Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 92
Vin
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Charmes-Chambertin AOC - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Sista flaskan. Bra utveckling. Fin mognad. Fortfarande väldigt vitalt. Klockren PN, aningen modern anlagd, rensande syror, allt fint integrerat, kraftfull och härlig längd. Jävligt gott med mogen PN. (vs2400 2015-07-30 Hemma)
  1999 - Pol Roger - Sir Winston Churchill
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Stor vinkick. Elegant. Aristokratisk. Viktlös. Linjär. Så jävla bra. Visst är det proffsigt, men det känns aldrig ointressant och konstlat. Briljant bubbel med många år framför sig. (vs2400 2015-06-26 Hemma)
  1999 - Accomasso - Barolo DOCG - Rocchette
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oj...nu får vi lugna ner oss. Här får man inte ha bråttom. Fundera, njuta...påminner inte så lite om en Barbacarlo...medicinala toner, djup koncentration på frukten, maffigt, stort och djupt. Långsamt vin helt enkelt. Varm känsla. Redigt brasvin. Stor vinupplevelse, men inget man dricker mycket av. Fortsatt löjligt ungt. Vänta med det här 10 år till. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  1999 - Domaine Chevassu - Château-Chalon AOC - Savagnin
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Ett glas i såsen och resten till oss som komplement till Sturkötupp i Vin Jaune och rejäla mängder grädde. Fantastisk maträtt. Den här 99:an startar upp ganska försiktigt, men med ett gäng timmar i karaff växer vinet för varje kvart. Nötter, syror, ox, djup, komplexitet...så förbannat gott med en redig Château-Chalon. Chevassu är en habil adress att återkomma till. (vs2400 2015-01-02 Hemma)
  1999 - Barale - Barolo DOCG - Castellero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Det serveras lite osso buco och risotto milanese...att då inte dricka lite bra Nebbiolo känns galet...trots att det är söndag. Så fram åker den här mogna 99:an. De börjar tappa lite frukt, men har i gengäld kommit till det stadiet där fruktkärnan centrerats och blivit mer komplex. Trevlig utan att på något sätt vara stort. Funkar utmärkt till födan, vilket var dess absoluta syfte. Kommer nog att ligga kvar på den här nivån ett gäng år, för att sedan sakta börja glida mot dess undergång. Drick upp ni som har. (vs2400 2014-12-14 Hemma)
  1999 - Domaine Henri Perrot-Minot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - La Combe d’Orveau - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Det var tider det...när man kunde köpa viner som detta för runt 500-lappen. Idag betingar det snarare 3 stycken femhundringar...
Denna 99:a har fortfarande kraft och finess kvar för åtminstone fem år. Det jag tycker är läckrast är den enorma kalk-karaktär som driver doften. Likadant i munnen...renhet, lyx och mineral. Lyxen kommer från klockren fathantering och dyra sådana. FV-T tycker att det kanske är väl internationellt och utsmetat. En poäng helt klart eftersom gissningarna hamnar i Toscana, Bdx osv. Köper det, men eftersom jag vet vad som döljer sig i glaset njuter jag fullt ut...och innehållet tar slut väldigt snabbt.
(vs2400 2014-07-18 F-bo med FV)
  1999 - Burlotto - Barolo DOCG - Monvigliero
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Där rök sista flaskan av 99:an. Den tar avsked med finess och klass. Riktigt bra. Skoj att Burlotto får lite upprättelse efter tidigare dikeskörningar (2009:an). Det här är moget och som sådant behöver vinet ett gäng timmar i karaff. Väl i glasen uppvisar Monvigliero ett spektra av jordgubbar, blommor och våt skog. I munnen möts via av balanserade syror, frukt, fyllighet och tanniner. Kontemplationsvin. Långsamt vin. Redigt vin. Gott vin. Här finns fortsatt kraft för 3-4 år. (vs2400 2014-06-07 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Ännu ett tydligt exempel på varför man sparar godsaker. Goda i dess begynnade liv och stora vid mogen ålder. Det här är inget annat än stor vinkick. Massivt, men ändå elegant. Balanserad. Fortsatt gott om mörk frukt. Rinnande baconfett. En lite syrénkvist går fortfarande att nosa fram. Det är i munnen och till hjortgrytan Clusel-Roch verkligen vibrerar. Rensar och förför. Härligt lyft tack vare syrorna. Bra tryck tack vare frukten. Och kaxigt tack vare tanninerna. Så här ska vinn byggas! (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  1999 - Bruno Clavelier - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Beaux Monts
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  En mogen 1er Cru från Vosne-Romanée är väl bra fredagsdricka, eller? Absolut riktigt bra, men inte den storhet man hade hoppats på. Finns lite väl mycket hårda ektanniner på slutet. Doftmässigt är alla hästar hemma. Här finns de markörer man vill ha i sin mogna Pinot. Tyvärr är frukten mer dämpad än vi hoppats på. Tror man körde på mer fat runt millenium-skiftet än vad som är praxis nu. Positiv trend enligt mig. Tror inte det här blir bättre, utan det är nog bara att avsluta kvarvarande flaskor. (vs2400 2013-12-20 Hemma)
  1999 - Patrick Javillier - Mersault Premier Cru AOC - Les Charmes
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Dricker man röd Charmes måste man naturligtvis också sänka en vit Charmes. Och en mogen sådan. Inte utan en viss nervositet man rycker korken...klockren kvalitet på den...inte ett tecken på oxidation...tack!
Smörighet, nötighet, fyllig, fortfarande fina syror, skön längd...mogen och klar. På topp. Drickes nu. Drickes till en krämig jordärtskocksoppa. Klockrent.
(vs2400 2013-11-15 Tuppkalas)
  1999 - Domaine Cachat-Ocquidant - Corton AOC - Clos des Vergennes - Monopole
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Kvällens huvudnummer serveras ur magnum. Timmarna i karaff har gjort vinet redigt gott. Det här är mörkare och fylligare. Ännu bättre till maten än lillebror. Skoj med mogen Bourgogne som levererar. Balans och harmoni tillsammans med tupparna. Gott! (vs2400 2013-11-15 Tuppkalas)
  1999 - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG - Pora - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Oj oj oj...snacka om utdelning för löjliga slantar. Köpt på plats för ett gäng år sedan för 18 euro...18 euro som har vuxit till 65 euro upplevelsemässigt. Satan vad seriöst. Satan vad bra. Visst är det mer åldrat än vad man förväntar av en 99:a, men vem bryr sig när Piemonte-markörerna hoppar ur glaset. Och mogen sådan som ni förstår. Färgmässigt har det blivit sådär skönt hopknutet mörkrött som åldrade viner brukar te sig. Doftmässigt är det klockren mogen nebba av klass. Alla egenskaper på plats. Och inga rönnbär som är min smakmässiga stötesten när de klättrar i ålder. Bra tryck i frukt, bra tryck i syror, bra tryck i tanniner...så där balanserat man vill ha det. Det här är på topp här och nu. (vs2400 2013-10-23 Hemma)
  1999 - Domaine Stéphane Magnien - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Sentiers
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Silkig, mogen, träffsäker, angenäm...aldrig stor men ändå klockren till Sturkö-tocken. Det här ska konsumeras här och nu. Inget utrymme för utveckling. Som sagt...gott, men inte stort. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  1999 - Barale - Barbaresco DOCG - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vad plockar man fram till kladdig (redigt med grädde) älgragu en simpel hösttorsdagskväll...varför inte en lika simpel Barbaresco Riserva från Barale av den hyfsade årgången 1999. Hyfsade är gbg-ironi...
Ner i karaffen ett gäng timmar innan födan hamnar på bordet. Sicken Nebbiolodoft...sicken mogen Nebbiolodoft. Härligt kompis till maten...fantastiska polare...vinets frukt lägger armen om nebba-syrorna och fullständigt charmar sönder ragun. Så här ska mat och vin te sig tillsammans. Råsimpelt. Samspel på skön nivå.
På egen hand dyker dock mina rönnbärs/lingon-fiender upp. Barales grejer kräver föda. På egen hand är det aningen tunt...men med rätt kompisar på bordet lyfter grejerna. Tycker ändå att det är dags att avsluta 99:orna från Barale. Doften ger mer än smaken...om man säger som så...på egen hand alltså...
(vs2400 2013-09-26 Hemma)
  1999 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  Mogen Côte Rôtie är inte dumt, trots sommartemperaturer utomhus. Redan när korken ryker indikerar doften att vi får en fin kväll vid glasen. Köttigt, djupt/dovt, mörka saftiga bär, ceder och järn. Klockren Syrah med små inslag av klassiskt stram Bdx. I munnen är det elegans som råder. Fortsatt stram, finfina syror, bra frukt och nedslipade tanniner. Sådär lagom fylligt. Spelar mer på förfining än ren kraft. Ett litet frågetecken dyker upp till maten. Funkar faktiskt inte till hjorten. Borde göra det, men stoppningen bär överraskande nog inte. Dessutom smyger det fram lite sockerkänsla i samband med måltiden. Chaptaliserad? Allt rättar till sig när vi senare avslutar de kvarvarande glasen. Ikväll funkar Clusel-Roch på egen hand. Någon flaska ligger fortfarande kvar och vilar...ingen panik. 3-4 år till utan problem. (vs2400 2013-06-07 Hemma)
  1999 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Pignolo
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Bressan vet man var man har. Urtypisk Bressan...malört i doften och fantastisk frukt i munnen. Lättdrucket och oerhört reflekterande. Kan inte göra annat än bocka och buga för hantverkare som Bressan. Det här är ett njuta-vin som inte bör hamna tillsammans med mat. Har testat ett flertal gånger och då händer något som jag aldrig greppar. Bressans viner och mat funkar inte...men nu gör ju inte det så mycket när man istället kan dricka ett gudomligt gott glas Pignolo när födan är slut.
Fantastiskt att det är en 99:a. Finns inga tecken på begynnande mognad. Bara stilsäkert uppträdande med klockren frukt. Lite sötma, bra syror och sköna mjuka tanniner.
Känns som om Bressan lyckats med konststycket att konservera vinets beskaffenhet vid buteljering för framtiden. Vet inte vad som kommer att ske med tio år till på rygg...
(vs2400 2013-05-25 Hos Magnus)
  1999 - Mastroberardino - Taurasi DOCG - Cento Trenti - Riserva
(Italia - Campania Info)
Visa mer information
  En lite murrigare italienare dyker upp i glaset. Skönt att inte behöva gissa eftersom jag plockat med mig denna jubileumsflaska. Kvällens fulaste etikett. Mycket mustascher på de äldre herrarna som hyllas på etiketten.
Vi lämnar det därhän och snackar om innehållet...här var det desto mörkare frukt...slånbär...murrigt...läder...söt piptobak. Doftar skitgott. Även här är det gott om tanniner, men mer mogna och mjukare sådana. Syror så det räcker, men de sticker inte ut på samma sätt som de tidigare italienarna. Döljs av den mer kompakt mörka och mogna frukten. Gott vin som tål att lagras ännu ett gäng år. Men samma sak här...kräver föda.
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  1999 - Domaine Weinbach - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Schlossberg - Cuvée Sainte Catherine L'Inédit
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Här snackar vi utvecklad färg. Nästan bärnsten. Botrytisen som ligger bakom. Även doften antyder botrytis...gammal sådan...transformerad botrytis. Vi är samtliga överens om att det är saffran och åter saffran som dominerar i näsan. Intresseväckande, läckert, fascinerande...gott!
Även munnen får sitt av det här vinet. Vinets initiala sötma (det här var redigt sött i samband med buteljering) har mer eller mindre försvunnit. Ikväll avslutas vinet mer eller mindre helt torrt. Det här är skitgott och häftigt. Skoj att Alsace fortfarande kan leverera storheter.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  1999 - Scarzello - Barolo DOCG - Vigna Merenda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Vår katt Oscar spinner loss på Vigna Merenda. Doftar länge och väl, för att därefter markera med sina tassar att det här är hans vin. Och jag förstår honom...här finns redig komplexitet för näsan att jobba med...lager på lager med olika infallsvinklar. Klassisk Nebbiolo helt enkelt. Sniffarvin av rang. Djup doftsensation. Likadant i munnen...flerdimensionellt...bra djup...härliga syror...mörk mogen frukt...skön tanninstruktur. Växer och växlar hela tiden i glaset. Vi sparar drygt halva flaskan...återkommer.
Funkar lika bra kväll två. Varken mer eller mindre utveckling. Om vi hade haft fler skulle vi nog tuta i oss dessa under 2013-2014.
(vs2400 2013-01-16 Hemma)
  1999 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Höstaktivitet utomhus i form av kratta löv kräver mustig gryta till middag. Och en sådan gryta skriker efter en likaledes höstinspirerad CdP. En Charvin av 99 års modell tror jag kommer sitta redigt fint...och det gör den. Här finns gott om komplexitet för näsan att jobba med...under de två timmar som flaskan (dekanterad) står i centrum hittar vi gott om diskussionämnen. Här finns det gott om blöta löv, saftig mossa, kött...hela tiden förändras intrycken. Sanslöst skön doftresa. Munnen får sitt av lätthet, mineraler, balans, harmoni och elegans. Inget annat än skitgott. Samspelet mellan vin och mat sitter som det ska, men Charvin står alldeles utmärkt på egna ben framför brasan. Det här är sista flaskan, så att spekulera om framtida potential känns aningen vemodigt. För här finns inga tecken på att vinet kommer vika ned sig de kommande 3-4 åren. Skön vinkick i grådasket. (vs2400 2012-11-01 Hemma)
1 2 3 4 5
Lägg upp ny provning