Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 5 av 5
Vin
  1989 - Camille Loye - Arbois AOC - Trousseau - Saint Paul
(France - Jura Info)
Visa mer information
  FV gör en klockren analys av vinet och hamnar i norra Piemonte med mestadels Nebbiolo från 1989 i glaset. Oerhörd vass gissning...bara det att vi ska ta oss över alperna och passera Lac Leman på väg till Arbois. Trousseau är det i glaset och den näst sista årgången från Camille Loye. Vi har nypon, lite rönnbär, fint gammalt virke, tjära...i munnen är det ljusrött, lätt, lite syrligt (inte störande), självklart utvecklat och trevlig tanninstruktur. Imponerande att Jura-grejerna kan uppvisa sådant liv efter 25 år. Dricks självklart asap. (vs2400 2014-08-16 Skilleby)
  1989 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Moget så det förslår. Bra doft, men i munnen saknas frukt och djup. Mestadels rönnbär och nypon. Väl lätt och syrligt för mig. Den här flaskan har sett sina bästa dagar. (vs2400 2014-05-17 Hemma med vpk)
  1989 - Bruno Giacosa - Barolo DOCG - Collina Rionda - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Som alltid när man är på väg att dricka historia nås man av ett inre lugn...man blir fullständigt fokuserad...kopplar bort världen bortom glaset man har framför sig...tar ett par redigt djupa andetag och nollställer pannan.
Vet man dessutom om att prislappen är tilltagen bortom sans och balans, måste man bara ge vinet 100%. Vi vet inte vad vi har i glaset, bara att det är jävligt bra...kostar en herrans massa pengar...framställs inte längre...det är vad vi har att gå på.

Ögat får sitt av ett redigt djup och en fantastisk lyster. Absolut inte tätt, snarare tvärtom. Men det finns ett fokus i färgen som direkt får oss att greppa att vi befinner oss i en vin-division man ytterst sällan är gäst i. Absolut åldrat, men hur åldrat? Svårt att sia om.
Doftmässigt har vi en fantastisk blandning av Nebbiolo/Pinot Noir/Sangiovese. Det är blommigt, det är solvarma röda bär, det är mineraler, det är höstpromenad...det är så jävla elegant att jag tappar fotfästet. Och man vill inte sluta att doppa näsan i kupan. Under tiden som näsan intas av vällust känner man att man seglar iväg...man svävar fritt...man ser saker från ovan...man återkommer...doftar en gång till...åter dags att segla iväg.
Men ju mer man doftar, desto mer övertygad blir man att det är nebba...Barolo-nebba...lite lagom åldrad sådan...och på en nivå jag aldrig befunnit mig på. Egentligen löjligt att försöka sätta ord på grejerna.
Och det värsta är att det blir redigt mycket bättre när man väl smakar...så elegant, så raffinerat, så förfinat, så lätt men ändå fokuserat, så jävla bra att det är svårt att förstå att krossade druvor kan utvecklas till något sånt här. Balansen är fullständig, ja vinet är fullständigt. Visst kan vi snacka syror/frukt/tanniner, men det tjänar inget syfte. Det är en ynnest att få njuta sådant här. Vi snackar Barolo, vi snackar 1989, vi snackar traditionellt hantverk och vi snackar Rionda av Bruno
(vs2400 2013-05-25 Hos Magnus)
  1989 - Castello Conti - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En riktig vinkick!
Låt oss börja med doften som har redigt svårt att släppa till...initialt inget annat smörkola och yoghurt...men med tid i glaset (vi snackar 30-40 minuter) dyker Nebbiolo-markörerna upp...blommor, mörk frukt, tobak, tjära...rediga grejer. Även om doften till slut visar vinets potential är det ändå i munnen det smäller till. Kvällens absolut finaste vin...hela 1989 års storhet blommar ut i munnen...vi snackar syror, vi snackar elegans, vi snackar balans, vi snackar redig vinkick. En ynnest att sitta att suga på under kvällen. Löjligt bra helt enkelt!
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  1989 - Larmandier-Bernier - Blanc de Blancs - Premier Cru Vertus
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Med tanke på priset bör vinet ge en upplevelse utöver det vanliga. Larmandier-Bernier levererar verkligen en kick som gör smilgroparna rejält djupa. Ett vin som verkligen tar för sig utan att vara vulgär. (vs2400 2007-06-30 Hemma (bröllop))
1
Lägg upp ny provning