Observera att ni inte inloggad. Ni kommer endast åt information om Provence. För att få tillgång till hela VinoSapien.com registrera Er under länken 'Registrera Er' till vänster.

Provence

Varje år besöker miljontals människor från hela världen denna bildsköna region. Provence har tillsammans med Toscana blivit sinnebilden för hur en framgångsrik semester ska tillbringas. Provence erbjuder en mängd möjligheter beroende på intresse, här finns trendiga strandparadis vid Medelhavet som St-Tropez, Antibes och Juan-les-Pins, pulserande städer som Marseille, Nice och Cannes, romerska lämningar, pittoreska bergsbyar, smäktande vyer och naturligtvis en massa viner. Vinet är väl det sista som lockar massorna, men de som kommer hit passar självklart på att konsumera det lokala vinet. Främst är det rosévinet som sköljs ner i stora mängder. Att man förknippar Provence med rosévin faller sig fullt naturligt. Nu är det ju så att Provence inte endast framställer rosévin. Både vitt och rött vin på olika kvalitetsnivåer produceras av de många lokala producenterna. Regionen har några riktigt intressanta appellationer men här finns tyvärr också alltför många områden med varierande kvalitet. Än en gång spelar den stora lokala konsumtionen kvaliteten ett spratt. Många av producenterna anser sig inte behöva satsa på kvalitet, vinerna säljer ändå under turistsäsongen.

Coteaux d’Aix-en-Provence och Côtes de Provence är två stora samlingsappellationer, inom vilka kvaliteten varierar enormt. Det går att hitta pärlor bland dess viner, men att finna dessa kan vara som att leta efter den berömda nålen i höstacken. Kunskap om vilka producenter som levererar på en jämn och hög nivå är guld värt. Även om Provence vinrykte främst rör rosévinerna, produceras det spännande och seriösa röda viner. Många av producenterna går utanför appellationsreglerna för att åstadkomma detta och de väljer att buteljera vinerna som Vin de Pays. Framförallt satsar dessa producenter på druvsorter som Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache och Mourvèdre. Druvsorterna kan vara tillåtna i appellationerna, men inte i de proportioner som vinmakarna vill laborera med i det resulterande vinet.

Att som vinintresserad närma sig Provence fauna av olika viner är både fascinerande och förvirrande. Fascinerande eftersom man erbjuds fantastiska miljöer när man besöker de olika vingårdarna. Allt det som förknippas med Provence kan upplevas om man bestämmer sig för att tillbringa en dag bland vingårdarna. Börja i Bandol på morgonen, fortsätt till Cassis för att avnjuta en lunch nere i hamnen, res vidare upp mot det imponerande Montagne Ste-Victoire och avsluta trippen med ett besök i Aix-en-Provence. Samtliga dessa etappstopp erbjuder vinproducenter av hög klass och de ligger inte mer än en knapp timmes bilresa från varandra. Det som förvirrar med Provence är dels den varierande kvaliteten och dels de likartade namnen på flera appellationer. Undvik att plugga appellationer, försök istället att koncentrera er på de producenter som har ett gott renommé.

Om man ser till de mer kända appellationerna inom regionen måste man nämna Bandol. Bandol beskrivs mer detaljerat under rubriken Appellationer i Provence till höger.

Andra intressanta viner framställs i Cassis, som ligger mitt emellan Bandol och den pulserande storstaden Marseille. Appellationen är på cirka 200 hektar och antalet producenter är ett drygt tiotal. Att besöka denna avslappnande by under några timmar ger ro till själen. Majoriteten av Cassis-vinerna är vita och framställs på druvsorterna Ugni Blanc, Clairette, Marsanne, Bourboulenc och Sauvignon Blanc. En ytterst liten del rött vin produceras av druvsorterna Mourvèdre och Grenache Noir. Främst testar man ett sådant för dess sällsynthet. Åter till de vita vinerna som inte kan kallas komplexa, men däremot charmiga. De bör drickas unga och gärna på plats. Varför inte prova ett Cassisvin till den lokala fiskgrytan Bouillabaisse till lunchen på någon av uteserveringarna i hamnen. Det är en klockren kombination! Cassis-vinerna är oerhört populära bland restauranger och invånare i det närbelägna Marseille.

Om vi transporterar oss från Marseille till Nice, en sträcka på c:a 250 kilometer, kommer vi till en annan appellation som domineras av vita viner. Bellet heter appellationen och här märker man av att Italien ligger nära. De italienska druvsorter Rolle (Vermentino) och Braquet (Brachetto) dominerar. Vinodlingarna breder ut sig norr om Nice men som konsument ser man sällan dessa viner utanför Provence. Närheten till Nice är både till dess fördel, i form av en stor lokal efterfrågan och till dess nackdel då Nice växer och stadsplanerarna suktar efter flera av vingårdarna.