Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 9 av 9
Vin
  2012 - Gilles Berlioz - Vin de Savoie AOC - Roussanne
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Roussanne i naturlig svid. Druvsortens fyllighet och viskositet parad med en lite skön ox-ton. Gillas skarpt. Funkar lika bra dag två. Bra komplexitet. Inget klunkavin dock. Värt att gå vidare med. (vs2400 2015-10-21 Hemma)
  2005 - Prieuré Saint Christophe - Vin de Savoie AOC - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Bästa flaskan hittills från den här hantverkaren. Till en ganska ovanlig kombination av älgburgare och pesto fungerar det här förvånansvärt bra. Syrorna tittar fram på ett ganska oväntat sätt. Och på egen hand är det en njutning att följa. Fin kombination av mognad och mogen söt frukt. Tanniner som stöttar och de smygande syrorna i bakgrunden. Riktigt fin flaska! (vs2400 2015-08-06 Hemma)
  2013 - Domaine Giachino - Vin de Savoie AOC - Gamay
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Sval Gamay. Absolut inte grön, utan mer ljusblå än det vanliga blå stråket i en Gamay från graniten i Beaujolais. Det här dricker man i stora klunkar på låg temperatur. Semi-carbonique. Häftiga syror. Omöjligt att inte gilla. Okomplicerad charm från Savoie. Vill ha mer. (vs2400 2015-05-07 Hemma)
  2013 - Denis & Didier Berthollier - Roussette de Savoie AOC - Altesse
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Ren Altesse/Roussette från Savoie. Vegetativ i doften, men ändå finns det något som drar mot mer mogen gul frukt. I munnen redigt torr, sjungande syror, mineraler och redigt uppfriskande. Gott och intresseväckande. Varför inte lite musslor till det här. Resterande flaskor får vila ett par år. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  2010 - Louis Magnin - Vin de Savoie AOC - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Den här behöver många år på rygg för att visa sin bästa sida. I dagsläget är det en tanninstinn rackare som behöver 5-6 timmar i karaff innan ett endaste litet leende visar sig. Oerhört svårbedömt, men innerst inne tror jag det finns något som kan innebära ett litet stordåd...som sagt...svår kille här och nu. (vs2400 2015-01-17 Hemma)
  2013 - Domaine Giachino - Vin de Savoie AOC - Jacquère
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Det här är deras Apremont. Initialt finns här gott om jordighet. Karaffera med andra ord. Väl där i ett par timmar gör underverk för denna fina Jacquère. IV-Patrik relaterade till avslagen Champagne när han testade Giachino Primitif för ett par veckor sedan. Klockren liknelse. Bra syror, knastertorr, bra lyft...mineralrikedomen går inte att missa. Absolut inte stort men försvarar sin plats med pondus i vinvärlden. Lirar i samma liga som en bra Muscadet... (vs2400 2014-11-08 Hemma)
  2005 - Prieuré Saint Christophe - Vin de Savoie AOC - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Här gick det undan. Fullständigt livsfarlig kombination av ambition och charm. Charmen kommer av lättheten (12%) och fantastisk ren rödfrukt. Seriösiteten finns där hela tiden i form av fin mogenhet, redig ryggrad, löjligt skön balans...orden räcker faktiskt inte till. Ögonöppnare av format. Har läst någonstans att Mondeuse ska vara en tannin-rik rackare, men här är de tyglade på ett fantastisk kompetetent sätt. Här finns dessutom det där makalöst sköna lyften i munnen som tydligt markerar storhet. Den blå känslan sitter i under hela flaskan. Här ska fyllas på! (vs2400 2014-08-09 Hemma)
  2010 - Domaine du Perron - Vin du Bugey AOVDQS - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Naturligt (eller vad vi nu ska kalla det) så det räcker. Inget snack om tillvägagångssättet, men oerhört svårt (omöjligt) att identifiera druvsort och ursprung. Om man bortser från ingångsparametrarna är det ett gott och friskt vin. Omöjligt att inte charmas av rödfruktighet och revoltanda. Så långt i från tillrättalagda mitt-i-vägen-viner man kan tänka sig. Grejerna tar klart och tydligt ställning i det lilla. Prislappen (drygt 200 dkk) är naturligtvis aningen löjlig. Sådant här ska kosta runt 150-180 sek. Kan man hamna där prismässigt kommer de här vinerna att få rättvis uppmärksamhet. Risken är annars att de snabbt blir en parantes i vinvärlden...och det vore jävligt synd! (vs2400 2013-09-05 Hemma)
  2010 - Domaine du Perron - Vin du Bugey AOVDQS - Mondeuse Noire
(France - Savoie Info)
Visa mer information
  Naturliga grejer i glaset som avslöjas direkt i form av sprits, äpplighet, spralliga syror och den typiska dansande lättheten. Ett vin som absolut inte ska analyseras sönder. Lite väl spretigt initialt. Efter en timme börjar grejerna lugna ned sig och viss harmoni infinner sig.
Den här naturliga brygden består av Pinot Noir och Mondeuse, men det är inte lätt att veta vad som är vad. Misstänker att Mondeuse tillför tanniner och mörker.
Ska vi köpa fler...tror inte det;)
(vs2400 2011-12-04 Hemma)
1
Lägg upp ny provning