Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 15 av 15
Vin
  1990 - Pereira D\'Oliveira - Colheita - Malvasia
(Portugal - Madeira Info)
Visa mer information
  Vad äter man till det här vinet...frågan ställs till Niklas Jörgensen och svaret kommer blixtsnabbt...redigt lagrad Parmigiano. När det gäller Madeira motsätter man sig inte oraklet, utan man införskaffar naturligtvis det föreslagna. Och sicken kombination...klockrent!
Även om % i vinet är hög är det inget som stör. Syrorna styr upp hela upplevelsen. Viss sötma finns det naturligtvis, men syrorna styr återigen upp grejerna. Madeira är gott. Jävligt gott. Det har en friskhet som berör och förför. Det här kan naturligtvis ligga hur länge som helst. Det dricks på tok för lite bra Madeira på Sturköbaren!
(vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  1967 - Taylor's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Till ostarna blir det naturligtvis lite mogen Port. Förvånansvärt pigg och trevlig är denna 67:a som absolut inte vikit ned sig. Fortsatt fin frukt med finstämda tanniner. Gott. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  nv - Toro Albalá - Viejisimo Solera 1922 - Amontillado - Montilla-Moriles D.O.
(España - Andalucía Info)
Visa mer information
  Knastertorr och nötig som sig bör när etiketten säger Amontillado. Gott i små mängder på egen hand och förtjusande när tapas-fatet med blandad gris serveras. Gjord på endast PX-druvor. Spännande. Och en bra rensare. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1982 - Quinta do Noval - Douro DO - Nacional - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En legend! Här snackar vi historia. Nacional är vinhistoria. Och det är en ynnest att få njuta dessa droppar. Absolut inte lätt att placera. Själv får jag Grenache-vibbar och drar till Banyuls. Doften spretar med väl mycket flyktiga syror. Alkigt är bara förnamnet. Men det är i munnen som vinets storhet avslöjas. Satan vad fint. Mjukt, elegant, balanserat, finstämt och absolut storslaget. Sanslös fin njutbarhet. Återigen slås man inför det faktum hur gott det är med Vintage Port. Vi dricker sådant här på tok för sällan. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Stor njutning. Stor upplevelse. Stort vin. Liten flaska. Gott det här...kraft, struktur, sötma, doftsensation, tanniner, balans, harmonisk, energi, kontemplation...en härlig upplevelse som avslutning på en bra kväll. Man kan säga att man dricker för lite Port, men om man njuter för ofta kanske man inte uppskattar dessa unika upplevelser. Ok 94 är ett lysande år vilket verkligen visar sig...bra nu och i många år framåt. (vs2400 2009-10-29 Hemam)
  1928 - Julio A. Cunha Successor - Velho Superior - Sercial
(Portugal - Madeira Info)
Visa mer information
  Tiden börjar sakta in...Vilken doft...läckert behandlat ädelträ, torkade frukter, lim i dess mest eleganta form, och en pigghet och friskhet som är bedövande. Och väl i munnen rensar Sercial-syrorna bort eventuell tandsten.
Det här är en fantastisk dryck. Madeira vill jag ha mer av. Livfull, elegant och tokrolig.
Tänk om man som 81 åring har lika bra spring i benen som denna fantastiska åldring!! 117 poäng;-)
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  nv - José Maria da Fonseca - Moscatel de Setúbal DO - Alambre 20 Años
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Kvällens första förstärkta vin.

Här är det oranga färgtoner som gäller. Otroligt härlig lyster.
Ljuvligt knäckiga citrustoner kommer farande ur glaset. Krossade druvskal samsas med inslag av thé, lite nötter och torkade frukter. I munnen dominerar sötma och tillräckliga syror. Känns lite kort. Korrekt, gott och en bra inkörsport till de mer komplexa vinerna som följer.
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - J. A. Fernandez - Moscatel de Setúbal DO
(Portugal - Terras Do Sado Info)
Visa mer information
  Oj vad annorlunda. En riktig smygare initialt. Här gäller tålamod. Efter ett tag öppnas dammluckorna och det går att hitta granskott, ännu mer tall-växter, återigen lite thé, fina toner av nötter och torkad frukt. Komplexiteten ligger på en helt annan nivå. Annorlunda som sagt. Smakmässigt är syrorna fortfarande vitala, frukten mer finstämd, längden imonerande. Ett vin i härlig balans och harmoni.

När Niklas berättar den otroliga historien bakom vinet blir man mållös. Det vi har i glaset är antagligen tappat i mitten på 1930-talet. Innan Berlin-olympiaden och det spanska inbördeskriget...snacka om perspektiv...
Återigen ett enormt tack till Niklas att 'offra' denna historiska dryck på oss. Fantastiskt!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  1871 - Quinta de Loureiro - Douro DO - Vinho Vehlo do Douro - Tawny
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Men snälla nån...vad har vi i glaset nu då?? Flagor flyter runt...doften känns redigt unken initialt...första sippen känns oren och trött...vad är det här??

Kvällens sista vin är en underlig upplevelse. Jag blir inte klok på denna skapelse. Runt bordet letar vi fram dofter som nötter, tjära, thé, torkad frukt, svamp...som synes en oerhörd komplex doftbukett dukas upp. Ju längre tid i glaset desto mer nyanser växer fram. Intressant minst sagt.
När man smakar känns det lite hängigt och oprecist i början. Även här piggnar vinet till efter ett tag, men det är ändå något underligt i glaset...Kan det vara aningen defekt, undrar jag...
Dags för avslöjandet...Niklas avtäcker flaskan och avslöjar årgången...1871...1871...1871...
inte konstigt att man upplevde vinet som annorlunda. Jag har aldrig varit i närheten av ett vin med en ålder som detta. Vi snackar ett vin som producerats innan mina mor- och farföräldrar ens var påtänkta...När avslöjandet är gjort sitter vi och etikettdricker och tycker att allt är enastående fantastiskt. Och det är det med tanke på att vinet fortfarande är något sånär piggt, absolut helt drickbart och har en imponerande smakpalett och längd.
Vinet är en Tawny och har aldrig passerat tullarna i Vila Nova de Gaia.

Niklas - vad ska man säga...jag tackar dig för en alldeles fantastisk kväll. De viner du plockat fram och låtit oss smaka...så imponerande. Maten som du valt som ledsagare till vinerna...likaledes imponerande. Lärorikt är bara förnamnet. Stort tack Niklas!!
(vs2400 2009-02-21 Niklas J)
  nv - Contini - Vernaccia di Oristano DOC - Antico Gregori
(Italia - Sardegna Info)
Visa mer information
  Ett mellanting mellan torr Madeira (Sercial eller Verdehlo), Marsala och torr Sherry (Amontillado eller Oloroso) - så kan man enklast förklara vad en Vernaccia di Oristano (vintyp och druvsort) är för något. Vi har letat oss till Sardinien och till byn Oristano. Det är inte alltför vanligt att denna vintyp letar sig bortanför Sardinien. I detta fallet har firman Contini jobbat med ett Solera-system (vinet är med andra ord årgångslöst) som varit verksam i ungefär 100 år. Av denna Cuvée har det endast producerats 4000 0.5-liters flaskor. Inga stora volymer direkt.
Det här är inget annat än ett rent kontemplationsvin - några valnötter och lite torkad frukt och en liten sipp AnticoGregori...njutbart!!
Vi har småsippat denna njutning i dryga 2 veckor. Inga dippar överhuvudtaget.
(vs2400 2009-01-16 Hemma)
  2002 - Coume del Mas - Banyuls AOC - Quintessence
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ännu en kultförklarad producent från det allra sydligaste och soligaste Frankrike. Nu är vi i gränstrakterna till Spanien utmed Medelhavet. Coume del Mas gör både eftertraktade torra viner och solmogna Banyuls. Här är en modernt anlagd fruktig anrättning på 100 % Grenache Noir. Och vilken frukt sedan. Så mycket och så gott. Ändå finns här en imponerande återhållsamhet som gör upplevelsen av vinet grymt behaglig. Stort vin!
(vs2400 2008-07-11 Hemma)
  1994 - Graham's - Porto DO - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En njutning från första sippen till den sista. Det är skillnad på vin och vin. Detta är VIN!! En perfekt avslutning på kvällen under stor tystnad och fullständig koncentration på innehållet i glaset. 1994 ÄR ett STORT år och vinet kommer fortsätta att växa under många år framåt. Buteljerad glädje (för oss) och stolthet (för producent)!! (vs2400 2008-04-03 Hemma)
  1982 - Vial-Magneres - Banyuls AOC - Al Tragou Rancio Très Vieux
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  1982 plockades Grenache-druvorna som paketerats i denna flaska. Att efter 25 år kunna njuta av denna skörd känns som ett stort priviligie. Att dessutom vinet fortfarande är vitalt och energigivande känns ännu häftigare. Vilken fantastisk upplevelse. Vinet är alltså ren Grenache och är av Rancio-stil. Knäckigheten, nötigheten och de torkade frukterna är oerhört framträdande. Nästa gång vi är i Banyuls är ett besök hos Vial-Magneres en självklarhet! (vs2400 2007-12-01 Hemma)
  2003 - Domaine la Tour Vieille - Banyuls AOC
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  Ett dessertvin som verkligen tar för sig på ett positivt sätt. Även om det går att ha som kontemplationsvin är det till ost eller desserter som vinet kommer till sin rätt. Det här är en fruktig Banyuls och inte en som bygger på rancio-smaker. (vs2400 2007-10-26 Hemma)
  nv - Cossart Gordon - Madeira DO - Malmsey 10 Years - Malvasia
(Portugal - Madeira Info)
Visa mer information
  Konstaterar att Madeira är en dryck man alldeles för sällan unnar sig. En fyllig 10-årig Malmsey tillsammans med torkade fikon och nötter ger en härlig upplevelse. (vs2400 2007-03-17 Hemma)
1
Lägg upp ny provning