Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Garnacha

Trots att dess ursprung med stor sannolikhet är spanskt kommer vi ändå att använda oss av den franska benämningen. Det är trots allt under det namnet som druvsorten idag skördar framgångar världen över. Grenache har blivit trendig. En av anledningarna kan vara att dess betydelse i Rhône. De druvsorter som odlas i Rhône idag är nästan utan undantag ruggigt framgångsrika.

Låt oss trots allt börja med att se vilken spridning den har kring Medelhavet. Den odlas med framgång i hela södra Frankrike, i stora delar av Spanien och på Sardinien. Det är en av både Frankrikes och Spaniens mest odlade druvsorter. Dess popularitet har gjort den till en riktig globetrotter. Vi finner den i California och i stora delar av Australien. Gemensamt för alla dessa platser är värme, solsken och förhållandevis torr jordmån. På de allra flesta ställen den odlas är den en viktig ingrediens i regionens blandvin. Som betydelsefulla exempel kan nämnas Priorato, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Banyuls och Rioja. Det som Grenache tillför vinerna är kryddighet, upplevd sötma, alkohol och värme.

Grenache ger en mängd olika vintyper, allt från enkla roséviner till riktigt bra sådana. Allt från enkla torra röda viner, enkla Côtes du Rhône, till komplexa och kraftfulla röda viner som Priorato. Allt från hyfsade röda söta viner till fantastiska åldrade Banyuls. Att det numera görs riktigt kompetenta viner i både California och stora delar av Australien på Grenache visar än mer på dess mångfacetterande egenskaper. I Australien ingår den allt oftare i något som kallas GSM-blandning vilket betyder Grenache, Shiraz och Mourvèdre.

Grenache är numera accepterad i vinvärldens finrum.