Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 5 av 5
Vin
  1990 - Pereira D\'Oliveira - Colheita - Malvasia
(Portugal - Madeira Info)
Visa mer information
  Vad äter man till det här vinet...frågan ställs till Niklas Jörgensen och svaret kommer blixtsnabbt...redigt lagrad Parmigiano. När det gäller Madeira motsätter man sig inte oraklet, utan man införskaffar naturligtvis det föreslagna. Och sicken kombination...klockrent!
Även om % i vinet är hög är det inget som stör. Syrorna styr upp hela upplevelsen. Viss sötma finns det naturligtvis, men syrorna styr återigen upp grejerna. Madeira är gott. Jävligt gott. Det har en friskhet som berör och förför. Det här kan naturligtvis ligga hur länge som helst. Det dricks på tok för lite bra Madeira på Sturköbaren!
(vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  1990 - Château d\'Yquem - Sauternes AOC
(France - Bordeaux - Sauternais Info)
Visa mer information
  Det här tycks om. Att det är åldrat botrytiserat (honung, saffran, lite skön vanilj...) går inte att dölja, men att det är Y:et chockar samtliga runt bordet. För inte tycker jag att det är sååå vansinnigt stort som etiketten säger. Självklar kompis till crème brûlée. Egentligen vill man bli golvad av, men när den stora kicken uteblir...ja då smyger snarare en liten besvikelse över mig. Inte lätt det här med vin...
Tål ett gäng år.
(vs2400 2014-04-30 Hemma)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar. Invändningen återkommer till de lite oslipade rönnbärs-syrorna.
(vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1990 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Kvällens självklara huvudrollsinnehavare. Det är till utseendet en underbar uppenbarelse...snacka om monsterflaska...snacka om bautakick...och hur jävla besvärlig att servera ur. Men innehållet...för det första är man redigt nervös när korken dras...skulle den vara korkad är det ju bara att ställa in...tack och lov hur frisk som helst...här finns allt du vill ha från en mogen Barolo...komplex doft...lager på lager...sniffarglädje...och sicken härlig kraft i munnen...pulsen dunkar på i stadig rytm...energi...vitalitet...balans och harmoni...stora grejer..allt finns på plats i form av syror, frukt och tanniner.
Eftersom vi är tio personer runt bordet finns det gott om vin för oss alla. Dubbelmagnum - eller som jag numera kallar flaskstorleken...Sturkö-Bib - ger en upplevelse utöver det vanliga. Känns lyxigt att klunka i sig vin som det här till en rysligt god Risotto Milanese. Funkar förträffligt.
Man köper på tok för lite Magnum-flaskor och naturligtvis ännu färre Sturkö-Bibar. Måste bli ändring på det...
(vs2400 2013-01-26 Hos Magnus)
  1990 - Le Piane - Boca DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Känsliga saker...svåra saker...finstämda saker. Här gäller det att gå varsamt fram med flaskans innehåll. Dekantera...vila...fundera på rätt föda...testa av med syror...för det är just syrora i den här gamlingen som ställer till det om man hamnar fel med födan. Kommer man bara runt syrorna finns tillräckligt med frukt och kraft för att få till en härlig vinkick. Nebbiolokaraktär för näsan så det räcker. Mognadskaraktär finns det gott om. Allt detta kommer fram efter 2-3 timmar i karaff. Det behövs. Antagligen mår grejerna än bättre om man låter vinet vila än fler timmar.
Men oavsett antalet timmar i karaff gäller det att hantera vinets syrastruktur. Vi gjorde det inte riktigt, vilket bli en läxa inför kvarvarande gamlingar från Piane. Vinet är verkligen värt det. Gott och en skön upplevelse.
(vs2400 2012-05-04 Hemma)
1
Lägg upp ny provning