Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Carignan

Ännu en druvsort som främst används som blanddruva i en mängd olika regioner kring Medelhavet, främst i Spanien och Frankrike. På egen hand ger den sällan några stora viner och dess betydelse i kvalitetsvinerna minskar allt mer. Naturligtvis finns det imponerande undantag. Framför allt i Languedoc-Roussillon framställer vissa producenter spännande renrasiga viner på Carignan. Vanligast är dock att den används som komplement till Syrah, Grenache och Mourvèdre. I Rioja är den bland annat ett komplement till Tempranillo.

Däremot är Carignan betydelsefull som ingrediens i flertalet av volymvinerna som fortfarande framställs i Languedoc-Roussillon.

En intressant upptäckt som många i vinmakare i södra Frankrike gjort är att vinerna blir härligt fruktiga om man låter Carignan genomgå en kolsyrejäsning innan de olika druvorterna blandas till den färdiga cuvéen.

Carignan används också med framgång som en ingrediens i flera av rosévinerna som framställs kring Medelhavet.