Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 6 av 6
Vin
  1982 - Montevertine - Toscana IGT - Le Pergole Torte
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  I bland blir kvällen inte riktigt som man hoppas...överstekt hjortfilé är inte skoj...kommer aldrig att bli.
Men men men...bara att bortse från och försöka rycka upp sig.
Tanken var att njuta gammel-Sangiovese till hjorten och inte vilken sladdrig Sangiovese som helst...1982 Le Pergole Torte från hjälten Montevertine. Här gäller det att jobba...dekantera bort grumset med lite linneduk (bästa Sturkö-hittepå )...vila ett par timmar...väx till sig...koncentrera sig...fokusera. Fortfarande aningen rönnbärsstingslig för mig...men det växer hela tiden...blir mer fokuserat och livskraftigt för varje halvtimme.
Vi snackar sniffarvin (här klunkas inte). I princip allt man vill ha i ett moget vin står att finna.
Syrorna briljerar...vill ha mer frukt...komplext...bra djup...fascinerande livfullt...vibrerar...vill ha mer frukt...fantastiska tanniner...skönt att dela en flaska på två...vill ha mer frukt.
Det är väl det som är kontentan...vill ha mer frukt. Tror denna flaska skulle konsumerats för 2-5 år sedan.
(vs2400 2013-04-20 Hemma)
  1982 - Montevertine - Toscana IGT - Le Pergole Torte
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Lite grumlig i sin framtoning, men också enda invändningen. Bortsett från det är vinet en uppvisning av elegans och fascination. Det här är stor vinmagi...djup och imponerande i doften...komplex och tankeväckande...bra diskussionsunderlag som synes. Likadant i munnen...balans är den självklara sammanfattningen...intressant och rogivande. Inte bara ett gott sniff, utan ett minst lika gott klunk.
Det ligger en flaska i källaren och väntar. Den kommer nog att ryka inom några månader. Det här vill jag inte bara ha 5 cl utav, eftersom jag tror att Pergole Torte klara av att leverara än större framgångar vid matbordet. Det finns ännu mer att hämta här.
(vs2400 2013-01-28 Hos Magnus)
  1982 - Domaine La Bastide Blanche - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Moget till Bandol-fulländning. Stor vinkick. Förvånansvärt vital. Härlig kompex doft. Moget naturligtvis, men fortfarande gott om frukt och örter. Imponerande. Och lika imponerad blir man när man smakar på grejerna. Italiensak syror, maffiga tanniner och som sagt...imponerande frukt. Bra djup. Intresseväckande rakt igenom. Skitroligt och skitgott. Sa jag imponerad.... (vs2400 2012-04-06 Hemma)
  1982 - Château Léoville Barton - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  När vinet presenteras blir jag mållös. Med den intensitet som vinets färg har (fortfarande röd-blå men en lyster att drömma om och inte en endaste liten antydan till tegelkant) hamnar jag någon stans runt 1995-2000. Att vi är i Bdx råder ingen tvivel om, inte heller att vi har Medoc i glaset. Sällsynt lockande blyerts och urläcker elegans. Och i munnen...energi (icke bara naturliga viner), syror, mjuk frukt och klingande tanniner. Fantastiskt gott. Balans, elegans, samspel...allt på plats!
Och till en fint tillagad liten vildand sitter ju denna klockrena Bdx hur rätt som helst. Vi ber att få lite påfyllning av denna gudasända dryck...inga problem säger vår proffsiga sommelier. Tack, säger vi som får möjligheten att njuta viner som detta!
(vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1982 - Quinta do Noval - Douro DO - Nacional - Vintage Port
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  En legend! Här snackar vi historia. Nacional är vinhistoria. Och det är en ynnest att få njuta dessa droppar. Absolut inte lätt att placera. Själv får jag Grenache-vibbar och drar till Banyuls. Doften spretar med väl mycket flyktiga syror. Alkigt är bara förnamnet. Men det är i munnen som vinets storhet avslöjas. Satan vad fint. Mjukt, elegant, balanserat, finstämt och absolut storslaget. Sanslös fin njutbarhet. Återigen slås man inför det faktum hur gott det är med Vintage Port. Vi dricker sådant här på tok för sällan. (vs2400 2009-11-14 71-provning)
  1982 - Vial-Magneres - Banyuls AOC - Al Tragou Rancio Très Vieux
(France - Languedoc-Roussillon - Roussillon Info)
Visa mer information
  1982 plockades Grenache-druvorna som paketerats i denna flaska. Att efter 25 år kunna njuta av denna skörd känns som ett stort priviligie. Att dessutom vinet fortfarande är vitalt och energigivande känns ännu häftigare. Vilken fantastisk upplevelse. Vinet är alltså ren Grenache och är av Rancio-stil. Knäckigheten, nötigheten och de torkade frukterna är oerhört framträdande. Nästa gång vi är i Banyuls är ett besök hos Vial-Magneres en självklarhet! (vs2400 2007-12-01 Hemma)
1
Lägg upp ny provning