Mina provade viner


Lägg upp ny provning Vin 1 till 20 av 104
Vin
  2003 - Andre et Mireille Tissot - Côtes du Jura AOC - Chardonnay - En Barberon
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Håller ihop riktigt fint. Tror alla hamnar i Jura på direkten. Ruggigt typiskt och kanske ruggigt Tissot. Det är något med deras vita som skriker Tissot. Nötter, mineraler, fin syra, bra drag i frukten...helt enkelt utmärkt. Vissa reagerar på lite sötma...kan vara årgången. Trevligt här och nu, kan dessutom ligga ett par år till... (vs2400 2015-02-21 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Allt du vill ha i din klass-nebba finns här: blommig parfym, lite blöt skogspromenad, lite skönt målarfärgsniff...och munnen får sitt av klassisk struktur där syror, tanniner och frukt samverkar. Frukten finns kvar, tanninerna mogna och syrorna sjunger. Inget annat än klassikt och skitbra. Inget gnäll här inte...jo förresten...näst sista flaskan... (vs2400 2014-03-20 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Roagna är Roagna...och tur är väl det. Fullträff i form av klassiska Nebbiolo-attribut...målarfärg, rosor, undervegetation...klockrena syror, fortsatt fin frukt och sköna tanniner. Inte ett endaste snedsteg. Härligt att bli positivt överraskad av 2003:a. Inte många som lyckats övertyga mig. Men Roagna är Roagna...fortsatt 2-3 års kraft kvar i Pajé. (vs2400 2014-02-13 Hemma)
  2003 - Domaine de la Butte - Bourgueil AOC - Mi-Pente
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Vi kör en CabFranc-helg. Den här blir huvudnumret till en bit torskrygg modell större och en löjligt fin rödvinssås.
Innan maten testar vi vinet och tyvärr har det nog passerat zenit och resan neråt har kommit en bit på väg. Årgångens negativa sidor visas med all tydlighet. Går inte att blunda för den illasittande sötman. När vi tog förra flaskan (2-3 år sedan) var det mer stramhet och elegans som tog för sig. Nu har tyvärr strukturen fått ge sig. Men vin behöver mat och väl till bords får sötman lite att jobba med. Vips så är lite av struktur och balans tillbaka i matchen. Funkar, men Mi-Pente har inte allt för många strängar på sin lyra ikväll. Det blir aningen endimensionellt och lite småtråkigt. Retar mig ganska mycket att vi inte nöp den här sista flaskan för 2-3 år sedan. Då var den skitfin och man borde greppat att det inte fanns speciellt mycket mer att önska. Men men...
(vs2400 2013-10-18 Hemma)
  2003 - Rolet - Arbois AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  På pappret en klockren avslutning...Comté och Vin Jaune. I verkligheten...än bättre, med tanke på sällskapet. Vinälskare, Comté och Vin Jaune...det är en perfekt avslutning.
Egentligen kan man inte dricka Vin Jaune för ofta, men om man gjorde det tror jag inte man uppskattar djupet och komplexiteten i dessa hantverksskapelser. Nötighet möter nötighet, syror möter syror, fyllighet möter fyllighet...balans möter balans. Det här är en perfekt avslutning!
(vs2400 2013-10-12 Sturköblot)
  2003 - Rojac - Malvazija
(Slovenija - Primorska - Slovenska Istra Info)
Visa mer information
  Linement, lite insjunkna fat och anonym frukt för näsan. I munnen finns lite fattanniner, en viss mjuk oljighet och ett relativt utvecklat uttryck. Småspännande men egentligen inget som lämnar ett längre avtryck. Dock imponerande att grejerna har hängt ihop i tio år. (vs2400 2013-08-03 Hemma hos Ingvar)
  2003 - Glaetzer - Shiraz - Amon-Ra
(Australia - South Australia - Barossa Valley Info)
Visa mer information
  Övertydlig aussie. Där Astralis uppvisar elegans faller tyvärr Amon-Ra platt på sin tyngd. Det enda som imponerar här är koncentrationen...nästan som att tugga kaffesump. Hittar inget som kickar igång min vin-nerv. Inte min vinstil. (vs2400 2013-04-27 CasaUlrik)
  2003 - Calabretta - Etna DOC
(Italia - Sicilia Info)
Visa mer information
  Ännu en skön överraskning. Ännu ett Etna-vin. Ännu en kaxig tanninattack. Bra utveckling, mustig, bra ruffighet, mörk men ändå positiv. Det här är gott. Flaskan följer med hem till Blekinge och gör sitt jobb utmärkt till söndagsragun. Att ha en sådan flaska liggande i källaren blir en vårlig målsättning. (vs2400 2013-04-06 Hemma hos IV)
  2003 - JF Ganevat - Côtes du Jura AOC - Savagnin - Vin Jaune
(France - Jura Info)
Visa mer information
  När det är dags för ost är det dags för Vin Jaune. Dagen till ära har FV plockat med sig Ganevats tolkning av detta klassiska ostvin.
Och att det är ett bra vin går inte att blunda för, men kanske inte den storhet vi hade sett fram emot. Vill nog ha mina Vin Jaune mer nötiga, fylligare och längre. Den här bygger mer på lätthet och fräschör. Fungerar självfallet ypperligt till Comté.
Kommer att satsa min Ganevat-budget på hans Chardonnay-tolkningar.
(vs2400 2013-03-29 Hemma med FV och FB)
  2003 - Carl Loewen - Leiwener Laurentiuslay - Riesling - Spätlese
(Deutschland - Mosel Info)
Visa mer information
  Trevlig Mosel-Riesling från en svår årgång. 2003 märks i form av lite slappa syror. Inte dramatiskt, men det märks. Men Loewen hanterar sitt druvmaterial på bästa sätt. Trollar fram stor drickbarhet och typiskhet. Det är bara Mosel som kan locka fram sådan konstnärlighet från Rieslingdruvorna. Det här ska drickas inom max 2-3 år. Finns egentligen ingen stor förbättringspotential. Så att det var sista flaskan som rök gör inte så mycket. (vs2400 2013-03-02 Hemma)
  2003 - Levendi - Cabernet Sauvignon - Symphonia - Napa Valley AVA
(Usa - Northern California Coast - Napa Info)
Visa mer information
  Nja...inte riktigt vad man ställt in sig på en fredag...lite väl mycket melodiefestival/dansband. Inställsamt...mjäkigt...opersonligt. Växer ett par centimeter till kvällens ryggbiff (och höstens första gratäng) men från en låg nivå. Letar efter förmildrande omständigheter...men de är få...
I en Cab (oavsett ursprung) vill jag ha mer tydlighet, ryggrad, pondus, tryck och kombination av frukt och stramhet. För att uppfylla min kvot av tillfredsställelse skall det finnas mer skit och blod/ceder/järnflis...inget sådant finns att uppbåda. Resterande glas (ganska många) får göra sitt jobb som såsvin.
(vs2400 2012-09-14 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  En bra nebba är en bra nebba...och Pajé är tveklöst en bra nebba. Om än aningen märkt av 2003...det finns en lite solbränd ton i doften som ger vibbar av torkad frukt. Men vi snackar smågnäll vilket känns lite överdrivet. Men ligger man på ett stort gäng i källaren ska man nog börja nalla lite i lådorna. Våra kvarvarande ska vi nog rycka inom 2-3 år. Tycker nämligen att de torkade dragen avancerat påtagligt sedan vi sågs senast. Men till en klassisk ragu träder de mer klockrena Pajé-dragen fram. Bra syror, stunsig frukt och trevliga tanniner. Bra grejer helt enkelt. Skön påsyn som ger oss indikationer på att nafsa på lagret... (vs2400 2012-02-02 Hemma)
  2003 - Giacomo Conterno - Barolo DOCG - Casina Francia
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Omöjligt att närma sig en legend som denna utan höga förväntningar. Och det vet vi ju alla att fallhöjden är desto större...men ingen större risk...eftersom denna Barolo från det värmeskadade året 2003 levererar en balansakt av enormt hög klass. Finns inget värmeskadat någonstans, utan ett harmoniskt uttryck rakt igenom flaskan. Doften ger oss klockrena piemontesiska förföriska höstassociationer toppade med mogna jordgubbar. I munnen smyger frukt, syror och tanniner runt och överraskar oss för varje liten njutbar klunk vi tar. Förföriskt vackert vin. För det är precis vad det är...ett vackert vin. Inga burdusa skrik för att väcka uppmärksamhet. För det behövs inte när man fixar hantverket på det här sättet.
Det här är skitbra grejer. Om man går igång på finess och nyansrikedom...då är det bara att öppna plånboken och leta upp godbitarna! Potential...absolut, men inte på mer än 3-5 års sikt. Inte det minsta slutet, utan här är det inbjudande och öppet.
(vs2400 2012-01-14 Hemma)
  2003 - Kay Brothers Amery Vineyards - Shiraz - Block 6
(Australia - South Australia - McLaren Vale Info)
Visa mer information
  Kultvin från McLaren Vale med skruvkork och med några år på nacken. Ska bli skoj att se vart denna flaska tar oss. Jo då, här är det fullt tryck i frukten...inget som vikit ned sig överhuvud taget...inte ett endaste litet tecken på åldrande (krafs i flaskan i och för sig)...skruvkorkens för och nackdel. Ingen risk för korkskada (fantastiskt skönt), men inte heller något trevligt transformerande av vinet. Blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka. Vinet är skitgott i sin våldsamma fruktattack, men det är ganska så tråkigt att dricka eftersom det inte händer något. Och det har ta mig fan inte hänt något sedan vinet buteljerades. Finns ju ingen anledning att lagra sådana här killar. Inga extra dimensioner dyker upp under kvällen. Jättegott, men jättetråkigt...kan lika gärna äta chips! (vs2400 2011-09-30 Hemma)
  2003 - Domaine de la Butte - Bourgueil AOC - Mi-Pente
(France - Loire - Touraine Info)
Visa mer information
  Vad ska man säga om det här...klockren Bdx är en grej...strukturerad rackare är lite annat...jävligt fin en tredje. Så kan vi hålla ett tag, men låt oss ta det från början.
Ren klar och fin i färgen. Mognaden har dragit igång, vilket syns i kanten. Doften bjuder på klockrena Bdx-attribut i form av ceder, cassis, fint paketerade fat, blod, järn och en och annan julkrydda. Härlig doft med andra ord. Likadant i munnen...sanslös rensare, kraftfullt finessrik, briljanta syror, nedslipade mogna tanniner och en fortsatt fin frukt. Och till de grillade lammkotletterna funkar det naturligtvis ypperligt. Vin skapt för maträtter som detta. Och så bevisar en redig vinhantverkare att det går att framställa grymmingar i Loiredale. Men det krävs varma år som 2003.
Skitgott och fantastiskt roligt att vinet funkar till både mat och för sig själv. Ska tas nu och inom det närmaste två åren.
(vs2400 2011-07-29 Hemma)
  2003 - Roagna - Barbaresco DOCG - Pajé
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Klockren Nebbiolo-resa. Om än med aningen nedslipade tanniner. Varma 2003 är anledningen till att nafset inte är av det tuffa slaget. Däremot har vi gott om frukt i glaset. Helt enkelt välbalanserat.
I näsan är det klassiska Nebbiolo-drag toppat med nyrörd jordgubbsröra. Och i munnen fina syror, redig frukt och trevliga tanniner. Bra nu och de närmaste 2-3 åren. Tror dock inte man kan förvänta sig framtida stordåd. Kommer att ligga kvar på ungefär den här nivån innan resan nedför börjar.
Dock ska vi bara tydliggöra att det enda 2003-aktiga är jordgubbarna och de mer återhållsamma tanninerna. Inget kladdigt. Inget fjolligt.
(vs2400 2011-07-21 Hemma)
  2003 - Domaine de la Pinte - Côtes du Jura AOC - Trousseau - Port Lesney
(France - Jura Info)
Visa mer information
  Roliga grejer. Påminner mer om ett rosévin, men doftar som en redig Pinot och smakar som en mogen Nebbiolo. Roligt vin som synes. En 03:a som levererar tillhör inte vanligheterna, men i Jura fick man till vettiga prylar trots det extremt varma året. Som bäst just nu. Vinner nog inget på att sparas mer än något år. Skojigt vin som verkligen ger full utdelning. Sköna tanniner och mogen frukt. Gott. (vs2400 2011-06-26 Hemma med FV)
  2003 - Lavradores de Feitoria - Douro DO - Grande Escolha
(Portugal - Trás-Os-Montes Info)
Visa mer information
  Helt ok, men aningen anonymt för våra kräsna gommar. Vinet är bra...korrekt...påkostat (läs fat)...internationell i stilen...men det är något som saknas...attityd...energi...elegans. Som synes en strömlinjeformad skapelse. Gjort för att nypa höga poäng. Vinet känns oförargligt och lite menlöst. Saknar dessutom aningen syra för att funka fullt ut vid matbordet. Gör sitt jobb hyfsat till de små bambi-filéerna. Inga fler köp planeras som synes. (vs2400 2011-06-25 Hemma)
  2003 - Sella - Lessona DOC
(Italia - Piemonte Info)
Visa mer information
  Förträfflig Nebbiolo från ett besvärligt år. Men vi befinner oss på ett ganska utsatt läge, en bra bit längre nordost om de mer kända Barolo/Barbaresco. Här uppe klarade sig vingårdarna bra mycket bättre under hetåret 2003. Visst finns här redig mörk frukt, men den känns långtifrån sönderbränd. Snarare spänstig och full av skön sommarsol. Likadant är det med tanninerna...inte alls sönderbrända, utan nedslipade och klockrent mogna. Tillsammans med den typiska italienska syran blir resultatet en fint litet drickbar sommarupplevelse. Mycket njutningsfull kick en torsdagskväll. Mer sådant här tack. (vs2400 2011-05-19 Hemma)
  2003 - Thierry Violot-Guillemard - Pommard Premier Cru AOC - Rugiens
(France - Bourgogne - Côte de Beaune Info)
Visa mer information
  En trevlig Pommard trots den uppumpade årgången. Nu är det ju inte vilken Pommard som helst, utan en skön 1er Cru Rugiens. Och mannen bakom härligheten är en halt sköning i byn som dessutom (eller snarare hans fru) kör bed and breakfast i Pommard. Bodde där för 5-6 år sedan och han hade vänligheten att lura med mig ner i källaren för lite vinprovning. Och det visade sig att han gjorde ganska ok saker. Denna 03:a är ett gott exempel på hans hantverk. Typisk och allmänt trevlig. Bra tryck och ett skönt driv. Visst känns den lite buffliga årgången (lite Nya Världen-vibbar), men som helhet är det inget som stör. Kan nog hålla ihop 3-4 år till. Blir nog ett återbesök till försommaren. (vs2400 2011-01-22)
1 2 3 4 5 6
Lägg upp ny provning