Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 3 av 3
Vin
  nv - José Maria da Fonseca - Moscatel de Setúbal DO - Alambre 20 Años
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Kvällens första förstärkta vin.

Här är det oranga färgtoner som gäller. Otroligt härlig lyster.
Ljuvligt knäckiga citrustoner kommer farande ur glaset. Krossade druvskal samsas med inslag av thé, lite nötter och torkade frukter. I munnen dominerar sötma och tillräckliga syror. Känns lite kort. Korrekt, gott och en bra inkörsport till de mer komplexa vinerna som följer.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - José Maria da Fonseca - Moscatel de Setúbal DO - Bastardinho de Azeitão 30 Años
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Nu blir jag härligt lycklig. Ett stort smil på mina läppar. Det här är förbannat gott. Koncentrerad doft av citrusskal, krossade druvor, läcker citrusmarmelad, en imponerande urkraft stiger ur glaset. Vad är det här...Väl i munnen upplever man en klockren kick...vilka syror, välbalanserad sötma, distinkt renhet och en otrolig längd. Allt harmoniskt och balanserat. Ren pur energi!!

I glaset har vi en utrotad druvsort sedan ett gäng år. Bastardinho heter den och ansågs vara en överlägsen mutation av den vanliga Muscat-druvan runt Setúbal. Tyvärr ansågs den dessutom vara kinkig i vingården...vilket fick till följd att samtliga stockar togs ur produktion - läs rycktes upp - tragiskt.
Det här är magist gott. Tack ännu en gång Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - J. A. Fernandez - Moscatel de Setúbal DO
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Oj vad annorlunda. En riktig smygare initialt. Här gäller tålamod. Efter ett tag öppnas dammluckorna och det går att hitta granskott, ännu mer tall-växter, återigen lite thé, fina toner av nötter och torkad frukt. Komplexiteten ligger på en helt annan nivå. Annorlunda som sagt. Smakmässigt är syrorna fortfarande vitala, frukten mer finstämd, längden imonerande. Ett vin i härlig balans och harmoni.

När Niklas berättar den otroliga historien bakom vinet blir man mållös. Det vi har i glaset är antagligen tappat i mitten på 1930-talet. Innan Berlin-olympiaden och det spanska inbördeskriget...snacka om perspektiv...
Återigen ett enormt tack till Niklas att 'offra' denna historiska dryck på oss. Fantastiskt!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
1
Lägg upp ny provning