Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Bandol

Om övriga Provence erbjuder en splittrad kvalitetsbild är det nästan precis tvärt om med Bandol. Vinerna som produceras i denna lilla appellation håller oftast en enastående hög nivå och det finns några avgörande faktorer till detta. En är att druvsorten Mourvèdre trivs ypperligt i det heta Medelhavsklimatet. Bandol är faktiskt Frankrikes enda AOC där Mourvèdre spelar en dominerande roll. Sedan har vi det unika läget nästan i direkt anslutning till Medelhavet. Det sägs att Mourvèdre trivs som allra bäst ifall vingården har utsikt över havet. En annan orsak är det låga skördeuttaget och att Mourvedrè i princip alltid uppnår optimal mognad i det varma Medelhavsklimatet. Mourvèdre är nu inte ensam druvsort, utan den samsas med Grenache, Syrah och Cinsault.

Odlingarna breder ut sig strax norr om den charmiga fiskebyn Bandol. Vinodlingarna växer som i en amfiteater där sluttningarna ligger i perfekta sydlägen. Bergen i bakgrunden skyddar Bandol från moln vilket gör att Bandol är ett av de absolut solsäkraste områdena i Frankike. Naturligtvis regnar det här, men solen tittar snart fram igen. Dessutom blåser det mer eller mindre alltid, vilket gör att druvorna sällan drabbas av röta. Sist men inte minst finns det gamla fina traditioner bland vinodlarna och man har oftast ett traditionellt synsätt på vinifieringsprocessen. Nya fat lyser med sin frånvaro nästan överallt i Bandol.

Vinerna är alkoholstarka, men de balanseras upp av en bra frukt, en rejäl struktur och en ansenlig tanninmängd. Vinerna är inga charmtroll utan kraftfulla, kryddiga, mörka och mystiska och de bör lagras sådär fem år innan man drar korken ur flaskan. Det är få viner som är mer klockrena till en mustig gryta en kulen novemberkväll. Eftersom Mourvèdre är en reduktiv druvsort, ska vinet absolut dekanteras och luftas ett par timmar innan servering.

Utöver röda framställs dessutom både vita viner och roséviner i Bandolappellationen. Dessa är däremot riktigt charmiga och de passar utmärkt till den Provencalska sommarmaten. Rosévinerna görs främst på druvsorten Cinsault, men man hittar även ung frukt från övriga blå druvsorter vars vinstockar inte uppnått tillräcklig ålder för att ingå i det röda Bandolvinet. De vita vinerna framställs på de gröna druvsorterna Clairette, Ugni Blanc (Trebbiano), Bourboulenc och ibland även Sauvignon Blanc. Båda dessa vintyper har en strykande åtgång. Framförallt är det restaurangerna som är stora beställare av dessa fräscha läckerbitar.

Bandol som by är en mycket trevlig bekantskap. Även om här finns gott om turister, känns Bandol mer genuin än många andra, mer trendiga, stopp på Rivierakusten. Vid besök ska man absolut försöka hinna med att besöka ett par producenter. Njut även av en lunch nere vid hamnkvarteren och passa då på att testa ett lätt vitt Bandolvin.