Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 94
Vin
  2000 - Paul Bara - Comtesse Marie de France
(France - Champagne Info)
Visa mer information
  Viss utveckling. Fortfarande bra tryck i moussen. Spänstig. Mineralisk. Skitgod. Ännu bättre dag 2. (vs2400 2015-08-08 Hemma med TM)
  2000 - Château Bel Air Marquis d\'Aligre - Margaux AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Avslappnat och tillbakalutat. Härligt lugn attityd. Elegant och avskalad. Lite småskitighet initialt som lätt luftas bort. Fin fruktkärna. Skön kick. Väldigt fin drickfas. (vs2400 2015-05-15 Hos IV)
  2000 - Chateau l’Enclos - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Gott med en redig klassiker. Enclos Pomerol är absolut inget stort vin, men fan vad man får mycket typicitet till älgfilén. Går inte att ta miste på ursprung. Lite mer svullen än en Medoc-kille. Absolut inga fat som stör. Femton år är inget överhuvudtaget för vin som detta. Kommer lätt att fortsätta spinna 5 år till. Rensar fantastiskt fint till födan. Dessutom gott på egen hand efter maten. Trevlig. (vs2400 2015-03-07 Hemma)
  2000 - Château Bel Air Marquis d\'Aligre - Margaux AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Bra bdx utan fathantering...finns det? Det gör det...och här är beviset. Bel Air Marquis d'Aligre kallas av vissa för Margaux's Rayas...det får stå för dom, men man indikationerna pekar rätt väg om man säger som så...klassiskt och helt utan kladd. Men det trevliga är att samtliga bdx-markörer finns där...cassis, blyerts, ceder, järn...och en härlig balans och struktur i munnen. Växer hela tiden. Dekanterat i 3-4 timmar. Inga tecken på att vika ned sig. Lever lätt 7-10 år till. Fyller på! (vs2400 2014-08-09 Hemma)
  2000 - Louis Carillon - Puligny-Montrachet Premier Cru AOC - Les Perrieres
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Det här är svaret på varför man lagrar viner...unga må vara spänstiga, pigga och syrastinna...men med lagring händer grejer som inte går att förklara. Här finns nötter, aning smörighet, liten ton av ox, gul frukt, mogen ost, sälta, komplexitet, djup, kontemplativt, lager på lager...här finns hur mycket som helst. Viner som dessa gör att hela intresset för vin stegras än mer. Dricker resterande slatt dagen efter på egen hand...ljuvlig stund, ingen trötthet, bra spänst, kontemplativt som sagt. Vansinnigt bra. Skön kick. Om man hade haft fler...hade de klarat sig 3-4 år till. (vs2400 2014-05-10 Sturköblot)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Vi fick ett kort ögonblick av vinets storhet vid en provning hos Ingvar i somras. Väldigt kort eftersom det snabbt valde att tvärdö framför våra ögon. Fantastiskt att nu äntligen få chansen att njuta ett friskt exemplar. Och det här är stort...fascinerande stort. Färgen väcker intresset...doften än mer i form av blommor, öl, honung, nötter, vanilj, aprikoser, citrus...och i munnen finns det gott om mineraler, trevliga syror, otroligt välbalanserat...nästan elegant trots vintypen. Inget annat än en redig vinkick. En vinupplevelse blir inte större än så här. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2000 - Château la Croix Saint-Georges - Pomerol AOC
(France - Bordeaux - Libournais Info)
Visa mer information
  Det serveras rosa älgrostbiff på Sturköbaren. Suget efter lite bdx går inte att bortse från när det nalkas godis på faten. Varför inte en liten Pomerol...efter karaffering är det fullt tryck av bdx-markörer i glasen. Ganska mörka sådana...men piptobak, ceder, plommon, kryddor kompletterar på ett raffinerat sätt. Proffsigt och pockande. Och vi snackar tryck i munnen...det här är kraftfulla grejer...inte snack om en blyg smygare här inte. På egen hand är det i dagsläget allt för mycket kraft och koncentration. Faten finns där i form och mörk choklad och en och annan kaffeböna. Och tanniner...bra sådana, men som sagt...vi kommer tillbaka om 10 år.
Däremot funkar grejerna lysande till den finstämda rostbiffen. Vinet blir direkt slankare, elegantare, stramare, friskare...men så fort köttfatet är tömt...då dyker fel bdx-vibbar upp. Återkommer om 10 år som sagt.
(vs2400 2013-09-28 Hemma)
  2000 - Radikon - Venezia Giulia IGT - Fuori dal Tempo - Sauvignon Blanc
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Här snackar vi redig vin-punk. Allt man läst om vinpunk är en stilla bris jämfört med detta. Det här är så långt ifrån konventionellt vinhantverk man kan tänka sig. Skruva till allt tre gånger och fortsätt av bara farten i fem till...då börjar vi närma oss Radikon...
Trots utseende och soja/buljong/ostbutik i doften, är smaken en klockren indikation på vilket enormt vin detta är. Fy fan vilken vinkick och upplevelse. Här skulle man vilja ha en flaska som var helt ok. Tyvärr har något hänt under de 10 år på flaskan. 35 dagar på skalen, 3 års körare på botti och 9 år på butelj innan vinet når marknaden. Och inget svavel. Borde nog låta några gram få slinka in i samband med buteljering. För här vill jag ägna tid...redigt med tid. Inte bara de 30 minuter som Fuori dal Tempo sken upp vin-tillvaron i lördags. Det finns för mycket kärlek och möda nedlagt här för att allt bara ska rassla förbi. Kostar en slant, men med tanke på den inblick vi trots allt fick är det värt varenda liten euro. Det här vill jag återkomma till. Snart!
(vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2000 - Trimbach - Riesling - Alsace AOC - Cuvée Frédéric Emile
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Finns något typiskt gammeldags Alsace-möggigt över doft- och smakkaraktär. Inte dåligt...absolut inte, men inte heller intressant och karaktärsfullt. Ganska trött och trevande. Går inte igång på det här...drick upp eller häll ut. (vs2400 2013-07-12 Falsterbo med FV)
  2000 - Louis Carillon - Puligny-Montrachet Premier Cru AOC - Les Champs Canet
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  Fullständigt lyckorus. Det här var nämligen en råchansning att öppna. Tidigare flaskor har varit korkade eller allmänt helknasiga, men här trillar allt ner i rätt fack. Nötter, stenar, mogen gul frukt, komplexitet, en aning knäck...perfekt mogen. En ren fröjd att dricka. Balans och harmoni. Går inte att uppbringa någon endaste liten brist i det här glaset. Kontemplativ njutning. Så förbannad glad att utfallet blev så här! (vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - La Richemone - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Vi kör en rostbiff från en liten hjort länge länge på låg värme i ugnen. Till det rösti och rödvinssky. Under de timmar som djuret går i ugnen får man god tid att bestämma dryck...egentligen inte svårt, men vi blir sugna på en mogen Pinot från Perrot-Minot. Richemone fick en redig sågning i somras, så vi hoppas på lite revansch nu ikväll. Och se...det blir det. De toscanska vibbarna från i somras är i princip väck (lite sötma spökar fortfarande). Snarare är det rena PN-toner för både näsa och gom. Gott på egen hand och ett bra lyft till den grymma rostbiffen. Richemone ger oss bra njutning så här i slutet av helgen. Finns nog lite utrymme för en liten stegring de närmaste två åren. Men inga dramatiska förändringar att hoppas på om man ligger på ett lager. (vs2400 2012-12-16 Hemma)
  2000 - Chateau Cantemerle - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Vad ska vi plocka fram ur gömmorna när det väntar älgkalvfilé till kvällen...kan det bli fel med en Bdx med 10 år på nacken...knappast.
Här finns alla de markörer vi förväntar oss...rysligt fin doft (mulliga plommon, ceder, järn, blod och aristokrati)...klockren munkänsla (knastertorr, rensande syror, fin fyllighet, bra tanniner och en självklar längd av klass). Inte stort, bara jävligt bra och gott. Här kan man inte gå fel. Finns inte en chans. Det osar och smakar Bdx och man hamnar absolut någonstans på Médoc. Funkar naturligtvis förträffligt till filé och bearnaise...
(vs2400 2012-08-18 Hemma)
  2000 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Källarens sista 2000. Och kanske den bästa vi tutat av de 6 vi konsumerat. Bra muller. Bra höjd. Bra tryck. Känns absolut inte över kanten. Härlig mogen komplex nos. Pekar lika mycket mot Bourgogne som CdP. Likaledes härlig komplexitet och balans i munnen. Och likaledes Bourgogne-lik. Och naturligtvis CdP-vibbar. Det här är inget annat än ett riktigt fint stycke vin. Charvin vet hur man framställer fina CdP-prylar med stor karaktär. Här finns inget inställsamt jolm. Men de behöver tid...vi snackar minst 10 år. (vs2400 2012-08-08 Hemma)
  2000 - Domaine Christophe Perrot-Minot - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - La Richemone - Vieilles Vignes
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Bra vin, men kanske inte den mest typiska Bourgogne vi tutat. Helt enkelt ett svajigt år och på tok för mycket konstlad ekhantering i källaren. Men vinet har sina fördelar ändå...bra syror, bra till maten och hyfsat sköna tanniner. Kan ju tyvärr ändå inte blunda för det faktumet att det inte är så himla typiskt...och det gör ju aningen ont. Lika ont och svårt är det att 'döda' en av sina gamla favoriter...men det kanske är dags att göra upp med sitt förflutna... (vs2400 2012-07-27 Hos FV i F-bo)
  2000 - Domaine Rémy Boursot - Chambolle-Musigny Premier Cru AOC - Les Fuées
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Mogen Chambolle...det är inte dumt...snarare jävligt gott. Vinet har fått ett par timmar i karaff och på så sätt fått möjlighet att öppna upp. Här är det full speta redan från första sniffen...våt höstpromenad i skogen...sötlakrits...mineraler...komplext...här blir man mer än gärna sittande. Lika givande är det i munnen...fortfarande energiskt...komplext...balanserat...strukturerat...jävligt fint. Man blir bara så glad av att njuta sådant här. Fin blick på vad Bourgogne kan erbjuda. (vs2400 2012-07-20 Hemma)
  2000 - Clos Triguedina - Cahors AOC - Prince Probus
(France - Sud-Ouest - Haut Pays Info)
Visa mer information
  Ännu ett vin man vuxit ifrån. Det här har jag verkligen gått igång på tidigare, men nu är det inget annat än plank, spån, julmust...påminner tyvärr alltför mycket om en sönderekad Sangiovese. Här finns inga förmildrande omständigheter...bort min gamle vän. (vs2400 2012-06-23 Hemma med FV)
  2000 - Enzo Boglietti - Barolo DOCG - Casa Nere
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Bra Nebbiolo är bra vin. Och Boglietti vet hur en Nebbiolo-druva ska hanteras. Och när hantverket är klanderfritt...ja då sitter man och njuter av en ruggigt kraftfull (men elegant och balanserad) vinkick i glaset. Trots året (2000 anses vara lite tveksamt) finns här fortfarande bra tryck för ett gäng år till på rygg. Inte ett endaste litet tecken på att Casa Nere börjat vika ned sig. Absolut inte.
Näsan får sitt av Nebba-markörer och orientaliska kryddor. Munnen invaderas av skön syrastruktur, redig frukt och de självklara tanninerna. Struktur och ryggrad så det räcker. Ännu en fin vinkick!
(vs2400 2012-06-02 Hemma med IV)
  2000 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - La Tyre
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Tuffa grejer. Tunga grejer. Maffiga tanniner. Allt är som sig bör med tanke på innehållet. Prestige-Tannat från Brumont. Och vinet håller vad det lovar...om än inte färdigutvecklat...på långa vägar. Det har börjat anta lite Bdx-likheter i både doft och smak, men fortfarande finns det lite väl mycket fatvanilj och fullödiga tanniner. Om man hade haft möjlighet (tyvärr enda flaskan) att återkomma till La Tyre om 4-5 år då hade man nog fått än mer vinkick. Visst får man en liten föraning om vad som väntar runt hörnet, men elegansen är ännu inte där den kommer att vara om de där 4-5 åren.
Men gott är det och La Tyre funkar ypperligt till de grillade hjortbitarna. Innehållet försvinner i förväntad takt...snabbt!
(vs2400 2012-04-25 Hemma med Ulrik)
  2000 - Domaine Mittnacht-Klack - Riesling - Alsace Grand Cru AOC - Rosacker
(France - Alsace Info)
Visa mer information
  Sista flaskan av Mittnachts Rosacker av modell 2000. Och inget att gråta över att de är slut. Här finns ingen framtida potential att snacka om. Syrorna är på väg att vika ned sig.
Doftmässigt så är vi klockrent i Alsace...här finns knäckigheten, honungen, rökigheten, den lilla skitigheten och citrusen. Ett litet drag av arrak visar sig också i doftkarusellen. Smakmässigt har syrorna sett sina bästa stunder, sötman (Mittnacht kör ofta med en rejäl dos restsötma) har transformerats på ett positivt sätt...mer komplexitet när godsakerna smyger in tillsammans med mineraler och frukt. Trevlig att sippa innan maten. Intressant till sin karaktär. Men det rensande draget vill aldrig infinna sig. Saknas den lilla extra syrakicken så saknas den. Går inte att ersätta. 2000 var ju ett varmt år i Alsace och det börjar nog bli dags att tömma källaren på Alsaceprylar från 2000. Kanske borde gjorts redan för 2-3 år sedan. Nu vet man...
(vs2400 2012-03-30 Hemma)
  2000 - Chateau Belle-Vue - Haut Médoc AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Varför dricker vi inte mer utvecklad Bdx? Bra fråga som jag tyvärr inte har något vettigt svar på (prislapp och tillgång är ingen giltlig ursäkt). För när det är bra är det oslagbart gott. Det är som en frisk fläkt i ökenvärmen. Gudomligt efterlängtat och berikande för själen. Och när det serveras grym bearnaise...då är det bara Bdx som gäller (eller Loire-CF).
När det är en schysst årgång (2000 får nog anses som en sådan) och en hyfsad producent vill det mycket till för att bli besviken. Ordet besviken finns inte på listan i kväll...jag lovar.
Klassiska Bdx-attribut i näsan...ceder, lite cassis och blyerts. Likaledes skön i munnen...sicka härligt stöttande syror...fin frukt...och tillräckliga tanniner. Bedårande bra. Fyll min källare med Bdx!
(vs2400 2012-01-06 Hemma)
1 2 3 4 5
Lägg upp ny provning