Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 19 av 19
Vin
  1996 - Lino Maga - Provincia di Pavia IGT - Barbacarlo
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  Sådär ja...Barbacarlo visar återigen var skåpet ska stå. Den här gången i en trevligt mogen fas. Kontemplativ efter 6-7 timmar i karaff. Medicinal i nosen, men också pampiga mognadstoner. Italienskt så det förslår...bra syror och mjuka tanniner. Fin fruktstruktur. Lång och intresseväckande i smaken. Vi kan gemensamt konstatera att det borde finnas fler viner som visar upp sådana här uttryck. Inte ett stort vin, men ett stort vinögonblick. (vs2400 2015-04-11 Hemma med FV och FB)
  1996 - Domaine Stéphane Magnien - Charmes-Chambertin AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Till egen-odlad/slaktad/tillagad tupp måste det matchas bra i glasen. Fram med en magnum från 1996. Och det duger naturligtvis hur fint som helst. På egen hand aningen tunt (misstänker ganska stort uttag), men det är till maten vinet ska bedömas...då tittar frukt och mineralitet fram på ett förtjusande sätt. Ska absolut drickas här och nu. Fin mogen PN som verkligen presterar till maten. Läskande som ett naturvin. Kan inte vara annat än nöjd! (vs2400 2014-08-30 Hemma)
  1996 - Borgogno - Barolo DOCG - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Så ska en mogen Barolo te sig...bra lyft i doft, klockrena mogna traditionella Nebbiolo-markörer, självklara syror, fortsatt bra tryck i frukten och begynnande mjuknande tanniner. Sitter klockrent till tupparna. Tror inte den här Barolon kommer att växa...på topp här och nu. (vs2400 2013-11-15 Tuppkalas)
  1996 - Billecart-Salmon - Cuvée Nicolas-François Billecart
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Dyrt är gott...eller...till slut blev det faktiskt så. Men det börjar trögt under första kvällen...redigt tungt, där de brödiga tonerna är väl dominanta. Sprätter liksom inte till. Inget liv eller energi. Ok, in i kylen efter ett drygt glas. Kväll nummer två är det bra mycket trevligare...mer mineraler, friskare och spänstigare. Inga tecken på att vara på väg utför, men fortfarande är det aningen tungt att klunka. Tar liksom emot efter ett drygt glas...så...åter in i kylen. Och nu på den tredje kvällen levererar grejerna. Lättsam och seriös. Bra tryck i syror och längd. Äntligen lite elegans. Och äntligen lätt att dricka. Det tog sin tid...borde nog dekanterat den här killen. (vs2400 2013-09-08 Hemma)
  1996 - Domenico Clerico - Barolo DOCG - Percristina
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Tung besvikelse. Det här hade jag verkligen sett fram emot, men ack sicket tungt fall. Stor fara med förväntningar, men det här borde vara hyfsat problemfritt...trodde jag. Framför allt är det på tok för tungt...vansinnigt koncentrerat helt utan anledning. Jag vill att vinet ska kännas lätt och spänstigt...och en Barolo med såpass många år på nacken borde uppvisa andra egenskaper. Retar mig inte så mycket på fathanteringen (i och för sig väl häftig), utan det är tyngd och avsaknad av spänst. Känns nästan livlöst. Är mer ett provningsvin än ett livsbejakande kvällsnöje. Vart det här tar vägen...ingen aning. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  1996 - Castello Conti - Boca DOC - Il rosso delle donne
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ungefär samma uppfattning som kvällens första Boca. Bara att allt är nedtonat något snäpp. Borde kanske fått en körare i karaff. IV testade dagen efter med förbättrat resultat. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1996 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En liten läxa till nästa gång. Visst är Barolo gott på egen hand, men ska en lite lagom åldrad Nebba sjunga gäller det att tänka till matmässigt. Den här slanka och tanninrika grejen behöver syror och gegg att tugga på.
Personligen saknar jag frukt - syror och tanniner finns det så det räcker. Men jag vet också att med rätt mat kan man lätt justera både syror och tanniner. Retar mig bara att vi tänkte lite fel här...
(vs2400 2012-06-24 Hemma med FV)
  1996 - Château Lafon-Rochet - Saint Estèphe AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Skriker efter ett redig biff. Då hade tanniner och viss vresighet vikit ned sig och lyft fram den bakomliggande frukten. Att vi har en 96:a i glaset finns inte i tanken. Kanske avsaknad av frukt borde fått tankarna på rätt håll. Däremot näsan skriker Bdx av strikt karaktär. Tänk om vinet fått sig en lagom utmaning vid matbordet...då hade mungipor och lyster kring ögonen krupit uppåt. Utvecklat, men med fortsatt ett gäng års framtid. Bdx är för jävla bra. (vs2400 2011-04-16 Hemma med FV)
  1996 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Här snackar vi finstämd elegans med klockrena 12.5% i glaset. Varför tittar inte fler på dessa bedagade lågprocentare? Här finns allt man vill ha av ett gott vin - en underbar doft, en fantastisk lätthet i smaken och en ruggigt bra kompis vid matbordet. Ska det vara så svårt att få till?
Dagen till ära har vi piskat till lite riktig bearnaise och brynt en liten fin lammfilé. Cantemerle skriker förtjust till dessa läckerheter. Cantemerle kan omöjligt må bättre än just till denna enkla mat. Cantemerle hoppar upp ett par snäpp till maten och fullständigt förför oss. Klockren uppvisning av aristokratisk elegans och finstämdhet. Skitgoa grejer.
(vs2400 2010-02-12 Hemma)
  1996 - Moët & Chandon - Dom Pérignon
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Skönt välkomstbubbel. Bra och framtidsinriktade syror, proffsig fathantering och ljuvlig krämig struktur i munnen.
Bra början!
(vs2400 2009-09-26 Pavie hos Niklas)
  1996 - Joh. Jos. Prüm - Graacher Himmelreich - Riesling - Auslese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Låt detta vin aldrig ta slut!! Men dessa fantastiska droppar har alltid en förmåga att snabbt försvinna. Vilken underbar läskande storslagen upplevelse. Trots att denna Auslese är från 1996 är vinet fortfarande spänstigt, piggt och knôkad med energi. Imponerar hela vägen från doft till smak. Inga luckor under färden här inte.
Doften erbjuder mineraler, dill, citrus, saltgurka...med andra ord ett vin på väg mot mognad. Smaken däremot bryter mognadstanken...här är det stringenta syror, integrerad sötma (kommer naturligtvis av mognad), fortfarande lite sprits, ljuvligt låg alkohol och en längd och balans som är beundransvärd. Snacka om energitillskott! Kvalitet rakt igenom! Verkligen svårt att tro att det är en Auslese.
(vs2400 2009-06-27 FinareVinare Falsterbo)
  1996 - Chateau de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Hur ska en åldrad (96:a) och bedagad skönhet (Beaucastel) stå sig mot en yngre och fruktigare kombatant. Vi jämför denna butelj mot en 07:a från Cristia och naturligtvis befinner vi oss i samma appellation. I rättvisans namn bör vi ge åldringen lite upprättelse eftersom 1996 inte är ett toppår, medan 2007 anses av många bedömare som ett av de absoluta toppåren. Och det visar sig ganska snabbt att Beaucastel borde lämnat wo mot ett sådant övermäktigt motstånd. Ingen chans oavsett om man går igång på mogna viner.
Den här flaskan befinner sig i klar utförsbacke - ingen frukt, väl häftiga syror coh tunna tanniner. I obalans helt enkelt. Borde ha konsumerats för 5-6 år sedan.
Eftersom vi provar innan vi färdigställer måltiden, justerar vi maten för att jaga fram lite frukt ur vinet. Vi lyckas faktiskt, men när tallrikarna åter är tomma är dödsryckningarna ett faktum. Vi sparar resten (drygt halva flaskan) till morgondagens pizza! Smaka på den - Beaucastel och söndagspizza...
(vs2400 2009-05-30 Hemma)
  1996 - Chateau Gruaud Larose - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Är det gott att dricka lagom mogen Bordeaux...Himla dum fråga...Självklart är det hur trevligt som helst att njuta av dessa på tok för dyra droppar.
Kvällens offer är en St Julien och närmare bestämt är det 1996 Gruaud Larose som står för underhållningen. Och storartad underhållning bjuds vi på...Underbar ceder, lite stillsam cassis, blodig järnmalm men framförallt snackar vi aristokratisk elegans i doften. Smaken är inget annat än pur elegans och balans...syrorna är ypperliga, fylligheten så där lagom, längden storslagen och energin är livsgörande! Som ni alla förstår är det så gott att tårarna nästan kommer krypande...Att bra Bordeaux ska vara så förbannat dyrt...
(vs2400 2008-12-26 Hemma)
  1996 - Aldo Conterno - Barolo DOCG - Colonnello
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klassisk Barolo som klarar sig ett par år till, men kommer kanske inte att växa till sig så mycket mer. Som man kan förvänta sig av en storhet som Conterno får vi ett oerhört välgjort vin i glaset. Klassisk elagent framtoning med hur läckra syror som helst. Njutbar Barolo är aldrig fel. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  1996 - Rene Mure - Gewürztraminer - Alsace Grand Cru AOC - Vorbourg - Vendanges Tardives - Clos St Landelin
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Trots Vendanges Tardives på etiketten känns vinet förhållandevis torrt. Åren på nacken kanske...
Oavsett är det en publikdelare. Gewurztraminer har den egenskapen - antigen tumme upp eller tumme ned. Likaså i kväll.
Trots allt är det god kvalitet i glaset. Stort, långt, kraftigt - som synes en bra bit från elegans. Återigen Gewurztraminer...
(vs2400 2008-08-29 Hemma)
  1996 - Chateau Saint-Pierre - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Det är ganska lätt att hitta positiva omdömen efter några glas av denna dryck. Det som imponerar mest är energin och vitaliteten som fortfarande döljer sig i denna 12 år gamla dryck. Fortfarande bra tryck rakt igenom. Inga storslagna gester utan ett mer belevat uppträdande. Jättegott!! (vs2400 2008-01-19 Hemma)
  1996 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Visst finns det fortfarande bränsle och energi för en fortsatt färd i horisontellt läge. Vinet lär inte bli bättre men kommer garanterat att överleva 2-4 år till.
En Bordeaux i lättare stil. Cantemerle är inget av de mer berömda slotten på Médoc utan lever sitt liv i stillhet. Trevliga, charmiga och helt OK om man bortser från prislappen. Med tanke på vad en klassificerad Bordeaux kostar vill man nog ha liiiite till - faktiskt!
(vs2400 2007-12-14 Hemma)
  1996 - Pierre Moncuit
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Trots att vinet kommer i halvflaska (förklarar den låga synliga moussen) är detta ändå en mycket trevlig bekantskap. Året (1996) är lysande, producenten är av god klass, ren Chardonnay (Blanc de Blancs) från Côte de Blanc. Grattis till er som fortfarande har vinet kvar! (vs2400 2007-05-04 hemma)
  1996 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  En klockren och typisk Bordeaux från Médoc. Inga storslagna gester utan lätt och elegant. En trevlig upplevelse helt enkelt! (vs2400 2007-02-11 Hemma)
1
Lägg upp ny provning