Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 29
Vin
  1997 - Kuentz-Bas - Riesling - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett riktigt decembervin...druvorna är nämligen skördade den 15 december 1997. Redigt sen skörd med andra ord. Och på topp här och nu. Sötman har transformerats och bidrar numera med komplexitet. Rieslingkaraktären går inte att ta miste på och inte heller Alsace. Här är Alsaceegenskaperna bara positiva. Blir lite nostalgisk över det här. Inköpt på plats för löjligt många år sedan...tiden rasslar på...
Till en tarte tatin spinner Cuvée Caroline på behaglig Alsacisk Riesling-dialekt. Gott.
(vs2400 2013-11-02 Hemma)
  1997 - Paolo Conterno - Barolo DOCG - Ginestra
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Skoj att ha detta vid sidan av 2005 av samma vin. Fullständigt olika världar. Och fullständigt olika årgångar vädermässigt. 1997 är en varm årgång och det märks på denna variant av Ginestra. Här hittar vi lite bränt socker (i positiv bemärkelse), buljong, solmogen mörk frukt och framförallt en enastående doft av torkad Karl-Johan. Här blir man lätt sittande med nosen i glaset. Komplext och redigt givande. Där 05:an var sirlig och svåråtkomlig är 97:an öppen och inbjudande. Inga problem på egen hand. Fyllig, kraftfull, bred, karaktärsfull och där syror, frukt och tanniner samtliga är med i matchen. Balanserat helt enkelt. Här skulle man vilja ha en enkel pasta serverat med lite Karl-Johan...oj vad det skulle funka.
(vs2400 2012-07-05 Hos IV)
  1997 - Giuseppe Mascarello - Barolo DOCG - Monprivato - x
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här var det ostbutik för doftorganet. Någonting har hänt. Inte speciellt utmanande att dofta på, utan enformigt och aningen oangenämt. Men tack och lov ska vi ju inte dofta oss igenom vinet, utan det ska ju drickas...och det ska drickas till en anrättning där magnifika höstsvampar täcker en skitgod skiva kålrot. Här snackar vi vin-och-mat-matchning...Sicket lyft vinet får. Den varma årgången ger fyllighet och värme, tanninerna slipas ned och syrorna ger ett ruggigt fint lyft. Sanslöst fin kombination. På egen hand...njae. (vs2400 2011-10-08 PM i Växjö)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Färskpotatis...hempiskad bearnais...timjanstekt ox-filé...vad dricker man till detta? Svaret blir ofta en klockren Bdx, men sommarsolen vill att vi förflyttar oss till lite varmare europeiska vingårdar...vi plockar fram en favorit från Brunello-land...Conti Costanti av årgång 1997. Om den funkar? Alldeles utmärkt. Här finns fortfarande frukt, varma tanniner och traditionella syror. Rensar löjligt fint till maten. Mogen i näsan, där balsamico slåss med ceder om uppmärksamheten. Sanslöst fin att nosa på. På egen hand känner vi faktiskt att syrorna börjar vika ned sig en aning...frukten har börjat dominera synfältet lite väl mycket. Vi har en flaska kvar, och den ryker nog inom kort. Känns som att det inte blir så mycket bättre...på topp, eller möjligtvis på väg ned... (vs2400 2011-05-22)
  1997 - Louis Jadot - Morey-Saint-Denis AOC
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Mogen Bourgogne är svårslaget gott. Och att en 'enkel' by-Pinot kan uppbringa sådan kraft och finess överraskar oss enbart positivt. Satan vad gott det här är.
Näsan skriker mogen Pinot. Det går inte att blunda för multna löv, lite ostbutik, läder och liknande begrepp. Lika häftigt skriker Morey-Saint-Denis i munnen. Kraftfull och fortfarande tillräcklig energi för att få oss på tåna resten av kvällen. Innehållet förmedlar inget annat än positiv energi.
Det här är absolut inget att spara, utan här levererar Jadot på topp. Visst kommer innehållet att ligga kvar på samma nivå ett par år, men det blir inte bättre än så här. Fantastiskt roligt vin.
(vs2400 2010-10-01 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Mmm...redigt bra Sangiovese som nått en bra bit på sin utvecklingskurva. Det finns nog inte speciellt mycket mer att hämta, utan här serveras vi nog Costantis Brunello-97 på topp.
Utan mat finns det dessutom lite tecken på uttorkning. Men när väl maten kommer på bordet blommar frukt och pioner åter upp i glasen.
Doften skriker mognad Sangiovese. Här finns inget mer att hämta. Komplexiteten har fullständigt tagit över. Klockren i näsan. Och i munnen, till maten, möts vi av fortsatt bra syror, mogna tanniner och en fyllighet som gör att anser att vi har ett stort vin i glaset.
Vi har ett par flaskor till liggande av denna årgång och de ska absolut konsumeras de kommande 2 åren.
Så här bra överlever faktiskt dessa traditionella bottilagrade Brunello.
(vs2400 2010-09-24 Hemma)
  1997 - Poggio Antico - Brunello di Montalcino DOCG - Altero
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Sista buteljen av 97:orna från Poggio Antico. Och det är nog tur, eftersom mognadstonerna är väl häftiga för en 97:a. De mer traditionella 97:orna har klarat sig mycket bättre än denna relativt moderna variant. Vi har inget emot mognadstoner, men när gnistan och livskraften övergivit flaskans innehåll tackar vi för oss. Vi kräver mer av en Brunello än detta. Läropengar - satsa på de mer traditionella lirarna i Montalcino, eller drick på frukt och fat. (vs2400 2009-12-30 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Fantastisk balans!! Ljuvligt att dricka i rediga klunkar. Nu börjar denna 97:a närma sig sin topp. Conti Costanti gör så himmelskt fina traditionella Brunello. Här blir man lyrisk.
Vi tar det från början...fin täthet och med en begynnande mognadskant...doften skriker mognad och elegans...redan här känner vi att vi kommer att mötas av en öppen varm vänlig famn...återigen denna harmoni som gör det ganska ointressant att leta detaljer...klassisk stramhet av en klassisk italienare. Smaken fullständigt sjunger balans...syror, frukt/fyllighet och tanniner hjälper varandra att skapa, en för oss, magisk timme vid matbordet. Det är knäckande gott att dricka och så himla skönt att kunna ta rediga munnar av denna himmelska dryck. Läskande och försvinnande gott. Tack och lov har vi fortfarande några flaskor kvar. Återigen belönas man av att vänta med korkskruven. Och återigen konstaterar vi att de klassiskt skolade producenterna i Brunello-land inte haft några problem med sina 97:or. Här finns inte ett endaste stråk av varm och klibbig frukt. Som sagt vad - klassiskt stram och klassisk elegans!!
(vs2400 2009-11-20 Hemma)
  1997 - Antinori - Toscana IGT - Tignanello
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Här vill man bli golvad...tyvärr blir man inte det. Man vill bli imponerad...tyvärr blir man inte det. Ungefär så kan man sammanfatta känslorna innan och efter det man sänkt denna 'ikon'. Vi vill bli belåtna fullt ut, men tyvärr infinner sig inte den känslan. Vi bara nuddar vad vi betecknar som storhet.
Om vi börjar med doften så ger den ifrån sig en skönt os av ceder, röd frukt och hyfsad mognad. Här finns det tecken på klass. Men när vi väl börjar dricka Tignanellon så erbjuds vi en förhållandevis tunn soppa. Syrorna är klassiskt italienska, tanninerna gör sitt jobb men frukten är tyvärr försvinnande liten. Ingen balans vilket drar ner upplevelsen till mer eller mindre noll. Stora förväntningar gav i detta fall redig besvikelse!
(vs2400 2009-11-12 Hemma)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Fullträff!! Tyvärr är det sista flaskan som ryker. Men den gör det förtjänstfullt minst sagt.
Om 97:orna har det diskuterats mycket. Från början ansedd som ett toppår, därefter allt mer ifrågasatt. Som så ofta ligger väl sanningen någonstans där emellan. Personligen tycker jag dock att de allra flesta 97:or från Toscana presterat på en mycket hög nivå. Gäller bara att vänta ut dom, samt att ge vinet en passande utmaning på middagsbordet.
När vi tar de första små klunkarna konstaterar vi snabbt att här gäller mogen frukt, kanske lite väl mogen. De torkade intrycken dominerar både doft och smak. Lite väl mycket russin-känsla för att vi ska kicka igång på alla cylindrar. Men när middagen serveras är det samspel av yppersta kvalitet som spelas upp inför våra gommar. Det som landar på fatet är en krämig potatisgratäng samt en perfekt ungsstekt rådjursstek. Brunellon får fullständigt spel och ger oss njutning som svårligen kan beskrivas. Perfekta mognadstoner, fullständigt perfekt balanserat i munnen. Inte ett endaste lilla snedsteg. Vi gapar fullständigt mållösa. Förväntningarna var hyfsat höga, men vi hade aldrig trott på denna enastående uppvisning. Sista flaskan av sex visar sig vara den absolut bästa!
(vs2400 2009-09-04 Hemma)
  1997 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Radici - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  Blint. Inget snack om att vi återigen har en italienare i glaset. Transparent, ljusröd med klara mognadstoner. Doften är återhållsam och aningen oförlöst. Visst hittar vi lite ljusa bär, mognadstoner som känns Pinot Noir-aktiga men doften är svår att jobba fram. Smaken domineras av syror och tanniner. Återigen känns de torra, men absolut inte bittra. Även här är det mellanpartiet som sviktar. Man kan känna att det finns något som inte riktigt vaknat till. Tror att det finns en positiv framtid. Jag hamnar i Piemonte, men återigen känns det svajigt från min sida. Ännu en Aglianico avtäcks. Satan!! Skit sak samma. Vi har alltså en legendarisk Radici Riserva 1997 i glaset. Tror som sagt vad att vinet kommer att väckas till liv om 5-10 år...Vi får se. (vs2400 2009-07-19 Hemma med FV)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Nu börjar lagret av Brunello årgång 1997 att tryta...och det är nu de börjar visa upp sin fina klass. Det här är utan tvivel viner i toppnivå. De flesta producenter verkar att ha lyckats - nu snackar vi traditionalister och inga yviga barrique-tokar - trots all solmogen Sangiovese.
Lisini's bas-Brunello skiner i kapp med vårsolen...härliga toner av balsamico, klar mognadsdoft, värme och välintegrerad komplexitet. Smaken bjuder på underbar harmoni och balans...syror i topp, mogna inbjudande tanniner, lysande frukt/fyllighet och en längd som stannar kvar en skön stund i munnen. Storslaget till mat och står sig ypperligt på egen hand. Som sagt börjar lagret tryta...
(vs2400 2009-04-10 Hemma)
  1997 - Antinori - Toscana IGT - Tignanello
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Kluvet intryck...Visst är det gott, men med tanke på vad som finns i glaset har vi allt högre förväntningar. En Tignanello -97 skapar höga förväntningar - det är bara så...
Tignanello är ett Sangiovese-dominerat (80% där resterande andel är Cabernet-frukt) högpresterande Toscana-vin. Och inget snack om att Sangiovese verkligen talar till oss denna nyårskväll. Doften är förtrollande god, men det är något som saknas när man väl kör igång och sippar. Det sista lilla lyftet vill inte infinna sig. Tyvärr smyger en liten besvikelse på oss trots att vinet fortfarande är potent och redigt gott...Skumt...
(vs2400 2008-12-31 Hemma)
  1997 - Conti Costanti - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  En fullständig njutning! Läckra rena syror, lite solbränd frukt och härligt nafsande tanniner. Vitalt och levande. Oerhört finstämd klassisk framtoning. Soltorkade tomater och balsamico leder in oss på rätt väg. Inget snack om att här finns minst 5-8 års återstående kraft. Läckert matvin. (vs2400 2008-11-22 FinVin-gänget)
  1997 - Lambardi - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Vi befinner oss i ett soligt och varmt Toscana 1997. I Montalcino gick det nästan inte att misslyckas med sin ögonsten Brunello. Det formligen sprutades ut fantastiska viner på marknaden 2002 (5 år efter skörd).
Lambardi är en ganska oansenlig producent men f-n vad han lyckades bra 1997. Drygt 10 år efter att druvorna plockades i höstsol skördar hans vin stora framgångar på vårt matbord. Tack Lambardi!
(vs2400 2008-02-16 Hemma)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Det lönar sig att spara och lagra. Vi har testat denna Brunello-97 den senaste 4-5 åren. För varje flaska vi njutit av har vi hela tiden fått revidera vår uppfattning. De har blivit bättre och bättre för varje test. Tack och lov har vi fortfarande 3 st kvar i källaren. Lisini imponerar. Inte speciellt känd, utan verkar i det tysta. Sådant uppskattas. (vs2400 2008-01-12 Hemma)
  1997 - Tenuta il Poggione - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Imponerande att det fortfarande finns kraft och frukt för en fortsatt framgångsrik utveckling. Här finns faktiskt mer att ge. Typicitet i form av druvsort (Sangiovese), ursprung (Brunello di Montacino) och årgång (1997). 97 anses som ett mycket stort år i Toscana och i detta fall finns det ingen anledning att ifrågasätta detta. (vs2400 2007-11-16 Hemma)
  1997 - Le Macchiole - Bolgheri DOC - Paleo
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Än en gång blir man påmind om att vin inte ska testas i allt för små volymer. I alla fall inte om man vill ge vinet en korrekt bedömning. Under kvällens gång utvecklas vinet på ett oerhört imponerande sätt. Och precis som vanligt är det till rätt maträtt som vinet verkligen får chansen att visa upp sin bredd och spänst. Vinet är 10 år men kan lätt klara ett antal år till. (vs2400 2007-09-29 Hemma)
  1997 - Lisini - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Urtypisk är det rätta ordet för detta vin från Lisini det klockrena (för Toscanan) året 1997. Efter tio år har det mesta trillat ner i rätt fack. Syror, tanniner, frukt tillsammans med en skön lätt fyllighet gör att vinet är en smekning tillsammans med en väl avvägd maträtt. En mycket god början på höstäventyret. (vs2400 2007-09-16 Hemma)
  1997 - Kuentz-Bas - Pinot Gris - Alsace AOC - Vendanges Tardives - Cuvée Caroline
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Ett vin framställt på soltorkade druvor helt utan inblandning av botrytis. Nu 10 år efter skörden uppvisar vinet en fin och behaglig balans. Den intensiva sötman har lagt sig och istället är det mer komplexa dofter och smaker som ges en chans i glaset. Det vi upptäckte första kvällen var dock att vinet doftade oerhört reduktivt. Följande kvällar var det helt andra dofter som trängde ur glaset. Dekantera i god tid. (vs2400 2007-08-31 Hemma)
1 2
Lägg upp ny provning