Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 23
Vin
  2002 - Chateau de Chamboureau - Savennières - Roche aux Moines AOC - Cuvée d'Avant - Moelleux
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Enda invändningen är att sötman inte stöttade tillräckligt till desserten. Letade egentligen efter en ung Auslese, men vi fick nöja oss med det här. Men sicket vin...hyfsat söt CB har ett djup få förunnat. Kommer nästan bättre till sin rätt på egen hand. Beundransvärda syror. Bra frukt...om än inte riktigt så söt. Härlig längd. Försvinner dock bort en aning efter den makalösa Madeiran. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  1990 - Château d\'Yquem - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Det här tycks om. Att det är åldrat botrytiserat (honung, saffran, lite skön vanilj...) går inte att dölja, men att det är Y:et chockar samtliga runt bordet. För inte tycker jag att det är sååå vansinnigt stort som etiketten säger. Självklar kompis till crème brûlée. Egentligen vill man bli golvad av, men när den stora kicken uteblir...ja då smyger snarare en liten besvikelse över mig. Inte lätt det här med vin...
Tål ett gäng år.
(vs2400 2014-04-30 Hemma)
  2012 - Marco Sara - Picolit DOCG - Un Piculit dal dîs - Picolit
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Sött och gott till desserten, men saknar syror för att kunna sätta mer bestående spår. Skoj att testa Picolit. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2004 - Andre et Mireille Tissot - Arbois AOC - Chardonnay - Vin de Paille
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ännu mera sött, men här finns syror så det förslår. Och det är precis vad som behövs för att balansera den rediga sötman. Imponerande med tanke på att vi har en 04:a i glaset. Inga tecken på att vika ned sig. Gott. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2001 - Clos de Lapeyre - Jurançon AOC - Vent Balaguèr
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Sötsliskigheter är inget som dricks i volymer på Sturköbaren. Lite synd med tanke på vilken kick den här Jurançon'en ger oss till desserten. Skälet är delvis att prylarna legat till sig bra många år (köptes 2005 på plats) i källaren. Komplexiteten har tilltagit. Redigt bra djup. Torkad karaktär på frukten...tänk fikon...tänk lite nötter...tänk lite torkat thé. Vinet är gjort på solmogna druvor (Petit Manseng) som får torka på vinstocken. Ingen botrytis. Absolut inget kladd, utan fin struktur på grejerna. Petit Manseng har klockrena syror, vilket kvällens vin är bevis på. Gillar det här. Kanske inget man dricker varje vecka, men lite oftare än en gång i halvåret får det bli fortsättningsvis. Fler sötingar kommer att sätta livet till på Sturköbaren. (vs2400 2012-03-24 Hemma)
  2004 - Királyudvar - Aszú
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin till ostarna. Och här gäller det botrytis i världklass. Ingen tunghet...inget kladdighet...utan endast en fantastisk renhet, en härlig spänt, sanslösa syror och en längd som man bär med sig in på småtimmarna. Trevlig ungdomlighet i vinet. Gillar verkligen det här. Så rent coh elegant. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  2003 - Domaine Bellegarde - Jurançon AOC - Cuvée Thibault
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  En söting krävs till vår rinnande Vacheron. En söt Jurançon på Petit Manseng brukar fixa jobbet. Och visst funkar denna angenäma söting riktigt bra. Invändningen är att Cuvée Thibault inte är riktigt typiskt och orsaken ligger i det extrema 2003. Undrar om inte värmen knäckt de stackars känsliga klasarna. Gott men inte med förväntad spänst och fräschör. Lite fattungt och honungsstinnt. Lite klumpigt helt enkelt. (vs2400 2010-02-13 Hemma)
  2002 - Theo Minges - Gleisweilerer Hölle - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Bra balanserad Auslese. Sötman börjar vika ned sig till förmån för mer komplexitet. Vi hittar redigt med botrytis, knäckighet, tropisk frukt och citrus. Med tanke på Auslese-nivå samt Pfalz lyser mineralerna med sin frånvaro. Minges är en underskattad lirare som har svårt att nå ut med sina alster. Synd, med tanke på kvalitetsnivån. Detta är den sista av våra exemplar och de har hela tiden utvecklats till det bättre. Håller många år till. (vs2400 2009-08-14 Hemma)
  1995 - Moulin Touchais - Coteaux du Layon AOC
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Blint. Vått ylle, lite marsipan, lite unket, gråpäron...att det är en Chenin Blanc från Loire råder inget tvivel om. Och att det antagligen är en Moulin Touchais med hyfsad ålder kommer vi också fram till relativt snart. Och då utan att ens ha smakat på vinet...när vi väl gär det möts vi att typisk kaxiga Chenin Blanc-syror, en liten sötma och en hyfsad längd. Ingen stor botrytiserad upplevelse, utan en helt ok Loire-resa från en trotjänare som Moulin Touchais. (vs2400 2009-07-11 Sverker)
  2004 - La Pleine Lune - Christian Crittin - Marsanne - Légende d'Autonne
(Suisse - Valais Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt vad jag vill ha...i små mängder funkar det, men på tok för sött och sliskigt. Här saknas fräschör! Väl mognad Marsanne från terasserade odlingar i Valais må vara hur exklusivt som helst, men när det inte håller måttet ska det ut!!
Det här går åt snabbt i alplandet, men med vetskapen om att de går igång på tok-malolaktiska vita överaskar det mig inte. Absolut inget fel på vinet, men inte min grej.
(vs2400 2009-06-13 Hemma)
  2003 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Auslese - ***
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Karl Erbes huserar i Ürzig och är på långa vägar inte någon av byns mest namnkunniga odlare. Likväl är vinerna på tok för bra för att de ska falla i glömska. Vi har en svår årgång i glaset - 2003 - och vi har tidigare blivit lite besvikna på Erbes -03:or. Men här är det tummen upp. Denna auslese är dessutom märkt med *** så då måste det naturligtvis vara gott;-)
Tack och lov har den värsta babyfetman givit med sig och sötman har ersatts av läckra toner av dill och saltgurkspad. Låter gott eller hur...
Det här lurar vi i oss över en hel vecka, och då är det ändå en halvflaska som gäller. Håller imponerande bra. Skoj med överaskningar!!
(vs2400 2009-03-14 Hemma)
  1999 - Royal Tokaji - Aszú - 5 Puttonyos
(Hungary - Tokaj-Hegyalja Info)
Visa mer information
  Klassisk Tokaji!! Här snackar vi lite oxad botrytis med urläcker syra och brända karamelltoner. Skitgott godis från Ungern! Om vi ska leta lite negativt är det väl att denna 5-Puttonyos är aningen snabbmognad. Vi ger 25 cl-flaskan sonika skulden. Eftersom flaskans topp är plomberad med vax är det endast den lilla mängd syre som fanns i flaskan vid buteljering som åstadkommit detta. Småflaskornas fördärv!! (vs2400 2009-01-24 Hemma)
  2005 - Château Doisy Daëne - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Trevligt att stifta bekantskap med en Sauternes från 2005 alla redan nu. På tok för ung, men den levererar ändå förhållandevis redigt. Balansen finns på plats, botrytis, rök och angenäm fathantering likaså. Sötman är sådär härligt lagom och det beror på att syrorna bär vinet på ett förtjänstfullt sätt. Bra grejer helt enkelt som bara kommer att utvecklas till det bättre om 5-10 år. (vs2400 2008-12-05 Ost-vin Munskänkarna)
  2002 - Virili Piero - Montefalco Sagrantino DOCG - Passito
(Italia - Umbria Info)
Visa mer information
  Pang, säger det. Alla undrar gemensamt vad som kan leverera sådan kraft på så få droppar. En Sagrantino Passito, är svaret. Vi har Montefalcos minsta producent i flaskan framför oss - Virili Piero heter denne lille herre. Endast några tusen flaskor om året buteljeras i garaget. Och endast några hundra av denna fantastiska Passito ser årligen dagens ljus.
Det här är koncentrerad kraft på ett sanslöst positivt sätt. Wow avslutar vi med!!
(vs2400 2008-08-30 Hemma)
  2001 - Weingut Kurt Hain - Piesporter Falkenberg - Riesling - Eiswein
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Här ser man vad ålder gör med ett vin. En 2001:a är egentligen ingen ålder men nu är det Eiswein vi har i glaset. Enligt skolboken ska det skrika citrusskal om dessa dyra droppar - det har de tidigare flaskorna gjort - men med några år på nacken är det mer klassiska Rieslingtoner som klingar fram. Dill och mineraler i läcker harmoni - allt paketerat med balanserad sötma och syra. GOTT! (vs2400 2008-06-13 Hemma)
  2002 - Pierre Frick - Sylvaner - Alsace AOC - Bergweingarten - Moelleux
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  En söt Sylvaner från Alsace (egentligen en Vendange Tardive men eftersom Sylvaner ej anses vara en nobel sort får man inta använda Vendange Tardive-appellationen). Pierre Frick har löst problematiken att klassa vinet som en vanlig Alsace AOC samt döpt vinet till Moelleux.
Frick gör viner som andan faller på, helt utan betänksamheter för vad myndigheterna ska tycka. Vinerna blir därefter: säregna, oftast unika, spännande och utmanande. Detta är ett sådant vin. Ta fram ölöppnaren och njut av en söt Sylvaner.
(vs2400 2008-02-03 Hemma)
  2001 - Didier Aubert - Vouvray AOC - Moelleux
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  En mycket positiv överraskning. Vouvray älskar vi oavsett torrt eller sött. Här har vi en söt variant - Moelleux - utan att den dryper av sötma. Läcker balans av en liten okänd producent från ett mittimellan år. Vad skulle det inte blivit ett stort år?? Oavsett årgång eller producent har vi ett häftigt vin i glaset vilket ju är det mest viktiga. Drick och njut! Kolla det löjligt låga priset... (vs2400 2007-12-28 Hemma)
  2001 - Weingut Johannishof - Rüdesheimer Berg Rottland - Riesling - Auslese
(Deutschland - Rheingau Info)
Visa mer information
  Stor årgång (2001) och en hyfsad producent ger en upplevelse som sätter sina spår. Vinets ursprungliga sötma börjar omvandlas till mer komplexa toner där botrytisen sticker ut med sin härliga karaktär. Vinet tål med lätthet 5 år ytterligare. Det man ska betänka är den lilla flaskan. (vs2400 2007-12-15 Hemma)
  1998 - Koehler-Ruprecht - Kallstadter Saumagen - Riesling - Auslese
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Här är ett vin som befinner sig på väg mot mållinjen (eller till och med har passerat den). Känns trött och oxiderat. (vs2400 2007-09-29 Hemma)
  2001 - Weingut Karl Erbes - Ürziger Würzgarten - Riesling - Auslese - ***
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Bra år (2001), bra vingård (Ürziger Würzgarten) och en Auslese från en hyfsad producent. Här blir resultatet riktigt riktigt bra. Har testat motsvarande vin från 2003 och blev då besviken. Här trillar de dock bitarna på plats på ett harmoniskt sätt. (vs2400 2007-08-25 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning