Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 3 av 3
Vin
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Tunga grejer...som kanske inte gör sig under sommarmånaderna...men när vi äter syditalienskt och maten kräver ett vin med redig frukt och kraft...då är det bara att plocka fram ett fatad Cannonau (Grenache) från Sardinien.
Passar ypperligt till maten. Syrorna i vinet kommer fram och faten trycks undan. Frukt och tanniner ser till att slappheten hålls på ruggigt långt avstånd. Fint som fan till maten. Men på egen hand blir det värre. Tungt, lite sötsliskigt, fatdominerat och huvudvärksframkallande.
Vi tänkte rätt till maten (får se till att äta mer långsamt i framtiden) och det är ju egentligen det viktigaste. Resten av flaskan avvaktar vi med till nästa kväll.
(vs2400 2011-07-20 Hemma)
  2004 - Argiolas - Isola dei Nuraghi IGT - Turriga
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Första sniffen drar mig iväg till Barossa...precis som en Shiraz av ypperlig kvalitet...eftersom jag vet vad vi har i glaset är det otroligt överraskande att denna Sardinska ikon kan uppträda så här. Turriga är kanske Sardiniens absoluta topp-vin och man förväntar sig mer italienska toner. Turriga av modell 04 är ett lagringsprojekt av stora mått, återstående flaskor får ligga länge, länge innan nästa kork dras.

Efter första sniffen utvecklas vinet enbart positivt. Faten är hela tiden närvarande, men här finns också mint, mörk frukt, sötlakrits och en massa andra trevligheter att fördriva tiden med. Smaken är oerhört koncentererad, fina syror, enorm frukt, sköna tanniner och en imponerande längd. Struktur och ryggrad finns för långt ryggläge. Naturligtvis inte riktigt balanserat ännu...faten ni vet. Men de kommer att integreras likaså gäller det för fruktsötman. Till rådjurs-racksen blir vinet ypperligt. Sötman i vin och rådjur möter varandra förträffligt.
(vs2400 2009-08-14 Hemma)
  nv - Contini - Vernaccia di Oristano DOC - Antico Gregori
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Ett mellanting mellan torr Madeira (Sercial eller Verdehlo), Marsala och torr Sherry (Amontillado eller Oloroso) - så kan man enklast förklara vad en Vernaccia di Oristano (vintyp och druvsort) är för något. Vi har letat oss till Sardinien och till byn Oristano. Det är inte alltför vanligt att denna vintyp letar sig bortanför Sardinien. I detta fallet har firman Contini jobbat med ett Solera-system (vinet är med andra ord årgångslöst) som varit verksam i ungefär 100 år. Av denna Cuvée har det endast producerats 4000 0.5-liters flaskor. Inga stora volymer direkt.
Det här är inget annat än ett rent kontemplationsvin - några valnötter och lite torkad frukt och en liten sipp AnticoGregori...njutbart!!
Vi har småsippat denna njutning i dryga 2 veckor. Inga dippar överhuvudtaget.
(vs2400 2009-01-16 Hemma)
1
Lägg upp ny provning