Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Cinsaut

Cinsault brukar klumpas ihop med Carignan och få en stor del av skulden till det enorma överskottet av vin man idag har i södra Frankrike. I Frankrike görs det inga direkt stora viner på Cinsault, utan den ses av de allra flesta odlare som en hyfsad blanddruva till de mer robusta druvsorterna Syrah, Mourvèdre och Grenache. Om det är något gott en sydfransk producent har att säga om Cinsault är det att det går att framställa riktigt trevliga roséviner på dess frukt. En stor del av rosévinerna från södra Frankrike har Cinsault som utgångsmaterial.

Vill man hitta seriösa rödviner på Cinsault får man bege sig till Libanon av alla ställen. Landets mest kända vin – Château Musar – har en betydande del Cinsault i blandningen.

Cinsault kanske allra största betydelse i vinvärlden är nog ändå att den tillsammans med Pinot Noir utgjorde grunden till Sydafrikas Pinotage. Pinotage är en framtagen korsning på nämnda druvsorter.