Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 7 av 7
Vin
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Tycker om Les Crêtes tolkning av Petite Arvine. Lätt, torr, bra syror och angenämt ren frukt. Inga konstigheter, utan bara ett lättsamt gott vitt vin. Ett vin som alla bör förstå sig på, man behöver absolut inte analysera någonting i det här glaset. Okomplicerat, men redigt bra. Inget att spara, utan drickes här och nu. (vs2400 2013-06-01 Hemma)
  2008 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Côteau la Tour - Syrah
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Klockren Syrah-karaktär. Klockren vinupplevelse. Klockren onsdagskick. Och hur skön som helst när kvällssolen trycker på mot västfasaden. Att den dessutom funkar till den lättgrillade laxen som serveras till en fräsch grönsallad (och hempiskad hollandaise) gör inte saken sämre. Absolut inte.
2008 lyser igenom i form av lätthet och friskhet. Inget att spara. Ska tutas inom två år (snacka om generalisering) eftersom det inte finns tanninstruktur och inte heller den fruktkoncentration som borgar för ett relativt långt hälsosamt liv.
Men att njuta här och nu...absolut! Mer Valle d'Aosta till Sturköbaren.
(vs2400 2012-05-02 Hemma)
  2007 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Åter dags att testa Crêtes härliga distinkta Fumin. Och inte blir vi besvikna...åter är det den sköna kombinationen av Gamay, Syrah och Cornalin som kokas ihop till de säregna drag som Fumin lyckas prestera. Bra tryck i frukten, bra syrastruktur och charmiga och tillgivna tanniner. Lättdrucket och alldeles ypperligt till en enkel pasta med fin tomatsås.
Gillar den här typen av karaktärsfulla och personliga hantverksvinerna. Fantastiskt skönt att det finns unika härligheter som fortfarande når ut. Bara man orkar leta belönas man av trevliga kickar...även en simpel torsdagskväll.
Lika fin och spänstig kväll nummer två.
(vs2400 2011-12-15 Hemma)
  2006 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Drickbarhet i topp. Fullständigt charmar sönder oss i sin direkthet. Rödfruktig med ett och annat bär av mörkare sort. Doften kanske kan erbjuda ett större och intressantare spektra. Men vem bryr sig när drycken bara rasslar iväg. Passa på och drick på lite lagom temperatur...inte över 17. Väl däröver börjar en liten fundering kring chaptalisering växa fram. Det finns en liten påklistrad sötma som kickar in i vissa lägen. Dock inget som stör när temperaturen ligger där den ska.
Antagligen inget att spara, men jag vill nog ha ett par flaskor till att knäcka inom de kommande 12 månaderna. Riktigt personligt och skojigt vin...och redigt gott!
(vs2400 2011-08-14 Hemma)
  2007 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Vigne la Tour - Fumin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff när det gäller skojigheter. Fumin...doftar Syrah...ser ut som Syrah...och smakar inte som Syrah. Har inte samma tanninattack och inte heller riktigt samma fyllnadskänsla. Men inte långt ifrån...för här finns bra syror, bra fyllighet och snälla tanniner. Trevlig och positiv norditalienare. 2007 var en bra årgång i Aosta och det behövs nog för att druvmaterialet ska få den stuns som denna upplevelse uppvisar. Gillar verkligen det här. Bra vin. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2010 - Les Crêtes - Valle d'Aosta DOC - Petite Arvine
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  Som en frisk fläkt från Aosta-dalen, drar denna italienska variant på Petite Arvine fram genom gommen. Inga stora åthävor, inga fräcka gester, inga svulstiga effekter, utan endast rena fina nyanser av ren alpluft. Inget stort vin, men härligt gott att njuta av i lagom stora klunkar. Skillnaden mot sina schweiziska kompisar är att syrorna är inte lika benhårda som de i Valais. Lite mer frukt än mineraler. Men sammantaget ett riktigt fint glas vitt från Italiens minsta vinregion. Här finns mer godis att upptäcka! (vs2400 2011-06-23 Hemma)
  2006 - Frères Grosjean - Valle d'Aosta DOC - Cornalin
(Italia - Valle d'Aosta Info)
Visa mer information
  En Cornalin (en schweizisk specialitet) från norra Italien kan man bara inte låta bli att testa. Och självklart blev det en fullträff på vår första kväll i Maine. Riktigt bra vin från en region vars viner man alldeles för sällan kommer i kontakt med.
Från och med nu kommer vi garanterat att återkomma till denna region för de lätta och personliga dropparna.
(vs2400 2008-04-12 Portland USA - Restaurang Cinqueterre)
1
Lägg upp ny provning