Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 45
Vin
  1998 - Chateau Smith Haut Lafitte - Pessac-Léognan AOC
(France - Bordeaux - Graves Info)
Visa mer information
  Det snackas mycket skit om Bdx, men ge grejerna sina stipulerade 10-15 år då blir det sällan fel. Fantastisk måltidsdryck...och det är ju vinets främsta syfte...trots allt.
Vore förbannat tråkigt vinliv att inte ha Bdx i källaren.
Den här ståtlige killen har bra med ceder och blyerts innanför västen. Stram och elegant. Rensar klockrent vid matbordet. Gott helt enkelt!
(vs2400 2015-10-30 Hemma)
  1998 - Domaine J.Chamonard - Morgon AOC
(France - Bourgogne - Beaujolais Info)
Visa mer information
  Gamay håller och utvecklas med stil. Bra mognad på nosen...lite PN-vibbar, lite Jura-vibbar...tycker om det här. Smakmässigt är det förvånansvärt fylligt...nedslipade tanniner, viss Gamay-sötma...men framförallt snackar vi bra utvecklat vin. Finns dessutom fler år att gå på. Testade ju 2012 för ett tag sedan och det påtagliga där var fruktighet snarare än mineralitet. Imponerande trevligt. (vs2400 2014-08-16 Skilleby)
  1998 - Chateau Pichon-Longueville - Pauillac AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga...blir nästan parodiskt att dra till med blyerts, ceder, rensare, rakryggad, ungdomlig, långlivad...men det är precis så vi upplever denna Pauillac. Det är så jävla klassiskt så det inte finns. Och gott...naturligtvis. Inget annat än skitbra. 98 är ju ingen direkt stor årgång, men du får så enormt mycket vin oavsett att de sista skruvarna inte sitter lika stenhårt som de ska. Kan inte vara något annat än Bdx...måste vara Medoc. Visst finns faten där...men allt bärs upp av struktur...tänk katedral...lyftet...höjden. Vill inte vara utan sådant här. Vinvärlden vore löjligt fattig utan det här kortet.
Håller lätt tio år till.
(vs2400 2014-01-25 Hemma)
  1998 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Merlot
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Ännu en fullträff, ännu en ikon. Det här är moget, det här är komplext, det här är stort, det här är ännu en redig vinkick.
Mogen frukt, att vi har ett vin med viss ålder råder inget tvivel om...men en 98:a kommer som en överraskning. Det här vill man nosa länge på.
Munnen får sitt av mjuka mogna tanniner, varm mogen frukt (nästan en viss sötma)...får en liten vibb av Pignol...det här är gott. Ännu en flaska som vi tömmer utan problem. Egentligen bara denna och Valentini som tar tvärslut av de som öppnas under kvällen. Stort tack Ingvar!
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  1998 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Mer eller mindre gratis på plats...vi snackar runt 20 euro (för ungefär 10 år sedan)...och bra långlivat...kanske inte extremt, men 2-3 år till utan att grejerna viker ned sig. Kan inte bli annat än imponerad från allt från kork (syns inte att materialet suttit klistrat kring halsen i 10 år) till innehåll. Ok, mjölkchoklad och krydderier går inte att bortse från, men här finns tanniner och tillräcklig fräschör för att Pomerolen ska fixa kvällen. En annan trevlighet...balans och harmoni.
Anledningen till att vi plockar en av två är...innerfilé av hjort. Då krävs struktur, djup, intensitet, tillräcklig frukt (vill nog ha aningen mer), tanniner och friskhet. Bdx är Bdx oavsett sida av Garonne. Visst finns mer struktur på Médoc-sidan, men samtidigt existerar charmen mer naturligt runt Libourne...smaksak kan tyckas.
Skit sak samma...l'Enclos ger oss en trevlig lördagskväll...
(vs2400 2013-10-05 Hemma)
  1998 - R López de Heredia Viña Tondonia - Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Kanske mer intressant att testa än att dricka mycket av. Skulle nog vara svårt att dela innehållet på två. Funkar bättre att fundera, analysera, försöka lära sig, resonera och diskutera kring. Nötigt...lite småoxiderat...viss elegans...bra längd...intressant. Bra tidsdokument över svunnen tid. Måste imponeras över Tondonia som släpper mogna grejer som det här. Värda all respekt! (vs2400 2013-09-20 EJ hos Magnus)
  1998 - Chateau Gruaud Larose - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vi frossar i bearnaise för tillfället. Kladdigt gott och lagom syndigt. Till denna sköna sörja dansar en liten hjortfilé fram på fatet och då behövs struktur i glasen. Och vad kan uppvisa mer struktur och ryggrad än klassisk Bdx med mognad.
Redan när man drar korken blir man imponerad. Inget läckage trots drygt tio år i flaskan. Tyder på seriositet och stor kunskap. Och det speglar naturligtvis av sig i vinet. Klassiska Bdx-markörer...ceder, cassis, blyerts, järn och blod. Munnen får sitt av syror, lite avdankad frukt och bra tanniner. Ryggen blir med automatik rak och hakan åker fram i klassisk aristokratisk profil.
Gör sitt arbete med bravur under måltiden och är en härlig kompis i fåtöljen efteråt.
Gnäll...inget att spara eftersom frukten börjar vika ned sig. Vill nog ha aningen mer fruktstoppning än vad denna butelj erbjuder. Oavsett...det dricks för lite Bdx på Sturköbaren!
(vs2400 2013-05-18 Hemma)
  1998 - Bosquet des Papes - Châteauneuf-du-Pape AOC - Chante le Merle
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Kvällens sista vin. Trots den sena timmen plockar de flesta deltagarna detta som en åldrad CdP. Mycket kunskap runt bordet som sagt...
Och kanske är det antalet flaskor som avverkats, det i kombination med tidpunkten som gör att vinet inte riktigt står ut. Det här tror jag hade mått bra av att drickas vid ett annat tillfälle...
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  1998 - Aurelio Settimo - Barolo DOCG - Rocche dell' Annunziata
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Ännu en trevligt utvecklad Nebbiolo. Det som skiljer denna mot de tidigare Boca-vinerna är kraftfullhet och mer pondus. Helt enkelt ett par storlekar större. Det här gott. Fortfarande vitalt. Bör nog ändå drickas under kommande året. Testade som sagt 2004 för någon vecka sedan. Där fanns mer saftig frukt kvar än i denna flaska. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  1998 - Chateau Smith Haut Lafitte - Pessac-Léognan AOC
(France - Bordeaux - Graves Info)
Visa mer information
  Bdx är Bdx...så är det bara och förbannat gott är det dessutom. När maten kräver kraft och finess finns det inte alltför många vettiga alternativ. Högst upp på vår lista, tillsammans med en bra Syrah, ståtar någon form av Cab-dominerad dryck.
Kvällens karafferade Bdx är Smith Haut Lafitte av 1998 års modell. Och den gör minsann inte bort sig. Det här är otroligt välgjort, proffsigt, utmejslat in i minsta detalj...visst kan man tycka att det är för välarbetat, men till bords dominerar vinet så som förväntat. Det är gott, det är rensande, det är precis så som vi vill ha det.
Diskuterade Bdx med FV-T för ett par veckor sedan och han har en poäng med att en Bdx kanske inte berör och förför som vissa andra vintyper. Och så är det här...skitgott och imponerande. Men inget bus...inget spontant...ingen direkt charm. Så är det bara...och det är faktiskt inget fel med det. En Bdx är en Bdx...och det är förbannat gott.
(vs2400 2012-12-07 Hemma)
  1998 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé - Crichet
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren Nebbiolo som fortfarande sitter på en bra framtid. Inte färdig med andra ord. Enorm tanninstruktur som verkligen kräver sina år. Frukten finns där. Men som sagt...tio år till kanske?

En invändning måste ändå vara priset...runt en tusing känns väl magstarkt. Då vill man ha ett extra lyft, som inte riktigt infinner sig i Roagna's prestigeprojekt. Andra gånget som Crichet testats. Vid första tillfället var det 98:an. Absolut bra men...priset avskräcker.
(vs2400 2012-04-06 Hemma)
  1998 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till perfekt tillagade lammracks? Visst kan man plocka fram en CdP, men i kväll är det Bdx-suget som vinner. Vi letar fram en mogen Pomerol från l'Enclos. Inte något av de större namnen, men han brukar leverera i bra årgångar och med lite ålder. Och en 1998:a klockar in på både år och ålder. Och visst är det full leverans...klockren Merlot-Bdx som lyfter enormt till lammet. Fortfarande kraftfull och fortfarande redigt vital. Inga krämpor överhuvudtaget. Kan lätt ligga 4-5 år till.
Vi hittar blyerts, bra frukt och en och annan orientalisk krydda. I munnen är det fullt blås...syrorna är bra, frukten stor, tanninerna sitter som de ska och fin lång eftersmak. Rensar riktigt fint. Bra grejer, utan att på något sätt vara stort. Skoj att grejerna funkar.
(vs2400 2012-02-24 Hemma)
  1998 - Orpale - Blanc de Blanc
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Bra bubbel, men utan den lilla extra dimensionen man kan förvänta sig av prislappen. Rent, elegant, bra mousse, fint lyft och härlig munrensare. Det vi saknar är det lilla extra i form av energi, djup, längd och personlighet. Allt finns men det där lilla extra som ger vinkicken infinner sig inte riktigt. Kanske är så att man letar lite mer när man känner till vad som finns i glaset. Docka finns här inga ålderskrämpor. Utvecklingspotential...nja...knappast. Det är nog som bäst här och nu...inga fler köp blir det. (vs2400 2011-12-31 Hemma)
  1998 - Chateau Gruaud Larose - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vad dricker man till oxfilé från en Charolais-kossa? En hyfsat åldrad Bdx ligger väl ganska bra till. Då gör vi väl som så att dekantera den rackaren ett par timmar innan måltiden sparkar igång.
Först bara en liten blänkare om köttet. Vi köpte det direkt av uppfödaren (1/4 kossa) och maken till kvalitet får man leta efter. Det här smakar redigt ärligt kött.
Och en 98:a Bdx sitter ypperligt till. Absolut inte ett stort vin, men en Bdx med lite ålder gör i princip aldrig bort sig. Klassiska drag, fortfarande bra tryck i frukten och rensande rena syror. Bär hela vägen genom flaskan. Funkar bra på egen hand, men det är självklart till kött och gratäng som Gruaud-Larose spinner ett extra varv. Vi måste börja köpa mer Bdx...
(vs2400 2011-10-29 Hemma)
  1998 - Kuentz-Bas - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rangen
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Full utdelning för tålmodig lagring. Då blir man jävligt glad och nöjd. Den här Rangen är fullknôkad med komplexitet, där lager på lager av olika egenskaper avslöjas kontinuerligt. Saffran, honung, citrus, botrytis, mörkt socker, rök, mineraler...i all oändlighet finns det hur mycket som helst för lilla näsan. Stort och otroligt imponerande. Men det är självklart i munnen som det stora inträffar. Fortfarande levande...knastertorrt...enorm längd...stor komplexitet...fantastiskt gott. Stort vin. Stor kick. Stor upplevelse. Och så förbannat glad att lagringen belönades! (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  1998 - Chateau d'Arlay - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Corail
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Skojigt vin! Som utvecklats redigt sedan sist. Framför allt gäller det doftmässigt. Mer Pinot-lik än jag kommer ihåg. Och redigt utvecklad med en fin mognadston. Men i munnen är det fortfarande syrorna som regerar...fylligt kan inte kalla det, men skojigt är det att luras med. Ser ut som ett moget rött, men smakar som ett relativt ungt vitt. En flaska kvar som inte kommer att överleva sommarens strapatser! (vs2400 2011-05-28 Hemma)
  1998 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé - Crichet
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Stort vin. Personligt. Kompromisslöst. Och fortfarande i begynnelsen av sitt komplexa liv. Nosen domineras av kraftfullhet. Frukt, komplexitet, blommor, undervegitation...ja allt känns nästan hotfullt kraftfullt. Men mitt i allt detta är det ändå elegansen och balansen som slår igenom. Trots alla muskler är det ändå löjligt finlemmat. Njutningsfullt till sista lilla droppen. Man sitter med näsan i glaset och bara försvinner bort i tankarna. Det är sanslöst skönt att flumma med en stor nebba i glaset. Himla synd att prislappen är väl häftig.
Även tanninerna är harmoniskt byggda. Gudomligt gott!
(vs2400 2011-02-04 Hemma med Bristly-Gabriel)
  1998 - Chateau Branaire - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Mogen Bordeaux tackar man inte nej till. Men låt den andas ett par timmar innan servering. Väl där belönas man med en fin liten Bdx-tripp av skön kvalitet. Smyger igång, men när väl farten är uppe får man precis det man vill ha av en simpel Bdx. Branaire är ju inte någon stor lirare, utan spelar väl i någon mellan-liga på Mèdoc. Men oavsett liga finns här ceder, blyerts, rensande syror, bra djup i frukten, härligt tryck, finess, elegans, balans och ett satans bra vin vid matbordet. Precis som en Bdx ska vara alltså. (vs2400 2011-01-29 Hemma)
  1998 - Chateau Corbin Michotte - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Uppfostrande vin. Vid första lilla sippen blir ryggen rak som ett spett. Inte sitta som en hösäck när viner som dessa ska konsumeras. Det här är strama och klassiska grejer. Ingen inställsamhet, utan endast en fantastisk resa i Cabernet Franc-land. Det här är så gudomligt gott. Renhet, stramhet, klass, finess, explosivitet, energi och rysligt bra matsällskap. Frukten har krupit in i vinet, men här finns så mycket annat gott att hitta. Inget snack om att vi har bra Bdx i glaset och inte heller någon diskussion om att vi har Cab i någon form i glaset. Men om vi är väster eller öster om Garonne är inte lika lätt att konstatera. Stramhet och struktur gör att vi lika gärna kan ha en Médoc i glaset.
Och återigen konstaterar vi att om man väntar cirka 10 år efter skörd belönas man storligen. En bra Bdx kan man naturligtvis vänta in med ett gäng år till på rygg. Och det finns fortfarande kraft för ett par år till för kvarvarande flaskor.
(vs2400 2010-12-25 Hemma)
  1998 - Chateau Corbin Michotte - St Émilion Grand Cru AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Fullt utvecklad, men ändå många år kvar på banan. Direkt när vi drar korken imponeras man över vinkulturen i Bdx-land...inte ett tecken på att korken har släppt varken in eller ut. Felfri efter ett helt gäng år i flaskan. Dom kan det här med vin Bdx-folket.
Lika imponerade är vi under hela färden tillsammans med denna klockrena St-Emilion. Fantastiskt för näsan och exemplarisk i munnen. Säga vad man vill, men Bordeaux är så jävla gott. Väntar man bara ett 10-tal år, belönas man med fina grejer. Det är så löjligt elegant och balanserat och typisk och gott...ja, så sanslöst bra. Och till en briljant hjort-filé säger inte denna 1998:a nej tack.
En liten varning dock...ingen sötma i maten...här finns inga tecken på kvarvarande fruktsötma. Torrt så det förslår.
(vs2400 2010-10-09 Hemma)
1 2 3
Lägg upp ny provning