Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Cabernet Sauvignon

Om det är någon blå druvsort som förtjänar epitetet världens mest spridda måste Cabernet Sauvignon vara en av kandidaterna. En av orsakerna till Cabernet Sauvignons världsherravälde hittar vi i Bordeaux där druvsorten kanske är regionens viktigaste. Är det något vin alla vill jämföras med är det de stora vinerna från Bordeaux. Det faller sig då naturligt att odla de druvsorter Bordeauxvinerna är framställda på.

Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Bordeaux och är en naturlig korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Det är inte bara namnet som druvan ärvt utan även flera av föräldrarnas doft och smakegenskaper.

För att nå en acceptabel mognad behöver Cabernet Sauvignon en hel del värme. Bevis på dess besvärlighet hittar vi även i Bordeaux. Druvan når sällan tillräcklig mognad i de lite svalare regionerna med lerhaltig jord som Pomerol och St-Emilion, där istället Merlot dominerar. I de varmare grusjordarna på Medóc-halvön mognar däremot Cabernet Sauvignon mer regelbundet. I de fall där Cabernet Sauvignon inte når full mognad blir vinerna snipiga, kärva och kvistiga. Allt för mycket värme är inte heller till gagn för Cabernet Sauvignon som då lätt kan få en mer syltig karaktär och dess elegans och komplexitet kommer inte alls till sin rätt.

I de fall där förutsättningar är de rätta ger Cabernet Sauvignon viner som vibrerar av komplexitet. De är mörka och täta i färgen, dofter av blyerts, ceder, mörk frukt och elegans stiger ur glasen. Smaken är en balanserad upplevelse av tanniner, fyllighet, komplexitet och frukt. En stor vinupplevelse!

Andra positiva egenskaper med Cabernet Sauvignon är att den tål fatlagring bra, den är en ypperlig blanddruva om det görs i rätt proportioner och med andra druvsorter som inte låter sig domineras. Den åldras också med imponerande värdighet vid bra årgångar. Naturligtvis finns det egenskaper som inte är fullt lika behagliga. En av dess största nackdelar är att den kan vara alltför dominant som blanddruva. Numera är det till exempel tillåtet att blanda i Cabernet Sauvignon i Chianti Classico-vinerna från Toscana. Tyvärr finns det gott om exempel där Cabernet Sauvignon dominerar smak och doft i vinet istället för den kvantitativt dominerande Sangiovesedruvan. Om det är typicitet man vill ha blir man besviken.

Förutom i Bordeaux framställs fantastiska viner på druvsorten främst i Napa (USA), Coonawarra och Margaret River (Australien), listan kan göras imponerande lång.