Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 30
Vin
  2004 - Schubert Estate - Shiraz - Goose-yard Block
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Här finns inget kontemplativt. Inget att klura över. Ganska enkla regler...ett läge, en växel, endimensionellt...men bara för det inte alls oävet...bara redigt ointressant. Skulle jag få det här framför mig och få vetskapen att så här ser ditt framtida vinliv ut...ättestupan nästa! Synopserna går inte igång på sådant här. Till kvällens grillade hjortspett rasslar grejerna ner utan motstånd. Men efteråt...sött...inställsamt...lite dansband...kan vara något för Ernst. En flaska kvar...se upp IV! (vs2400 2013-06-08 Hemma)
  2004 - Clarendon Hills - Shiraz - Astralis
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Doften skickar oss med en gång till Australien...mint-tonerna får oss instinktivt att direkt fundera på Shiraz. Inget vulgärt, utan på ett elegant och rent sätt. Här finns något klassiskt som lurar i glaset. Raffinerat och intrikat. Hur god som helst att sniffa på. Oavsett hur läcker doften är, är det i munnen vinet verkligen regerar. Det är moget varmt, men ändå svalt elegant. Det är klassiskt europeiskt (syrastrukturen), men ändå solmoget australienskt (den lilla sötman på slutet som kickar in). Det som ändå imponerar mest är det stora självförtroendet kombinerat med lågmäld ödmjukhet. Vittnar om stor kunskap att framställa godsaker som detta. Potential...absolut.
En ynnest att dricka!
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2003 - Glaetzer - Shiraz - Amon-Ra
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Övertydlig aussie. Där Astralis uppvisar elegans faller tyvärr Amon-Ra platt på sin tyngd. Det enda som imponerar här är koncentrationen...nästan som att tugga kaffesump. Hittar inget som kickar igång min vin-nerv. Inte min vinstil. (vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2004 - Arakoon - Shiraz - Doyen
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  En Aussie-Shiraz är egentligen inte så dumt...ibland är det bara för mycket, men i rätt händer kan resultatet bli på gränsen till redigt bra. Charmigt...fruktigt...redig fyllighet...klockrent till grillföda.
I samband med en liten källarinventering konstaterar vi att det börjar bli oroväckande tomt i Aussie-facket. Påfyllnad rekommenderas. Och det typiska går ju inte att gnälla på...för det är precis vad det är...typiskt. Det kan bara inte vara något annat än en Shiraz från Barossa/McLaren Vale. Och med några år på nacken har de värsta vulgära fruktattackerna lugnat ned sig. Det här är gott!
(vs2400 2012-05-20 Hemma)
  2003 - Kay Brothers Amery Vineyards - Shiraz - Block 6
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Kultvin från McLaren Vale med skruvkork och med några år på nacken. Ska bli skoj att se vart denna flaska tar oss. Jo då, här är det fullt tryck i frukten...inget som vikit ned sig överhuvud taget...inte ett endaste litet tecken på åldrande (krafs i flaskan i och för sig)...skruvkorkens för och nackdel. Ingen risk för korkskada (fantastiskt skönt), men inte heller något trevligt transformerande av vinet. Blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka. Vinet är skitgott i sin våldsamma fruktattack, men det är ganska så tråkigt att dricka eftersom det inte händer något. Och det har ta mig fan inte hänt något sedan vinet buteljerades. Finns ju ingen anledning att lagra sådana här killar. Inga extra dimensioner dyker upp under kvällen. Jättegott, men jättetråkigt...kan lika gärna äta chips! (vs2400 2011-09-30 Hemma)
  2002 - The Willows Vineyard - Shiraz - Bonesetter
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Trögstartad rackare. Väldans svår att släppa något ifrån sig förutom redigt med mjölkchoklad. Inte något som jag tjusas direkt över. Men med tid börjar denna rena Barossa-Shiraz tina upp. Fram kommer mint, mörk frukt och andra typiska Barossa-prylar. Vi har en liten hjortfilé på faten och det är här som denna relativt åldrade Barossa släpper alla hämningar. Fullt tryck i frukten...syrorna dyker upp från ingenstans...helt plötsligt är det hur vidöppet som helst. Visst är det koncentrerat och %-starkt, men nästan aldrig tvärtungt. Visst finns det kraft kvar för några år till, men jag tror ändå att det är här och nu man ska rycka korken. Trevliga grejer! (vs2400 2011-09-23 Hemma)
  2008 - Rockford - Shiraz - Basket Press
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Fy satan vad bra grejer. En legendarisk Barossa-Shiraz visar vad landet/druvsorten/regionen/producenten kan producera. Balans - definitivt. Typiskt - definitivt. Stort - definitivt. Ungt - definitivt. Potential - definitivt. Vi kan hålla på så här ett bra tag, men oftast räcker det att få ur sig ett ...satans bra vin...för alla ska greppa.
För det här är inget annat än ett storslaget vin. Och det är finlemmat och elegant. Samtidigt har det en frukt som är Ellroy-stooooooor.
Det finns en trist pryl med Basket Press...det går inte att få tag på (om du inte är med på Rockfords mail-lista). Och när det dyker upp på en vinlista i Brisbane är det bara att hugga.
Skitskoj att testa och sanslöst gott att dricka. Ellroy-stooooooooooort.
(vs2400 2010-11-20 Rest i Brisbane)
  2008 - Noon - Grenache Noir - Eclipse
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Tunga grejer, men ändå lätta...skum beskrivning, eller hur.
Det tunga härrör sig från den enorma koncentrationen, fylligheten, smakrikedomen, fruktsötman...kombinerat ger det ett intryck av en jätte som kör över dig.
Det lätta härrör sig från elegans (motstridigt, jag vet), balans och integrerad alkohol (15,5 som inte känns under flaskans tömning, men dagen efter). Ett motstridigt vin minst sagt, men jävligt gott att njuta av.
Blandningen är skön (Shiraz, Grenache, Cab och Graciano) vilket borgar för en trevlig framtid. I dag tronar ändå Grenache överst när det gällar att sätta prägel på Eclipse. Faten är imponerande diskreta. Det är frukt och åter frukt som står i centrum av denna skapelse.
Invändningar utöver dagen-efter-syndromet är att fruktsötman är väl påtaglig i dagsläget, men här hyser jag inga tvivel om att den kommer att krypa in i helheten efter ett gäng år.
Två flaskor kommer att läggas undan för framtida bruk.
(vs2400 2010-10-12 Hemma)
  2006 - Kalleske - Shiraz - Greenock
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  När en Barossa-Shiraz är bra, då är det inget annat än en skön fullträff. Och Kalleske kan det här med Shiraz. Inget snack. Bara resultat. Men det är klart, gillar man inte redig frukt, bra fathantering, koncentration och övertypiskhet, ja då ska man se sig om efter något annat. För det här kan helt enkelt inte vara något annat än Shiraz från Barossa...ruggig frukt, koncentration, bra längd, pigga syror, mjuka inbjudande tanniner men ändå ett redigt kraftpaket. Personligen diggar jag dessa typiska Barossa-varelser, men med förstånd. Skulle man tuta dessa allt för ofta blir man nog ganska less. En i kvartalet är nog en lagom kvot. (vs2400 2010-07-30 Hemma)
  2003 - Rockford - Cabernet Sauvignon
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Till middag serveras en långsamt tillagad kronhjortsstek som serveras med alldeles nyplockade Sturkö-potatis (årets första Puritan). Till denna klassiska söndagsmiddag vill vi njuta likaledes klassiska toner i vinerna. Först ut är en ren Cab från Barossa. Och det formligen skriker Aussie. Om det är en Shiraz eller Cab är inte lätt att avgöra, men att vi är i Aussie-land råder inget tvivel om. Mynta, solmogen mörk frukt och aningen rostade fat säger våra näsor. I munnen får vi en alltför het käftsmäll av alkoholhetta för att vi ska sjunga vinets lov fullt ut. Funkar mer än väl till maten, men på egen hand är det ingen vidare balans. Vinet kommer liksom i flera delar där % dominerar väl häftigt. (vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2006 - Poonawatta - Shiraz - The Cuttings
(Australia - South Australia - Eden Valley Info)
Visa mer information
  Vad ska man dricka till en älgkalvfilé? Och som dessutom ska passa alla i sällskapet. En aussie brukar falla de flesta i smaken och mjukheten i vinet brukar dessutom funka bra till de små fina smakerna i älgen. Denna Shiraz är från Eden Valley, som är aningen mer kyligare än t ex Barossa, vilket borgar för en mer elegant och strukturerad Shiraz. Så är också fallet, utan att ge avkall på frukt, vilket gör att vinet inte på något sätt dominerar över älgen. Funkar väldigt fint tillsammans.
I doften samsas mynta, frukt (cassis, björnbär) och finstämda fat. Väl i munnen är syrorna överraskande friska (inte artificiella), vilket tonar ned frukt och fat. Snarare ger vinet ett redigt elegant intryck. Och som sagt...till maten råder fullständig harmoni.
(vs2400 2010-06-25 Hemma)
  2003 - Samuel's Gorge - Shiraz
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Snälla nån, knäckande lysande Shiraz från McLaren Vale och en okänd producent vid namn Samuel's Gorge. Vi besökte honom på plats och producenten rekommenderas i samma andetag som Noon. För er som känner till Noon förstår att vi har saftiga grejer i glaset i kväll.
Färgen har fin lyster, fortfarande ungdomlig och naturligtvis koncentrerat tät. Doften skriker Aussie-shiraz (mint, frukt, proffsiga fat) och är imponerande stor. Smaken är en fullständigt förträfflig käftsmäll. Satan vad gott! Enorm frukt, bra syror, mjuka tanniner och en otroligt välbalanserad upplevelse. Längden är ljuvligt lång. Satan vad gott! Måste erkänna att när Shiraz är på det här viset är det inget annat än en stor fantastisk kick. Och grejen är att den funkar mer än väl till den lättgrillade tonfisken. Ingen jolmig alkoläsk det här inte. Kanondricka!
(vs2400 2010-04-09 Hemma)
  2006 - Kalleske - Shiraz - Greenock
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Fullmogen frukt. Amerikanska fat. Eukalyptus. Mynta. Inget snack...en aussie i glaset. Och vi borde befinna oss i Barossa. Naturligtvis är det så. Munnen fullständigt exploderar av fyllighet, fruktsötma, alkohol och godis. I princip omöjlig att matcha till maten, men Greenock-Shirazen fungerar utmärkt i fåtöljen framför brasan. Godisvin. Komplext...knappast. Kontemplation...lägg av. Gott...absolut. Inga djuplodande analyser behövs. Konstaterar dock att vi lyckas få i oss mer än ett glas. Resten sparar vi någon/några dagar. (vs2400 2010-01-30 Hemma)
  2004 - Glaetzer - Shiraz - Godolphin
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Pang-på frukt. Barossa-Shiraz. Lite ensidig i både doft och smak. Lite artificiell syra...tror nog det. Helt ok, men inte ikväll. (vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  2006 - Glaymond - Shiraz - The Distance
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Pang på rödbetan-frukt!! Inga djuplodande analyser behövs när man skruvar korken av denna trevliga aussie. Frukt i massor, mynta i massor, kraft i massor. Finessrik...knappast. Men grejen är att alla viner faktiskt inte behöver vara det, utan ibland är det gott med relativt enkla och okomplicerade - men goda - viner.
The Distance är en ren Shiraz från Barossa som är producerad av Glaymond. Inköpt hos Atom i Danmark - nästan bara rediga grejer där - och som vanligt blir det en trevlig stund vid glaset.
(vs2400 2009-09-24 Hemma)
  2004 - Schubert Estate - Shiraz - Goose-yard Block
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Klassisk Barossa-Shiraz...koncentration, massiv frukt, kolsvart, after-eight, en sötma som kommer att integreras, en enorm fruktattack, hyfsade syror och genomhyggliga tanniner. Med andra ord ett riktigt kraftpaket, men faktiskt en flaska som går att dela på två. Överraskande.
Vi grillar en redig skiva tonfisk (lätt, lätt) och Barossan gifter sig ypperligt med grillsmaken hos fiskabiten. Kvarvarande flaskor får ligga till sig ett antal år. Det vi vill uppnå är att sötman ska integreras.
(vs2400 2009-08-28 Hemma)
  2002 - The Willows Vineyard - Cabernet Sauvignon
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Willows är en liten familjeegendom som ligger i Barossa. Deras viner har en strykande åtgång. Hinner knappt buteljeras innan prylarna säljs. Framförallt är det deras vingårds-Shiraz - Bonesetter - som eftertraktas. Men även denna rena Cabernet Sauvignon har ett gott rykte i hemlandet. Och att vi har en Cab i glaset råder ingen som helst tvekan om. Cassis, mint, eukalyptus och ceder väller fram över glaskanten. Inte direkt aristokratiskt kanske, utan mer rättfram mogen frukt. Det finns gott om muskler i form av häftig fruktig fyllighet, hyfsade syror och trevliga tanniner. Gott att dricka för sig, men fixar inte riktigt det som serveras för kvällen - grillad ryggbiff. Förvånar oss bägge eftersom en aussie brukar älska dessa köttbitar. Bra vin som växer ordentligt. Sista glaset är allra bäst - typiskt. (vs2400 2009-07-10 Hemma)
  2004 - Diggers Bluff - Shiraz - Top Dog
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Till maten är det en uppvisning i absolut toppklass av denna 'Top Dog'. I glaset lurar en Barossa-Shiraz från skamligt gamla stockar. Koncentrationen är enorm och kraften är närmast explosiv. Det går helt enkelt inte att bortse från droppar som dessa.

Att däremot dricka detta kraftpaket (16%) rakt upp och ned, innebär klara svårigheter. Man blir snabbt bedövad i käften och skallen känner naturligtvis av procenten. Som jag ser det finns det bara två syften med viner som dessa, antingen som provningsvis eller ännu hellre till en grillad köttabit.

Till kvällens biff sjunger och ylar denna alfa-hanne på ett djuriskt bra sätt. Vinet återfår syror, frukten sansar sig, tanninerna gör sitt jobb och fyllighet och längd gifter sig till maten på ett magiskt sätt. Osannolikt gott!!
(vs2400 2009-03-07 Hemma)
  2002 - Parker Coonawarra Estate - Cabernet Sauvignon - Terra Rossa
(Australia - South Australia - Coonawarra Info)
Visa mer information
  Så här läckra och charmiga vill man ha sina aussies. Tycker ofta de rena Cabbarna känns renare och fräschare. Och snackar vi Coonawarra ger vi oss gärna in i leken. Det här är Parkers 'enkla' Coonawarra men vi får redigt med godsaker i glaset. Vi hittar cassis, mint, blyerts och lite sötaktig frukt. Smakmässigt är frukten/fylligheten mäktig, syrorna fina, tanninerna mjuka och mogna allt levererat i en härlig längd. Buteljerad charm! Schysst 3-minuters-pop. (vs2400 2009-01-30 Hemma)
  2005 - Pirathon - Shiraz
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Klart charmigt bustroll från Barossa. Innehåller precis det man vill ha i en Shiraz. Frukt, frukt och just det FRUKT. Mjukt, snällt, proffsigt och druvtypisk. Grillvin!! (vs2400 2008-08-22 Västervik)
1 2
Lägg upp ny provning