400 2011-05-13 Hemma)
  2009 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels - Riesling - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Gott...läckert...potential...mineraldrivet...fint inlindad sötma...rediga syror...Riesling från hantverkare Leitz. Satans fina grejer. Som bara kommer att växa till sig de kommande 4-5 åren. Kommer garanterat leva längre än så, men Leitz viner har charmen och lättheten som bör njutas inom lagom drickhorisont.
Leitz viner har oftast en spänst som förför, en charm som medför stor drickbarhet och en briljant renhet. Av hans stora viner (Kaisersteinfels, Sclossberg och Rottland) är det Rottland som inte riktigt vunnit min gunst. De andra däremot är inget annat än vinnare. Trots sin brutala ungdom är både Schlossberg och Kaisersteinfels harmoniskt balanserade. Om vi återgår till just Kaisersteinfels är det framförallt kombinationen av inlindad sötma och sylvassa syror som lyfter vinet till de höjder där det hör hemma. Det här är redigt fina grejer!
(vs2400 2011-05-05 Hemma)
  2007 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Dags att göra ett nedslag bland Leitz 07:or och jag tycker att det är bästa att börja med den lite (vanligtvis) fluffiga Berg Rottland. 07 anses som en kanonårgång och innehållet i kvällens flaska motsvarar förväntningarna med råge. Rysligt bra helt enkelt.
Visst finns det lite fluffiga/tropiska inslag i näsan, men inte alls på den nivå som jag oroade mig för. Fortsatt lever vinet mestadels på sin mineralstruktur. Och det visar sig framför allt i munnen. Bra tryck hela vägen. Syrorna ligger rätt, frukt/fyllighet håller sig i schack medan mineralerna sprider ut sig i munnen. Som allra bäst är Rottland när man precis svalt klunken. Den rensande och uppfriskande känslan är total. Det här är ett vin att dricka, inte att prova. Man kan uppleva det aningen kort, men det finns så mycket fler förlåtande drag i denna klockrena 07:a. Börja njut av dessa rackare.
(vs2400 2011-01-11 Hemma)
  2005 - Josef Leitz - Rüdesheimer Berg Schloßberg - Riesling - Trocken - Alte Reben
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Definitivt god, men aningen atypisk för mitt fredagssinne. Lite väl mycket godiskaraktär (misstänker odlad jäst) och brist på energiska syror. Lite väl mycket GV-toner för att mitt Riesling-sinne ska ge tummarna.
Men så är det med förväntningar, man ser fram mot knäckande fina syror, men möts av en godisfyllig karaktär. Sånt är nu vinlivet ibland.
Gott som sagt, men inte riktigt mitt bord.
(vs2400 2010-10-08 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning