Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 147
Vin
  2001 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  För 17 pengar på plats måste detta vara ett av de mest fyndiga viner vi fixat...ok att man får vänta ut grejerna drygt 10 år innan full utdelning...men det är Charvin värd.
Till en höstlig fyllig gryta är en traditionell CdP ganska svårslagen. Här finns minimalt av sötma, men maximalt av komplexitet och en regnig höstpromenad. Välbalanserat och nästan elegant. Inget vin att prova och inte heller att det ska dyka upp efter ett vildvin. Kräver sin plats och full uppmärksamhet.
En flaska kvar och den kommer att utvecklas ett par snäpp till under 2-5 år...
(vs2400 2015-10-31 Hemma)
  2001 - Domaine Confuron-Cotetidot - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Suchots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Inte lätt att komma efter ett vin enligt de mer fräscha strukturerna...trots den komplexitet och tyngd som den här killen har inom bröstet. De första glasen blir mest en fråga om att komma över malo-toner och jobbig tyngd. När väl käftet kommit över chocken är det ett djupt imponerande verk. Så mycket Vosne (lakrits, mineral, piptobak...Serralunga-attribut) att det nästan är skrattretande. Riktigt bra, men inte samma kick som förra flaskan. (vs2400 2015-09-05 Hemma)
  2001 - ArPePe - Valtellina Superiore DOCG - Grumello Buon Consiglio - Riserva
(Italia - Lombardia Info)
Visa mer information
  En hyfsat mogen Valtellina, kan det vara något? Jo då, men först efter ett gäng timmar i karaff och till anpassad föda. På egen hand spritter inte grejerna precis...lite väl långt gången och lite småslapp i både tannin- och syrastruktur. Tung helt enkelt.
Men till födan kommer Grumellon mer till sin rätt. Vaknar till liv och visar mer syror och spänstigare frukt. Absolut gott, men inget jag går vidare med.
(vs2400 2015-01-14 Hemma)
  2001 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Vi har inte varit nådiga i kritiken till de CdP vi tutat senaste året. De har varit tunga %-stinna monster som är så långt ifrån drickglädje man kan tänka.
Så skönt då att denna klassiker träffar rakt i lustcentrat. Det här är inget annat än skitbra...elegant...lagom utvecklat...fyllig...balanserad...Bourgogne-lik...välskräddad helt enkelt.
När Grenache ter sig så kan man bara kapitulera, träder klart in bland de stora druvsorterna. Men det vill till redigt hantverk, bra terroir och trevlig årgång för att bitarna ska hamna rätt. Och ett gäng år på nacken.
Och till säsongens första långkok på älg...växer naturligtvis Pignan ett par snäpp. Utvecklas nog ett par år till, men vansinnigt god här och nu.
(vs2400 2014-09-12 Hemma)
  2001 - Domaine aux Moines - Savennières - Roche aux Moines AOC
(France - Loire - Anjou Info)
Visa mer information
  Känns som en relik från historien...arrak, lite ylle, honung, enormt hård till sin karaktär, stenig och tyvärr även alkig...inte något som lockar till klunkar och inte heller något som lockar oss till påfyllning. Ser inget behov av Chenin Blanc som besitter ovanstående egenskaper...som sagt...hör historien till. (vs2400 2014-08-16 Skilleby)
  2001 - Domaine Lafran-Veyrolles - Bandol AOC
(France - Provence Info)
Visa mer information
  Vi slantar in 15 EU-pengar runt årsskiftet 2003-04...hur har då dessa slantar förräntats...redigt bra måste sägas...väl värt en 45-65 EU-pengar...lätt.
För här finns fortsatt grymt positivt liv i flaskan...moget...absolut! Mörkt (ska det vara), lakrits (vill man ha), finess (med tyngd)...man blir så förbannat glad av de här sköna hantverksmässigt framställda grejerna. Lysande gott.
(vs2400 2014-06-06 Hemma)
  2001 - Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Mogen och fortsatt vid god vigör. Bra tanniner. Jag tycker om det här...färgad med tanke på att det är vårt vin. Visst finns det sötma och viss %-sting, men här finns också gott om undervegetation och bra komplexitet. Går inte att blunda för kvaliteten i det här. Men som sagt...vårt vin. (vs2400 2014-03-15 Lessrof)
  2001 - Domaine Clusel-Roch - Côte Rôtie AOC
(France - Rhône - Côtes du Rhône septentrionales Info)
Visa mer information
  De är ofta inte mycket för världen när de inte uppnått tillräcklig ålder...vi snackar här om Clusel-Roch och deras varianter på Côte Rôtie...men när åren går och 10-årsgränsen sprängs...då nalkas det skön vinkick.
Det här är en sådan...och när det ligger en rostbiff på älgkalv på fatet, då får man leta efter bättre kompis. Det här är elegant, lätt, finessrikt...gott om blyerts, lite ceder...men också fortsatt pigg frukt, trevliga syror, nedslipade tanniner...läskande gott...inget skrikigt vin, utan agerar med pondus som trygghet och självförtroende ger. Klassisk fransk elegans. Skulle lika gärna kunnat vara en lätt och finstämd Bdx. Håller lätt 3-4 år till...om man nu hade haft fler...
(vs2400 2014-02-15 Hemma)
  2001 - Château Rayas - Châteauneuf-du-Pape AOC - Pignan
(France - Rhône - Côtes du Rhône méridionales Info)
Visa mer information
  Här var det moget, soligt, komplext och fascinerande. Nosen vill inte släppa taget om det här. Gott som f-n. Munnen konstaterar snabbt att det här bygger på varmklimatsfrukt. Går inte att dölja den solmogna frukten. Och här gör det ingenting. Pignan ger oss vibbar från Bdx (lite blyerts i doften), Bourgogne (fuktig höstpromenad) och CdP (den varma välkomstkramen). Skönt med mångfacetterade grejer. Står nog på sin topp här och nu. (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2001 - Château Langoa-Barton - Saint Julien AOC
(France - Bordeaux - Médoc Info)
Visa mer information
  Här var det Bdx i glaset. Ung sådan tror jag. Som vanligt ska man dra av minst 5 år från det man initialt tror. Inte 2008, utan en 2001:a. De här rackarna är långlivade...och matkrävande. Tänk en kladdig béarnaise och en fin biff till det här. Vinet växer minst ett par klasser. Alltid skoj med bra Bdx. Potentialen finns där som sagt... (vs2400 2014-01-04 Hos LP)
  2001 - Luigi Oddero - Barolo DOCG - Vigna Rionda
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockrena nebba-markörer i både näsa och mun. Fått många timmar i karaff. Men...det här är lite för snällt och inställsamt. Saknar Serralunga-mineraler och saknar framförallt Rionda-djupet. Det mest positiva är att det inte finns några som helst ålderskrämpor. Ingen tror att det rör sig om en 2001:a. Helt ok, men med tanke på vad som bjuds i glasen för övrigt den här kvällen, är det här inget att yvas över.
Ännu en slatt som forslats till Blekinge. Och nej...har inte fixat länsgränsen. Än mer fatchoklad och anonymitet. Inget att gå vidare med.
(vs2400 2013-12-28 Hos IV)
  2001 - Bressan - Venezia Giulia IGT - Ego - Schioppetino
(Italia - Friuli-Venezia Giulia Info)
Visa mer information
  Lugn och fin...knappast politiskt korrekt att dricka Bressan, men vill ni komma hit och kasta gatsten...välkomna.
Som tidigare flaskor vi druckit av Ego, där finns något som förbryllar...den här gången är det ingen idé att blanda in Ego vid matbordet, utan här får Ego fritt spelrum. Otroligt imponerande sett till ålder. Här finns fortfarande kraft och frukt för många års ryggläge. Dessutom ganska mycket sötma. Att den framträder beror till viss del av att tanninerna inte tar för sig...frånvarande helt enkelt. Doftmässigt bjuds vi på klockren Bdx med en redig dos malört...kan inte bli mer Bressan. Styrkor...gott...Bressan...ruggigt personligt. Brister...sötman.
(vs2400 2013-11-28 Hemma)
  2001 - Dr. Bürklin-Wolf - Deidesheimer Kalkofen - Riesling - Grosses Gewächs
(Deutschland - Pfalz Info)
Visa mer information
  Alla markörer pekar tvärsäkert mot Alsace...lite skitighet för nosen, mogen Riesling-karaktär, honung...likadant för munnen...bra tryck i syrorna, blodgrape, bra tyngd, fyllig, fin längd...inget annat än skitbra. Dock befinner vi oss i Pfalz och den här flaskan är betydligt mer utvecklad än vid tidigare påhälsning. Det här ska drickas nu. (vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2001 - Muga - Prado Enea - Gran Reserva - Rioja D.O.C.
(España - La Rioja Info)
Visa mer information
  Gott och redigt njutningsfullt. Bra frukt (absolut inte uttorkat), fin syrastruktur, elegant, rent, skön längd, briljerar vid matbordet. När de klassiska spanjorerna fortsatt har frukt kvar innanför kostymen fyller de här grejerna sin funktion med bravur.
Bra många år kvar innan vinet kommer att vika ned sig. Skitgott!
(vs2400 2013-08-29 Hemma)
  2001 - Cavallotto - Barolo DOCG - Bricco Boschis Vigna San Giuseppe - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Varningssignaler i form av lite trött utseende och en kombination av brett/ostbutik/soja. Tack och lov finns räddningen i munnen. Bra tryck i frulkt och tanniner. Långt och redigt. Kanske inte elegant, men ack så gott. Lite skitig, men ändå full av personlighet och karaktär. Enligt Ulrik var en annan flaska totalt annorlunda, åtminstone doftmässigt. Tycker ändå att det här är en bra Barolo i gammaldags stil. Ska nog ändå drickas inom 1-2 år. (vs2400 2013-07-01 Hemma med Ulrik)
  2001 - Domaine Confuron-Cotetidot - Vosne-Romanée Premier Cru AOC - Les Suchots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Kvällen fortsätter med ännu en fullträff. Blivit en och annan vinkick så här direkt efter midsommar. Så här vill jag ha mina Bourgogne. Magiskt mogen. Mörk frukt, blöt skogsmossa, även här finns stråk av lakrits, mineralitet, strukturerad komplexitet och lager på lager av fascination. Gott som fan.
Samtidigt som grejerna är mörka finns här ett upplysande lyft. Vinet lever i den övre delen av käften. Syrorna vibrerar trots 12 år sedan skörd. Håller lätt i 5-10 år. En kvar.
(vs2400 2013-06-23 Hemma med FV)
  2001 - Domaine Dominique Mugneret - Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC - Les Boudots
(France - Bourgogne - Côte de Nuits Info)
Visa mer information
  Ibland är livet rent ut sagt för jävligt. Här ikväll upplever vi just ett sådant tillfälle...vissa kanske vill ha det till ett må-bra-problem...men vi formulerar det till...barahaenflaskakvarproblem (ingen särskrivning här inte). För det är vad det är...vi har bara en butelj av detta elixir. Såpass bra är Boudots...och det borde inte komma som en överraskning...men:
Hyfsad producent...tveksam årgång och bra läge. Med sådana parametrar är inte utfallet klockrent. Men här blev fallet ...kärnfull Pinot-doft i form av...komplexitet, djup, djurisk, köttig, mörkt mogen frukt...rent ut sagt skitbra!
Likadant i munnen...erfaren energi, mörk, djup, fokuserad, träffsäker...vansinnigt bra. Lyft i frukt och syror. Schysst tryck. Redigt bra.
Hade man haft fler, då hade några fått gosa till sig några år till. Ingen panik med kvalitet som denna.
Den här har legat och skrotat ett gäng år, men nu ikväll när jag omplacerade ett gäng flaskor dök det här djuret upp. Bra Bourgogne skulle vi ha till födan och bra Pinot fick vi!
(vs2400 2013-05-31 Hemma)
  2001 - Poggio di Sotto - Brunello di Montalcino DOCG
(Italia - Toscana Info)
Visa mer information
  Ett vin...ett glas...kvällens absoluta höjdpunkt (konkurrensen var inte att leka med). Så skönt att vinet kom på egen hand. Inget som stör, utan endast denna gudagoda Sangiovese som gives chansen att skina på egen hand.

Renhet parat med fullständigt fokus. Finess och djup. Charm och enormt seriöst. Kontemplativ njutning. Botti-markörer. Det här är stort. Här finns inga bröst-toner, ingen koncentrerad frukt (däremot har den fantastiskt fokus och renhet)...inget som stör överhuvudtaget.
Vinet fullständigt gnistrar i glaset. Förförisk doft. Löjligt god.
Stort vin med fortsatt stor potential. Ulrik...tack!
(vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2001 - Massolino - Barolo DOCG - Vigna Rionda - Riserva
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Här fick man slita med korken. Satt som gjuten i sten. Av på mitten och därefter var det bara att få till ett hål i den sista irriterande korkbiten. Därefter bara att hälla försiktigt genom en liten linnebit ner i karaffen.
Lite orolig att vinet inte ska må bra av det här momentet, men tack och lov ingen fara.
Den här Serralunga-killen har en växel till kontra Settimo och Mascarello. Helt andra tanniner, helt annan parfym. Doftar något alldeles enastående...rosor, gudomligt fina intjärade trädetaljer, sagolikt saftig frukt och bra Rionda-mineralitet. Överjävligt bra och värt varenda euro. Bortsett från kork-haveriet (tydligen ganska vanligt med 01:orna) får vi en vinkick utöver det vanliga. Och till maten...magiskt bra!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2001 - Château Montus (Alain Brumont) - Madiran AOC - Cuvée Prestige
(France - Sud-Ouest - Pyrénées Info)
Visa mer information
  Efter de smeksamma Barolo-tanninerna är det dags att avsluta den röda paraden med tanniner av en helt annan karaktär. Trots att de är inlindade i en Nya Världen-fruktsötma står de ändå ut som oborstade och råbarkade. Inget att plocka fram på första daten...
Som FV-T sa...de här grejerna går inte att närma sig förrän de passerat 20-årsdagen. Och det ligger något i det...rör inte denna 01:a förrän 2025!
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
1 2 3 4 5 6 7 8
Lägg upp ny provning