Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Monastrell

Mourvèdre är en druvsort som har ganska mycket gemensamt med Grenache. Bägge härstammar från Spanien men är betydligt mer kända via sina franska namn. Bägge odlas med framgång i Rhône och allt som odlas i Rhône vill övriga vinvärlden också testa. Bägge druvsorterna ingår dessutom tillsammans i en mängd viner från framförallt Sydfrankrike. De tillför också rejält med alkoholhalt till vinerna.

Mouvedre kommer ursprungligen från Spanien där den går under namnet Monastrell. Den odlas frekvent i de varma södra delarna av Spanien och ger alkoholstarka men inte speciellt minnesvärda viner. I Frankrike är situationen helt annorlunda. Tillsammans med Syrah och Grenache är Mourvèdre den viktigaste druvsorten i princip i hela Sydfrankrike. Mourvèdre är en viktig beståndsdel i många av de bästa vinerna från Châteauneuf-du-Pape och inte minst är Mourvèdre den absolut viktigaste i Provence bästa vin Bandol. Bandol erbjuder de förutsättningar som Mourvèdre gillar allra bäst, ett varmt och soligt klimat med havsutsikt.

Numera anses Mourvèdre vara en druvsort att satsa på även på många ställen i Australien. Mourvèdre ingår i de nu populära GSM-blandningarna (Grenache, Syrah och Mourvèdre) som vinner allt fler anhängare.

Vinerna som innehåller en väsentlig del Mourvèdre kännetecknas av läder, mörka skogsbär, animaliska toner, tobak och kryddighet i doften medan smaken är tung, kraftig, hög alkohol och häftiga men bra tanniner. Vinerna är inget man längtar efter en varm sommardag, men en kulen höstkväll tillsammans med en mustig gryta finns det få viner som kan konkurrera.

Mourvèdre är reduktiv vilket kan ge lite väl häftiga toner av animalitet och ladugårdsdofter. Genom att dekantera vinet och låta det luftas ett par timmar eliminerar man de värsta avarterna.