Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Trebbiano

Trebbiano är idag en av Italiens mest spridda och odlade druvsorter. I Italien existerar den under ett stort antal namnvarianter på Trebbianotemat. Den förekommer allt som oftast som blanddruva i DOC-viner från centrala Italien, men man hittar den även i kända viner som Soave i Veneto.

Vinerna på Trebbiano är oftast neutrala och intetsägande. De är lätta, de har en hyfsad syra och de bör drickas unga. Att identifiera ett Trebbiano-vin är inte enkelt ens för en professionell vinprovare.

Faktiskt är Trebbiano tillåten i Chianti-vinerna trots att det är en grön druvsort. Numera är det alltmer sällan man finner den i en sådan, och om det är en högklassig Chianti är sannolikheten att finna Trebbiano nästan lika med noll.

I Frankrike går den under namnet Ugni Blanc och odlas i stora delar av landets södra delar. Utmed Medelhavet ingår den i många lokala vita AOC-viner. Korsar man Frankrike och tar sig till Atlantkusten hittar man enorma odlingar med Ugni Blanc. Här används druvsorten framförallt till destillat som Cognac och Armagnac.