Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 42
Vin
  2012 - Domaine du Cros - Marcillac AOC - VV
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Oavsett pris på den här sköningen är det ett av årets absolut mest lysande flaskor. Och sett till priset är det lätt den mest överlägset prisvärda flaska vi öppnat de senaste 2 åren. Vi snackar 12 skitna eurosar...
Doftar och smakar som en 3 gånger så dyr klass-CF från Loire. Blint hade man alltid alltid sagt CF. Grönskan finns där, men den är så kaxigt nedtonad och den blå frukten finns där likaså. Munnen exploderar av bra frukt. Dessutom barnsligt lättdrucket. Hittar inga fel...bara att det är svårt att få tag på...men det går!
(vs2400 2015-07-31 Hemma)
  2013 - Domaine du Cros - Marcillac AOC - Cuvée Lo Sang del Païs
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Tutas under fyra kvällar. Samma intryck vid varje tillfälle. Väldigt CabFranc-lik. Redigt grön, men på ett positivt sätt. Frisk och spänstig. Absolut inte stort, men intresseväckande. Läskande är en bra sammanfattning. Tycker om det här. Det här går vi vidare med. (vs2400 2015-04-18 Hemma)
  2005 - Clos de Gamot - Cahors AOC
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ingen direkt succé för den här traddo-Cahors'en. Sågas unisont. Trött eller som IV-Patrik uttryckte en tidigare gång...dystert vin. Sås. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  2005 - Clos de Gamot - Cahors AOC
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu ett känsligt vin. Försiktigt och blygt. Eller som IV skrev...lite dystert. Bra beskrivning. Lite rönnbärssyror även här. Har dock försvunnit när vi återtestar grejerna dagen efter. Mycket bättre. Mer utvecklat. Kraftfullare. Vitalare och mer levande. Kvarvarande flaskor får ligga ett bra gäng år till. Och när de öppnas gäller lång dekantering. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - Cuvée Prestige
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Efter de smeksamma Barolo-tanninerna är det dags att avsluta den röda paraden med tanniner av en helt annan karaktär. Trots att de är inlindade i en Nya Världen-fruktsötma står de ändå ut som oborstade och råbarkade. Inget att plocka fram på första daten...
Som FV-T sa...de här grejerna går inte att närma sig förrän de passerat 20-årsdagen. Och det ligger något i det...rör inte denna 01:a förrän 2025!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2000 - Clos Triguedina - Cahors AOC - Prince Probus
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin man vuxit ifrån. Det här har jag verkligen gått igång på tidigare, men nu är det inget annat än plank, spån, julmust...påminner tyvärr alltför mycket om en sönderekad Sangiovese. Här finns inga förmildrande omständigheter...bort min gamle vän. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2010 - Domaine Ilarria - Irouléguy AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Grönt är det första som slår en. Inte Loire-grönt (som jag oftast gillar), utan redigt paprikagrönt. Och det är inget jag rasslar igång på. Mina Tannat-viner vill jag ha med så mycket Tannat som möjligt. Här blir det bara kärvt, hårt, kantigt och svårhanterbart. Mer Tannat i blandningen tack. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - La Tyre
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tuffa grejer. Tunga grejer. Maffiga tanniner. Allt är som sig bör med tanke på innehållet. Prestige-Tannat från Brumont. Och vinet håller vad det lovar...om än inte färdigutvecklat...på långa vägar. Det har börjat anta lite Bdx-likheter i både doft och smak, men fortfarande finns det lite väl mycket fatvanilj och fullödiga tanniner. Om man hade haft möjlighet (tyvärr enda flaskan) att återkomma till La Tyre om 4-5 år då hade man nog fått än mer vinkick. Visst får man en liten föraning om vad som väntar runt hörnet, men elegansen är ännu inte där den kommer att vara om de där 4-5 åren.
Men gott är det och La Tyre funkar ypperligt till de grillade hjortbitarna. Innehållet försvinner i förväntad takt...snabbt!
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2002 - Labranche Laffont - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Käftsmäll...ingen vulgär sådan, utan en redigt bonnig sådan. Gott om skit under naglarna med andra ord.
Kompakt tät i färgen trots sina snart 10 år. Inte en endaste liten tendens att släppa på färgintensiteten. Dessutom gott om krafs i flaskan. Näsan belönas med mynta i massor...friskare än Colgate...och när man hittar tandkrämsvibbar...då pekar ganska mycket mot en bra Tannat. Nu är det ju inte bara god andedräkt, utan en kompakt mörk vägg av frukt och annat gottigt. Rustikt och inte vulgärt. Och riktigt franskt.
Tanninerna är som sig bör i en Madiran effektivt tuggande, dessutom fortfarande maffigt fruktigt och bra syrastruktur. Inte ett endaste tecken på mognad. Fortfarande ung till sin karaktär. Blir inte riktigt klok på de här Madiran-killarna. Och ju mer Tannat (denna är ren Tannat) desto krångligare väg mot mognad. Tyvärr får vi inget besked om den här varianten...vår sista flaska gick igår. Trevliga kickar har det varit...tack Labranche Laffont.
(vs2400 2012-04-04 Hemma)
  2001 - Clos de Lapeyre - Jurançon AOC - Vent Balaguèr
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Sötsliskigheter är inget som dricks i volymer på Sturköbaren. Lite synd med tanke på vilken kick den här Jurançon'en ger oss till desserten. Skälet är delvis att prylarna legat till sig bra många år (köptes 2005 på plats) i källaren. Komplexiteten har tilltagit. Redigt bra djup. Torkad karaktär på frukten...tänk fikon...tänk lite nötter...tänk lite torkat thé. Vinet är gjort på solmogna druvor (Petit Manseng) som får torka på vinstocken. Ingen botrytis. Absolut inget kladd, utan fin struktur på grejerna. Petit Manseng har klockrena syror, vilket kvällens vin är bevis på. Gillar det här. Kanske inget man dricker varje vecka, men lite oftare än en gång i halvåret får det bli fortsättningsvis. Fler sötingar kommer att sätta livet till på Sturköbaren. (vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Moget och drick-klart. Klara Bdx-toner i näsan, men i munnen pekar riktningen längre söderut...kan det vara en lite moderna Rioja...eller med lite mer betänketid pekar tanninstruktur snarare åt Madiran av bättre märke. Visst är det Montus i glaset. Moget...piggt...bra fyllighet...bra tanninstruktur. Även det här glaset är klockrent till lammracksen. Gott...balanserat...utvecklat...
Moget som sagt, men det finns fortfarande kraft för ett gäng år på rygg. Kanske inte kommer att utvecklas extremt, men ett litet snäpp uppåt finns det nog potential till i denna 2001:a.
(vs2400 2012-02-25 Hemma hod Fredik och Brita)
  2002 - Chateau d'Aydie - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Ankbröst på menyn...då brukar en Madiran vara rätt medicin. Tuffa tanniner och tufft kött med härlig fettkappa brukar funka alldeles utmärkt. Men se den här Madiranen var inte riktigt vår stil...på tok för mycket choklad och tung (vi snackar tung) frukt. Inte direkt en elegant lirare, utan här är det bara maffigt tryck som gäller. Går tyvärr tvär-bort. En liten positiv grej kan vi ju delge...inte det minsta tecken på att ge med sig...trots snart tio år sedan skörd finns det hur mycket liv (dock inte det som vi är ute efter) som helst. Står nog upp fem år till med lätthet, dock inte i vår källare. (vs2400 2011-10-21 Hemma)
  2002 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Cédre
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Cahors med rätt antal år på nacken resulterar i elegans, balans och karaktär. Och denna prestige-kille från Cèdre visar precis vad man vill uppnå. Här finns fortfarande en briljant syra som bär upp mörker och kraft. Kombinationen leder oss precis dit vi önskar oss när viltstekarna lagts upp på bordet. Satans gott till middagen. Alla ger tummarna upp. Låt dessa initialt fatstinna rackare ett redigt gäng år på rygg! (vs2400 2011-09-25 Hemma)
  2000 - Clos Triguedina - Cahors AOC - Prince Probus
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Riktigt fin utveckling. Bra mognad. Bra lyft. Finlemmad elegans och löjligt bra till den lilla bambi-steken.
Cahors är inte för alla. Vill man inte ha italienska syror i sina fransoser bör man leta efter något annat. Och man får dessutom vara beredd på en taaninstruktur som vissa kanske vill kalla ruffiga. Men ser man till helheten belönas man med en fin kvällskick. Det här är ett äkta vin. Inget överproducerat tjafs. Ingen sötsliskig fluffighet, utan ett redigt vin med briljant utveckling. Bra grejer att utmana smaklökarna med.
(vs2400 2011-01-15 Hemma)
  2002 - Château de Cèdre - Cahors AOC - Le Cédre
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff. Ännu ett bevis på att lagring lönar sig och att faten kryper in i vinet om bara frukten står upp.
Château de Cèdre får ofta kritik att de har lite väl häftig fathantering, och det kanske stämmer om man nyper vinet för tidigt. Även om de jobbar med rikliga mängder nya fat, så jobbar Château de Cèdre även med frukt av yttersta kvaliteten. Och då brukar helheten till slut bli redigt bra. Och denna flaska är ett ypperligt bevis på den tesen.
Vi njuter av denna grymma Cahors till ett härligt stycke kronhjort. Vi har låtit steken jobba på grillen (indirekt värme) och resultatet av hjort och Cahors är inget annat än löjligt gott.
Vinet har antagit ett balanserat och harmoniskt läge. Syror, frukt, tanniner och längd har hittat hem. Vi möts av en klockren uppvisning av klass och typiskhet. Satan vad gott livet kan te sig en lördag vid matbordet.
(vs2400 2010-08-21 Hemma)
  2002 - Château Bouscassé (Alain Brumont) - Madiran AOC - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Inspirerad av förra veckans Montus som verkligen imponerade och förvirrade, är det åter dags för en lagrad Madiran att ta plats på scen. Och återigen ser vi till att maten förväntas matcha vinet föredömligt. Vi grillar entrecôte, plockar potatis och vispar bearnaise. Enkel och redig sommarmat. Och ett vin som trivs till föda som detta. Svårare är det inte att ha en skön kväll på bryggan.
Vinet är Brumonts VV-version av Bouscassé och är mer eller mindre ren Tannat. Ett gäng månader på fat och därefter på rygg hos oss i 6 år. Då blir resultatet följande...näsan hittar drag av cassis, aningen ceder, lite vaniljiga fat och en viss utveckling. I munnen belönas vi med sköna syror, utvecklad frukt, lite kryddiga fattoner och bra utvecklade tanniner. Överdriver inte när vi säger att vinet är klockrent till maten. Står dessutom upp på ett förtjänsfullt sätt på egen hand. Inga uttorkade tanniner här inte. Rejält matvin. Hyfsat balanserat för att vara en Madiran.
(vs2400 2010-07-02 Hemma)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Upplurad på läktaren. Bortkollrad av de ruggigt härliga dofterna. Mognad cassis, blyerts, ceder...som synes klassisk Bdx i glaset. Till hjorten är det än mer uppenbart att vi har en ljuvlig Bdx i glaset. Stramt, elegant, strukturerat...enda invändningen jag har är att tanninerna är väl torra och kraftiga för att vågen ska framkallas. Och de blir allt mer uppenbara när faten är rensade. Då blir det tufft att njuta fullt ut, och det är väl tanninerna som borde fungera som en ögonöppnare. Men när väl fällan slagit igen är det svårt att krångla sig ur sina tankar. När T väl avslöjar att vi inte är i Bdx kopplar hjärnan läget. Tannat och Madiran.
Se där vad lite ålder kan göra! Men servera till klassisk mat. Då sjunger vinet och lurar mig redigt!
(vs2400 2010-06-27 Hemma med FV)
  2005 - Domaine Capmartin - Madiran AOC - L'Esprit du Couvent - Vieilles Vignes
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En pur uppvisning i Madiran-klassen. Kraftfull, men finstämd. Vi snackar redig frukt, men även en ypperlig fathantering. Tanninerna hålls i schack på ett föredömligt sätt. Bra potential.
Capmartin anses av många som kanske den främste företrädaren till personliga Madiran-viner. Och den här prestige-varianten ger verkligen valuta för investerade slantar.
Här får näsan sitt av mogen mörk frukt, sinnliga fat, en näve järn och den lilla personligheten jag vill ha i vinerna. Men det är ändå i munnen som vi hittar ännu mer godbitar...syrorna sitter som gjutet...tanninerna är varsamt tuffa...frukten imponerar och även faten kompletterar på ett fint sätt. Helhetsmässigt är det en av de absolut trevligaste Madiraner som jag testat. Och det trots dess relativa ungdom. Oerhört välinvesterade slantar.
(vs2400 2010-05-29 Hemma)
  2003 - Domaine Bellegarde - Jurançon AOC - Cuvée Thibault
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En söting krävs till vår rinnande Vacheron. En söt Jurançon på Petit Manseng brukar fixa jobbet. Och visst funkar denna angenäma söting riktigt bra. Invändningen är att Cuvée Thibault inte är riktigt typiskt och orsaken ligger i det extrema 2003. Undrar om inte värmen knäckt de stackars känsliga klasarna. Gott men inte med förväntad spänst och fräschör. Lite fattungt och honungsstinnt. Lite klumpigt helt enkelt. (vs2400 2010-02-13 Hemma)
  1998 - Clos de Gamot - Cahors AOC
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Sist ut bland kvällens Cahors. Och äldst. Gamots traditionella stil ska komma till sin rätt först efter ett gäng års ryggläge. Och resultatet...blir som de övriga...syror, tunn mitt och tanniner. Håller inte ihop som provningsvin. Däremot till maten växer den traditionella soppan ett par snäpp. Riktigt angenämt, dock utan att vi tar till hyllningar. Helt ok, men inte mer.
Dag 2 nås vi av positiva signaler. Och till maten kliver Gamot lätt upp på prispallen. Riktiga smygare som vinner i längden. Och till käket är det den klassiska lätta stilen som värmer våra hjärtan. Riktigt trevligt.
(vs2400 2010-01-15 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning